Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

CNL Capital: Μερισματική απόδοση πάνω από 7% με «αλμυρές» ομολογιακές εκδόσεις προς μικρομεσαίες

CNL Capital: Μερισματική απόδοση πάνω από 7% με «αλμυρές» ομολογιακές εκδόσεις προς μικρομεσαίες
Οι μικρότερες «τραπεζικές» οντότητες με ελάχιστο προσωπικό, όχι μόνο δίνουν διέξοδο, αλλά καταγράφουν σημαντικά κέρδη
Υπό αμφισβήτηση αρχίζει να τίθεται το σημερινό επιχειρησιακό μοντέλο των τραπεζών.
Οι μικρότερες «τραπεζικές» οντότητες με ελάχιστο
προσωπικό, όχι μόνο δίνουν διέξοδο, αλλά καταγράφουν σημαντικά κέρδη χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις για μερικούς μήνες ή και λίγες μέρες.
Συγκεκριμένα, ο δανεισμός μέσω ομολογιακών δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αν και ακριβότερος, όχι μόνο αποδίδει κέρδη αλλά προσφέρει στους μετόχους της CNL capital υπερδιπλάσια μερισματική απόδοση από τις τράπεζες, ύψους 7,2%.
Ο λόγος για την εισηγμένη CNL Capital η οποία πέρυσι κάλυψε 29 ομολογιακές εκδόσεις δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 16 εκατ. ευρώ.
Την περασμένη χρονιά έληξαν 24 δάνεια και στο τέλος του 2023 η εταιρεία διέθετε ένα χαρτοφυλάκιο 35 ομολογιακών δανείων (μέσο ύψος χρηματοδότησης 563 χιλ. ευρω ) ενώ για το πρώτο τετράμηνο πραγματοποιήθηκαν 9 νέες ομολογιακές εκδόσεις, ύψους 3,63 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα της Cnl Capital αυξήθηκαν 62% σε 1,6 εκατ.ευρώ και τα κέρδη προ προβλέψεων κατέγραψαν άνοδο 77% σε 831 χιλιάδες ευρώ, ενώ μειωμένες κατά 51% διαμορφώθηκαν οι προβλέψεις για πιστωτικές ζημιές καθώς ανήλθαν σε 197 χιλ.ευρώ από 406 χιλ.ευρώ.
Όπως επισημαίνει η εταιρεία, εκτός από την υψηλή ζήτηση για κεφάλαια κίνησης, υπάρχει ενδιαφέρον για αναπτυξιακά κεφάλαια και μικρές χρηματοδοτήσεις λίγων εβδομάδων ή και μηνών.

Συνολικό μέρισμα 0,5008 ευρώ

Σε αντίθεση με τις τράπεζες, η CNL Capital πρόκειται να διανείμει 0,5008 ευρώ ανά μετοχή (τιμή μετοχής 6,95 ευρώ). Τον Δεκέμβριο του 2023 διένειμε καθαρό προμέρισμα 0,2508 ευρώ ανά μετοχή και η διανομή του υπόλοιπου μερίσματος 0,25 ευρώ θα πραγματοποιηθεί μετά την έγκριση της Γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Η δε εσωτερική αξία της μετοχής ανήλθε σε 11,22 ευρώ, από 10,64 ευρώ το 2022.
Η ανάπτυξη των εργασιών της CNL Capital πραγματοποιήθηκε εν μέσω αύξησης των επιτοκίων και τα αυξημένα έσοδα της προκύπτουν από το μέσο σταθμικό επιτόκιο που ανήλθε σε 11,47% έναντι 9,69% του 2022.
Όπως θα δούμε, από την διαφορά του επιτοκίου των ομολογιών που δανείζει σε σύγκριση με το επιτόκιο που δανείζεται προκύπτουν και τα κέρδη.
Προκειμένου, να καλυφθεί η υψηλή ζήτηση για νέες ομολογιακές εκδόσεις προς μικρομεσαίες η εταιρεία σύναψε νέα ομολογιακά δάνεια, ύψους 3,43 κατ. ευρώ τα οποία ήδη επενδύθηκαν.
Το μέσο σταθμικό επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η CNL ανήλθε το 2023 σε 4,66% από 3,23% του 2022
Τα ομολογιακά δάνεια προς τις μικρομεσαίες κατευθύνθηκαν κατά 40% προς εμπορικές επιχειρήσεις, 15% σε ξενοδοχεία, 15% σε κατασκευές ενώ οι υπόλοιπες εκδόσεις σε διαδικτυακές επιχειρήσεις, εταιρείες τροφίμων και λοιποί κλάδοι.
Από την περίοδο έναρξης της εταιρείας το 2014, η εισηγμένη έχει επενδύσει σε 181 δάνεια, εκταμιεύοντας πάνω από 80 εκατ. ευρώ προς 70 διαφορετικές εταιρείες, πολλές εκ των οποίων επιστρέφουν για νέες ομολογιακές εκδόσεις.
Βεβαίως, στις ομολογιακές εκδόσεις σημειώνονται και επισφάλειες, ωστόσο πέρυσι ήταν μειωμένες ενώ για όσες εκδόσεις δεν αποπληρώθηκαν η εταιρεία έχει ήδη κινηθεί δικαστικά, όπως για την MLS - Γένεσις - Επεξύλ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης