Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε εορταστικούς ρυθμούς η αγορά - Το ωράριο των καταστημάτων, τα «καλάθια» που ισχύουν

Σε εορταστικούς ρυθμούς η αγορά - Το ωράριο των καταστημάτων, τα «καλάθια» που ισχύουν
Ανοιχτά αύριο, Κυριακή 28/4, τα καταστήματα
Σχετικά Άρθρα
(upd)Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ενόψει Πάσχα, με τον εμπορικό κόσμο να αναμένει αύξησης της αγοραστικής κίνησης και του τζίρου των καταστημάτων.
Παράλληλα, σε ισχύ έχει τεθεί τις τελευταίες ημέρες το «Καλάθι του Πάσχα» και το «καλάθι των νονών», ενώ έως τις 4/5 εφαρμόζεται και το «Καλάθι της Σαρακοστής».
Στο μεταξύ, εντατικοί είναι οι έλεγχοι στην αγορά, με στόχο και την αποτροπή των «ελληνοποιήσεων» ενόψει Πάσχα, οι οποίοι εκτός από τα αμνοερίφια και αυγά, περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά, το μέλι και τα οπωροκηπευτικά.
Μάλιστα ξεκάθαρο μήνυμα ότι κανένας παραγωγός, επαγγελματίας ή μεταποιητής που τηρεί το νόμο και τους κανόνες δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, αλλά και ότι κανένα συμφέρον δεν θα σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια για την προστασία των ελληνικών προϊόντων, έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης.

Εορταστικό ωράριο καταστημάτων

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινούνται τα εμπορικά καταστήματα, καθώς έχει τεθεί σε ισχύ το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας τους για τη διευκόλυνση των πασχαλινών αγορών των καταναλωτών.
Έτσι, σύμφωνα με το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας που ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ), σήμερα, Σάββατο 27/4 είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 17:00, ενώ αύριο, Κυριακή 28/4, από τις 11:00 έως τις 16:00.
Από τη Μεγάλη Δευτέρα 29/4 μέχρι και Μεγάλη Πέμπτη 2/5 θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 21:00. Τη Μεγάλη Παρασκευή 3/5 το ωράριο θα είναι 13:00 - 19:00, το Μ. Σάββατο 4/5 από τις 9:00 έως τις 15:00.
Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα την Κυριακή του Πάσχα 5/5, τη Δευτέρα του Πάσχα 6/5, αλλά και την Τρίτη 7/5 λόγω μεταφοράς του εορτασμού της Πρωτομαγιάς.
Σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων των επιχειρήσεων-μελών του για τη περίοδο των εορτών Πάσχα 2024 σε όλη την επικράτεια, όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ):
-Κυριακή 28/4/2024 11:00-20:00
-Μ. Δευτέρα 29/4/2024 έως και Μ. Πέμπτη 02/5/2024 9:00 -21:00
-Μ. Παρασκευή 03/5/2024 13:00 - 21:00
-Μ. Σάββατο 04/5/2024 9:00 - 21:00
Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα τη Δευτέρα 6/5/2024, αλλά και την Τρίτη 7/5/2024 λόγω της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς.
Ο εμπορικός κόμος προσδοκά πως ο Πασχαλινός εορταστικός τζίρος, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών και των υπηρεσιών εστίασης και διαμονής, θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ της περυσινής χρονιάς», ενώ στις κεντρικές αγορές της Αττικής, οι πωλήσεις, κατά την διάρκεια της Μ. Εβδομάδας, αναμένονται βελτιωμένες.

Τα καλάθια

Σε ισχύ έως τις 4/5 είναι το «Καλάθι του Πάσχα», το οποίο αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», αφού προστίθενται τέσσερις νέες κατηγορίες τροφίμων, ώστε να αποτελέσει μία επιπλέον διέξοδο για τους καταναλωτές, το «Καλάθι των Νονών» και το «Καλάθι της Σαρακοστής»
Το Πασχαλινό καλάθι που ισχύει έως τις 4 Μαΐου 2024,περιλαμβάνει:
• Αρνί
• Κατσίκι
• Τσουρέκι
• Πασχαλινά σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα
Πάντως, αναφορικά με το κόστος του εορταστικού τραπεζιού, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο φετινό «Καλάθι του Πάσχα» έχουν ίδιες ή και χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το 2023.
Σημειώνεται ότι τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο φετινό «Καλάθι του Πάσχα» έχουν ίδιες ή και χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το 2023 σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, με την τιμή του αρνιού στα σούπερ μάρκετ να κυμαίνεται από 9,78 ευρώ μέχρι 9,99 ευρώ το κιλό. Η τιμή στο κατσίκι στο «Καλάθι του Πάσχα» κινείται ελάχιστα κάτω από τα 10 ευρώ έως και 10,99 το κιλό.
Παράλληλα, μέχρι τις 4 Μαΐου 2024 εφαρμόζεται τόσο το «Καλάθι των Νονών» με 12 κατηγορίες προϊόντων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα.
Συγκεκριμένα, στο «Καλάθι των Νονών» βρίσκονται τα εξής προϊόντα:
• Πασχαλινές λαμπάδες – παιχνίδια
• Επιτραπέζια / Παζλ
• Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης)
• Βρεφικά παιχνίδια
• Φιγούρες δράσης
• Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια)
• Οχήματα – Τηλεκατευθυνόμενα
• Ηλεκτρονικά παιχνίδια
• Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα)
• Λούτρινα
• Μουσικά παιχνίδια
• Σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα (προαιρετικά)
Σημειώνεται ότι στο «Καλάθι της Σαρακοστής» έχουν ενταχθεί τα εξής προϊόντα: χαλβάς, νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές – λ.χ. μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες, κ.ο.κ.), κατεψυγμένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη).


Μπαράζ ελέγχων στην αγορά εν όψει Πάσχα - Αυγενάκης: Κανένα συμφέρον δεν θα σταθεί εμπόδιο

«
Οι έκτακτοι έλεγχοι των μικτών κλιμακίων που ξεκίνησαν από τις 18 Ιανουαρίου, έχουν αποδώσει καρπούς.
Μέχρι πρόσφατα οι έλεγχοι έγιναν στα γαλακτοκομικά, οπωροκηπευτικά, ελαιόλαδο, μέλι και σε ΠΟΠ προϊόντα. Το τελευταίο διάστημα γίνονται και σε κρέας και αυγά», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.
Μάλιστα, ο υπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι κανένας παραγωγός, επαγγελματίας ή μεταποιητής που τηρεί το νόμο και τους κανόνες δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, αλλά και ότι κανένα συμφέρον δεν θα σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια για την προστασία των ελληνικών προϊόντων.
Όπως ανέφερε ο κ. Αυγενάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «απομένουν λίγες ημέρες μέχρι την μεγάλη μέρα της χριστιανοσύνης, την Ανάσταση. Θέλω να απευθύνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: Κανένας παραγωγός, επαγγελματίας ή μεταποιητής που τηρεί το νόμο και τους κανόνες, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Παράλληλα, όμως, θέλω άπαντες να γνωρίζουν ότι κανένα συμφέρον δεν θα σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια που κάνουμε για την προστασία των ελληνικών προϊόντων».
«Στόχος μας είναι να μπει τάξη στην αγορά και να προστατεύσουμε τους παραγωγούς, τους καταναλωτές και τους έντιμους μεταποιητές. Το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με απόλυτη συνέπεια», κατέληξε ο υπουργός.

Μεσοσταθμικά στα 190 ευρώ η φετινή δαπάνη για το Πάσχα ανά νοικοκυριό

Πάντως, η συνολική δαπάνη για αγορές το Πάσχα αναμένεται να παραμείνει σταθερή με μία τάση μείωσης με βάση τις απαντήσεις των καταναλωτών σε έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο 2024 με δείγμα 800 καταναλωτές από όλη την Ελλάδα, στην οποία αποτυπώνονται αλλαγές στις πασχαλινές καταναλωτικές και διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων.
Το 40% εκτιμά ότι θα μειώσει τις αγορές του, ενώ το 34% ότι θα τις αυξήσει. Το 26% θεωρεί ότι θα μείνει αμετάβλητη.
Τα οικογενειακά τραπέζια αυτών των ημερών θα είναι μικρότερα σε σχέση με το παρελθόν. Το 43% δηλώνει ότι θα συμμετέχει σε μεγάλα οικογενειακά τραπέζια άνω των 10 ατόμων. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με το 40% του 2023, αλλά σαφώς μειωμένο σε σχέση με το 67% του 2019.
Μεσοσταθμικά εκτιμάται ότι η φετινή δαπάνη για το Πάσχα ανά νοικοκυριό θα ανέρχεται σε 190 ευρώ, 120 ευρώ για είδη παντοπωλείου και 70 ευρώ για άλλα είδη, όπως π.χ. δώρα.
Παράλληλα, από την έρευνα του ΙΕΛΚΑ προκύπτει ότι ένα στα τέσσερα 4 νοικοκυριά (26%) δηλώνει θα ταξιδέψει το Πάσχα εκτός των αστικών κέντρων σε χωριό ή νησί. Το ποσοστό αυτό την προηγούμενη δεκαετία έφτανε ακόμα και το 53%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης