Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νομισματικός πόλεμος: Η Κίνα ξεφορτώθηκε αμερικανικά ομόλογα αξίας 74 δισ. δολ. σε ένα έτος και τα αντικαθιστά με χρυσό

Νομισματικός πόλεμος: Η Κίνα ξεφορτώθηκε αμερικανικά ομόλογα αξίας 74 δισ. δολ. σε ένα έτος και τα αντικαθιστά με χρυσό
Η Κίνα μείωσε τα διαθέσιμά της στα ομόλογα από 849 δισεκατομμύρια δολάρια σε 775 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ των αρχών του δεύτερου τριμήνου του 2023 και του δεύτερου τριμήνου του 2024, φτάνοντας τα χαμηλότερα από το 2009
Η Κίνα πούλησε περισσότερα από 74 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με νέα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών τα οποία δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή 26 Απριλίου.
Η Κίνα μείωσε τα διαθέσιμά της στα ομόλογα από 849 δισεκατομμύρια δολάρια σε 775 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ των αρχών του δεύτερου τριμήνου του 2023 και του δεύτερου τριμήνου του 2024, φτάνοντας τα χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2009.
Άλλες χώρες εγκατέλειψαν μικρά ποσά διαθέσιμων ομολόγων κατά το τελευταίο τρίμηνο: η Ινδία να πούλησε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα, τη Βραζιλία ξεφορτώθηκε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια και τη Σαουδική Αραβία περιόρισε τα αποθέματά της κατά 0,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο κίτρινος πυρετός


Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής του πολύτιμου μετάλλου στον κόσμο, βρίσκεται μπροστά και στο επίκεντρο της εξαιρετικής ανόδου.
Μία ερμηνεία αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως εξηγεί το Bloomberg, και αφορά την επιδείνωση των εντάσεων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, και η προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ - όλα συγκλίνουν στην αντιμετώπιση του χρυσού ως ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου.
Ωστόσο, η θρυαλλίδα του ράλι είναι η αδιάκοπη κινεζική ζήτηση, καθώς οι αγοραστές λιανικής, οι επενδυτές κεφαλαίων, οι διαπραγματευτές futures ακόμη και η κεντρική τράπεζα βλέπουν τον χρυσό ως αποθήκη αξίας σε αβέβαιες εποχές.

Ο μεγαλύτερος αγοραστής

Η Κίνα και η Ινδία ανταγωνίζονται συνήθως για τον τίτλο του μεγαλύτερου αγοραστή στον κόσμο.
Αλλά αυτό άλλαξε πέρυσι, καθώς η κινεζική κατανάλωση κοσμημάτων, ράβδων και νομισμάτων κατέγραψε άνοδο σε επίπεδα ρεκόρ.
Η ζήτηση για χρυσά κοσμήματα στην Κίνα αυξήθηκε κατά 10%, ενώ η ζήτηση της Ινδίας μειώθηκε κατά 6%.
Οι κινεζικές επενδύσεις σε ράβδους και νομίσματα, εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν κατά 28%.
Και υπάρχει ακόμα περιθώριο για αύξηση της ζήτησης, δήλωσε ο Philip Klapwijk, διευθύνων σύμβουλος της συμβούλου Precious Metals Insights Ltd με έδρα το Χονγκ Κονγκ. οδήγηση χρημάτων σε περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλέστερα.
«Ο όγκος των χρημάτων που διατίθενται κάτω από αυτές τις συνθήκες για ένα περιουσιακό στοιχείο όπως ο χρυσός - και στην πραγματικότητα για νέους αγοραστές - είναι αρκετά σημαντικός», σημείωσε.
«Δεν υπάρχει μεγάλη εναλλακτική στην Κίνα.
Με τους συναλλαγματικούς ελέγχους και τους ελέγχους κεφαλαίων, δεν έχει τη δυνατότητα απλώς κάποιος να δραστηριοποιηθεί σε άλλες αγορές για να τοποθετήσει περιουσιακά στοιχεία».

Άλμα στις εισαγωγές

Αν και η Κίνα εξορύσσει περισσότερο χρυσό από οποιαδήποτε άλλη χώρα, η ζήτηση την αναγκάζει να εισάγει ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες.
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι αγορές στο εξωτερικό ανήλθαν συνολικά σε πάνω από 2.800 τόνους - περισσότερο από όλο το μέταλλο που υποστηρίζει χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια σε όλο τον κόσμο, ή περίπου το ένα τρίτο των αποθεμάτων που κατέχει η Federal Reserve των ΗΠΑ.
Ακόμα κι έτσι, ο ρυθμός των εισαγωγών έχει επιταχυνθεί τον τελευταίο καιρό.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν εν όψει της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς της Κίνας, μια περίοδο αιχμής για δώρα, και κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους είναι 53% υψηλότερες από ό,τι ήταν το 2023.

Οι κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας βρίσκεται σε αγοραστική φρενίτιδα για 17 συνεχόμενους μήνες, το μεγαλύτερη σερί αγορών της ιστορικά , καθώς προσπαθεί να διαφοροποιήσει τα αποθέματά της μακριά από το δολάριο και να αντισταθμίσει την υποτίμηση του νομίσματος.
Είναι ο πιο ένθερμος αγοραστής μεταξύ πολλών κεντρικών τραπεζών που επενδύουν στον χρυσό.
Ο επίσημος τομέας κατέγραψε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου πέρυσι και αναμένεται να διατηρήσει τις αγορές σε υψηλά επίπεδα το 2024.

Η αποδολαριοποίηση του εμπορίου με τη Ρωσία

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Lavrov δήλωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν σχεδόν σταματήσει να χρησιμοποιούν το δολάριο στο διμερές εμπόριο.
Σύμφωνα με τον Lavrov, περισσότερο από το 90% των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο κρατών γίνονται πλέον σε δικά τους εθνικά νομίσματα, με την οικονομική τους συνεργασία να επιταχύνεται «παρά τις επίμονες προσπάθειες των δυτικών χωρών να το αποτρέψουν», σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο Lavrov δήλωσε πέρυσι ότι η CIS (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών - ΚΑΚ), ή χώρες που ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση, έχουν αυξήσει τις εμπορικές ροές τους κατά ένα σημαντικό κομμάτι χωρίς να συμμορφωθούν με τους εκβιάσμούς των ΗΠΑ.
«Αρχίζουμε να βλέπουμε μια φυγή από το δολάριο.
Μέχρι στιγμής, γίνεται με αργούς ρυθμούς, αλλά είναι βέβαιο ότι θα επιταχυνθεί.
Στην πραγματικότητα, αυτή η τάση είναι μη αναστρέψιμη.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη, στην πραγματικότητα, πριονίσει το κλαδί στο οποίο ήταν κάθονταν, διαχειριζόμενες τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές ροές και την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της και καθιστώντας όπλο το δολάριο.
Παρά τις απειλές που έχουν λάβει οι εταίροι μας από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην συνεργαστούν με τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας υπότην αππειλή των λεγόμενων δευτερογενών κυρώσεων και άλλων μέτρων, οι εμπορικές ροές σε ολόκληρη την ΚΑΚ αυξάνονται.
Το πολυμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά περισσότερο από 6% πέρυσι, ανερχόμενο πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια».

Ο Lavrov επισήμανε ότι οι χώρες της Κοινοπολιτείας εργάζονται ήδη για να συνάψουν νέες συμφωνίες που θα «δώσουν ώθηση για περαιτέρω επέκταση της οικονομικής αλληλεπίδρασης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης