Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ισπανία: Παραμένει στο τιμόνι της χώρας ο Sanchez - Το σκάνδαλο... που ήταν τελικά fake news

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ισπανία: Παραμένει στο τιμόνι της χώρας ο Sanchez - Το σκάνδαλο... που ήταν τελικά fake news
Τις τελευταίες πέντε ημέρες, ο Σοσιαλιστής ηγέτης απουσίαζε από τη δημόσια ζωή για να σκεφτεί την επόμενη ημέρα του στην πολιτική μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε η σύζυγός του
«Το να απαιτείς αντίσταση άνευ όρων σημαίνει να εστιάζεις στα θύματα και όχι στους επιτιθέμενους. Αυτή η εκστρατεία δυσφήμισης δεν θα σταματήσει. Το σημαντικό είναι ότι θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τις εκφράσεις αλληλεγγύης που δεχθήκαμε από όλους τους τομείς. Χάρη σε αυτήν την κινητοποίηση, αποφάσισα να συνεχίσω να ηγούμαι της Προεδρίας της κυβέρνησης» είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός, μετά το διάστημα περισυλλογής για το πολιτικό του μέλλον.
Τις τελευταίες πέντε ημέρες, ο Σοσιαλιστής ηγέτης απουσίαζε από τη δημόσια ζωή για να σκεφτεί την επόμενη ημέρα του στην πολιτική μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε η σύζυγός του, Μπεγκόνια Γκόμεθ, μία συντονισμένη «εκστρατεία παρενόχλησης και εκφοβισμού» όπως την αποκάλεσε απο αντιπάλους και ακραία στοιχεία. Την περασμένη Τετάρτη (24/4), δημοσίευσε μια επιστολή προς το κοινό στην οποία ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να παραιτηθεί λόγω «των πρωτοφανών επιθέσεων» από τη δεξιά αντιπολίτευση κατά της συζύγου του.
Όλο αυτό το διάστημα είχε λάβει μηνύματα συμπαράστασης τόσο από τους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όσο και στους δρόμους ή σε εκλογικές εκδηλώσεις στην Καταλονία.
Όλο το προηγούμενο διάστημα ο ισχυρός άνδρας της Ισπανίας είχε αναρωτηθεί αν όλο αυτό που υφίσταται η οικογένειά του, αξίζει τον κόπο «εάν πρέπει να συνεχίσω να είμαι επικεφαλής της κυβέρνησης ή να εγκαταλείψω αυτή την υψηλή τιμή» όπως είπε χαρακτηριστικά «Πολλές φορές ξεχνάμε ότι πίσω από τους πολιτικούς κρύβονται άνθρωποι. Κι εγώ, δεν ντρέπομαι να το πω, είμαι ένας άνθρωπος βαθιά ερωτευμένος με τη γυναίκα μου που ζει αβοήθητη με τη λάσπη που απλώνεται μέρα με τη μέρα» είχε πει μεταξύ άλλων.

Το σκάνδαλο... που ήταν τελικά fake news

Σε fake news φαίνεται πως μπορεί να βασίστηκε η υπόθεση διαφθοράς με κατηγορούμενη τη σύζυγο του Ισπανού πρωθυπουργού, η οποία έχει οδηγήσει τον Sanchez στο χείλος της παραίτησης και την Ισπανία σε μια νέα πολιτική κρίση.
Στη δικαιοσύνη προσέφυγε η οργάνωση Manos Limpias (Καθαρά Χέρια), η οποία σχετίζεται με την ακροδεξιά και όπως υποστηρίζει μάχεται κατά της διαφθοράς. Στη προσφυγή της η Manos Limpias κατηγόρησε την Μπεγκόνια Γκόμεθ ότι χρησιμοποίησε την επιρροή της ως σύζυγος του πρωθυπουργού για να εξασφαλίσει χορηγούς για ένα μεταπτυχιακό πανεπιστημιακό πρόγραμμα που διηύθυνε.
Με βάση αυτή την προσφυγή η ισπανική Δικαιοσύνη αποφάσισε την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας σε βάρος της Gomez και ο Sanchez παρότι υπογράμμισε πως οι κατηγορίες της Manos Limpias είναι αβάσιμες και συκοφαντικές και στόχο έχουν να πλήξουν τον ίδιο πολιτικά, ανακοίνωσε πως αναστέλλει τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα και έως τη Δευτέρα 29 Απριλίου θα ανακοινώσει εάν θα παραιτηθεί.
Η υπόθεση ωστόσο λαμβάνει πλέον νέα τροπή καθώς η ίδια η οργάνωση που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη αναφέρει τώρα πως στηρίχτηκε σε Fake News. Συγκεκριμένα η Manos Limpias δήλωσε πως για την προσφυγή της βασίστηκε σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης και δεν μπορούσε να εγγυηθεί για την αξιοπιστία τους.
Ο επικεφαλής της ομάδας,Miguel Bernard, ο οποίος σχετίζεται με την ακροδεξιά της οποίας στο παρελθόν υπήρξε και υποψήφιος ευρωβουλευτής, σημείωσε με ανάρτησή του στο Facebook πως η οργάνωση απλώς συνέταξε και διαβίβασε τις σχετικές αναφορές στη Δικαιοσύνη εκπληρώνοντας το «πολιτικό της καθήκον». Ισχυρίστηκε επίσης πως η ενέργεια σε καμία περίπτωση δεν είχε πολιτικά κίνητρα.
Όπως είπε η Manos Limpias αποφάσισε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να ξεκινήσει έρευνα για τις επιχειρηματικές δράσεις της Γκόμεζ, καθώς οι εισαγγελείς δεν έδρασαν αυτεπάγγελτα με βάση τα επίμαχα δημοσιεύματα. «Ο ανακριτής θα αποφασίσει εάν τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ήταν αληθινά ή όχι», ανέφερε ο Μιγκέλ Μπερνάντ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης