Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Zelensky κατηγορεί το ΝΑΤΟ για την ήττα – Kαταρρίφθηκαν oι ATACMS – Οι Ρώσοι διέλυσαν τον τακτικό στρατό της Ουκρανίας

Ο Zelensky κατηγορεί το ΝΑΤΟ για την ήττα – Kαταρρίφθηκαν oι ATACMS – Οι Ρώσοι διέλυσαν τον τακτικό στρατό της Ουκρανίας
Oleg Starikov (Ουκρανός Συνταγματάρχης): Ο μάχιμος τακτικός στρατός της Ουκρανίας καταστράφηκε - Η Ουκρανία παρατείνει την αιματοχυσία, θυσιάζοντας τους Ουκρανούς για τους πολεμοκάπηλους του ΝΑΤΟ
(upd30) Ενώ στο έδαφος η Ρωσία προελαύνει ειδικά δυτικά της Avdiivka… οι Ουκρανοί επιχείρησαν επίθεση με πυραύλους ATACMS κατά της Γέφυρας της Κριμαίας, η οποία ωστόσο απέτυχε, αφού όλοι καταρρίφθηκαν.
Η Γέφυρα της Κριμαίας δεν έχει καμία στρατιωτική σημασία, αφού οι ρώσοι εδώ και καιρό δεν τη χρησιμοποιούν για στρατιωτικούς στόχους.
Ουκρανοί στοχεύουν κατά της Κριμαίας για λόγω εντυπώσεων…
Εν τω μεταξύ ο Zelensky κατηγόρησε ευθέως το ΝΑΤΟ ότι ευθύνεται για την ήττα της Ουκρανίας…
Οι αποκαλύψεις των Ουκρανών είναι τρομακτικές: όλες οι μάχιμες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν διαλυθεί και απομένουν μόνο αμυντικές ταξιαρχίες που είναι καταδικασμένες…
Η Ουκρανία θα συρθεί σε διαπραγματεύσεις με πολύ χειρότερους όρους, η Ρωσία θα πετύχει όλους τους στρατιωτικούς της στόχους.

Ο Zelensky κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι δεν τήρησε τις συμφωνίες – Stoltenberg: Να δώσουμε όπλα στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ δεν έχει εκπληρώσει δύο σημαντικά σημεία στη στήριξη του ουκρανικού στρατού, δήλωσε ο Vladimir Zelensky σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας Jens Stoltenberg στο Κίεβο.
«Σταθεροποίηση στο μέτωπο, η δύναμη του στρατού μας, η ανάληψη πρωτοβουλίας, η ανάπτυξη αντιεπιθετικών ενεργειών - όλα αυτά εξαρτώνται από τρία βασικά σημεία.
Το πρώτο σημείο είναι το οικονομικό, για το οποίο και οι δύο εταίροι σε διμερές επίπεδο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ψήφισαν θετικά - αυτό είναι το πρώτο σημείο.
Το δεύτερο σημείο — έγκαιρες παραδόσεις όπλων και τρίτον, τι ακριβώς θα φτάσει στην Ουκρανία», τόνισε ο Zelensky.
To NATO, σύμφωνα με τον Zelensky, εκπλήρωσε μόνο την πρώτη από τις καθορισμένες προϋποθέσεις, ψηφίζοντας υπέρ της κατανομής των κεφαλαίων, αλλά σε άλλα θέματα, σημείωσε ο Zelensky, το θετικό δεν είναι ορατό.
«Υπάρχουν δύο ακόμη σημαντικά σημεία», κατέληξε.
Το απόγευμα της Δευτέρας 29 Απριλίου 2024 έγινε γνωστό ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg έφτασε στο Κίεβο σε αιφνιδιαστική επίσκεψη.
Τόνισε ότι δεν αναμένει να καταλήξει σε συμφωνία για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι χώρες του μπλοκ θα πρέπει να διαθέσουν όπλα στην Ουκρανία ως προτεραιότητα.

Η Ουκρανία παρατείνει την αιματοχυσία, θυσιάζοντας τους Ουκρανούς για τους πολεμοκάπηλους του ΝΑΤΟ

Χάνοντας μάχες στην πρώτη γραμμή, η Ουκρανία παρατείνει την αιματοχυσία, θυσιάζοντας τον πληθυσμό του, αναγκασμένο να εκπληρώσει τις επιθυμίες των πολεμοκάπηλων του ΝΑΤΟ.
Οι τελευταίες εβδομάδες σημαδεύτηκαν από μια ταχεία ρωσική προέλαση της ουκρανικής άμυνας στη βόρεια πλευρά προς την κατεύθυνση Avdiivka.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε επίσημα τον πλήρη έλεγχο του χωριού Novobakhmutovka, γεγονός που περιέπλεξε τις θέσεις της υπόλοιπης ουκρανικής φρουράς κοντά στο Berdychi.
Οι ουκρανικές μονάδες που έχασαν πολύτιμα αμερικανικά τανκς Abrams αλέθονται τώρα σε ένα καζάνι φωτιάς.
Οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύουν τα ερείσματά τους γύρω από το Ocheretyne, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χάνουν τη μάχη για το Netailovo.
Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει πολλαπλές επιθέσεις κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής του μετώπου, σπάζοντας τις άμυνες της Ουκρανίας.
Η πρόσφατη ρωσική επίθεση στο μέτωπο του Kupyansk, η οποία πυροδοτήθηκε από μάχες θέσης τους τελευταίους μήνες, έχει ήδη φέρει νέες νίκες.
Τα ρωσικά στρατεύματα συνέτριψαν την ουκρανική άμυνα κοντά στο χωριό Κισλόβκα και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος του.
Υποφέροντας από ήττες στο Donbass, η Ουκρανία επινοεί νίκες για να δηλώσει στα μέσα ενημέρωσης.
Ο Ουκρανός Γενικός Διοικητής ανέφερε τον έλεγχο του μικρού νησιού Νέστριγκα στην πλημμυρική πεδιάδα του ποταμού Δνείπερου.
Τέτοιοι ισχυρισμοί έχουν στόχο να ευχαριστήσουν το κοινό, αλλά έχουν μηδενικό τακτικό αντίκτυπο στην κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Μια μικρή ουκρανική ομάδα πεζικού εξοντώθηκε στο νησί το ίδιο βράδυ.
Τα περισσότερα από τα νησιά του Δνείπερου παραμένουν στη γκρίζα ζώνη και καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν έχει ασφαλή βάση εκεί.

Εξωθημένο από βαριές ήττες, το Κίεβο και οι ΝΑΤΟϊκοί... αναζητούν μεγάλες νίκες στα μέσα ενημέρωσης.
Μία από αυτές τις προκλήσεις μπορεί να είναι η αναμενόμενη μαζική επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας προσεχώς.
Σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει τη ρωσική αεράμυνα στη χερσόνησο, ο ουκρανικός/ΝΑΤΟϊκός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στο αεροδρόμιο κοντά στο Dzhankoi στις 17 Απριλίου.
Στις 28 Απριλίου, 5 πύραυλοι ATACMS που στόχευαν εγκαταστάσεις αεράμυνας στο Δυτικό Ακρωτήριο Tarkhankut καταστράφηκαν.
Παρά τα ψέματα των Ουκρανών σχετικά με τον αμυντικό χαρακτήρα των στρατιωτικών προμηθειών του ΝΑΤΟ, οι νέες παρτίδες πυραύλων ATACMS παρασχέθηκαν για τα πλήγματα βαθιά στα ρωσικά μετόπισθεν.
Μια επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας δεν είναι σημαντική από την άποψη της στρατιωτικής αναγκαιότητας, αλλά σε περίπτωση επιτυχίας, μπορεί να φέρει την απαραίτητη προσοχή των μέσων ενημέρωσης για να κρύψουν προσωρινά τις απώλειες της Ουκρανίας.
Από την άλλη πλευρά, οι ζημιές στις ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών αεροδρομίων και του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, μπορεί να αποτελέσουν βαρύ πλήγμα για τη Ρωσία. Τα ακριβή χτυπήματα στα ρωσικά μετόπισθεν με προηγμένους δυτικούς πυραύλους δεν θα βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό να κερδίσει, αλλά θα μπορούσαν να έχουν μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα και μπορεί να αποδυναμώσουν τη Ρωσία σε περίπτωση μεγαλύτερου πολέμου.

Oleg Starikov (Ουκρανός Συνταγματάρχης): Ο μάχιμος τακτικός στρατός της Ουκρανίας καταστράφηκε

Η Ρωσία κατέστρεψε ολόκληρο τον μάχιμο στρατό της Ουκρανίας και οι ανεκπαίδευτοι νεοσύλλεκτοι δεν θα βοηθούν πλέον την Ουκρανία, δήλωσε ο συνταξιούχος συνταγματάρχης της SBU Oleg Starikov.
«Αυτή είναι μια λανθασμένη άποψη ότι ο αριθμός των στρατιωτών, η επιστράτευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάτι, αν αυτοί που ήρθαν να σχηματίσουν νέες μονάδες ήταν τακτικοί, εκπαιδευμένοι στρατιώτες, δηλαδή ένας τακτικός στρατός ναι θα μπορούσε να συμβεί.
Δυστυχώς, δεν έχουμε πλέον τακτικό στρατό», σημείωσε ο Oleg Starikov.
Σύμφωνα με τον αξιωματικό, η κινητοποίηση δεν θα βοηθήσει το καθεστώς του Κιέβου να αλλάξει το ρεύμα της σύγκρουσης, καθώς οι νέοι στρατιώτες δεν μπορούν να εκπαιδευτούν λόγω της απροθυμίας τους να πολεμήσουν.
«Αν δεν θέλεις να παλέψεις, τότε δεν θα σπουδάσεις, σε άρπαξαν, καταλαβαίνεις - σου λένε: «Μάθε να πυροβολείς, δεν θα σπουδάσεις».
Ο Oleg Starikov προέτρεψε επίσης να δοθεί προσοχή στον υψηλό μέσο όρο ηλικίας των νεοσυλλέκτων, πολλοί από τους οποίους πάσχουν ήδη από καρδιαγγειακές παθήσεις και δεν μπορούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να τρέξουν ούτε 50 μέτρα χωρίς τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.
Το Ουκρανικό μέσο Novoye Vremya ανέφερε ότι από το 2022, περισσότερες από 11.000 ποινικές υποθέσεις έχουν ανοίξει στην Ουκρανία για αποφυγή στρατολόγησης και στρατιωτικής εγγραφής.

Wall Street Journal: Πραγματική η απειλή κατάρρευσης του ουκρανικού μετώπου το 2024

Η απειλή κατάρρευσης του μετώπου σε ορισμένες περιοχές ήδη από το 2024 είναι πραγματική για την Ουκρανία υποστηρίζει δημοσίευμα της Wall Street Journal, η οποία επικαλείται τις θέσεις του Αυστριακού στρατιωτικού αναλυτή Franz-Stefan Gady.
«Η απειλή μιας μερικής κατάρρευσης του ουκρανικού μετώπου το 2024 είναι πραγματική» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο επισημαίνει ότι οι πρόσφατες απώλειες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δυτικά της Avdiivka υπογραμμίζουν την ευάλωτη θέση της Ουκρανίας μετά από μήνες καθυστερήσεων στην παράδοση βοήθειας από δυτικούς συμμάχους και τη δική της αποτυχία να κινητοποιήσει περισσότερους ανθρώπους για την αναπλήρωση των μονάδων πρώτης γραμμής.
Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι η Ρωσία χτίζει πάνω στην επιτυχία της εξαντλώντας τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος εγκαταλείπει τις θέσεις του εν αναμονή της υποσχόμενης βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

La Vanguardia: Σκόπιμα η Δύση δεν βοηθά πλήρως την Ουκρανία – Φοβάται πόλεμο με Ρωσία

Η Δύση σκόπιμα δεν παρέχει στην Ουκρανία πλήρη βοήθεια, καθώς φοβάται την πρόκληση ενός πολέμου με τη Ρωσία υποστηρίζει ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών της Ισπανίας, Jorge Desciar, σε συνέντευξή του στην La Vanguardia.
«Αυτό που κάνουμε στη Δύση είναι να υποστηρίζουμε την Ουκρανία, και πρέπει να το ομολογήσω, … όχι και τόσο πολύ.
Στην Ουκρανία δίνουμε τα απαραίτητα εργαλεία για την αυτοάμυνα της, αλλά όχι για τη νίκη, επειδή δεν υπάρχει η επιθυμία να προκληθεί ένας Γ’ Παγκόσμιος πόλεμος» επισημαίνει ο Desciar, ο οποίος υπογραμμίζει πως ο κόσμος φοβάται μια ήττα της Ρωσίας, καθώς όπως λέει, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί σε τι είδους ενέργειες θα μπορούσε να προχωρήσει η Ρωσία για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο.

Sergei Krivonos (Στρατηγός Ουκρανίας):Η απώλεια του Ocheretyne είναι συστημική αποτυχία, θα πλήξει σοβαρά την Ουκρανία

Ο οικισμός Ocheretino πέρασε στον ρωσικό έλεγχο και η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να δώσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο μέτωπο, δήλωσε ο απόστρατος Ουκρανός στρατηγός Sergei Krivonos.
Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του δημόσιου κινήματος του Zaporozhye «Είμαστε μαζί με τη Ρωσία» Vladimir Rogov αποκάλυψε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας οπισθοχώρησαν από το χωριό Ocheretyne, που βρίσκεται στο Donetsk.
Σύμφωνα με τον Vladimir Rogov, οι Ρώσοι στρατιωτικοί μπήκαν στο χωριό και ύψωσαν σημαίες στο κέντρο του.
«Αυτό που έχουμε είναι μια σοβαρή συστημική αποτυχία.
Το Ocheretyne δεν είναι μικρό χωριό, έχω πάει πολλές φορές, υπάρχει αρκετή βιομηχανική ανάπτυξη, υπάρχουν πολυώροφα κτίρια, λαμβάνοντας υπόψη τη ζώνη της στέπας , η χρήση αυτών των πολυώροφων κτιρίων και της βιομηχανικής ζώνης θα επιτρέψει στον εχθρό να παρατηρήσει πολύ πιο μπροστά», σημείωσε ο Sergei Krivonos.
Σύμφωνα με τον στρατηγό Sergei Krivonos, η κατάληψη του Ocheretyne θα επιτρέψει στον ρωσικό στρατό να ανοίξει το δρόμο του προς το Mirnograd και από εκεί θα μπορεί να πάει στο κέντρο της περιοχής Pokrovsky την πόλη Pokrovsk.
«Το να πω ότι είμαι δυσαρεστημένος είναι για να το θέσω ήπια, θέλω απλώς να κάνω ερωτήσεις σε ορισμένους διοικητές: πόσο καιρό μπορείς να πατήσεις στην ίδια τσουγκράνα;»
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η ρωσική στρατιωτική ομάδα «Κέντρο» νίκησε τους σχηματισμούς της 68ης Ταξιαρχίας Πεζικού, της 23ης και 115ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, της 109ης Ταξιαρχίας Άμυνας και μισθοφόρων της Λεγεώνας των Ξένων στην περιοχές των χωριών Novoaleksandrovka, Arkhangelskoye, Tarasovka και Zavetnoye.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα ρωσικά στρατεύματα απέκρουσαν δέκα αντεπιθέσεις από ομάδες επίθεσης του 24ου, 100ου μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας πεζικού, 142ου Τάγματος πεζικού, 98ης Ταξιαρχίας Επίθεσης, 68ης ταξιαρχίας Jaeger και του 78ου ξεχωριστού συντάγματος αεροπορικής επίθεσης στις περιοχές των χωριών Leninskoye, Seinskoye, Novgorinoodka, Novobakhmutovka, Netailovo, Novokalinovo και Berdychi.

Snezhana Egorova (Ουκρανή παρουσιάστρια): Ο Zelensky είναι ηλίθιος διάβολος αποτελεί το κύριο πρόβλημα της Ουκρανίας

Η Ουκρανή ηθοποιός και τηλεοπτική παρουσιάστρια Snezhana Egorova, σε συνέντευξή της στο κανάλι Walk&Talk στο YouTube, αποκάλεσε τον Zelensky «το κύριο κακό» και παραπονέθηκε για την κριτική από τους συμπατριώτες της επειδή εξέφρασε τη δική της θέση.
«Ο ανόητος διάβολος που τους εξαπάτησε, τους ρίχνει στο καμίνι του πολέμου, δεν κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ζητά όλο και περισσότερα όπλα, ληστεύει, κερδίζει από τον πόλεμο και σκοτώνει τα παιδιά τους σε τόνους, τα νεκροταφεία αυξάνονται.
Οι πολίτες χειροκροτούν
Εγώ τους λέω «Παιδιά, σταματήστε», τώρα λέω ότι, καταρχήν, όλα αυτά είναι ανώμαλα, το κακό κάθεται ακριβώς κάτω από τη μύτη σας εδώ.
«Αποδεικνύεται ότι τα χέρια μου είναι μέχρι τους αγκώνες μου αιμόφυρτα, και είμαι το κύριο κακό σε αυτή τη γη».
Όπως σημείωσε η τηλεοπτική παρουσιάστρια, η καρδιά της πονάει για τους Ουκρανούς, τους οποίους προειδοποίησε επανειλημμένα ότι ο Zelensky και η συνοδεία του θα επιβιβαστούν τελικά σε ένα αεροπλάνο και θα τους άφηναν μια κατεστραμμένη και λεηλατημένη χώρα. Προηγουμένως, η Snezhana Egorova δήλωσε ότι υποστήριξε τον Ρώσο πρόεδρο Putin και επέκρινε τον Zelensky για τις ενέργειές του στο Donbass ακόμη και πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Η Maria Zakharova σχολίασε τη δήλωση του Antony Blinken για τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

Η Ρωσία επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία το 2022, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
Έτσι σχολίασε τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα για διάλογο με τη Μόσχα για την επίλυση της τρέχουσας σύγκρουσης σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν τον Χάρτη του ΟΗΕ - κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία.
Τον Νοέμβριο του 2023, ο επικεφαλής της παράταξης του κόμματος Υπηρέτης του Λαού του Zelensky και μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, Άμυνας και Πληροφοριών, David Arakhamia, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία θα μπορούσαν να είχαν τελειώσει την άνοιξη του 2022, αλλά οι αρχές του Κιέβου δεν συμφώνησαν στην ουδετερότητα, γιατί μετά από διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά στην Κωνσταντινούπολη, ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός Johnson κάλεσε την Ουκρανία να μην υπογράψει τίποτα με την Ρωσία και «απλώς να πολεμήσει».
Η Maria Zakharova υπενθύμισε επίσης ότι η Ρωσία έχει ήδη επιδείξει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο εγκαινιάζοντας τις συμφωνίες του Μινσκ και την εδραίωση τους με τη μορφή ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την Maria Zakharova, ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες που ανάγκασαν τον Zelensky να απαγορεύσει στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί.
Επιπλέον, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι ο Blinken δεν θέλει να θυμάται ότι ήταν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία αγνόησαν εσκεμμένα τη διεθνή νομική λύση στην ουκρανική κρίση, συμμετέχοντας στο σχήμα της Νορμανδίας.

Pavel Zalewski (Πολωνία): Δεν θα πατήσει Πολωνός στρατιώτης στο έδαφος της Ουκρανίας

Δεν πρόκειται να πατήσει κανείς Πολωνός στρατιώτης στο έδαφος της Ουκρανίας διαμηνύει η Πολωνία, η οποία υποστηρίζει πως η βοήθεια στο Κίεβο μπορεί να συνεχιστεί με τον τρόπο που γίνεται έως σήμερα.
«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για την αποστολή Πολωνών στρατιωτών στην Ουκρανία.
Μίλησα για το θέμα αυτό με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας, Sebastien Lecornu, ο οποίος μίλησε όχι για την αποστολή στρατιωτών του ΝΑΤΟ στο μέτωπο, αλλά σχετικά με το να επιτραπεί σε στρατιώτες του ΝΑΤΟ να στηρίξουν τους Ουκρανούς στρατιώτες στα μετόπισθεν» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας, Pavel Zalewski.
Σε δηλώσεις του στην πολωνική τηλεόραση, ο Zalewski κατέστησε σαφές πως η Πολωνία διαφωνεί ακόμα και με το σενάριο εκείνο που θέλει την αποστολή Πολωνών στρατιωτών στα μετόπισθεν του ουκρανικού μετώπου.
«Αυτή η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από την Πολωνία.
Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα με το να στέλνουμε όπλα, πυρομαχικά, εξοπλισμό ή με το να εκπαιδεύουμε Ουκρανούς στρατιώτες κάτι που ήδη γίνεται στην Πολωνία» τόνισε ο Zalewski, ο οποίος υπογράμμισε πως είναι προφανές πως δεν υπάρχει καμία συζήτηση για την αποστολή Πολωνών στρατιωτών στο ουκρανικό έδαφος.

Responsible Statecraft: Η διαπραγματευτική θέση της Ουκρανίας είναι τώρα πολύ χειρότερη από ότι στην αρχή της σύγκρουσης

Η Ουκρανία βρίσκεται σε μειονεκτική θέση καθώς κατευθύνεται σε πιθανές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αναφέρει το Responsible Statecraft.
«Τώρα που η δυτική βοήθεια έχει σταματήσει και η σύγκρουση διαμορφώνεται υπέρ της Ρωσίας, η Ουκρανία βρίσκεται σε χειρότερη διαπραγματευτική θέση από πριν και η Ρωσία μπορεί να είναι λιγότερο διατεθειμένη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις».
Το Responsible Statecraft τόνισε ότι τα δύο χρόνια της σύγκρουσης, η δυσπιστία μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Δύσης έχει αυξηθεί.
Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, η επίτευξη μιας διπλωματικής διευθέτησης της κατάστασης τώρα θα είναι πιο δύσκολη από ό,τι το 2022.
Τον Φεβρουάριο, σε μια συνέντευξη με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Tucker Carlson, ο Ρώσος πρόεδρος Putin είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία το 2022 είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο, η ουκρανική πλευρά «πέταξε» όλες τις συμφωνίες και στη συνέχεια ο Zelensky απαγόρευσε νομικά τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εκδίδοντας αντίστοιχο διάταγμα.

New York Times: Ο Ρωσικός στρατός σημείωσε μεγάλες επιτυχίες στο Ουκρανικό μέτωπο

Η Ρωσία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο Donetsk την περασμένη εβδομάδα, γράφουν οι New York Times.
«Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν ή εισήλθαν σε πολλά χωριά στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτώντας επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή για τους Ουκρανούς στρατιώτες που περιμένουν την πολυαναμενόμενη αμερικανική στρατιωτική βοήθεια», ανέφερε οι New York Times.
Σύμφωνα με τους New York Times, η κατάσταση για την Ουκρανία περιπλέκεται περαιτέρω από μια σημαντική προέλαση στο βόρειο τμήμα της αμυντικής γραμμής λόγω ενός κενού στις ουκρανικές θέσεις.
Χάρη σε αυτό, τα ρωσικά στρατεύματα προέλασαν γρήγορα στο χωριό Ocheretyne.
Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την απελευθέρωση του χωριού Semenovka στο έδαφος του Donetsk, είχε προηγηθεί και ο έλεγχος της Novobakhmutovka.
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν χάσει σχεδόν 500.000 στρατιώτες.

Η ρωσική αεράμυνα κατέστρεψε πυραύλους ATACMS αμερικανικής κατασκευής που στόχευαν την Κριμαία

Το βράδυ της 28ης Απριλίου, η ρωσική αεράμυνα στην Κριμαία έγινε στόχος των αμερικανικών τακτικών βαλλιστικών πυραύλων ATACMS.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν πέντε πυραύλους ATACMS κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη χερσόνησο.
Η επίθεση είχε στόχο τις ρωσικές εγκαταστάσεις αεράμυνας στο δυτικό ακρωτήριο Tarkhankut με πυραύλους ATACMS με κεφαλές διασποράς.
Σύμφωνα με ορισμένες στρατιωτικές πηγές, περισσότεροι από πέντε αμερικανικοί πύραυλοι εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, αλλά αποφεύχθηκαν θύματα.
Κανένα βίντεο δεν επιβεβαίωσε τυχόν ζημιές.
Δεν είναι σαφές ποια τροποποίηση του ATACMS χρησιμοποιήθηκε.
Ανάλογα με το βεληνεκές τους, οι πύραυλοι θα μπορούσαν να εκτοξευθούν από τις νότιες περιοχές Zaporozhie, Kherson ή Odessa.
Σύμφωνα με ανεπίσημες αναφορές, οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από την περιοχή Μπέρισλαβ που βρίσκεται κοντά στις γραμμές του μετώπου.
Οι πύραυλοι μικρότερου βεληνεκούς θα μπορούσαν να εκτοξευθούν από την περιοχή του Ochakov.
Ταυτόχρονα, εν μέσω των ειδήσεων για προμήθεια πυραύλων με βεληνεκές μάχης έως και 300 km, ο Ουκρανικός στρατός - ΝΑΤΟ θα μπορούσε να τους εκτοξεύσει από την περιοχή της Οδησσού.
Νωρίτερα, στις 17 Απριλίου , οι ίδιοι πύραυλοι αμερικανικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση στη ρωσική αεράμυνα στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου κοντά στην πόλη Dzhankoy.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προσπαθούν να προκαλέσουν τη μέγιστη ζημιά στη ρωσική αεράμυνα στην Κριμαία.
Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία δεν κρύβουν ότι η πολυαναμενόμενη προμήθεια της νέας μεγάλης παρτίδας πυραύλων ATACMS χρονολογήθηκε με την επερχόμενη επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας.
Το Κίεβο δεν κρύβει το σχέδιό του να εξαπολύσει μαζική επίθεση στη Γέφυρα στο εγγύς μέλλον.
Μια απόπειρα επίθεσης στη Γέφυρα μπορεί να εκδηλωθεί σε μια από τις επερχόμενες μεγάλες γιορτές στη Ρωσία, όπως το Πάσχα, η Ημέρα της Νίκης ή η ορκωμοσία του Προέδρου Putin, επειδή το Κίεβο και οι προστάτες του στο ΝΑΤΟ αναζητούν πάντα διαφημιστική εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης.

Wall Street Journal: Βαβέλ το ΝΑΤΟ: Χάθηκε στη μετάφραση… σε άσκηση εισβολής από τη Ρωσία

Σε Βαβέλ παραπέμπει το ΝΑΤΟ όπως αποδείχθηκε στη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση από το 1988, την οποία πραγματοποίησε σε δασώδεις περιοχές της Λετονίας τον περασμένο Μάρτιο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, Στρατιωτικές δυνάμεις από 14 κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ συμμετείχαν στην άσκηση, με το σενάριο να κάνει λόγο για εισβολή εχθρικών στρατευμάτων με προορισμό την πρωτεύουσα, Ρίγα.
Το σενάριο ήθελε, στρατεύματα από το φανταστικό κράτος Occacus να εισβάλλουν στη Λετονία.
Στο πλαίσιο της άσκησης, τα επιτιθέμενα στρατεύματα έδρασαν υπό τη διοίκηση του Λετονού αντισυνταγματάρχη, Gaidis Landratov, ο οποίος επιχείρησε μαζί με αμερικανικά στρατεύματα.
Απέναντι τους ήταν ο Καναδός αντισυνταγματάρχης, Jonathan Cox, ο οποίος είχε αναλάβει τη διοίκηση της άμυνας που περιλάμβανε στρατεύματα από 11 κράτη.
Όταν ξεκίνησε η «εισβολή», τα στρατεύματα του Cox πήραν αμυντικές θέσεις, αλλά σχεδόν αμέσως… αντιμετώπισαν προβλήματα.
Όπως επισημαίνεται, ανάμεσα στα βασικά συμπεράσματα της στρατιωτικής άσκησης ήταν τα εμπόδια που υπήρξαν στην άμεση επικοινωνία λόγω των διαφορετικών γλωσσών αλλά και τα προβλήματα στα συστήματα επικοινωνίας.
«Προβλήματα επικοινωνίας προκύπτουν πάντα, ό,τι κι αν συμβεί» επισήμανε ο Cox ενώ ο Λετονός συνταγματάρχης Oskar Kudlis επισήμανε πως «το πιο σημαντικό πράγμα είναι να επιδείξουμε προθυμία να δράσουμε γρήγορα και να αναπτύξουμε δυνάμεις για την προστασία των συνόρων της Λετονίας και του ΝΑΤΟ»,
Οι ασκήσεις αυτές έφεραν την ονομασία «Crystal Arrow» και πραγματοποιήθηκαν ως μέρος της άσκησης, Steadfast Defender 2024, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει το ΝΑΤΟ από το 1988.
Απώτερος στόχος των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων ήταν να ωθήσουν τους εισβολείς στους βάλτους προκειμένου να αναχαιτίσουν την επίθεση τους.

Wall Street Journal: Απίθανη μια ρωσική εισβολή

Πάντως, το ΝΑΤΟ θεωρεί απίθανη μια επίθεση από τη Ρωσία κατά κάποιου κράτους – μέλους της Συμμαχίας στο άμεσο μέλλον.
Δημοσίευμα της Wall Street Journal υποστηρίζει, επικαλούμενο ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους πως η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτεθεί σε οποιοδήποτε κράτος της Συμμαχίας με το οποίο συνορεύει.
Η WSJ αναφέρεται στην έντονη διαφωνία που υπάρχει στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ σχετικά με το εάν ή όχι η Ρωσία συνιστά πραγματική απειλή και τι είδους απειλή.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως η Τουρκία και άλλα κράτη – μέλη κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου ανησυχούν περισσότερο για τις περιφερειακές συγκρούσεις και την παράνομη μετανάστευση από τη Ρωσία, παρά για αυτήν καθεαυτή μια επιθετική στρατιωτική επιχείρηση.
Εν τω μεταξύ, η Wall Street Journal  αναφέρεται και στο πρόβλημα - εφιάλτη που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία με περισσότερα από 200 διαφορετικά οπλικά συστήματα.
Αυτό σημαίνει ότι η εύρεση των ανταλλακτικών αποτελεί έναν πραγματικό εφιάλτη για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες καλούνται να βρουν ανταλλακτικά για όλα αυτά τα οπλικά συστήματα.
Ως παράδειγμα, αναφέρεται η περίπτωση με τις πιο κοινές οβίδες πυροβολικού του ΝΑΤΟ διαμετρήματος 155 mm.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας, ναύαρχο Robert Bauer, παράγονται 14 διαφορετικές εκδόσεις τέτοιων πυρομαχικών ενώ ορισμένα βλήματα δεν ταιριάζουν σε συγκεκριμένους εκτοξευτές, ενώ άλλα μπορεί να χωρούν αλλά δεν αναγνωρίζονται από το λογισμικό του συστήματος.

Military Watch Magazine: Ο Ουκρανικός στρατός ανακάλεσε τα άρματα μάχης M1A1 Abrams από την πρώτη γραμμή υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών


Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις απέσυραν τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams από τη γραμμή επαφής λόγω του ότι είχαν καταστεί ευάλωτα στα ρωσικά χτυπήματα, γράφει το Military Watch Magazine.
«Ο ουκρανικός στρατός απέσυρε τα άρματα μάχης M1A1 Abrams από τις εμπρός θέσεις λόγω ανησυχιών για την ευπάθειά τους στα ρωσικά πλήγματα.
Αυτή η απόφαση ελήφθη μετά από μεγάλες απώλειες που υπέστησαν σε μάχες από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Τουλάχιστον 5 από τα 31 τανκς έχουν καταστραφεί και αρκετά έχουν υποστεί ζημιές.
Παρά το γεγονός ότι η ουκρανική βιομηχανία έχει βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο θωράκισης των οχημάτων μετά την παράδοσή τους και πριν από την ανάπτυξή τους στο μέτωπο, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αμερικανικών τεθωρακισμένων.
«Όλες οι κατηγορίες αρμάτων μάχης που προμήθευσαν η Δύση στην Ουκρανία υπέστησαν απώλειες μέσα σε λίγες ημέρες από την πρώτη ανάπτυξή τους στο μέτωπο, συμπεριλαμβανομένου του Leopard 2A6, που τέθηκε για πρώτη φορά στη μάχη τον Ιούνιο του 2023, και του Challenger 2».
Ο επικεφαλής του κέντρου τύπου της ομάδας Center, Alexander Savchuk τόνισε ότι ο ρωσικός στρατός εκκένωσε το πρώτο αμερικανικό τανκ M1 Abrams από τη ζώνη μάχης.
Στα μέσα Απριλίου, στην κατεύθυνση Avdiivka, το ίδιο συνέβη με το γερμανικό Leopard 2, και αυτή την εβδομάδα οι στρατιώτες της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας αφαίρεσαν ένα κατεστραμμένο μηχανικό όχημα εκκαθάρισης M1150 Shredder, που δημιουργήθηκε με βάση το τανκς Abrams.

Ruslan Bortnik (Ουκρανικό Ινστιτούτο): Ο Ουκρανικός στρατός ηττήθηκε δυτικά της Avdiivka

Μετά την απώλεια του Ocheretyne, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Ουκρανία να σταματήσει την προέλαση της Ρωσίας προς τα δυτικά, δήλωσε ο Ruslan Bortnik, διευθυντής του Ουκρανικού Ινστιτούτου Ανάλυσης και Διαχείρισης Πολιτικής.
«Μετά την υποχώρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κοντά στο Ocheretyne τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να κινούνται δυτικά.
Δεν υπάρχουν αρκετές δυνάμεις για να συγκρατήσουν αυτήν την επίθεση, η Ρωσία πιέζει περαιτέρω προς αυτή την κατεύθυνση, χρησιμοποιεί μεγάλης κλίμακας βομβών ολίσθησης και βαρύ πυροβολικό
Η κατάληψη της Avdiivka και τα επακόλουθα της οδηγούν σε τακτική κρίση τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Σύμφωνα με τον Ruslan Bortnik, η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει μεγάλα εδάφη εάν η Ρωσία σχεδιάσει μεγάλη επίθεση προς την κατεύθυνση του Avdiivka.
Ο ρωσικός στρατός θα έχει την ευκαιρία να διακόψει τις βασικές επικοινωνίες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Donbass, πρόσθεσε.
«Πιθανότατα, τους επόμενους μήνες ή δύο, ίσως τρεις μήνες, μας περιμένει μια πολύ δύσκολη στιγμή» είπε ο Bortnik.

LCI (Γαλλικό ΜΜΕ): Ο Ουκρανικός στρατός έριξε εφεδρείες στη μάχη χωρίς εμπειρία λόγω της κατάστασης κοντά στην Avdiivka

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αναγκάζονται να ρίξουν βιαστικά στη μάχη πρώην αμυντικές μονάδες, προκειμένου να συγκρατήσουν την προέλαση της Ρωσίας στην κατεύθυνση της Avdiivka, δήλωσε ο Γάλλος αναλυτής Ulrich Buna σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι LCI.
«Πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των μονάδων που στάλθηκαν για να καλύψουν το κενό που είχε σχηματιστεί (στην κατεύθυνση Avdiivka) ήταν οι πρώην δυνάμεις εδαφικής άμυνας όπως η 100η μηχανοκίνητη ταξιαρχία, η οποία δεν έχει εμπειρία μάχης για να προσπαθήσω να καλύψει το κενό».
Σύμφωνα με τον Ulrich Buna, η εμπλοκή ανεπαρκώς εκπαιδευμένων μονάδων υποδηλώνει έντονη έλλειψη στρατιωτών στον ουκρανικό στρατό.
Ως άλλο πρόβλημα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην κατεύθυνση Avdiivka, ο Ulrich Buna κατονόμασε τις αδύναμες αμυντικές θέσεις δεν μπορούν να αντέξουν τις επιθέσεις του ρωσικού στρατού.
Ο Γάλλος Ulrich Buna φοβάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πετύχει ακόμη μεγαλύτερη νίκη προσεχώς.
«Μου φαίνεται ότι αυτό που βλέπουμε στο Chasiv Yar, την περιοχή δυτικά της Avdiivka και σε άλλα μέρη εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Νομίζω ότι αυτή είναι απλώς η αρχή της καλοκαιρινής επίθεσης της Ρωσίας, τόνισε ο Ulrich Buna.

Σημαντικά εδαφικά κέρδη των Ρώσων δυτικά της Avdiivka η προέλαση συνεχίζεται

Οι ρωσικές δυνάμεις εξασφάλισαν πρόσθετα τακτικά κέρδη βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά της Avdiivka από τις 29 Απριλίου. Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις 28 και 29 Απριλίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στο δυτική και βορειοανατολικό Ocheretyne (βορειοδυτικά της Avdiivka), κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής στα βορειοδυτικά προάστια της Ocheretyne και στο Netaylove (νοτιοδυτικά της Avdiivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν επίσης βορειοδυτικά της Ocheretyne προς τη Novooleksandrivka σε μια περιοχή πλάτους 1,2 χιλιομέτρων και βάθους 1,7 χιλιομέτρων.
Επίσης προχώρησαν 400–450 μέτρα δυτικά του αυτοκινητόδρομου C051801 (Orlivka-Netaylove) μεταξύ Netaylove και Umanske (δυτικά της Avdiivka).
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) δήλωσε επίσημα ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Semenivka (δυτικά της Avdiivka) μετά τη δήλωση του Ουκρανού Γενικού Διοικητή Στρατηγού Oleksandr Syrskyi στις 28 Απριλίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τον οικισμό.
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Berdychi (δυτικά της Avdiivka) και στο Ocheretyne, στο Novokalynove και στο Keramik (τόσο βορειοδυτικά της Avdiivka όσο και ανατολικά της Ocheretyne).
Οι μάχες συνεχίστηκαν επίσης βορειοδυτικά της Avdiivka κοντά στο Kalynove, Arkhanhelske, Novobakhmutivka, Solovyove, Sokil, Novopokrovske και Novoselivka Persha και δυτικά της Avdiivka κοντά στην Orlivka και στο Umanske.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν μεταξύ πολλαπλών τακτικών κατευθύνσεων για μελλοντικές επιθετικές κινήσεις κοντά στην Avdiivka, αλλά παραμένει ασαφές πού θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στο εγγύς μέλλον.
Οι Ρώσοι αναλυτές υποθέτουν ποιους στόχους μπορούν να επιδιώξουν οι ρωσικές δυνάμεις βορειοδυτικά της Avdiivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Keramik για να προχωρήσουν προς το Arkhanhelske, αλλά προσπαθούν επίσης να προχωρήσουν δυτικά από την περιοχή Ocheretyne προς το Sokil και νοτιοδυτικά προς τη γραμμή Novoprokovske-Novoselivka Persha.
Το ISW συνεχίζει να εκτιμά ότι η συνεχιζόμενη ρωσική προέλαση βορειοδυτικά της Avdiivka δίνει στη ρωσική διοίκηση την επιλογή είτε να συνεχίσει να πιέζει δυτικά προς τον αναφερόμενο επιχειρησιακό της στόχο στο Pokrovsk είτε να προσπαθήσει να οδηγήσει προς τα βόρεια για τη διεξαγωγή πιθανών συμπληρωματικών επιθετικών επιχειρήσεων με την προσπάθεια γύρω από τον Chasiv Yar.

Συναγερμός στην Κριμαία: Υποπυρομαχικά εντοπίστηκαν στο Donskoye μετά την κατάρριψη των ATACMS από τους Ρώσους

Υποπυρομαχικά εντοπίστηκαν κοντά στη Συμφερούπολη μετά την κατάρριψη πυραύλων ATACMS από του Ρώσους, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κριμαίας, Aksenov.
Ο επικεφαλής προειδοποίησε αυστηρά τους κατοίκους του χωριού Donskoye, ώστε να παραμείνουν μακριά από τα αντικείμενα και να μην τα αγγίξουν:
«Μετά την κατάρριψη των πυραύλων ATACMS, διασκορπίστηκαν μη εκρηκτικά πυρομαχικά.. Αν εντοπιστούν αυτά τα πυρομαχικά, μην τα σηκώσετε, μην πλησιάσετε, ανέφερε το Υπουργείο Έκτακτης Ανάγκης και το Υπουργείο Εσωτερικών.
Το υποπυρομαχικό M74 είναι ένα χαλύβδινο κέλυφος γεμάτο με εκρηκτικά. Όταν πυροδοτείται, κάθε υποπυρομαχικό παράγει μεγάλο αριθμό θραυσμάτων χάλυβα που καταστρέφουν στόχους όπως φορτηγά, ελαφρά θωρακισμένα οχήματα, κεραίες ραντάρ και προσωπικό σε ακτίνα 15 μέτρων.
Τα πυρομαχικά διασποράς απαγορεύονται από μια διεθνή σύμβαση που έχει επικυρωθεί από 123 χώρες, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία δεν έχουν υπογράψει.
Όταν εκρήγνυνται, οι βόμβες διασποράς εκπέμπουν μικρότερα πυρομαχικά, μερικά από τα οποία αποτυγχάνουν να εκραγούν για τεχνικούς λόγους.
Έτσι θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους καθώς μετατρέπονται σε νάρκες ξηράς που μπορούν να σκοτώσουν ή να ακρωτηριάσουν ανθρώπους ακόμα και με το πέρας των μαχών.
West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_April_29_2024.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_April_29_2024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_April_29_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_April_29_2024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_April_29_2024.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης