Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Πιστωτικά ουδέτερη η συμφωνία της Ελληνικής Τράπεζας με τη CNP Assurances

Fitch: Πιστωτικά ουδέτερη η συμφωνία της Ελληνικής Τράπεζας με τη CNP Assurances
Μία ημέρα μετά από αντίστοιχο σχόλιο της Moody's
Σχετικά Άρθρα
H ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας (BB+ με σταθερό outlook) ότι έχει εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την απόκτηση του 100% των κυπριακών και ελληνικών ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της CNP Assurances (A με σταθερό outlook) δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στις αξιολογήσεις της, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναμένει η συναλλαγή να έχει διαχειρίσιμο αντίκτυπο 2,6% στους δείκτες εποπτικών κεφαλαίων της τράπεζας. «Κατά συνέπεια, εκτιμούμε ότι ο δείκτης CET1 θα παραμείνει επαρκής μετά την εξαγορά, σε επίπεδο άνω του 20%».
Η εξαγορά των δραστηριοτήτων της CNP αναμένεται να ενισχύσει τα μερίδια αγοράς της τράπεζας σε περίπου 30% για ασφάλειες ζωής (2023: 7%) και 23% για ασφάλειες ζημιών (9%).
Τα καθαρά έσοδα της Ελληνικής από ασφαλιστικές δραστηριότητες ανήλθαν συνολικά σε 14 εκατ. ευρώ το 2023, που αντιστοιχεί περίπου στο 4% των καθαρών κερδών. Ως εκ τούτου, η συναλλαγή θα μπορούσε να έχει θετικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις αξιολογήσεις μας για το επιχειρηματικό προφίλ και την κερδοφορία της Ελληνικής, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε δομικά υψηλότερα και πιο διαφοροποιημένα έσοδα.
Η αξία της συναλλαγής ανέρχεται στα 182 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαρτίου 2025, με την επιφύλαξη της λήψης ρυθμιστικών εγκρίσεων.

Εχθές 29/4, η Moody's αποτίμησε ως θετικές τις προοπτικές για την Ελληνική Τράπεζα με την αναμενόμενη εξαγορά της CNP Cyprus Insurance.
Όπως σημειώνει, η εξαγορά θα είναι πιστωτικά θετική για την Ελληνική Τράπεζα, διότι θα της επιτρέψει να διαφοροποιήσει το franchise και τις ροές εσόδων της, αυξάνοντας τα μη χρηματοδοτούμενα έσοδά της και μειώνοντας την εξάρτηση από τα επιτόκια. Θα καταστήσει επίσης την Ελληνική Τράπεζα ηγέτη στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά. Η συναλλαγή, η οποία τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων των ρυθμιστικών αρχών, της αρχής ανταγωνισμού και άλλων εγκρίσεων, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η CNP Assurances έχει δικαίωμα προαίρεσης πώλησης, το οποίο ο οίκος αναμένει ότι θα ασκήσει μόλις ληφθούν όλες οι εγκρίσεις, και η Ελληνική Τράπεζα δεσμεύεται αμετάκλητα να αποκτήσει την CNP Cyprus εάν το δικαίωμα αυτό ασκηθεί. Το συνολικό κόστος εξαγοράς αναμένεται να ανέλθει στα €182 εκατομμύρια, το οποίο θα μειώσει τη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες στο ακόμα σταθερό proforma 25,8%, μετά την ολοκλήρωση.
Ωστόσο, «αναμένουμε ότι αυτό θα ανακτηθεί μέσω των κερδών, επειδή η κερδοφορία παραμένει ισχυρή και η τράπεζα δεν καταβάλλει επί του παρόντος μερίσματα. Η συμφωνία είναι πιθανό να περιλαμβάνει τους 330 υπαλλήλους της CNP Cyprus

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης