Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων γίνεται Τράπεζα ... Πολέμου - «Τρυπάει» το ταβάνι δανεισμού της για χάρη της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων γίνεται Τράπεζα ... Πολέμου - «Τρυπάει» το ταβάνι δανεισμού της για χάρη της Ουκρανίας
Η τράπεζα έχει επίσης δεσμευτεί να μειώσει τη γραφειοκρατία κατά τη διανομή 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για αμυντικά έργα
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Nadia Calviño θέλει να καταργήσει τους κανόνες, οι οποίοι ως τώρα περιορίζουν τα κεφάλαια που μπορεί να δανείσει, καθώς εντείνει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ, εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.
Για πρώτη φορά από την ίδρυσή της το 1958, η επικεφαλής της τράπεζας υποστηρίζει δημόσια την απαλλαγή το προκαθορισμένο όριο δανειστή, ο οποίος περιορίζει το ποσοστό της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ που μπορεί να προέλθει από δανεισμό.
Κατόπιν αυτής της προαναγγελίας, οι αξιωματούχοι της ΕΕ χαιρέτησαν την ανακοίνωση της Calviño ως «gamechanger».

calvino.JPG
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Nadia Calviño

Η κατάργηση του ορίου θα μπορούσε να επιτρέψει στην ΕΤΕπ να επενδύσει περισσότερα χρήματα σε projects για το κλίμα — ενδεχομένως αντικαθιστώντας τη χρηματοδότηση που συνήθως καταβάλλεται μέσω του επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ.
Το κεφάλαιο της ΕΤΕπ ανέρχεται σήμερα σε 248 δισ. ευρώ.
«Αν καταργήσουμε αυτόν τον περιορισμό… μπορούμε να αυξήσουμε την ικανότητά μας να επενδύουμε χωρίς καμία επίδραση στους ευρωπαίους φορολογούμενους», δήλωσε ο Calviño κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.
Μάλιστα, ένας διπλωμάτης της ΕΕ στον οποίο δόθηκε η ανωνυμία για να τοποθετηθεί επί του ζητήματος υποστήριξε ότι η ανάμειξη της ΕΤΕπ «κάνει το όλο θέμα των δαπανών της ΕΕ πιο προσανατολισμένο στην αγορά».
Σε αντίθεση με τις επιχορηγήσεις που καταβάλλονται από τις εθνικές κυβερνήσεις, η ΕΤΕπ χορηγεί κεφάλαια μόνο σε επιχειρήσεις που αναμένεται να έχουν κέρδη και να αποπληρώσουν το δάνειό τους.
Η Calviño απέκλεισε τη Δευτέρα το ενδεχόμενο άντλησης περισσότερων κεφαλαίων που θα απαιτούσε μια έκκληση για πρόσθετη χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών, που είναι οι μέτοχοι της ΕΤΕπ.
«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα ήταν πολύ φυσικό να υπάρξει στενή συνεργασία», δήλωσε ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ Johannes Hahn κατά τη διάρκεια καθιερωμένης ενημέρωσης συντακτών.

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Πολέμου

Η Κομισιόν θα υποβάλει επίσημη πρόταση για τον νέο προϋπολογισμό το καλοκαίρι του 2025, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τις κυβερνήσεις πριν από το τέλος του 2027.
Η ΕΤΕπ έχει ήδη κινηθεί για να ενισχύσει την ικανότητά της να χρηματοδοτεί αμυντικά έργα και εξοπλισμούς.
Τον Απρίλιο, ο οργανισμός είχε, άλλωστε, καταργήσει έναν άλλον περιοριστικό κανόνα που του απαγόρευε να δανείζει σε εταιρείες που αντλούν πάνω από το 50% των εσόδων τους από την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού...
Η τράπεζα έχει επίσης δεσμευτεί να μειώσει τη γραφειοκρατία κατά τη διανομή 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για αμυντικά έργα.
Έτσι, η επικεφαλής της Nadia Calviño εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ - οι οποίοι είναι μέτοχοι της ΕΤΕπ - θα υπογράψουν την προτεινόμενη αλλαγή στους κανόνες σε μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τον Ιούνιο.
Η Γερμανία, ωστόσο, πρόκειται να αντιταχθεί στην πρόταση της Calvino.
Απεναντίας, με ενδιαφέρον αναμένεται το τι θα πράξουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης