Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κεραυνοί Βαρουφάκη κατά Γερμανίας: Με στοχοποίησαν σαν τιμητή της τρομοκρατίας αυτοί που υποστηρίζουν εγκλήματα πολέμου

Κεραυνοί Βαρουφάκη κατά Γερμανίας: Με στοχοποίησαν σαν τιμητή της τρομοκρατίας αυτοί που υποστηρίζουν εγκλήματα πολέμου
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 διεθνοποιεί και καταγγέλλει την πρωτοφανή απαγόρευση του γερμανικού κράτους εις βάρους του
Διεθνή διάσταση δίνει στην απαγόρευση εισόδου του στη Γερμανία, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με ηχηρή του παρέμβαση στο Project Syndicate, μετά τη συμμετοχή του ΜέΡΑ25 σε συνέδριο αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη,.
«Πριν από τρεις εβδομάδες, μου απαγόρευσαν την είσοδο στη Γερμανία. Όταν ρώτησα τις γερμανικές αρχές ποιος το αποφάσισε αυτό, πότε και με ποιο σκεπτικό, έλαβα επίσημη απάντηση ότι, για λόγους εθνικής ασφάλειας, τα ερώτηματά μου ... δεν θα λάβουν επίσημη απάντηση. Ξαφνικά, το μυαλό μου γύρισε πίσω σε μια άλλη εποχή, όταν ο δεκάχρονος εαυτός μου θεωρούσε τη Γερμανία ως καταφύγιο από τον αυταρχισμό.», αποκαλύπτει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.
Μάλιστα, η σχετική απαγόρευση προκάλεσε την έκπληξη του Γιάνη Βαρουφάκη, διότι, όπως εξηγεί θεωρεί εαυτόν έναν φίλο της Γερμανίας και της κουλτούράς της, κόντρα στην κοινή αντίληψη που είναι διαδεδομένη στο Βερολίνο από το 2015.

«Ο "εχθρός της Γερμανίας" δικαιώθηκε για την αποβιομηχάνιση της χώρας»

Ειδικότερα, ο κ. Βαρουφάκης κάνει μια αναδρομή στα χρόνια της ελληνικής κρίσης, όταν «τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης με παρουσίασαν ως εχθρό της Γερμανίας».
«Ήμουν έκπληκτος. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, αντιτάχθηκα στη εμμονή της γερμανικής κυβέρνησης για σκληρή καθολική λιτότητα, όχι απλώς επειδή πίστευα ότι θα ήταν καταστροφική για τους περισσότερους Έλληνες, αλλά και επειδή πίστευα ότι θα ήταν επιζήμια για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των περισσότερων Γερμανών. Το φάσμα της αποβιομηχάνισης που σήμερα ρίχνει μια καταθλιπτική σκιά σε ολόκληρη τη Γερμανία είναι συνεπές με την πρόγνωσή μου» τονίζει χαρακτηριστικά ο τότε επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης Τσίπρα.
Μάλιστα, ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας αποπειράται να αντιστρέψει το αφήγημα εις βάρος του, επισημάινοντας ότι όταν το 2016 κλήθηκε να επιλέξει μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για να εκκινήσει το DiEM25, το «πανευρωπαϊκό πολιτικό κίνημα» που ίδρυσε, επέλεξε το Βερολίνο.
«Στο θέατρο Volksbühne του Βερολίνου, εξήγησα και τον λόγο: "Τίποτα καλό δεν μπορεί να συμβεί στην Ευρώπη αν δεν ξεκινήσει στο Βερολίνο"». Για να ενισχύσουμε το σημείο, στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2019 επέλεξα συμβολικά να είμαι υποψήφιος του DiEM25 όχι στην Ελλάδα όπου θα μπορούσα να κερδίσω εύκολα μια θέση αλλά στη Γερμανία.», υπενθυμίζει.

«Με κατηγόρησαν ως τιμητή της τρομοκρατίας και της Hamas»

Εν συνεχεία, ο Γιάνης Βαρουφάκης ξετυλίγει το νήμα του περιστατικού που οδήγησε στο πρωτοφανές, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, μέτρο της Γερμανίας, δηλαδή στην απαγόρευση εισόδου του στη χώρα.
«Το έναυσμα για την απαγόρευσή μου ήταν ένα Παλαιστινιακό Συνέδριο που συνδιοργάνωσε το γερμανικό τμήμα του DiEM25, διάφορες παλαιστινιακές οργανώσεις υποστήριξης και, κυρίως, η γερμανική οργάνωση Jewish Voice for a Just Peace. Αλλά τα πράγματα ήταν προαποφασισμένα πολύ πριν από αυτό.» εξηγεί.
«Εν όψει του Παλαιστινιακού μας Συνεδρίου, ένας συνασπισμός πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούσε σχεδόν ολόκληρο το γερμανικό πολιτικό φάσμα έκανε το αδιανόητο βήμα δημιουργώντας έναν ειδικό ιστότοπο για να μας καταγγείλει», προσθέτει.
Ακολούθως, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρεται ειρωνικά σε αυτό που αποκαλεί ως «κατηγορητήριο» εις βάρος του εκ μέρους των Γερμανών.
«Πρώτον, μας χαρακτήρισαν ως "τιμητές της τρομοκρατίας" σε σχέση με τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ της Χαμάς. Δεν τους αρκούσε που είχαμε καταδικάσει ως εγκλήματα πολέμου όλες τις πράξεις βίας κατά αμάχων. Ήθελαν να καταδικάσουμε την αντίσταση σε αυτό που ακόμη και ο Tamir Pardo, ο πρώην διευθυντής της Mossad, περιέγραψε ως ένα σύστημα απαρτχάιντ που σχεδιάστηκε να εξωθήσει τους Παλαιστίνιους είτε στην εξορία είτε στη μόνιμη υποτέλεια», υπογραμμίζει σε καυστικό τόνο.
«Δεύτερον, ισχυρίστηκαν ότι "δεν μας ενδιέφερε να μιλήσουμε για δυνατότητες ειρηνικής συνύπαρξης στη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο του πολέμου στη Γάζα". Σοβαρά; Όλοι οι συμμετέχοντες στο Συνέδριό μας δεσμεύονται για ίσα πολιτικά δικαιώματα για τους Εβραίους και τους Παλαιστίνιους – και πολλοί από εμάς, ακολουθώντας το σύνθημά μας από τον αείμνηστο Edward Said, υποστηρίζουμε ένα ενιαίο ομοσπονδιακό κράτος ως λύση στη σύγκρουση» επεξηγεί σε μια απόπειρα να αποδομήσει τις καταγγελίες σε βάρος του και των συντρόφων του για ... αντισημιτισμό.

«Θέλουν να υπερασπιστούν τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ»

Τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης θέτει το κεντρικό κατά τη γνώμη του ερώτημα που συσχετίζει τις απαγορεύσεις με τη στρατηγική του γερμανικού κράτους εις όφελος των εγκλημάτων του Ισραήλ.
«Πώς θα μπορούσε σχεδόν ολόκληρη η γερμανική πολιτική τάξη να αγκαλιάσει αυτήν την καταγγελία, η οποία προετοίμασε το έδαφος για την επακόλουθη αστυνομική δράση;» διερωτάται με νόημα.
Για να απαντήσει ο ίδιος, μπαίνοντας τον πυρήνα του κεντρικού του επιχειρήματος:
«Η πιο πιθανή απάντησή είναι το ημι-επίσημο δόγμα του γερμανικού κράτους, ή Staatsräson: η προστασία της ζωής των Εβραίων και η ασφάλεια του Ισραήλ».
Ωστόσο, σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως η «πρόσφατη συμπεριφορά του γερμανικού κράτους» ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό «δεν αφορά καθόλου την προστασία των Εβραίων ή του Ισραήλ».
Απεναντίας «σκοπός είναι να υπερασπιστεί το δικαίωμα του Ισραήλ να διαπράξει οποιοδήποτε έγκλημα πολέμου επιλέγουν οι ηγέτες του στη διαδικασία επιβολής μιας ατζέντας που στόχος της είναι να καταστήσει αδύνατη τη λύση των δύο κρατών που η γερμανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ευνοεί».
Και αυτό, διότι, «κάτι άλλο κρύβεται πίσω από την τρέχουσα πολιτική συναίνεση στη Γερμανία», σύμφωνα με τον ηγέτη του ΜέΡα25.
Εξηγεί, λοιπόν, ότι η «πολιτική τάξη της Γερμανίας έχει μια τάση για εθνικές κατηχήσεις που ενώνουν τα μέλη της πίσω από μια κοινή βούληση: οι καθαρές εξαγωγές ως η δύναμη της Γερμανίας. Η Κίνα ως παιδική χαρά της γερμανικής βιομηχανίας. Η Ρωσία ως πηγή φθηνής ενέργειας. Και ο Σιωνισμός ως απόδειξη ότι  [ενν. η Γερμανία] έχει γυρίσει σελίδα, ηθικά. Μόλις καθιερωθεί μια τέτοια κατήχηση, η ορθολογική συζήτηση της γίνεται σχεδόν αδύνατη».
Ακόμα κι έτσι, ο Γιάνης Βαρουφάκης βλέπει και μια «αχτίδα αισιοδοξίας», καθώς όπως λέει «οι νεαροί Γερμανοί, βλέποντας τα πτώματα να συσσωρεύονται στη Γάζα, δεν φοβούνται ότι θα καταδικαστούν εάν αμφισβητήσουν μια κατήχηση που έχει θέσει σε κίνδυνο τη γερμανική δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τη βασική κοινή λογική».
«Γι' αυτό, παρά την απαγόρευση, δεν εγκαταλείπω τη Γερμανία» καταλήγει με νόημα στο άρθρο του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης