Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα σκαριά ενεργειακή συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας λόγω ... Ρωσίας - Deal πολλών δισεκατομμυρίων με την Exxon Mobil

Στα σκαριά ενεργειακή συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας λόγω ... Ρωσίας - Deal πολλών δισεκατομμυρίων με την Exxon Mobil
Διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ExxonMobil για την εξασφάλιση 2,5 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως με κόστος περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Η Τουρκία έχει διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο, βοηθώντας στη διαφοροποίηση του ευρωπαϊκού ενεργειακού εφοδιασμού, δηλώνει το αμερικανικό State Department.
Η σχετικά δήλωση έγινε λίγες μόλις ώρες αφότου ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Alparslan Bayraktar αποκάλυπτε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil για ένα deal πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Πάντως, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του State Department Vedant Patel ξεκαθάρισε ότι δεν έχει τίποτα επιπλέον για πιθανές εμπορικές διαπραγματεύσεις, αλλά πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν οποιαδήποτε χώρα «να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της και να περιορίσει την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια».
«Η Τουρκία έχει διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο ως οικοδεσπότης του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου βοηθώντας στη διαφοροποίηση των ευρωπαϊκών ενεργειακών προμηθειών και των ευρωπαϊκών προμηθειών φυσικού αερίου μακριά από την εξάρτηση από τη Ρωσία και ως υποδοχέας πολλαπλών εγκαταστάσεων υγροποίησης LNG που έχουν λάβει πολύ αμερικανικό LNG από τότε η αρχή της ολικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού ΥΠΕΞ.
Από την πλευρά του, με συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Bayraktar επισήμανε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την ExxonMobil για την εξασφάλιση 2,5 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως με κόστος περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια για την Άγκυρα.
Πρόσθεσε ότι η συμφωνία μπορεί να διαρκέσει για 10 περίπου χρόνια εάν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Exxon.
Σημειώνοντας ότι η Τουρκία εισάγει σχεδόν το σύνολο των αναγκών της σε φυσικό αέριο, ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι στοχεύει να δημιουργήσει ένα νέο χαρτοφυλάκιο εφοδιασμού χωρίς να εξαρτάται από έναν και μόνον προμηθευτή.
Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία αξιολογεί τις επιλογές αγοράς φυσικού αερίου από διαφορετικές πηγές για να διασφαλίσει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, ο Bayraktar σημείωσε: «Για την ασφάλεια του εφοδιασμού, πρέπει να πάρουμε φυσικό αέριο από κάπου. Θα μπορούσε να είναι από τη Ρωσία, θα μπορούσε να είναι από το Αζερμπαϊτζάν, θα μπορούσε να είναι το Ιράν ή ακόμα και από άλλους προμηθευτές LNG».
Η Άγκυρα θα στραφεί στις καταλληλότερες επιλογές, πρόσθεσε με νόημα.
Επισημαίνεται ότι η Τουρκία διαθέτει επτά διεθνείς αγωγούς φυσικού αερίου, πέντε εγκαταστάσεις LNG, συμπεριλαμβανομένων τριών πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) και δύο υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου.
Η χώρα στοχεύει «να γίνει βασικός κόμβος φυσικού αερίου στην περιοχή, να διαπρέψει ως εξαγωγέας και να είναι αποτελεσματικός διαχειριστής του φυσικού αερίου που παρέχει».
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Exxon στοχεύει να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της LNG στους 40 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2030.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης