Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γεωργία πιο κοντά στη Ρωσία - Ο νόμος για τους ξένους πράκτορες τορπιλίζει την προσέγγιση με την ΕΕ

Η Γεωργία πιο κοντά στη Ρωσία - Ο νόμος για τους ξένους πράκτορες τορπιλίζει την προσέγγιση με την ΕΕ
Τα μέτρα θα ισχύουν για τις ΜΚΟ, τα μέσα ενημέρωσης και τις ομάδες εκστρατείας που λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό
Το κοινοβούλιο της Γεωργίας πέρασε την Τετάρτη την αμφιλεγόμενη νέα νομοθεσία που θα χαρακτηρίζει τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που χρηματοδοτούνται από τη Δύση ως ξένους πράκτορες, παρά τη δημόσια κατακραυγή και τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις ότι η κίνηση αυτή μπορεί να τορπιλίσει τις φιλοδοξίες της χώρας για την ΕΕ.
Στο πλαίσιο της δεύτερης ψηφοφορίας στην ολομέλεια για το νομοσχέδιο, οι βουλευτές της χώρας του Νοτίου Καυκάσου υποστήριξαν τις προτάσεις της κυβέρνησης με 83-23, ανοίγοντας το δρόμο για την ψήφιση του νόμου τις επόμενες εβδομάδες, ακόμη και όταν χιλιάδες άνθρωποι προσήλθαν για να διαμαρτυρηθούν έξω από την εθνοσυνέλευση στην πρωτεύουσα Τιφλίδα.
Οι αρχές χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού και κανόνια νερού εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών έξω από το γεωργιανό κοινοβούλιο.

Απομακρύνεται από την ΕΕ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen καταδίκασε τη βία στην Τιφλίδα.
«Η Γεωργία βρίσκεται σε σταυροδρόμι», ανέφερε σε δήλωσή της στο X, πρώην Twitter.
«Θα πρέπει να παραμείνει στην πορεία της προς την Ευρώπη».
Σύμφωνα με το Politico,  η πρόεδρος της Γεωργίας Salome Zourabichvili, η οποία έχει διαφορετική πολιτική πεποίθηση από την κυβέρνηση και αντιτίθεται στο νόμο, κάλεσε τους διαδηλωτές να «μείνουν μακριά από τις πόρτες του Κοινοβουλίου», διότι «ο νόμος έχει ήδη περάσει από δεύτερη ακρόαση».
Κάλεσε τους διαδηλωτές να διατηρήσουν την ειρηνική διαμαρτυρία στην κεντρική λεωφόρο Ρουσταβέλι.
«Ο αγώνας μας είναι αυτός ο νόμος, βρίσκεται μέσα στις εκλογές, μέσα σε κάθε νόμο που ψηφίζεται από την κυβέρνηση και μας απομακρύνει από τον ευρωπαϊκό δρόμο».

Τι προβλέπει ο αμφιλεγόμενος νόμος

Τα μέτρα του νόμου θα ισχύουν για τις ΜΚΟ, τα μέσα ενημέρωσης και τις ομάδες εκστρατείας που λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, θα χρειαστεί ακόμη μια τρίτη ψηφοφορία για να γίνει νόμος.
Αλλά πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, δεδομένου ότι το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο έχει μια λειτουργική πλειοψηφία και οι τροπολογίες δεν προτείνονται συνήθως σε αυτό το στάδιο.
Τη Δευτέρα, η επιτροπή νομικών υποθέσεων του κοινοβουλίου έδωσε το πράσινο φως για τον νόμο μετά από μια οξεία ακρόαση κατά την οποία αποβλήθηκαν έως και δώδεκα βουλευτές της αντιπολίτευσης και τους απαγορεύτηκε να υποβάλουν ερωτήσεις για διαδικαστικούς λόγους.
Εν τω μεταξύ, ΜΚΟ και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι τους αρνήθηκαν ευκαιρίες να δώσουν στοιχεία σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του νόμου στο έργο τους, κατηγορώντας τον βουλευτή του κόμματος Γεωργιανό Όνειρο και πρόεδρο της επιτροπής Anri Okhanashvili ότι «λογοκρίνει» τις φωνές τους.
Μεταξύ των κύριων στόχων του νόμου είναι το παράρτημα της Διεθνούς Διαφάνειας στη Γεωργία, το οποίο έχει μακρά διαδρομή στην αποκάλυψη της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης των δημόσιων πόρων.
Σύμφωνα με έναν νομοθέτη του Γεωργιανού Ονείρου, η ψήφιση του νομοσχεδίου για τους ξένους πράκτορες θα έκανε τον διευθυντή της ΜΚΟ, Eka Gigauri, να «εξαφανιστεί» από τη δημόσια ζωή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης