Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδοχή σοκ από Ουκρανούς: Σύντομα πέφτει το Chasiv Yar - Borrell: Πιθανή κατάρρευση σε 15 μέρες - Μετρούν 111.000 νεκρούς το 2024

Παραδοχή σοκ από Ουκρανούς: Σύντομα πέφτει το Chasiv Yar - Borrell: Πιθανή κατάρρευση σε 15 μέρες - Μετρούν 111.000 νεκρούς το 2024
Παραδοχή σοκ Vadim Skibitsky (αναπληρωτής επικεφαλής GUR) στον Economist: Είναι θέμα χρόνου να πέσει το Chasiv Yar - Avril Haines (DNI ΗΠΑ): Οι ρώσοι θα χτυπήσουν το Kharkiv και θα επιτεθούν σε όλη την περιφέρεια του Donetsk
(upd 35) Όταν η ηγεσία των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αποκαλύπτει ότι οι ρώσοι σύντομα θα καταλάβουν το Chasiv Yar μια άκρως σημαντική στρατηγικά πόλη της Ουκρανίας δυτικά στο Donetsk οποιαδήποτε σχόλιο είναι περιττό…
Οι Ουκρανοί αναγνωρίζουν ότι και δυτικά της Avdiivka η κατάσταση είναι δραματική προβλέποντας περαιτέρω προέλαση των ρώσων…
Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν αλλά οι κινήσεις είναι προπαρασκευαστικές για την μεγάλη αντεπίθεση που θα ξεκινήσει αρχές Ιουνίου κάνοντας χρήση 600.000 στρατιωτών και με τακτικές συνδυασμένων όπλων και καλά μελετημένης επιμελητείας θα καταλάβουν όλο το Donbass
Οι Ουκρανοί αναγνωρίζουν ότι ο ρωσικός στρατός έχει υπεροχή 10 προς 1 σε πυρομαχικά και καθολική υπεροχή στην αεροπορία.
Οι δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών της Βρετανίας David Cameron ότι οι Ουκρανοί δικαιούνται να χτυπήσουν την Ρωσία με βρετανικά όπλα, μπορεί να ανασκευάστηκε αλλά στην πράξη δείχνει τις προθέσεις των αγγλοσαξόνων, είναι η κακιά πληγή του πλανήτη…
Ωστόσο η Ουκρανία δεν διαθέτει Βρετανικούς πυραύλους που δεν έχουν καταρρίψει οι ρώσοι
O Vadim Skibitsky αναπληρωτής επικεφαλής GUR δήλωσε στον Economist ότι είναι θέμα χρόνου να πέσει το Chasiv Yar και ότι οι ρώσοι θα χτυπήσουν και το Kharkiv.
Στην ίδια εκτίμηση κατέληξε και η Διευθύντρια Εθνικής Πληροφοριών των ΗΠΑ (DNI) Avril Haines οι ρώσοι θα χτυπήσουν το Kharkiv.
Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ παραδέχθηκε ότι χωρίς τη Δύση η Ουκρανία μπορεί να συνθηκολογήσει σεε 15 μέρες.

Josep Borrell (Διπλωματία ΕΕ): Χωρίς όπλα η Ουκρανία θα συνθηκολογήσει σε 15 μέρες

Η επικράτηση του ρωσικού στρατού επί της Ουκρανίας θα είναι ζήτημα «δύο εβδομάδων», όταν η Δύση διακόψει τη ροή της βοήθειας προς το Κίεβο , ομολόγησε κυνικά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell κατά την διάρκεια διάλεξης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Ξέρω πώς μπορεί να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αυτό μπορεί να γίνει σε μερικές εβδομάδες - απλώς σταματήστε τις προμήθειες. Εάν σταματήσουν οι προμήθειες όπλων, τότε η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να αντισταθεί, θα αναγκαστεί να παραδοθεί και ο πόλεμος θα τελειώσει», σημείωσε με νόημα.
Επιπλέον, ο Borrell διερωτήθηκε: «Το θέλουν αυτό στην Ευρώπη;».
Επισήμανε ότι δεν θα επιθυμούσε ένα τέτοιο αποτέλεσμα και «πολλοί στην Ευρώπη δεν το θέλουν ούτε αυτό».
Επιπροσθέτως, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εξήγησε ότι οι διαφωνίες στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη βοήθεια προς το Κίεβο και η εξάμηνη καθυστέρηση στις προμήθειες αποτέλεσαν ένα σημείο καμπής που θα μπορούσε να γείρει την πλάστιγγα «από νίκη σε ήττα».
Ο Borrell έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της συνεχιζόμενης στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο από τη Δύση.
Ειδικότερα, τον περασμένο Ιούνιο εξέφρασε φόβους ότι χωρίς εξωτερική βοήθεια η σύγκρουση στην Ουκρανία θα τελείωνε πολύ γρήγορα.
Τον Δεκέμβριο του 2023, ο διπλωμάτης παραπονέθηκε ότι δεν βλέπουν όλες οι χώρες της ΕΕ τη Ρωσία ως «στρατηγική απειλή», ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά η Μόσχα προσπαθεί να τους πείσει για αυτό.

Shoigu (υπουργός Άμυνας Ρωσίας): Πάνω από 111.000 οι νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες το 2024

Συγκλονιστικές είναι οι απώλειες των Ουκρανών κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία καθώς όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu, από την έναρξη του 2024, δηλαδή κατά τη διάρκεια 4 μηνών, έχουν χάσει περισσότερους από 111.000 στρατιώτες.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο Shoigu είχε αναφέρει πως οι Ουκρανοί μετρούν περισσότερες από 500.000 απώλειες από την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Όπως είπε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, ο ουκρανικός στρατός σε αυτούς τους τέσσερις μήνες του 2024 έχει χάσει περισσότερα από 21.000 όπλα.
«Για να αναπληρώσει τα ανθρώπινα αποθέματα, το καθεστώς του Κιέβου εντείνει την κινητοποίηση, οι Ουκρανοί που δεν θέλουν να πολεμήσουν, στέλνονται δια της βίας στην πρώτη γραμμή.
Μια τέτοια απάνθρωπη στάση απέναντι στον πληθυσμό της μαρτυρεί την επιθυμία των ουκρανικών αρχών να κερδίσουν την εύνοια των δυτικών κυρίων τους για να συνεχίσουν να λαμβάνουν οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από αυτούς» υπογράμμισε ο Shoigu.

To Reuters ξαναχτύπησε – Ενώ απέσυρε τις δηλώσεις David Cameron τις επανέφερε… η Ουκρανία μπορεί να χτυπήσει την Ρωσία

Το Reuters δημοσίευσε ξανά είδηση που είχε αποσύρει σχετικά με την δυνατότητα της Ουκρανίας να χτυπήσει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους.
Κατά την επίσκεψη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών David Cameron στο Κίεβο, τόνισε ότι η Ουκρανία έχει το «δικαίωμα» να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα.
Το πρακτορείο αργότερα ανέφερε ότι αποσύρει την είδηση, «αναμένοντας αναθεώρηση ορισμένων λεπτομερειών στο κείμενο».
Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο επικεφαλής του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε πράγματι ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χτυπήσει το ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα, αλλά το σκάνδαλο που ξέσπασε ανάγκασε την Βρετανία να «αναδιπλωθεί»
Ωστόσο η είδηση επανεμφανίστηκε στα κείμενου του πρακτορείου Reuters χωρίς ορατές αλλαγές.
Το απόσπασμα σχετικά με το «δικαίωμα» της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί βρετανικά όπλα για να χτυπήσει το ρωσικό έδαφος παρέμεινε αμετάβλητο.
Από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, η Βρετανία υποστηρίζει ενεργά την Ουκρανία, μεταξύ άλλων με την προμήθεια όπλων και άλλη στρατιωτική βοήθεια.
Όπως έγραψε η Washington Post, η Βρετανία βοήθησε το Κίεβο να καταρτίσει σχέδια για την αντεπίθεση των Ουκρανών που ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου 2024 και η οποία κατέληξε σε αποτυχία.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους Times, ο Αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχος Tony Radakin, βοηθά κρυφά τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας με σχέδια μάχης, ειδικότερα, βοήθησε την Ουκρανία στην ανάπτυξη στρατηγικής για επιθέσεις σε πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού ναυτικού.

Ρωσία: Επικίνδυνες οι δηλώσεις Macron, Cameron - Κλιμακώνουν την ένταση στην Ουκρανία

Επικίνδυνες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron και του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών David Cameron o εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστηρίζοντας πως πρόκειται για λεκτική κλιμάκωση που επιτείνει την ένταση στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Cameron, ο οποίος υποστήριξε πως η Μ. Βρετανία δεν αντιτίθεται στην χρήση βρετανικών όπλων κατά στόχων στο ρωσικό έδαφος αλλά και στην τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron, ο οποίος επανέλαβε πως δεν αντιτίθεται στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία εφόσον το ζητήσει το Κίεβο και εφόσον οι Ρώσοι σπάσουν την πρώτη γραμμή, ο Peskov έκανε λόγο για άμεση κλιμάκωση.
«Η Γαλλία, εκπροσωπούμενη από τον αρχηγό κράτους, συνεχίζει να μιλά συνεχώς για την πιθανότητα άμεσης εμπλοκής της στη σύγκρουση γύρω από την Ουκρανία» υποστήριξε ο Peskov κάνοντας λόγο για επικίνδυνες δηλώσεις.
Επικίνδυνες χαρακτήρισε και τις δηλώσεις του Cameron, αναφέροντας πως «υπάρχει μια λεκτική κλιμάκωση που θα μπορούσε να απειλήσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια, να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας».

 Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Να ετοιμαζόμαστε για ένα νέο γύρο πολέμου

Ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει να είναι έτοιμος για έναν νέο γύρο πολέμου δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky κατά τη διάρκεια συνάντησης με στρατιωτικούς και συνοριοφύλακες στο Khmelnitsky.
«Αντιμετωπίζουμε έναν νέο γύρο πολέμου τώρα», είπε, υποστηρίζοντας πως η Ρωσία «προετοιμάζεται για μια προσπάθεια επέκτασης της επίθεσης».

Zakharova (Ρωσικό ΥΠΕΞ): Η Δύση διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» - Oι χώρες της Βαλτικής θα πληρώσουν το τίμημα

Οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών David Cameron ισοδυναμούν με παραδοχή ότι η Δύση διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας χρησιμοποιώντας «ουκρανικά χέρια», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Maria Zakharova.
Ο Cameron είπε την Πέμπτη ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα όπλα που της παρέχει το Λονδίνο για να πλήττει στόχους εντός της Ρωσίας και ότι επαφίεται στο Κίεβο να αποφασίσει εάν θα το πράξει.
«Τα λόγια του Cameron είναι περαιτέρω απόδειξη του υβριδικού πολέμου που διεξάγει η Δύση εναντίον της χώρας μας. Η Ρωσία απαντά σε αυτό και θα συνεχίσει να απαντά», είπε η Zakharova.
Η εκπρόσωπος προειδοποίησε επίσης ότι σε οποιοδήποτε ουκρανικό πλήγμα, υποστηριζόμενο από τη Δύση, εναντίον της γέφυρας της Κριμαίας ή στην ίδια την Κριμαία, η Ρωσία θα ανταποδώσει.
«Θέλω να προειδοποιήσω την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες ότι οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες εναντίον της Κριμαίας όχι μόνο είναι καταδικασμένες να αποτύχουν αλλά επίσης θα αντιμετωπιστούν με ένα καταστροφικό ανταποδοτικό πλήγμα».
Η Zakharova είπε επίσης ότι η Ρωσία θα ανταποδώσει σε μια πιθανή κίνηση της Δανίας να περιορίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα των ρωσικών πλοίων στα στενά της Βαλτικής, την οποία θα θεωρήσει εχθρική ενέργεια.

Εσθονία: Κάλεσμα του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων για αποκλεισμό της Ρωσίας από τη Βαλτική Θάλασσα

Ο επικεφαλής των Εσθονικών Αμυντικών Δυνάμεων, Martin Herem, χαρακτήρισε έναν ενδεχόμενο αποκλεισμό της Βαλτικής Θάλασσας από κοινού με την Πολωνία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία ως βασική προτεραιότητα για τον περιορισμό της ρωσικής επιρροής στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της άμυνας, ενόσω η Ρωσία αυξάνει τις στρατιωτικές της δυνατότητες και τη στρατιωτική παραγωγή.
«Ως αποτέλεσμα, ο επιτιθέμενος είναι απίθανο να μπορέσει να αναπτύξει ναυτική και αεροπορική άμυνα εκεί και θα μπορέσουμε να λάβουμε αεροπορική και θαλάσσια υποστήριξη από τους συμμάχους», φέρεται να είπε ο Διοικητής του Στρατού της Εσθονίας σε τελετή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Πρόσθεσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Εσθονία προετοιμάζεται για πιθανές απειλές οπλίζοντας τον εαυτό της με θαλάσσιες νάρκες και πυραύλους κατά πλοίων.
Το φθινόπωρο του 2023, το μπλόκο για τα ρωσικά πλοία της Βαλτικής Θάλασσας προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Λετονίας, Edgars Rinkevics, λόγω βλάβης στον αγωγό φυσικού αερίου Balticconnector.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει θεωρήσει την εν λόγω κίνηση ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προειδοποίησε για σοβαρές συνέπειες.

Φιλανδός πολιτικός ζητά ξαφνικά την αποκοπή του Kaliningrad από τη Ρωσία

Ο Mika Aaltola, Φιλανδός πολιτικός και υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το κόμμα του Εθνικού Συνασπισμού, πρότεινε την αποκοπή της Ρωσίας από το Kaliningrad.
Κατά τη γνώμη του, η ρωσική πόλη παρεμβαίνει στις δραστηριότητες των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών.
«Εάν η Ρωσία παρεμβαίνει στα αεροπορικά ταξίδια, γιατί να μην απαγορεύσει ή να ενισχύσει την πρόσβαση της Ρωσίας στο Kalinigrad;» διερωτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Aaltola είπε ότι οι παρεμβολές στο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης GPS προέρχονται από τον θύλακα του Kalingrad της Ρωσίας.
Οι χώρες της Βαλτικής κατηγόρησαν επίσης τη Ρωσία ότι παρεμβαίνει στην αεροπλοΐα.
Ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη, Dmitry Lyskov δήλωσε σε απάντηση στην ανάρτηση του Aaltola ότι οι δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών για το Kalingrad γίνονται όλο και πιο παράλογες.

Παραδοχή σοκ Vadim Skibitsky (αναπληρωτής επικεφαλής GUR) στον Economist: Είναι θέμα χρόνου να πέσει το Chasiv Yar - Οι ρώσοι θα χτυπήσουν και το Kharkiv

H κρίσιμη στρατηγικά πόλη Chasiv Yar αναπόφευκτα θα πέσει κάτω από τα χτυπήματα του ρωσικού στρατού, προειδοποίησε ο Vadim Skibitsky, αναπληρωτής επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών (GUR) του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Economist.
«Το σημερινό πρόβλημα της Ουκρανίας είναι η οχυρωμένη περιοχή που βρίσκεται στα υψώματα στην πόλη Chasiv Yar.
Σύμφωνα με τον στρατηγό Vadim Skibitsky, η πτώση της με τον τρόπο, όπως στην Avdiivka είναι πιθανώς μόνο θέμα χρόνου».
Όπως σημείωσε ο Economist, η πόλη Chasiv Yar έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Η κατάληψή του θα ανοίξει τον δρόμο για τον ρωσικό στρατό προς τις τελευταίες μεγάλες πόλεις του Donetsk, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.
Ο Economist τόνισε επίσης ότι ο στρατηγός Vadim Skibitsky θεωρεί ότι η σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία είναι η πιο δύσκολη από την έναρξη της σύγκρουσης.
Ο Vadim Skibitsky δεν έχει ιδέα πώς μπορεί να κερδίσει η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, τόνισε ο Economist.
Νωρίτερα, ο αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky, προειδοποίησε για τη δύσκολη κατάσταση των ουκρανικών στρατευμάτων στην πρώτη γραμμή. Σύμφωνα με τον Alexander Syrsky, η Ρωσία έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα και επιτίθεται ενεργά σε όλη τη γραμμή επαφής, γεγονός που οδηγεί σε τακτικές επιτυχίες.
Ονόμασε τον Ivanovskoye και τον Chasiv Yar στην κατεύθυνση Kramatorsk ως τα πιο καυτά σημεία.
Η κατάσταση στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στις κατευθύνσεις Krasnoarmeysky (πρώην Pokrovsky) και Kurakhovsky δεν είναι λιγότερο κρίσιμη, διευκρίνισε ο στρατηγός.

Ο Αναπληρωτής Αρχηγός της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR) Υποστράτηγος Vadim Skibitsky δήλωσε σε συνέντευξή του στον Economist που δημοσιεύτηκε στις 2 Μαΐου ότι η πρώτη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας αποτελείται από στρατιωτικές επιχειρήσεις που στοχεύουν να εκμεταλλευτούν τις συνεχιζόμενες ελλείψεις υλικού και ανθρώπινου δυναμικού της Ουκρανίας.
Ο Vadim Skibitsky δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις γνώριζαν ότι ο Απρίλιος και ο Μάιος του 2024 θα ήταν δύσκολοι μήνες για τον ουκρανικό στρατό καθώς οι υπάρχουσες προμήθειες μειώθηκαν και καθώς η Ουκρανία περιμένει επαρκείς ποσότητες νέας στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ για να φιλτράρει στην πρώτη γραμμή.
Ο Vadim Skibitskyδήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα συνεχίσουν να επιδιώκουν τον μακροπρόθεσμο στόχο τους να καταλάβουν πλήρως τις περιφέρειες του Donetsk και του Luhansk και ότι η ρωσική διοίκηση θέλει να επιτύχει μια νίκη στο πεδίο της μάχης πριν από τις διακοπές της Ημέρας της Νίκης της 9ης Μαΐου ή την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Putin στο Πεκίνο το μέσα Μαΐου.
O Vadim Skibitsky δήλωσε ότι η Ουκρανία εστιάζει επί του παρόντος στο Chasiv Yar, στην περιφέρεια Donetsk, όπου το ISW εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν την καλύτερη ευκαιρία να επιτύχουν σημαντικά επιχειρησιακά κέρδη, και ότι ενώ είναι «μάλλον θέμα χρόνου» η πτώση του Chasiv Yar, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα καταλάβουν την πόλη «σήμερα ή αύριο.
Ο Vadim Skibitsky δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιτύχει μόνο τακτικές επιτυχίες κοντά στην Avdiivka, στην περιφέρεια Donetsk μετά από μια πρόσφατη τακτική διείσδυση βορειοδυτικά της πόλης
Ο Vadim Skibitsky εκτίμησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα ξεκινήσουν μια επιθετική προσπάθεια προς τις περιφέρειες Kharkiv και Sumy στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου 2024, αλλά ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν το Kharkiv ή τις πόλεις Sumy.
Ο Vadim Skibitsky δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν συγκεντρώσει αυτήν τη στιγμή περίπου 35.000 άτομα στη διεθνή συνοριακή περιοχή και σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν συνολικά 50.000 έως 70.000 στρατιώτες για αυτή την προσπάθεια, πιθανώς πριν από την έναρξη της επιθετικής επιχείρησης.
Ο Vadim Skibitsky δήλωσε ότι αυτή η ομαδοποίηση θα είναι ανεπαρκής για να επιτύχει οτιδήποτε πέρα από τα τοπικά κέρδη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ISW ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα δυσκολευτούν να καταλάβουν την πόλη του Kharkiv, αλλά ότι οι ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή θα προσελκύσουν και θα καθηλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις από άλλα μέρη της πρώτης γραμμής.
Ο Ουκρανός Γενικός Διοικητής Oleksandr Syrskyi δήλωσε στις 28 Απριλίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις παρακολουθούν τον αυξημένο αριθμό των ρωσικών δυνάμεων που ανασυντάσσονται στην κατεύθυνση του Kharkiv, πιθανώς αναφερόμενος στην Περιφέρεια Belgorod, και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ενισχύσει τις αμυντικές θέσεις στις «περισσότερες απειλούμενες» περιοχές με πρόσθετες μονάδες πυροβολικού και αρμάτων μάχης.

Alexander Pavlyuk (Διοικητής Χερσαίων Δυνάμεων Ουκρανίας): Η Ρωσία είναι ανώτερη στο πυροβολικό από την Ουκρανία και έχει καθολική υπεροχή στον αέρα

Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Pavlyuk, αξιολογώντας τη θέση των ουκρανικών στρατευμάτων στο Chasiv Yar, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Times ότι ήλπιζε για αμερικανικά όπλα, αλλά παραπονέθηκε για την πλήρη υπεροχή της Ρωσίας στον αέρα και εκτίμησε την ανωτερότητα του πυροβολικού ως «δέκα προς ένα».
«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε μια ρωσική νίκη στο Chasiv Yar και ελπίζουμε ότι τα αμερικανικά όπλα θα μας βοηθήσουν...
Αλλά οι Ρώσοι έχουν δέκα προς ένα υπεροχή στο πυροβολικό εκεί και πλήρη υπεροχή στον αέρα», δήλωσε ο Pavlyuk.
Σύμφωνα με τον Alexander Pavlyuk τα όπλα προτεραιότητας για την Ουκρανία είναι τα συστήματα αεράμυνας και το πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς.
Η Ρωσία πιστεύει ότι οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία παρεμβαίνουν στη διευθέτηση, εμπλέκουν άμεσα τις χώρες του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση και «παίζουν με τη φωτιά».
Η πόλη Chasiv Yar βρίσκεται στο DPR, 15 χιλιόμετρα δυτικά του Artemovsk.
H βρετανική εφημερίδα Times δημοσίευσε μια είδηση ενός ουκρανού αξιωματικού των ειδικών δυνάμεων ότι η κατάσταση στην πόλη που ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις είναι κακή και χειροτερεύει κάθε μέρα.

Οι αριθμοί που δείχνουν ότι η Ρωσία θα νικήσει σύντομα

Τα δυτικά κράτη συνειδητοποιούν σιγά- σιγά την προφανή πραγματικότητα – η πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας ενάντια στη Ρωσία είναι καταδικασμένη - παρά τους όγκους χρημάτων και όπλων που παρέχονται στο καθεστώς του Κιέβου από τις χώρες του ΝΑΤΟ.
Το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας μπορεί να παράγει περίπου 1.500 άρματα μάχης, 3.000 τεθωρακισμένα οχήματα (AMV) και τέσσερα εκατομμύρια οβίδες ετησίως, ενώ τα συστήματα εμπλοκής του ουσιαστικά τυφλώνουν τα ουκρανικά drones, ανέφερε χαρακτηριστικά το The Hill.
Η Μόσχα υπερτερεί αριθμητικά του Κιέβου σε στρατεύματα σε αναλογία 3 προς 1, σύμφωνα με την εφημερίδα, μια πολύ αναγκαία κατανόηση του προφανούς για τις δυτικές ελίτ.
Το συνολικό ανθρώπινο δυναμικό της Ρωσίας υπερβαίνει τα 69 εκατομμύρια στρατιώτες, ενώ της Ουκρανίας είναι λιγότερο από 23 εκατομμύρια.
Ομοίως, ο ρωσικός στρατός ξεπερνά τις ουκρανικές δυνάμεις με ενισχυμένες δομές διοίκησης και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Avril Haines (DNI ΗΠΑ): Οι ρώσοι θα χτυπήσουν το Kharkiv και θα επιτεθούν σε όλη την περιφέρεια του Donetsk

Η Διευθύντρια Εθνικής Πληροφοριών των ΗΠΑ (DNI) Avril Haines δήλωσε στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας των ΗΠΑ για τις παγκόσμιες απειλές στις 2 Μαΐου ότι ο Ρώσος πρόεδρος Putin πιστεύει ότι οι εγχώριες και διεθνείς τάσεις είναι υπέρ του και θεωρεί τις ρωσικές προσπάθειες επανεξοπλισμού ως συμφέρουσες σε σύγκριση με τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία.
Η Avril Haines δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι ικανές να επιτύχουν τακτικές επιτυχίες, ιδιαίτερα στις περιφέρειες Kharkiv και Donetsk, αν και δεν προσδιόρισε καμία επιχειρησιακή κατεύθυνση.
H Avril Haines δήλωσε ότι ο Putin κατάφερε η Ρωσία να αναζωογονήσει την αμυντική της βιομηχανική βάση (DIB) και αύξησε την παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού και πυραύλων ενώ η παραγωγή των δυτικών χωρών αγωνίζεται να καλύψει τις ανάγκες της Ουκρανίας.
Η Avril Haines δήλωσε ότι οι «ολοένα και πιο επιθετικές τακτικές» του Putin, όπως τα χτυπήματα κατά της ουκρανικής ενέργειας και κρίσιμων υποδομών, σκοπεύουν να περάσουν το μήνυμα στους Ουκρανούς ότι η συνέχιση των μαχών θα αυξήσει τη ζημιά στην Ουκρανία χωρίς σαφή πορεία προς τη νίκη.
Η Avril Haines δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν επίσης την ουκρανική στρατιωτική επιμελητεία για να εμποδίσουν τις προμήθειες στο μέτωπο, να καθυστερήσουν την αμυντική παραγωγή και να πιέσουν περαιτέρω την Ουκρανία να εξετάσει τρόπους εξόδου από τον πόλεμο, όπως μέσω διαπραγματεύσεων, παρόλο που το Κρεμλίνο δεν έχει δείξει καμία προθυμία να κάνει οποιαδήποτε παραχωρήσεις σε διαπραγματεύσεις καλής πίστης.

Dm. Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Η Ουκρανία βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, είμαστε μέρος της Δύσης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dm. Kuleba δήλωσε σε συνέντευξη στο Foreign Policy που δημοσιεύθηκε την 1η Μαΐου ότι η Ρωσία πιστεύει ότι μπορεί ακόμα να διεκδικήσει το μέλλον της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης και προέτρεψε τη Δύση να ακολουθήσει μια στρατηγική που εντυπωσιάζει στη Ρωσία την κατανόηση ότι η Ουκρανία είναι μέρος της Δύσης.
Οι καθυστερήσεις στη βοήθεια ασφαλείας των ΗΠΑ έχουν θέσει σοβαρούς περιορισμούς στις ουκρανικές δυνάμεις κατά μήκος της πρώτης γραμμής και ο Kuleba σημείωσε ότι το παράθυρο πριν από την άφιξη των άκρως απαραίτητων μέσων αεράμυνας και πυρομαχικών πυροβολικού από τις ΗΠΑ θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να προκαλέσουν περαιτέρω ζημιές μέσω drone και πυραύλων επιδιώκοντας τακτικά κέρδη στο μέτωπο
Ο Kuleba πρόσθεσε. ότι ο μόνος τρόπος για να εξαναγκαστεί η Ρωσία να εξετάσει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις είναι μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων ή της δημιουργίας ενός συνασπισμού χωρών με τις ίδιες αξίες και προσέγγιση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων.

Viktor Medvedchuk (Πρώην Ουκρανός Βουλευτής): Ο Zelensky δεν θα είναι νόμιμος Πρόεδρος της Ουκρανίας μετά τις 21 Μαίου

Ο πρώην βουλευτής της Ουκρανίας Viktor Medvedchuk που συνδέεται με το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι ο Zelensky, δεν θα είναι νόμιμος πρόεδρος από τις 21 Μαΐου.
Η Ουκρανία θα είχε πραγματοποιήσει τις προεδρικές εκλογές στις 31 Μαρτίου και η νέα προεδρική θητεία θα ξεκινούσε στις 20 Μαΐου.
Το σύνταγμα της Ουκρανίας επιτρέπει την αναβολή των εκλογών και επιτρέπει σε έναν εν ενεργεία πρόεδρο να συνεχίσει να υπηρετεί μετά το καθορισμένο τέλος της θητείας του βάσει του στρατιωτικού νόμου.
Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι Ρώσοι παράγοντες σκοπεύουν να εντείνουν μια υπάρχουσα επιχείρηση ενημέρωσης που ονομάζεται «Maidan 3» τον Μάιο του 2024 για να διαδώσουν αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα του Zelensky ως προέδρου, ειδικά μεταξύ του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού.

Responsible Statecraft: Οι Ουκρανοί εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και υποχωρούν

Ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να εγκαταλείπει τις θέσεις του και να υποχωρεί
, αναμένοντας την παράδοση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας αναφέρει δημοσίευμα του Responsible Statecraft.
«Καθώς η Ουκρανία αναμένει την άφιξη της τελευταίας δόσης της αμερικανικής βοήθειας, η κατάσταση στο πεδίο της μάχης γίνεται όλο και πιο ζοφερή
Το Σαββατοκύριακο, τα ουκρανικά στρατεύματα υποχώρησαν από τρεις οικισμούς, αδυνατώντας να αποκρούσουν τη ρωσική επίθεση» επισημαίνει το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας πως οι Ουκρανοί είχαν εναποθέσει μεγάλες ελπίδες στο πακέτο βοήθειας των Αμερικάνων.
«Ωστόσο, γίνεται πλέον σαφές ότι θα βοηθήσει στην άμυνα, αλλά δεν θα αλλάξει ριζικά την κατάσταση προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας» υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Politico: Πώς οι ΗΠΑ συμφώνησαν στην προμήθεια των ATACMS στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να προμηθεύσουν το ATACMS στην Ουκρανία μετά την αύξηση της παραγωγής τους αναφέρει δημοσίευμα του Politico, το οποίο επικαλείται Αμερικάνο αξιωματούχο στο υπουργείο Άμυνας.
«Ένας σημαντικός αριθμός πυραύλων, των οποίων η παραγγελία είχε γίνει πριν αρκετά χρόνια… έφτασε την κατάλληλη στιγμή έτσι ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τις δικές μας αμυντικές ικανότητες» επισημαίνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο τον Αμερικάνο αξιωματούχο, ο οποίος υπογράμμισε πως η παραγωγή δεκάδων βλημάτων κάθε λίγους μήνες θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους.
«Πολλά ATACMS βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής αυτή τη στιγμή» υποστήριξε ο Αμερικάνος αξιωματούχος.
Υπενθυμίζεται πως ο Jake Sullivan, βοηθός του Προέδρου των ΗΠΑ για θέματα Εθνικής Ασφάλειας ανακοίνωσε στις 24 Απριλίου ότι η απόφαση για την προμήθεια πυραύλων ATACMS στο Κίεβο ελήφθη από την Ουάσιγκτον τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Μάρτιο, με εντολή του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, σημαντικός αριθμός από αυτούς τους πυραύλους μεταφέρθηκε στην Ουκρανία ενώ όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, οι πύραυλοι ATACMS παραδόθηκαν καθαρά «για χρήση στο κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας».

Welt (Γερμανικό ΜΜΕ): Η Ρωσία πέτυχε μια σημαντική επιτυχία στην κρίσιμη στρατηγικά πόλη του Chasiv Yar

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις μάχονται σκληρά στην περιοχή της πόλης Chasiv Yar, ανέφερε το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι Welt.
«Το Chasiv Yar βρίσκεται λίγο βόρεια στο Donetsk.
Είναι μια στρατηγικής σημασίας μικρή πόλη από την οποία οι Ουκρανοί την έχουν οχυρώσει
Εκεί, οι Ρώσοι προφανώς έκαναν μια σημαντική προέλαση και εκεί η κατάσταση θερμαίνεται για τους Ουκρανούς».
Το κανάλι Welt επισήμανε την κρίσιμη στρατηγική σημασία του Chasiv Yar για την άμυνα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η κατάληψη της οχυρωμένης περιοχής θα ανοίξει το δρόμο για τον ρωσικό στρατό προς τις μεγάλες πόλεις Kramatorsk, Slavyansk.
Νωρίτερα, ο αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky, προειδοποίησε για τη δύσκολη κατάσταση των ουκρανικών στρατευμάτων στην πρώτη γραμμή.

Nico Lange (Γερμανός πολιτικός): Η Ουκρανία δεν έχει εκπληρώσει το καθήκον της νέας επιστράτευσης

Η Ουκρανία δεν έχει ολοκληρώσει την «κατ' οίκον εργασία» της σχετικά με την έγκαιρη κινητοποίηση, δήλωσε ο επικεφαλής του επιτελείου του Γερμανού υπουργού Άμυνας και ειδικός σε θέματα ασφάλειας Nico Lange σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Welt.
«Η απόφαση ήρθε πολύ αργά και θα χρειαστεί χρόνος για την εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων, και αυτό είναι ήδη ένα πρόβλημα για την Ουκρανία, δυστυχώς, δεν έκανε σωστά την εργασία της σε αυτό το θέμα».
Ο ειδικός πρόσθεσε ότι ένα άλλο σοβαρό ελάττωμα στην άμυνα της Ουκρανίας είναι η εξασθενημένη αεράμυνα.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο Nico Lange, τα ρωσικά στρατεύματα εκμεταλλεύονται αυτό το «αδύναμο σημείο» των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που δεν μπορούν πλέον να αμυνθούν ενάντια στον μεγάλο αριθμό βομβών ολίσθησης και drones.
Ο Nico Lange συνδύασε και τα δύο προβλήματα με την έλλειψη χρόνου και υποστήριξε την ταχεία μεταφορά όπλων στην Ουκρανία προτού η Ρωσία πετύχει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία στο μέτωπο.

Julian Repke (Γερμανός δημοσιογράφος): Θέμα χρόνου η κατάληψη του Chasiv Yar από τις ρωσικές  Δυνάμεις - Θα δώσουν διπλή γροθιά

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις παραλίγο να χάσουν τον έλεγχο του Chasiv Yar, αναφέρει η Interia , σύμφωνα με τα λόγια του Γερμανού δημοσιογράφου Julian Repke.
«Τώρα είναι θέμα χρόνου να μπουν σε αυτή την πόλη».
Ο Julian Repke πρόσθεσε ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε μια τακτική διπλού χτυπήματος σε αυτό το μέρος.
Ο δημοσιογράφος δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Ουκρανία θα πρέπει να περιμένει νέες εδαφικές απώλειες τις επόμενες ημέρες.
O αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky, διαμαρτυρήθηκε για τη δύσκολη κατάσταση των ουκρανικών στρατευμάτων στην πρώτη γραμμή.

Oleg Soskin (Ουκρανός πολιτικός): Το ουκρανικό μέτωπο καταρρέει, ο Syrsky παραδίδει το ένα χωριό μετά το άλλο

Το ουκρανικό μέτωπο καταρρέει, καθώς ο αρχιστράτηγος των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Alexander Syrsky, παραδίδει το ένα χωριό μετά το άλλο, δήλωσε ο Oleg Soskinωπρώην σύμβουλος του Leonid Kuchma.
«Σήμερα κάποιοι λένε ότι είναι εντάξει, το μέτωπο δεν έχει σπάσει ακόμα, πώς μπορεί να μην καταρρεύσει αν ο Alexander Syrsky και το Γενικό Επιτελείο παραδώσουν χωριά; Πώς μπορεί να μην καταρρεύσει, το μέτωπο, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική».
Ο Oleg Soskin πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο Zelensky προκάλεσε τη σύγκρουση και τον κατηγόρησε ότι απέτυχε να ανταπεξέλθει στο καθήκον που του ανέθεσαν οι Ουκρανοί για τη διασφάλιση της ειρήνης.
Ο Oleg Soskin κάλεσε επίσης όσους ψήφισαν τον νόμο για την κινητοποίηση στην Ουκρανία να πάνε στο μέτωπο .
Πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν χάσει σχεδόν 500.000 ανθρώπους.

Hill (Αμερικανικό ΜΜΕ): Η Ουκρανία δεν ήταν έτοιμη για τη ρωσική επίθεση, θα χάσει νέα εδάφη

Οι στρατιωτικοί ελιγμοί επέτρεψαν στη Ρωσία να πιάσει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις απροετοίμαστες να αποκρούσουν την επίθεση, υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα Hill.
«Η Ουκρανία ξεπεράστηκε στην τέχνη των ελιγμών.
Οι Ουκρανοί δεν ήταν έτοιμοι για ισχυρές αντεπιθέσεις της Ρωσίας μετά την αποτυχία της ουκρανικής επίθεσης το 2023.
Οι αμυντικές θέσεις των Ουκρανών θα μπορούσαν να καταρρεύσουν».
Όπως σημείωσε η αμερικανική εφημερίδα Hill, ο ρωσικός στρατός διακρίνεται από ανεπτυγμένη δομή διοίκησης και καλή επιμελητεία στη ζώνη ειδικής επιχείρησης.
Επιπλέον, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δείξει ότι είναι ικανές να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά αποτελεσματικά τα ουκρανικά drones στο πεδίο της μάχης.
«H Ρωσία υπερτερεί αριθμητικά, και έχει επιχειρησιακή ικανότητα Συνολικά, η Ρωσία έχει ένα μεγάλο στρατηγικό και υλικοτεχνικό πλεονέκτημα», κατέληξε η αμερικανική εφημερίδα Hill.

Adam Smith (Κογκρέσο ΗΠΑ): Οι καθυστερήσεις στην παράδοση των όπλων έχουν υπονομεύσει την ικανότητα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να πολεμούν

Οι καθυστερήσεις στην παράδοση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία έχουν υπονομεύσει την ικανότητα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να πολεμούν και στη συνέχεια έπληξαν το ηθικό τους, δήλωσε ο Adam Smith, ηγετικό μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στο Foreign Περιοδικό Policy.
«Υπονόμευσε την ικανότητα της Ουκρανίας να πολεμήσει και στη συνέχεια υπονόμευσε το ηθικό της», είπε όταν ρωτήθηκε για τον αντίκτυπο των καθυστερήσεων στις παραδόσεις στρατιωτικής βοήθειας.
Ο Δημοκρατικός βουλευτής ισχυρίζεται ότι, σε αντίθεση με τον ουκρανικό στρατό που έμεινε χωρίς όπλα και πυρομαχικά, η Ρωσία , αντίθετα, «ψυχολογικά αισθάνεται ότι κερδίζει».
Ο Smith παραδέχτηκε επίσης ότι ήταν δυσαρεστημένος με τον ρυθμό ανάπτυξης της παραγωγής όπλων για προμήθειες στην Ουκρανία.
Πλέον για την Ουκρανία η καλύτερη έκβαση της  σύγκρουσης θα ήταν να διατηρήσει «αυτό που έχει έως τώρα».
«Πιστεύω ότι είναι ρεαλιστικό ότι η Ουκρανία και η συμμαχία μας με περισσότερες από 50 χώρες που τη βοηθούν και την υποστηρίζουν μπορούν να δημιουργήσουν αρκετή ικανότητα ώστε η Ουκρανία να κρατήσει αυτό που έχει», είπε στο περιοδικό Foreign Policy όταν ρωτήθηκε για την καλύτερη δυνατή έκβαση της σύγκρουσης.
«Ένα κρίσιμο μέρος της επιβίωσης της Ουκρανίας είναι ότι διατηρούν ό,τι έχουν και δεν χάνουν την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα και δεν θέτουν το Κίεβο σε κίνδυνο», πρόσθεσε.

Το ουκρανικό πυροβολικό βομβάρδισε με αμερικανικά βλήματα Excalibur το Tokmak στη Zaporizhia

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, πιθανώς, χρησιμοποίησαν βλήματα Excalibur αμερικανικής κατασκευής για να χτυπήσουν με το πυροβολικό το Tokmak, στην περιοχή Zaporizhia, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
«Στις 13:00 περίπου, οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πλήγμα χρησιμοποιώντας, πιθανώς βλήμα M982 Excalibur αυξημένης εμβέλειας καθοδηγούμενο από GPS σε 5όροφο κτίριο στο Tokmak.
Ο πέμπτος όροφος έχει καταστραφεί μερικώς» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Νωρίτερα, ο κυβερνήτης Yevgeny Balitsky δήλωσε στο κανάλι του στο Telegram ότι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση, δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Προέλαση εντός του Chasiv Yar για τις ρωσικές δυνάμεις

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις ανατολικά του Chasiv Yar στις 2 Μαΐου.
Ο οργανισμός ανοιχτού κώδικα Frontelligence Insight με έδρα την Ουκρανία ανέφερε στις 2 Μαΐου ότι οι ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν προσωρινά το κανάλι Siverskyi-Donets Donbas νότια του Chasiv Yar, όπου το κανάλι ρέει υπόγεια, αλλά δεν έχουν εγκαταστήσει σταθερές θέσεις στη δυτική πλευρά του καναλιού.
Οι μάχες συνεχίστηκαν βορειοανατολικά του Chasiv Yar κοντά στην Bohdanivka, κοντά στο Kanal Microraion (το ανατολικότερο Chasiv Yar) και στο Novyi Microraion (ανατολικό Chasiv Yar) ανατολικά του Chasiv Yar κοντά στο Ivanivske και νοτιοανατολικά του Chasiv Yar κοντά στο Klishchiivka και το Pivdenne.

Προέλαση Ρώσων δυτικά της Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα επιβεβαιωμένη προέλαση δυτικά της Avdiivka εν μέσω συνεχιζόμενων ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων στην περιοχή στις 2 Μαΐου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 2 Μαΐου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα βόρεια της Ocheretyne (βορειοδυτικά της Avdiivka) και νότια της Pervomaiske (νοτιοδυτικά της Avdiivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν 3,85 χιλιόμετρα πλάτος και δύο χιλιόμετρα βαθιά στο κεντρικό Arkhanhelske (βορειοανατολικά της Ocheretyne και βόρεια της Avdiivka) από το Ocheretyne και το Keramik (βόρεια της Avdiivka). 
Επίσης προχώρησαν νοτιοδυτικά του Solovyove (βορειοδυτικά της Avdiivka) και κοντά στο Netaylove (δυτικά της Avdiivka).
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ομάδας Δυνάμεων Khortytsia, Αντισυνταγματάρχης Nazar Voloshyn, ανέφερε στις 2 Μαΐου ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν μέρος του Ocheretyne, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο των πυρών στον υπόλοιπο οικισμό.
Ο Voloshyn επανέλαβε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει επιπλέον αποθέματα και πόρους στην περιοχή για να σταθεροποιήσουν την πρώτη γραμμή και να κάνουν αντεπίθεση.
Η υπηρεσία Τύπου μιας ουκρανικής ταξιαρχίας που πρόσφατα επιχείρησε κατά μήκος της γραμμής Ocheretyne-Keramik δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν πρόσφατα 20 έως 30 βομβιστικές επιθέσεις στην περιοχή κάθε μέρα.

Luhansk_Battle_Map_Draft_May_2_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_May_2_2024.png

West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_May_2_2024.png
2may2024_Ukraine_Avdeevka_north_map-768x509.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης