Τελευταία Νέα
Διεθνή

Berkshire Hathaway - Το Woodstock του καπιταλισμού: Ρευστότητα - ρεκόρ 189 δισ. δολ. – Γιατί πούλησε 100 εκατομμύρια μετοχές της Apple

Berkshire Hathaway - Το Woodstock του καπιταλισμού: Ρευστότητα -  ρεκόρ 189 δισ. δολ. – Γιατί πούλησε 100 εκατομμύρια μετοχές της Apple
Η γοητεία των ομολόγων - Η αξία του χαρτοφυλακίου των μετοχών υποχώρησε στα 336 δισ. δολάρια, από 354 δισ. δολάρια στο τέλος του έτους
Η ρευστότητα της Berkshire Hathaway αυξήθηκε στο ποσό – ρεκόρ των 189 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς ο όμιλος του Warren Buffett συνέχισε να πουλάει μετοχές, συμπεριλαμβανομένης της Apple, όπου είχε μια από τις μεγαλύτερες θέσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times το Σάββατο 4 Μαΐου 2024
Τα νούμερα υπογραμμίζουν τη δυσκολία που είχε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και η ομάδα του στην προσπάθεια να εντοπίσουν αξιόλογες επενδύσεις, καθώς και τη σχετική γοητεία της υψηλής απόδοσης του αμερικανικού δημόσιου χρέους.
Η εταιρεία το Σάββατο (4/5) αποκάλυψε ότι είχε πουλήσει μετοχές αξίας μόλις κάτω των 20 δισ. δολαρίων τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, αγοράζοντας μετοχές για 2,7 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο.
Ως αποτέλεσμα, η αξία του χαρτοφυλακίου μετοχών της υποχώρησε στα 336 δισ. δολάρια, από 354 δισ. δολάρια στο τέλος του έτους.
Η δήλωση στις ρυθμιστικές αρχές κινητών αξιών των ΗΠΑ έδειξε ότι η Berkshire είχε πουλήσει σημαντικό μέρος του μεριδίου της στην Apple,  στην οποία έχει τοποθετηθεί σταθερά από τότε που ένας από τους αναπληρωτές του Buffett επένδυσε για πρώτη φορά το 2016.
Η εταιρεία είπε ότι η θέση της στον κατασκευαστή iPhone ήταν αξίας 135,4 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, από 174,3 δισ. δολάρια στο τέλος του 2023, υποδηλώνοντας ότι είχε πουλήσει περισσότερες από 100 εκατ. μετοχές της εταιρείας στην αρχή του έτους.
Η Berkshire άρχισε να μειώνει τις συμμετοχές της στην Apple στα τέλη Δεκεμβρίου, πουλώντας περίπου 10 εκατομμύρια μετοχές συνολικά.
Ο Buffett έχει αποσπάσει από καιρό επαίνους στη διοικητική ομάδα της Apple και το 2022 περιέγραψε την εταιρεία ως έναν από τους «τέσσερις γίγαντες» της Berkshire, παράλληλα με τις ασφαλιστικές της δραστηριότητες, τον σιδηρόδρομο BNSF και την επιχείρηση ενέργειας και κοινής ωφέλειας Berkshire Hathaway Energy.

Η ετήσια συνέλευση

Τα στοιχεία έρχονται καθώς οι μέτοχοι της Berkshire συγκεντρώνονται στην Ομάχα της Νεμπράσκα για την ετήσια συνέλευση της εταιρείας, που ονομάζεται «Woodstock του καπιταλισμού».
Είναι η πρώτη φορά που ο Buffett θα ανέβει στη σκηνή από τότε που πέθανε τον Νοέμβριο ο επί χρόνια συνεργάτης του Charlie Munger.
Η Berkshire παρουσίασε σταθερά κέρδη το πρώτο τρίμηνο, βασιζόμενα σχεδόν αποκλειστικά στις βελτιώσεις των μεγεθών στις ασφαλιστικές της επιχειρήσεις καθώς και στην ώθηση από τα υψηλότερα επιτόκια.
Τα λειτουργικά κέρδη σε ολόκληρη την εταιρεία αυξήθηκαν κατά 39% από το προηγούμενο έτος στα 11,2 δισ. δολάρια.
Η εταιρεία αποκάλυψε ότι η εταιρεία ασφάλισης αυτοκινήτων Geico είχε μεταβιβάσει υψηλότερα επιτόκια στους πελάτες και είχε λιγότερες αποζημιώσεις.
Η μονάδα διένυσε μια περίοδο απωλειών λόγω της πανδημίας.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες αυτοκινήτων σε όλες τις ΗΠΑ είχαν δυσκολευτεί με το υψηλό κόστος αντικατάστασης των νέων αυτοκινήτων, γεγονός που επιδεινώθηκε από προβλήματατης εφοδιαστικής αλυσίδας και τον εκτιναζζόμενο πληθωρισμό.
Η Geico, της οποίας ηγείται ένας από τους κορυφαίους αναπληρωτές επενδύσεων της Berkshire εφάρμοσε σκληρό πρόγραμμα περιοκοπών τωνβ προγραμμάτω της προκειμένου να επιτρέψει στην κερδοφορία.
Η κίνηση ήταν επιτυχής.
Τα κέρδη προ φόρων της Geico υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με ένα χρόνο πριν φτάνοντας τα 1,93 δισ. δολάρια.
Η μονάδα σηματοδότησε επίσης ότι η μείωση των μεγεθών της μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της, λέγοντας ότι «ο ρυθμός πτώσης» είχε επιβραδυνθεί και ότι είχε κέρδη σε νέες δραστηριότητες.
CDN media
Η Berkshire μετά τον Buffett

Η εταιρεία επωφελήθηκε επίσης από την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Η Berkshire είπε ότι κέρδισε 1,9 δισ. δολάρια το τρίμηνο σε έσοδα από τόκους από το σωρό μετρητών της, το οποίο επενδύεται σε μεγάλο βαθμό σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα.
Τον περασμένο χρόνο, κέρδισε σχεδόν 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτό το χαρτοφυλάκιο.
Συνολικά, η Berkshire είπε ότι δημιούργησε καθαρά κέρδη 12,7 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, μειωμένα κατά 64 % από 35,5 δισ. δολ. πέρυσι.
Ο Buffett έχει αποθαρρύνει εδώ και καιρό τους μετόχους του να βασίζονται στα μεγέθη των καθαρών εσόδων της εταιρείας — που τα αποκαλεί «ανούσια» — καθώς επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις της αξίας του χαρτοφυλακίου μετοχών της από τρίμηνο σε τρίμηνο.
Μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες ζημίες ή κέρδη που δεν αντικατοπτρίζουν την υποκείμενη επιχειρηματική απόδοση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης