Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σημαντική εξέλιξη - Έρχονται βαριές ποινές για 500.000 ανασφάλιστα οχήματα - Νέο σύστημα θα τα εντοπίζει παντού

Σημαντική εξέλιξη - Έρχονται βαριές ποινές για 500.000 ανασφάλιστα οχήματα - Νέο σύστημα θα τα εντοπίζει παντού
Κατατίθεται νομοσχέδιο που ενσωματώνει τη νέα οδηγία της Ε.Ε. για την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων (Motor Insurance Directive - MID)
Νέο αυτόματο σύστημα εντοπισμού των οχημάτων που κυκλοφορούν ανασφάλιστα στην Ελλάδα προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα δοθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση με το οποίο θεσπίζεται η περιοδικότητα των ελέγχων κάθε τρεις μήνες μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.
Το νομοσχέδιο ενσωματώνει τη νέα οδηγία της Ε.Ε. για την υποχρεωτική ασφάλιση (Motor Insurance Directive - MID) καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών τουλάχιστον 500.000 οχήματα κυκλοφορούν σήμερα «ελεύθερα» στους δρόμους χωρίς κανένα συμβόλαιο ασφάλισης στην κατοχή τους.
Με τις νέες διατάξεις καταργείται το προηγούμενο απαρχαιωμένο πλαίσιο εντοπισμού ανασφάλιστων οχημάτων και εισάγεται νέο με σύγχρονα μέσα πολύ πιο αυστηρό και με βαριές καμπάνες για τους ιδιοκτήτες τους.

Νέο σύστημα εντοπισμού


Σύμφωνα με πληροφορίες μέσω μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας η ΑΑΔΕ θα μπορεί να ανιχνεύει τα ανασφάλιστα οχήματα και να επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα.
Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει στοιχεία από το ηλεκτρονικό αρχείο της ΑΑΔΕ, το αρχείο κυκλοφορούντων οχημάτων που διαθέτει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του Υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.
Οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων θα ενημερώνονται για την παράβαση και θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο με τη μορφή παράβολου έως 250 ευρώ που θα πρέπει να εξοφλήσουν προκειμένου στη συνέχεια να ασφαλίσουν στη το όχημά τους.
Όσοι δεν συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 500 ευρώ και διοικητικές και ποινικές κυρώσεις όπως αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες και αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας.
Μέσω του μόνιμου μηχανισμού για τα ανασφάλιστα οχήματα θα εντοπίζονται και τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ.
Στους κατόχους των οχημάτων θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ ενώ αν η παράβαση διαπιστωθεί σε έλεγχο της Τροχαίας το πρόστιμο διαμορφώνεται στα 400 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά η ΑΑΔΕ πραγματοποίησε διασταύρωση για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων, τον Ιούνιο του 2017, μετά την οποία, οι ασφαλίσεις οχημάτων αυξήθηκαν κατά 510.000, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αγγίζοντας, για πρώτη φορά, το ιστορικό μέγεθος των 6,26 εκ. ασφαλισμένων οχημάτων στη χώρα.
Την πενταετία 2018-2022 η τροχαία «έριξε» πρόστιμα πάνω από 21,6 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 100.000 ιδιοκτήτες οχημάτων.

Αλλάζουν οι ποινές


Στο μεταξύ από το 2025 αλλάζει το ποινολόγιο για όσους δεν πληρώνουν στην ώρα τους τα τέλη κυκλοφορίας και θα επιβάλλεται κλιμακωτό πρόστιμο ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης της εξόφλησης.
Με το νέο σύστημα όσο νωρίτερα μετά την λήξη της προθεσμίας γίνει η εξόφληση της οφειλής τόσο μικρότερο θα είναι το αυτοτελές πρόστιμο που θα επιβαρύνει τους παραβάτες.

Σημειώνεται ότι σήμερα επιβάλλεται οριζόντιο πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της αξίας των ετήσιων τελών ανεξάρτητα από τη διάρκεια καθυστέρησης της πληρωμής ακόμα και αν αυτή είναι μια ημέρα μετά την εκπνοή της καταληκτικής ημερομηνίας.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι οι ποινές να γίνουν δικαιότερες και αναλογικότερες και ταυτόχρονα να διασφαλισθούν τα έσοδα ύψους 1,2 δις. ευρώ από την είσπραξη των τελών κυκλοφορίας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης