Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος με την ευθεία επίθεση Stiglitz στον Trump – Θα προσπαθήσει να μείνει στον Λευκό Οίκο πέραν της θητείας του αν επανεκλεγεί

Σάλος με την ευθεία επίθεση Stiglitz στον Trump – Θα προσπαθήσει να μείνει στον Λευκό Οίκο πέραν της θητείας του αν επανεκλεγεί
Ο Trump προηγείται αρκετά στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, έχοντας προβάδισμα 1,2% έναντι του νυν Joe Biden
Σε μια αήθη επίθεση κατά του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, προχώρησε ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz.
Υποστήριξε ότι εάν ο πρώην Πρόεδρος Donald Trump κερδίσει μια δεύτερη θητεία στις εκλογές του Νοεμβρίου, θα προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία πέρα από τα τέσσερα χρόνια της θητείας του, υποστήριξε.
«Ο τρόπος με τον οποίο θαυμάζει τον Putin και τον Xi, τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim, αλλά και τον Orban και τον Bolsonaro - όλοι αυτοί οι τύποι που είναι από τους πιο απεχθείς ηγέτες στον κόσμο - κάνει κάποιον να σκεφτεί ότι θα ήθελε να παραμείνει στην εξουσία αν εκλεγεί ξανά.
«Το μόνο ερώτημα είναι αν οι θεσμοί μας είναι αρκετά ισχυροί για να τον σταματήσουν», πρόσθεσε.
Αυτή τη στιγμή, μια δεύτερη θητεία Trump είναι μια πραγματική πιθανότητα.
Ο Trump προηγείται αρκετά στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, έχοντας προβάδισμα 1,2% έναντι του νυν Joe Biden στις 6 Μαΐου, σύμφωνα με έναν μέσο όρο δημοσκοπήσεων από την RealClearPolitics.

Η «ιστορία»

Ο Trump προσπάθησε να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020, φτάνοντας στο σημείο να ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών της Τζόρτζια Brad Raffensperger να του βρει περισσότερες από 11.000 ψήφους, ισχυριζόμενος ότι οι κάλπες της ψηφοφορίας ήταν νοθευμένες και προέτρεψε τον αντιπρόεδρο Mike Pence να μην πιστοποιήσει την ψήφο στο εκλογικό κολέγιο της Γερουσία στις 6 Ιανουαρίου 2021, την ημέρα που οι ταραχοποιοί μπήκαν στο Καπιτώλιο και διέκοψαν τις εκλογικές διαδικασίες.
Ωστόσο, οι πιθανές προσπάθειες του Trump να παραμείνει στην εξουσία κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης θητείας μπορεί να φαίνονται λίγο διαφορετικές από ό,τι το 2020, δεδομένου ότι ο Trump δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για επανεκλογή το 2028.
Ένας δρόμος που θα μπορούσε να ακολουθήσει είναι να προσπαθήσει να απαλλαγεί από τα όρια θητείας.
Όμως ο Stiglitz είπε ότι αυτό είναι απίθανο γιατί θα έπρεπε να πάρει τα τρία τέταρτα των πολιτειών να ψηφίσουν υπέρ μιας συνταγματικής τροποποίησης που εγκρίνει την κατάργηση της 22ης τροποποίησης, η οποία επί του παρόντος περιορίζει τους προέδρους σε δύο θητείες.
«Όταν κοιτάζω πόσο δύσκολο είναι να γίνει μια συνταγματική τροποποίηση που θα καταργούσε την απαγόρευση για περισσότερες από δύο θητείες, θα φαινόταν σχεδόν αδύνατο», είπε ο Stiglitz.
Αντίθετα, ο Trump είναι πιο πιθανό να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είπε ο Stiglitz, σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει ή να ακυρώσει τις εκλογές.
"Αν είχαμε μια Ρεπουμπλικανική Γερουσία και το Κογκρέσο και κήρυττε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αυτό το ακραίο Ανώτατο Δικαστήριο, ποιος θα τον εμπόδιζε;
Αυτό είναι το ερώτημα. Και γι' αυτό ανησυχώ", είπε ο Stiglitz.
«Ας είμαστε ξεκάθαροι ότι μπορείτε πάντα να βρείτε λόγους για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης», συνέχισε.
«Μπορούσες πάντα να ξεκινήσεις έναν πόλεμο και να πεις: «Τον άρχισαν αυτοί».
Μπορείτε πάντα να χρησιμοποιείτε την προσποίηση κάποιας διαδήλωσης, και σε μια καλή δημοκρατική κοινωνία, θα πρέπει να διαδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά αληθοφανές ή πιθανό».

Αβάσιμες οι ανησυχίες

Δεν είναι σαφές πόσο ρεαλιστικό θα ήταν ένα τέτοιο σενάριο.
Η εκτελεστική εξουσία δεν έχει εξουσία να μετακινήσει την ημερομηνία των εκλογών, σύμφωνα με το Εθνικό Συνταγματικό Κέντρο.
Αντίθετα, το Κογκρέσο και οι πολιτείες έχουν αυτήν την εξουσία.
Η αλλαγή της ημερομηνίας εκλογών μέσω του Κογκρέσου θα χρειαζόταν την έγκριση τόσο της Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων και τα δύο σώματα θα πρέπει να βρουν νέα ημερομηνία εκλογών, σύμφωνα με το Εθνικό Συνταγματικό Κέντρο.
Όσον αφορά τις πολιτείες που καθυστερούν τις ομοσπονδιακές εκλογές, διαφορετικές πολιτείες τοποθετούν αυτήν την αρχή με διαφορετικά στοιχεία, από κυβερνήτες έως αρχηγούς εκλογών, σύμφωνα με μια έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου από το 2020.
Ωστόσο, το ποιος έχει εξουσία για τις αναβολές εκλογών μπορεί να είναι θολό.
Για παράδειγμα, κάποιοι στο Οχάιο το 2020 υποστήριξαν ότι ο Υπουργός Εξωτερικών δεν θα έπρεπε να ήταν σε θέση να αλλάξει την ημερομηνία των προκριματικών εκλογών λόγω του COVID-19, ανέφερε η έκθεση CRS, και ότι το νομοθετικό σώμα της πολιτείας έχει αυτήν την αποκλειστική εξουσία.
Παρά τους ισχύοντες κανονισμούς, μια απόπειρα αναβολής εκλογών θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τα άτομα που βρίσκονται στην εξουσία και την όρεξή τους να διατηρήσουν τις διαδικασίες που ισχύουν.
Για παράδειγμα, ο Pence επέμεινε το 2021 ότι δεν είχε την εξουσία να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών.
Αλλά δεν είναι σαφές πώς θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα υπό έναν αντιπρόεδρο πιο πρόθυμο να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες του Trump.
Τα σχόλια του Stiglitz έρχονται εν μέσω της κυκλοφορίας του νέου του βιβλίου, «Ο δρόμος προς την ελευθερία: Οικονομικά και καλή κοινωνία».
Στο βιβλίο, επικρίνει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές χαμηλότερων φόρων και απορρύθμισης που ξεκίνησαν επί Ronald Reagan και συνεχίστηκαν υπό τις επόμενες κυβερνήσεις, και υποστηρίζει ότι αυτές οι πολιτικές έχουν αυξήσει την ανισότητα πλούτου και τροφοδότησε το λαϊκιστικό κίνημα που ανέβασε τον Trump στην προεδρία το 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης