Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Γιατί οι ασφαλιστικές επιχειρούν να ξεφορτωθούν τα ισόβια ασφαλιστήρια - Πίεση με θεμιτά και αθέμιτα μέσα στους ασφαλισμένους

Γιατί οι ασφαλιστικές επιχειρούν να ξεφορτωθούν τα ισόβια ασφαλιστήρια - Πίεση με θεμιτά και αθέμιτα μέσα στους ασφαλισμένους
Η Οδηγία της ΕΕ περί Φερεγγυότητας Ασφαλιστικών Εταιρειών που το 2016 έγινε νόμος στην Ελλάδα ανέτρεψε τα δεδομένα
Το θετικό που προέκυψε είναι ότι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα ελέγχονται αυστηρά από ΤτΕ για την Φερεγγυότητα τους κυρίως για το ύψος των αποθεματικών τους κεφαλαίων, ώστε να μπορούν να αποζημιώσουν τους ασφαλισμένους και έτσι να μην επαναληφθούν φαινόμενα πτωχεύσεων τύπου Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value που οι ασφαλισμένοι έχασαν χρήματα. Το αρνητικό ότι οι ασφαλιστικές έπαψαν να αναλαμβάνουν μεγάλους κινδύνους, όπως είναι ο κίνδυνος της ζωής, νοσηλείας και των συντάξεων προκειμένου να υποχρεώνονται στην διακράτηση υψηλών αποθεματικών κεφαλαίων. Διευκρινιστικά: όσο υψηλότερος είναι ο ασφαλιστικός κίνδυνος που αναλαμβάνουν οι ασφαλιστικές, τόσο υψηλότερα αποθεματικά κεφάλαια είναι υποχρεωμένες να διακρατούν.
Ξεφόρτωμα από ότι έχει εναπομείνει
Υπό το πρίσμα αυτό και μετά την ενσωμάτωση της Οδηγίας για την Φερεγγυότητα στην ελληνική νομοθεσία, οι ασφαλιστικές έπαυσαν να δίνουν τα ισόβια ασφαλιστήρια που ενσωματώνουν κινδύνους όσο ο άνθρωπος ζει, ωστόσο θέλουν να ξεφορτωθούν ότι έχει μείνει από ισόβια συμφωνία.
Τα τελευταία χρόνια μέχρι και πρόσφατα, όπως αποκάλυψε το ΒΝ με την περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι ασφαλιστικές πίεσαν και συνεχίζουν να πιέζουν τις ασφαλισμένους να ρευστοποιήσουν τα ισόβια ασφαλιστήρια, αντικαθιστώντας τα με ασφαλιστήρια που ανανεώνονται ετησίως.

Ισόβια vs Ετήσια Συμβόλαια

Στην περίθαλψη υγείας τα ισόβια συμβόλαια δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στις ασφαλιστικές, λόγω της υποχρέωσης τους απέναντι στο Νόμο της Φερεγγυότητας. Ο κίνδυνος νοσηλείας για ένα συμβόλαιο που διαρκεί για όλη την ζωή του ασφαλισμένου και όχι μέχρι τα 60-70 είναι βεβαιωμένος.
Με άλλα λόγια ο ασφαλισμένος θα χρειαστεί να μπει στο νοσοκομείο.
Αντίθετα τα ετησίως ανανεωούμενα που δέχονται να ασφαλίσουν ανθρώπους το μάξιμουμ μέχρι 70 ετών, ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται σημαντικά.

Πλεονεκτήματα ισοβίων ασφαλιστηρίων συμβολαίων

- To πλεονέκτημα των ισοβίων ασφαλιστηρίων συμβολαίων είναι ότι η ασφαλιστική δεν έχει δικαίωμα να αλλάξει τους όρους και τις καλύψεις
- Η ασφαλιστική βάσει της νομοθεσίας υποχρεούται να τηρήσει τους όρους τους συμβολαίου και τις καλύψεις που έχει αρχικά συμφωνήσει.

Ετήσια Ασφαλιστήρια πλεονέκτημα ή μειονέκτημα;

- Οι καλύψεις στα ετήσια ασφαλιστήρια υγείας πολλές φορές δεν είναι επαρκείς όσο στα ισόβια.
- Οι ασφαλιστικές δεν θέλουν να αναλάβουν μεγάλους κινδύνους για να υποχρεούνται στην τήρηση υψηλών αποθεματικών κεφαλαίων.
- Τα ετήσια ασφαλιστήρια έχουν επί το πλείστον περισσότερες εξαιρέσεις.
- Η ασφαλιστική επιχείρηση στα ετήσια ασφαλιστήρια συμβόλαια μπορεί να προσθέσει καλύψεις αν διαπιστώσει ότι αυξάνεται ο δείκτης νοσηρότητας και ζημιών.
- Ο ανταγωνισμός στην ελληνική ασφαλιστική αγορά φθίνει καθώς 5 μεγάλες ασφαλιστικές έχουν το έλεγχο πάνω από το 70% της αγοράς.
- Οι μετατροπές που γίνονται στα ετήσια ασφαλιστήρια δεν γίνονται μεμονωμένα ωστόσο δεν εγγυώνται ότι διασφαλίζουν το συμφέρον των ασφαλισμένων
- Οι αυξήσεις στις τιμές των ασφαλίστρων μπορεί επίσης να είναι πολύ μεγάλες.

Ελ Ερμ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης