Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη σωστή πλευρά η Ουγγαρία, ενισχύει τους δεσμούς με Πεκίνο – Orban: Η Κίνα είναι ο βράχος του πολυπολικού κόσμου

Στη σωστή πλευρά η Ουγγαρία, ενισχύει τους δεσμούς με Πεκίνο – Orban: Η Κίνα είναι ο βράχος του πολυπολικού κόσμου
Η Ουγγαρία είναι ο τελευταίος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας του Κινέζου προέδρου
Σχετικά Άρθρα
Ως χώρα - «μοντέλο» για το πώς θα πρέπει να είναι οι σχέσεις της Κίνας με την ΕΕ, χαρακτήρισε την Ουγγαρία ο πρόεδρος Xi Jinping, στον τελευταίο σταθμό κατά την περιοδεία του στην Ευρώπη.
Ο Κινέζος πρόεδρος, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban στη Βουδαπέστη, έκανε λόγο για βαθύτερη συνεργασία στο εμπόριο, στην οικονομία, στις επενδύσεις και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με τις δύο χώρες να προχωρούν στην υλοποίηση σημαντικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένου σιδηροδρομικού δικτύου που θα ενώνει το Βελιγράδι με τη Βουδαπέστη.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διευρύνουν σε πλήρη κλίμακα τη συνεργασία τους στην πυρηνική ενέργεια και η Ουγγαρία διαμήνυσε ότι στηρίζει το σχέδιο ειρήνευσης της Κίνας για την Ουκρανία.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban χαρακτήρισε την Κίνα έναν από τους πυλώνες της «νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, θεμέλιο του πολυπολικού κόσμου», ενώ οι δύο πλευρές αναβάθμισαν τις σχέσεις τους σε «στρατηγική συνεργασία παντός καιρού».
Ο Κινέζος πρόεδρος συναντήθηκε νωρίτερα και με τον Ούγγρο πρόεδρο Tamás Sulyok, μετά από στάσεις στη Γαλλία και τη Σερβία.
Ο πρόεδρος της Κίνας προτρέπει την Ευρώπη να συνεργαστεί μαζί του για να ξεπεραστούν οι εμπορικές εντάσεις που απειλούν να εκτροχιάσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, προβάλλοντας την Ουγγαρία ως ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου το Πεκίνο κατάφερε να δημιουργήσει μια «ισχυρή, γόνιμη και δυναμική» σχέση.
«Οι δύο χώρες μας πρέπει να ηγηθούν της περιφερειακής συνεργασίας και να διατηρήσουν τη σωστή κατεύθυνση των σχέσεων Κίνας-Ευρώπης», έγραψε ο Xi Jinping σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα του ουγγρικού κυβερνώντος κόμματος Magyar Nemzet την Τετάρτη.
Υπό την ηγεσία του κ. Orban, ο οποίος έχει συγκρουστεί ουκ ολίγες φορές με την ΕΕ, η Ουγγαρία έχει προχωρήσει σε οικονομικές διασυνδέσεις με την Κίνα, προσελκύοντας περίπου 10 δισεκ. ευρώ σε προγραμματισμένες ή συνεχιζόμενες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια -κυρίως στη βιομηχανία ηλεκτρονικών οχημάτων.
Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που εξακολουθεί να συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Belt and Road», υπενθυμίζεται.

Ουγγαρία - Κίνα υπέγραψαν 16 συμφωνίες συνεργασίας

Η Ουγγαρία και η Κίνα υπέγραψαν 16 συμφωνίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου εκείνου της πυρηνικής ενέργειας.
Οι συμφωνίες συνεργασίας αφορούν τομείς όπως οι επενδύσεις, η ενέργεια, το εμπόριο, η οικονομία, ο τελωνειακός έλεγχος, η γεωργία, ο τουρισμός, η επιστήμη, ο πολιτισμός και τα μέσα ενημέρωσης.
Προβλέπουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών των δύο χωρών
Ο κινεζικός γίγαντας ηλεκτρικών αυτοκινήτων BYD επέλεξε την Ουγγαρία για την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου του στην Ευρώπη, αφήνοντας στην άκρη τη Γερμανία και τη Γαλλία, ο οποίος ωστόσο συμμετέχουν στην επένδυση.
Η Ουγγαρία είναι επίσης κέντρο για κατασκευαστές μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα με την κινεζική CAΤL να κατασκευάζει εργοστάσιο κόστους 7,3 δισ.ευρώ στα ανατολικά της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης