Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι ΗΠΑ εκθρόνισαν την Κίνα, γίνονται ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας - ING και Berenberg εξηγούν τι άλλαξε...

Οι ΗΠΑ εκθρόνισαν την Κίνα, γίνονται ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας - ING και Berenberg εξηγούν τι άλλαξε...
Οι συνδυασμένες εξαγωγές και εισαγωγές μεταξύ της Γερμανίας και των ΗΠΑ ανήλθαν σε 63 δισ. ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2024, ενώ το εμπόριο με την Κίνα ανήλθε λίγο κάτω από τα 60 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Έπειτα από χρόνια που η Κίνα ήταν ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι καταλαμβάνουν αθόρυβα την πρώτη θέση, καθώς προχωράει το έτος.
Οι συνδυασμένες εξαγωγές και εισαγωγές μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ ανήλθαν σε 63 δισ. ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2024. Εν τω μεταξύ, το εμπόριο μεταξύ Γερμανίας και Κίνας ανήλθε σε λίγο κάτω από 60 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CNBC.
Αρκετοί παράγοντες έπαιξαν ρόλο στην αλλαγή, δήλωσε στο CNBC ο Carsten Brzeski της ING. «Αυτή η αλλαγή είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων: η ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ έχει ενισχύσει τη ζήτηση για γερμανικά προϊόντα. [...] Ταυτόχρονα, η αποσύνδεση από την Κίνα, η ασθενέστερη εγχώρια ζήτηση στην Κίνα και η δυνατότητα της Κίνας να παράγει αγαθά που εισήγαγε προηγουμένως από τη Γερμανία (κυρίως αυτοκίνητα) μείωσαν τις γερμανικές εξαγωγές προς την Κίνα», δήλωσε.
Η Κίνα ήταν επί χρόνια ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, αλλά η διαφορά μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ μειώθηκε τα τελευταία χρόνια. Οι ΗΠΑ είναι επίσης εδώ και καιρό μεγαλύτερη αγορά για τις γερμανικές εξαγωγές από ό,τι η Κίνα, δήλωσε στο CNBC ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.
Ενώ το μερίδιο των ΗΠΑ στις γερμανικές εξαγωγές αυξανόταν τα τελευταία χρόνια, το μερίδιο της Κίνας μειωνόταν, σημείωσε. «Η κινεζική οικονομία παραπαίει και οι γερμανικές εταιρείες αντιμετωπίζουν σκληρότερο ανταγωνισμό από τις επιδοτούμενες κινεζικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Schmieding. Σύμφωνα με τον ίδιο, η βασική διαφορά είναι ότι τώρα οι ΗΠΑ αποκτούν επίσης μεγαλύτερη σημασία όσον αφορά τις εισαγωγές.
Η Γερμανία ακολουθεί μια νέα στρατηγική για την Κίνα, παροτρύνοντας πέρυσι τις εταιρείες να «απο-κινδυνεύσουν» από την Κίνα. Η Κίνα πρέπει να παραμείνει εταίρος για τη Γερμανία, τόνισε η κυβέρνηση της χώρας, και δεν πρέπει να υπάρξει «αποσύνδεση» - αλλά η «συστημική αντιπαλότητα» χαρακτηρίζει όλο και περισσότερο τη σχέση μεταξύ των δύο.

Οι εντάσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας

Οι εντάσεις έχουν επίσης αυξηθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας, με τις δύο χώρες να ξεκινούν έρευνες για τις εμπορικές πρακτικές της άλλης και να απειλούν να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές.
Τον περασμένο μήνα, μια έρευνα του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo διαπίστωσε ότι το ποσοστό των εταιρειών που δηλώνουν ότι εξαρτώνται από την Κίνα μειώθηκε από 46% τον Φεβρουάριο του 2022 σε 37% τον Φεβρουάριο του 2024. Αυτό συνδέεται με λιγότερες εταιρείες που βασίζονται σε εισροές από κινέζους κατασκευαστές, ανέφερε η έκθεση.
«Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας καταδεικνύει πράγματι τις μεταβαλλόμενες εμπορικές συνήθειες και τη σταδιακή αποσύνδεση από την Κίνα», δήλωσε ο Brzeski.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης