Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισάριος εναντίον Κομισιόν: «Ευγνώμων» για τις διαμαρτυρίες των αγροτών

Κομισάριος εναντίον Κομισιόν: «Ευγνώμων» για τις διαμαρτυρίες των αγροτών
«Είμαι ευγνώμων στους αγρότες για αυτές τις διαμαρτυρίες. Μας βοήθησαν να αντιδράσουμε αρκετά γρήγορα στα προβλήματα του τομέα», δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski
Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski δήλωσε στο Euractiv ότι είναι ευγνώμων για το πρόσφατο κύμα διαμαρτυριών των αγροτών, το οποίο βοήθησε να εξασφαλιστεί η ταχεία αντιμετώπιση των προβλημάτων τους με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), ένα σύστημα που, όπως είπε, θα πρέπει να βασίζεται σε κίνητρα και όχι σε υποχρεώσεις.
Τα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων και η θέση σε ισχύ μιας πιο πράσινης μεταρρύθμισης της ΚΑΠ σηματοδότησαν την αρχή της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου της ΕΕ, η οποία όμως τελειώνει με τις διαμαρτυρίες των αγροτών σε όλη την Ευρώπη και την αμφισβήτηση των πράσινων κανόνων της.
«Είμαι ευγνώμων στους αγρότες για αυτές τις διαμαρτυρίες. Μας βοήθησαν να αντιδράσουμε αρκετά γρήγορα στα προβλήματα του τομέα», δήλωσε ο Wojciechowski σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Euractiv.
Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ απάντησαν στις διαδηλώσεις με μια δέσμη μέτρων που χαλάρωσε τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις για την πρόσβαση των γεωργών στις ενισχύσεις της ΚΑΠ και παρείχε στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία για την εφαρμογή της πολιτικής.
Μία από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές ήταν η αλλαγή του κανόνα για την αγρανάπαυση: οι αγρότες δεν θα υποχρεούνται πλέον να διατηρούν ένα ελάχιστο ποσοστό μη παραγωγικής γης. Αντ’ αυτού, μπορούν να επιλέξουν να το πράξουν στο πλαίσιο ενός συστήματος ενισχύσεων με κίνητρα που ονομάζεται οικολογικό σύστημα.
Σύμφωνα με τον Wojciechowski, αλλαγές όπως αυτή διασφαλίζουν ότι τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία των πράσινων κανόνων της ΚΑΠ θα καταργηθούν.
Για τον Wojciechowski, η Πράσινη Συμφωνία δεν ήταν λάθος, αλλά ένα σημαντικό μέρος της πράσινης διάστασης της ΚΑΠ ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί από τους αγρότες.
«Το μήνυμά μου προς τον διάδοχό μου είναι ότι για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων, η εστίαση πρέπει να είναι στα κίνητρα και όχι στις υποχρεώσεις. Αν θέλουμε να κάνουμε τη γεωργία πιο πράσινη, θα πρέπει να παρέχουμε στους γεωργούς βοήθεια». δήλωσε ο Wojciechowski.
Ο Πολωνός επίτροπος, που προτάθηκε από την προηγούμενη εθνική κυβέρνηση, γνωρίζει ότι δεν είναι ο επόμενος υποψήφιος της Βαρσοβίας για μια θέση στην Επιτροπή, καθώς η νέα κυβέρνηση, υπό τον Donald Tusk (ΕΛΚ), έχει εκφράσει ήδη την κριτική της απέναντι στους στόχους του Wojciechowski.
Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση του Tusk και το κόμμα του PiS έχουν κατηγορήσει τον Wojciechowski για τη μη ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών και για την υποστήριξή του στο παρελθόν στην Πράσινη Συμφωνία.
Ο Wojciechowski απέρριψε την κριτική, υπερσπιζόμενος τον ρόλο του στην προώθηση της δέσμης μέτρων για την αναθεώρηση της ΚΑΠ και στην παροχή εγγυήσεων για τους αγρότες της ΕΕ κατά την επέκταση των εμπορικών πλεονεκτημάτων στην Ουκρανία, ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα στην Πολωνία.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen τον επέπληξε επίσης επισήμως επειδή εξέφρασε δημοσίως τη διαφωνία του για το θέμα της Ουκρανίας.
Ο ίδιος ο Επίτροπος παραδέχθηκε στο Euractiv ότι είχε διαφορετικές απόψεις από τη von der Leyen σε ορισμένα σημεία, αλλά δεν θέλησε να επεκταθεί περαιτέρω.

Προετοιμασία για την προσχώρηση της Ουκρανίας

Ο Wojciechowski δήλωσε ότι η Επιτροπή επιθυμεί την ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ από πολιτική άποψη, αλλά υπενθύμισε ότι η ένταξη του Κιέβου θα βάλει σε δοκιμασίες την αγορά της ΕΕ, δεδομένου του τεράστιου γεωργικού δυναμικού της.
Ως εκ τούτου, ζήτησε μακρές μεταβατικές περιόδους και μηχανισμούς ασφαλείας για να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση της αγοράς της ΕΕ από την εισροή ουκρανικών προϊόντων, προσθέτοντας ότι η χώρα μπορεί να ενταχθεί στην κοινή αγορά μόνο όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες.
Είπε επίσης ότι η ΚΑΠ θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί με ένα υποχρεωτικό «ανώτατο όριο» της στήριξης των γεωργών βασιζόμενο στα εκτάρια, ώστε οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην Ουκρανία να μην λαμβάνουν υπερβολικά πολλά σε σύγκριση με τις μικρές εκμεταλλεύσεις στην ΕΕ.
«Αυτές οι εκμεταλλεύσεις θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις πληρωμές. Τα χρήματα θα πρέπει να τα παίρνουν οι αγρότες και όχι οι μεγάλες εταιρείες».

Μελλοντική ΚΑΠ

Στη συνέντευξή του, ο Wojciechowski δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες των αγροτών αποτελούν θετική ώθηση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αλλάξει την προσέγγισή της στη γεωργία.
Η γεωργική πολιτική θα πρέπει να καθοδηγείται από έναν κανόνα «4S» , που περιλαμβάνει την ασφάλεια, τη σταθερότητα, τη βιωσιμότητα και την αλληλεγγύη στον τομέα των τροφίμων ((security, stability, sustainability and solidarity), δήλωσε ο Wojciechowski, ζητώντας μια διευρυμένη ΚΑΠ και μεγαλύτερο προϋπολογισμό για την αγροτική κρίση.
Επέμεινε ότι ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ πρέπει να αυξηθεί για να διασφαλιστεί η παραγωγή τροφίμων. «Ο προϋπολογισμός μας είναι πολύ μικρός αυτή τη στιγμή», είπε. Ο Wojciechowski πρόσθεσε ότι για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, «χρειαζόμαστε τουλάχιστον 50% αύξηση του προϋπολογισμού και 500% αύξηση του αποθεματικού [450 εκατ. ευρώ ετησίως] για την αντιμετώπιση της κρίσης».
Η αλληλεγγύη, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει τη στήριξη των οργανώσεων των αγροτών και των ενώσεων παραγωγών έναντι των μεγάλων παικτών της αλυσίδας τροφίμων.
Για τον σκοπό αυτό, ο Wojciechowski ζητά τη δημιουργία ενός εκπροσώπου των αγροτών, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Η Φινλανδία έχει ήδη δημιουργήσει ένα τέτοιο γραφείο και άλλες χώρες θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης