Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός στις ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις στις κινεζικές τράπεζες για να ανακόψουν τη Ρωσία

Πανικός στις ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις στις κινεζικές τράπεζες για να ανακόψουν τη Ρωσία
Τι λένε τα στοιχεία από τις εξαγωγές – Οι κινεζικές ανησυχίες
Μετά τον πλειστηριασμό… για τους δασμούς στα κινεζικά αγαθά και τον τετραπλασιασμό τους για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία εμπλέκονται στη στήριξη της Ρωσίας εν μέσω της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να καταστείλουν τη σωτήρια για τη ρωσική στρατιωτική παραγωγή συμβολή των κινέζων με εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας, ανέφερε σε δημοσίευμά του ο ιστότοπος Nikkei Asia στις 10 Μαΐου 2024.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping τον περασμένο μήνα, προέτρεψε το Πεκίνο να τερματίσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς τη Μόσχα.
«Κατέστησα σαφές ότι εάν η Κίνα δεν αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, θα το προχωρήσουμε στην επιβολή κυρώσεων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», επισήμανε ο Blinken στη συνέχεια.
Η Ουάσιγκτον εξετάζει μέτρα που θα αποκλείουν τις κινεζικές τράπεζες από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα πράγμα που προκαλέσει πολλαπλά πλήγματα στο διμερές εμπρόριο και τις επενδύσεις.
Nωρίτερα τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έδωσε στο Υπουργείο Οικονομικών την εξουσία να επιβάλει δευτερεύουσες κυρώσεις κατά χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τρίτων χωρών που βοήθησαν τη Μόσχα να αποφύγει τις κυρώσεις, όπως αναφέρει η Nikkei Asia.
Η κυβέρνηση Biden είναι έντομή εν μέσω της ρωσικής προέλασης ότι η συνέχιση της ροής των προμηθειών από την Κίνα θα κρατούσε μακριά τις δυνάμεις της Μόσχας και θα καθιστούσε αδυνατο τον στόχο της Ουκρανίας για αντεπίθεση την επόμενη άνοιξη.

Μέσω Λευκορωσίας

Τώρα, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αρχίσει να αναλαμβάνει δράση.
Τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε κυρώσεις κατά δέκα επιχειρηματικών οντοτήτων και 12 ατόμων που συνδέονται με τη Λευκορωσία και κατηγορούνται ότι βοήθησαν τη βιομηχανία όπλων της Ρωσίας να προμηθευτεί εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας για στρατιωτική χρήση.
Σε αυτές περιλαμβάνεται η Shenzhen 5G High-Tech Innovation, μια εταιρεία με έδρα την Κίνα που ιδρύθηκε από άτομο που συνδέεται με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, ανέφερε η Nikkei Asia.
Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα τον Φεβρουάριο, η Shenzhen 5G είχε προμηθευτεί εξαρτήματα οργάνων ακριβείας από την Ιαπωνία και αλλού κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και τα προμήθευσε στη ρωσική βιομηχανία οπλικών συστημάτων μέσω Λευκορωσίας.

Πλήγματα ακριβείας

Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που έλαβε η Belpol, μια οργάνωση της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης, από την άνοιξη του 2023, η Μόσχα έχει αποκτήσει όργανα σκόπευσης ακριβείας για πάνω από 3.000 τεθωρακισμένα από την Κίνα μέσω Λευκορωσίας, παρά τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις.
Επιπλέον, ο ρωσικός στρατός αναμένεται να τοποθετήσει αυτά τα όργανα σε πάνω από 1.000 άρματα μάχης τα οποία θα χρησιμοποιήσει σε μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στα τέλη Μαΐου, ανέφερε το δημοσίευμα του Nikkei Asia.
Επιπλέον, οι πιθανές κινεζικές τραπεζικές κυρώσεις πιθανότατα θα αποσκοπούσαν επίσης στον περιορισμό των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας προς την Κίνα, οι οποίες έχουν παράσχει ζωτική χρηματοδότηση για την πολεμική της προσπάθεια στην ειδική στρατιωτική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Επιπλέον, ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αποκλείστηκαν από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT το 2022 έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε κινεζικές τράπεζες για να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται.
Συγκεκριμένα, η πίεση αρχίζει να έχει αποτέλεσμα καθώς η Industrial and Commercial Bank of China και άλλες μεγάλες κινεζικές εμπορικές τράπεζες αρνούνται να δεχτούν πληρωμές γιουάν από τη Ρωσία, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, με περισσότερες συναλλαγές να έχουν μπλοκαριστεί από τα τέλη Μαρτίου.
Οι ρωσικές εταιρείες φέρονται επίσης να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις πληρωμές για ηλεκτρονικά είδη, όπως υπολογιστές και συστήματα αποθήκευσης.

Οι λεπτές ισορροπίες

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov αναγνώρισε αυτά τα ζητήματα τον περασμένο μήνα, όπως αναφέρει το Nikkei Asia.
Επιπλέον, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε τρίτες χώρες όπως η Κίνα, όπου οι περισσότερες εμπορικές συναλλαγές με χώρες εκτός της Ρωσίας διακανονίζονται σε δολάρια, θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία τις κυρώσεις των ΗΠΑ λόγω δυνητικά σοβαρών επιπτώσεων στις δραστηριότητές τους.
Νωρίτερα τη Δευτέρα (6/5) , ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping υποσχέθηκε στον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron να ελέγξει αυστηρά την εξαγωγή υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, σύμφωνα με δήλωση της γαλλικής κυβέρνησης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε στις 25 Απριλίου ότι θα επισκεφθεί την Κίνα κάποια στιγμή εντός του Μαΐου 2024.

Τα στοιχεία για τα αγαθά διπλής χρήσης

Τα διαθέσιμα τελωνειακά δεδομένα δείχνουν ότι κάθε μήνα η Κίνα εξάγει αντικείμενα «διπλής χρήσης» αξίας άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούν είδη «υψηλής προτεραιότητας» απαραίτητα για την παραγωγή όπλων της Ρωσίας .
Αν και οι μηνιαίες συναλλαγές έχουν μειωθεί από το ανώτατο όριο των 600 εκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2023, η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής αυτών των ελεγχόμενων προϊόντων στη Ρωσία.
Τα είδη υψηλής προτεραιότητας αναφέρονται σε πενήντα αντικείμενα διπλής χρήσης που είναι απαραίτητα για την παραγωγή όπλων όπως πυραύλων, drones και τεθωρακισμένα.
Πολλά από αυτά είναι προϊόντα που η Ρωσία δεν μπορεί να παράγει εγχώρια, όπως μικροηλεκτρονικά, εργαλειομηχανές, εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών, ραντάρ, οπτικές συσκευές, αισθητήρες και άλλα προϊόντα.
Παρά την ευαισθησία σχετικά με το εμπόριο διπλής χρήσης με τη Ρωσία, η Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας συνεχίζει να αναφέρει διμερείς συναλλαγές, ακόμη και σε περιοχές που υπόκεινται σε δυτικούς ελέγχους εξαγωγών.
Το 2023, η Κίνα αντιπροσώπευε περίπου το 90%. Ρωσικές εισαγωγές αγαθών που καλύπτονται από τον κατάλογο ελέγχου εξαγωγών υψηλής προτεραιότητας της G7 

Η ρωσική πολεμική μηχανή

Το αν η Ρωσία μπορεί να διατηρήσει την εισβολή της στην Ουκρανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά της να αποκτήσει τα μέσα για να τροφοδοτήσει την πολεμική της μηχανή
 Αν και η Ρωσία κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή πυροβολικού, η ικανότητά της να παράγει εξειδικευμένα προϊόντα όπως μικροηλεκτρονικά και οπτικές συσκευές παραμένει ανεπαρκής εξαιτίας των κυρώσεων.
Συγκεκριμένα, οι δυνατότητες κατασκευής ημιαγω΄γων της Ρωσίας περιορίζονται στην τεχνολογία των 65 νανομέτρων, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ως αποτέλεσμα, οι κινεζικές εξαγωγές έπαιξαν βασικό ρόλο στη διατήρηση της πολεμικής προσπάθειας της Μόσχας.
Η εξάρτηση της Ρωσίας από την Κίνα για προϊόντα υψηλής προτεραιότητας αυξήθηκε από 32%το 2021 σε 89% το 2023.

Οι ημιαγωγοί, ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός και οι εργαλειομηχανές ήταν από τις μεγαλύτερες κατηγορίες κινεζικών εξαγωγών στη Ρωσία που περιλαμβάνονται στον κατάλογο ελέγχου εξαγωγών.

Οι δευτερογενείς κυρώσεις

Οι Κινέζοι εξαγωγείς ασκούν ανοιχτά εμπόριο με τη Ρωσία, ακόμη και σε περιοχές που υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών, ενώ λίγες άλλες χώρες ήταν πρόθυμες να παράσχουν εμπορικά δεδομένα παρακάμπτοντας τους δυτικούς περιορισμούς.
Τούτου λεχθέντος, οι ενδιάμεσοι χρηματοοικονομικοί τρίτοι, όπως η Λευκορωσία που είναι φιλική χώρα, έχουν αρχίσει να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση των πληρωμών μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, υπογραμμίζοντας την πιθανή ευαισθησία του Πεκίνου στον κίνδυνο δευτερογενών κυρώσεων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε σύγκριση με τους εξαγωγείς εμπορευμάτων.
Ένα σημαντικό ερώτημα είναι εάν η κινεζική κυβέρνηση εμπλέκεται άμεσα σε τέτοιες συναλλαγές με τη Ρωσία ή εάν οι ιδιωτικές εταιρείες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την αποφυγή κυρώσεων και ελέγχων στις εξαγωγές.
Αν και αυτή η διάκριση έχει μικρή σημασία όσον αφορά τον τελικό αντίκτυπό της στην αμυντική βάση της Ρωσίας, θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ αντιδρούν στην ενίσχυση των αμυντικών δεσμών Κίνας-Ρωσίας.
Η Ουάσιγκτον υποστήριξε μέχρι τώρα ότι το Πεκίνο δεν παρείχε «συστηματικά» θανατηφόρα βοήθεια στη Μόσχα και μένει να διαπιστωθεί μέχρι ποιο σημείο θα θέλει να διερύνει τον οικονομικό πόλεμο που διεξάγει με την επιβολή δασμών σε γεωπολιτικό οδηγώντας την σε ανοικτή συμμαχία με τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης