Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκυλακάκης (ΥΠΕΝ): Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ευρώπη - Οι μεγάλες προκλήσεις

Σκυλακάκης (ΥΠΕΝ): Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ευρώπη - Οι μεγάλες προκλήσεις
«Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας είναι ψηλά στην ατζέντα»
Σχετικά Άρθρα
Σε τρεις μείζονος σημασίας προκλήσεις για την Ευρώπη, καθώς και στους τρόπους υπέρβασης αυτών, επικεντρώθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σήμερα (13/5) σε εκδήλωση που διοργάνωσαν, με τη συμμετοχή της Σουηδής Υπουργού επί ευρωπαϊκών θεμάτων, Τζέσικα Ρόσγουαλ, η πρεσβεία της Σουηδίας στην Ελλάδα και το Ελληνοσουηδικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε κεντρικό, αθηναϊκό ξενοδοχείο.
Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως η Ευρώπη βρίσκεται, σήμερα, σε ένα κρίσιμης σημασίας σταυροδρόμι, ενόψει των Ευρωεκλογών.
«Πρώτον, αντιμετωπίζει γεωπολιτικές προκλήσεις. Ο κόσμος δεν είναι όπως θα θέλαμε» τόνισε, προσθέτοντας: «Υπάρχουν πολλοί, συστημικού τύπου κίνδυνοι, οι οποίοι μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνον από κοινού. Κάτι το οποίο γνωρίζουμε καλά στην Ελλάδα και γι’ αυτό επενδύουμε στην άμυνά μας επί 50-60 χρόνια. Δεύτερον, βρισκόμαστε ενώπιον της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της. Η δε μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου που προκαλεί την κλιματική αλλαγή είναι αργή και αφορά σε ένα αθροιστικό φαινόμενο. Οι εκπομπές ρύπων που οδηγούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου αθροίζονται, ενώ η μείωσή τους είναι ιδιαίτερα σταδιακή. Γεγονός, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για τα επόμενα 20-30 χρόνια θα έχουμε επιπτώσεις. Η τρίτη πρόκληση, με την οποία είμαστε αντιμέτωποι είναι η επίτευξη των στόχων περί κλιματικής αλλαγής. Θα πρέπει, δηλαδή, την προσαρμογή μας να την επιτύχουμε διατηρώντας την ανταγωνιστικότητά μας, βάσει της οποίας θα μπορέσουμε να πληρώσουμε γι’ αυτές τις προκλήσεις».
Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε πως ανεξαρτήτως τί θέλουμε, θα πρέπει να πληρώσουμε και το κόστος των επιπτώσεων και εκείνο της προσαρμογής, επισημαίνοντας παράλληλα πως «πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί» για να το κατορθώσουμε. Αναφερόμενος σε ζητήματα γεωπολιτικής αστάθειας εξήγησε ότι όσο μειώνεται η διεθνής, εμπορική δραστηριότητα τόσο αυξάνονται οι διαφορές και άρα μεγεθύνεται η αστάθεια. Από την πλευρά της η κυρία Ρόσγουαλ εκτιμά ως προτεραιότητες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την αναδιαμόρφωση της «ενιαίας αγοράς», τους καλύτερους κανονισμούς και την βελτίωση της ελκυστικότητας της ΕΕ ως τόπου επενδύσεων.
Όπως δήλωσε, σήμερα, διεξάγονται σημαντικές συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας είναι ψηλά στην ατζέντα. «Οφείλουμε να άρουμε τα εμπόδια στην ανάπτυξη, να απλοποιήσουμε τα πράγματα για την επιχειρηματικότητα και να καταργήσουμε τα εμπόδια στο εμπόριο» τόνισε.
Η διοργάνωση, στο πλαίσιο της οποίας μίλησαν οι Υπουργοί των δύο κρατών, διεξήχθη, υπό τον τίτλο: "A Safer, Greener, Freer Europe: Securing Competitiveness in Challenging Times". Σε αυτήν απηύθυναν, επίσης, σύντομους χαιρετισμούς, ο πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, κ. Γιόχαν Μπόργκσταμ και η πρόεδρος του Ελληνοσουηδικού Επιμελητηρίου, κυρία Ράνια Πατσιοπούλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης