Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα Kovesi (εισαγγελέας Ε.Ε.): Ολοταχώς προς δίωξη στη Von der Leyen για το αμαρτωλό Pfizer-Gate και τα εμβόλια

Βόμβα Kovesi (εισαγγελέας Ε.Ε.): Ολοταχώς προς δίωξη στη Von der Leyen για το αμαρτωλό Pfizer-Gate και τα εμβόλια
Η πρόεδρος της Κομισιόν βρίσκεται ένα βήμα προτού λογοτήσει στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ
Οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς με επικεφαλής της Laura Kovesi, που διερευνούν τις καταγγελίες για εγκληματικές ενέργειες σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το εμβόλιο μεταξύ της προέδρου της Κομισιόν Ursula von der Leyen και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, απειλούν τώρα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σοβαρές νομικές ενέργειες.
Στις 9 Απριλίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, η Laura Kovesi, η οποία ηγείται της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), που είναι επιφορτισμένη με τη διερεύνηση σοβαρών οικονομικών εγκλημάτων που θίγουν τα συμφέροντα της ΕΕ, έκανε το ασυνήθιστο βήμα, κινώντας μια «διαδικασία φιλικού διακανονισμού» με την Επιτροπή.
Αυτό είναι το τελευταίο νομικό βήμα πριν από τη δικαστική προσφυγή και εάν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός, η υπόθεση μπορεί να φτάσει στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ.

Η επιστολή της Ευρωπαίας Εισαγγελέα στην Κομισιόν - «Μας κόβετε αυθαίρετα κονδύλια, παρεμποδίζεται τις έρευνές μας»

Η επίσημη επιστολή της Εισαγγελέως της ΕΕ Kovesi κοινοποιήθηκε στις αρχές Απριλίου σε ανώτερους αξιωματούχους της Κομισιόν, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Politico.
Σε αυτήν, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ισχυρίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της στερεί τα μέσα για να εκτελέσει αποτελεσματικά το έργο της, ασκώντας πίεση στον προϋπολογισμό της, ειδικά στην πληροφορική.
Όταν συστάθηκε η EPPO το καλοκαίρι του 2021, η Κομισιόν συμφώνησε να παράσχει στη νοκμική υπηρεσία υποδομή πληροφορικής χωρίς ημερομηνία λήξης.
Η Επιτροπή υποστηρίζει τώρα στην EPPO ότι θέλει να αποσύρει την υποστήριξη αυτή.
Το χρηματικό ποσό που χρειάζεται είναι περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της EPPO.
«Η μονομερής απόφαση να τερματιστεί, στις 31 Δεκεμβρίου 2024, η παροχή των αναφερόμενων υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θέτει σε κίνδυνο η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ένωσης να είναι σε αδυναμία να εκτελέσει τα καθήκοντά της και να επιτύχει την αποστολή της», έγραψε η Kovesi, προσθέτοντας ότι «εναπόκειται στην Επιτροπή να απέχει από κάθε μέτρο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου που έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για την καταπολέμηση των εγκλημάτων που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης».
Διακυβεύονται περισσότερα από μια περικοπή στον προϋπολογισμό της πληροφορικής.
Για το σχετικά νέο θεσμικό όργανο, την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, είναι πολύ σημαντική, καθώς οι εισαγγελείς της έχουν την εξουσία να διευθύνουν διεθνείς έρευνες, για κάτι που τακτικά καταγγέλλεται από κράτη μέλη και την ίδια την Κομισιόν ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ΕΕ: εγκληματικές οργανώσεις που στοχεύουν σε ευρωπαϊκό χρήμα.
Το 2023, ο αριθμός των ερευνών της EPPO εκτινάχθηκε στα ύψη.
Πάνω από 200 έρευνες για απάτη ξεκίνησαν πέρυσι σχετικά με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε όλη την ΕΕ.
Το ταμείο για την οικονομική ανάκαμψη αφορά περισσότερα από 800 δισ. ευρώ.
Το 2022, όταν η εκταμίευση χρημάτων της ΕΕ βρισκόταν στα πρώτα στάδια, ξεκίνησαν μόλις 15 έρευνες.
Στα πρόσωπα που ελέγχονται περιλαμβάνεται και η von der Leyen για «παρέμβαση σε δημόσιες λειτουργίες, καταστροφή SMS, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων», σύμφωνα με νομικά έγγραφα που είδε το Politico.
Πάντως, αν και οι εισαγγελείς της EPPO ερευνούν εικαζόμενα ποινικά αδικήματα, κανείς δεν έχει κατηγορηθεί ακόμη σε σχέση με την υπόθεση.

Τι απαντά η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία όφειλε νομικά να απαντήσει εντός 15 ημερών από την επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, κοινοποίησε σήμερα 13/5 την επίσημη απάντησή της.
«Η Επιτροπή απάντησε στην EPPO εντός της καθορισμένης περιόδου για μια φιλική διευθέτηση», εξήγησε ένας εκπρόσωπος.
«Στην απάντησή της, η Επιτροπή εξέφρασε την προθυμία να συνεχίσει να υποστηρίζει τις υπηρεσίες πληροφορικής της EPPO για το άμεσο μέλλον υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω».
Η Επιτροπή αρνήθηκε οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασης στην ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και ανέφερε σε δήλωσή της ότι «υποστηρίζει σταθερά τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας από την αρχή και αντικρούει σθεναρά κάθε υπαινιγμό ότι η απόφαση της Επιτροπής στη διαδικασία του προϋπολογισμού έχει οποιαδήποτε σχέση με οποιαδήποτε έρευνα του EPPO».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης