Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποτυχία Ισραήλ - ΗΠΑ: Δεν θα εξοντώσετε την Hamas - Άγριες μάχες σε Rafah, βόρεια Γάζα - Αργός θάνατος για ασθενείς

Αποτυχία Ισραήλ - ΗΠΑ: Δεν θα εξοντώσετε την Hamas - Άγριες μάχες σε Rafah, βόρεια Γάζα - Αργός θάνατος για ασθενείς
Υπό κατάρρευση το σύστημα περίθαλψης με τους τραυματίες να ανέρχονται σε 79.000
(upd8) Σε στρατιωτικές επιχειρήσεις τόσο στη Rafah όσο και στα βόρεια εδάφη της Γάζας προχωρά ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος έχει εμπλακεί τις τελευταίες ώρες σε σκληρές ώρες με τους μαχητές της Hamas.
Στα βόρεια εδάφη οι Ισραηλινοί προσπαθούν να ανακαταλάβουν εδάφη από την Hamas, ενώ στη Rafah τα ισραηλινά τανκ προωθούνται ακόμα περισσότερο πιο κοντά στην πόλη, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους να πρέπει να ξεριζωθούν για ακόμα μια φορά και να αναζητήσουν μια ασφαλή περιοχή, η οποία σύμφωνα με τον ΟΗΕ, … απλά δεν υπάρχει.
Την ίδια στιγμή, η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται.
Το σύστημα περίθαλψης κρέμεται από μια κλωστή, μια και τα τελευταία νοσοκομεία κινδυνεύουν να σταματήσουν τη λειτουργία τους λόγω έλλειψης καυσίμων, ενώ το κλείσιμο ενός κύριου συνοριακού περάσματος στη Rafah από τον IDF έχει ως αποτέλεσμα να χειροτερεύει μέρα με την ημέρα η διανομή τροφίμων, νερού, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Δεν έχει στρατηγική το Ισραήλ

Ενδεικτικό πάντως της αποτυχίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων των Ισραηλινών είναι ότι, όπως ανακοίνωσαν, εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις και βομβαρδισμούς σε εδάφη της βόρειας Γάζας προκειμένου να ανακαταλάβουν εδάφη από την Hamas και να την αποτρέψουν από το να ανασυντάξει τις στρατιωτικές της δυνάμεις.
Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ είχε διαμηνύσει πως είχε εκκαθαρίσει πλήρως τη βόρεια Γάζα από την Hamas.
Σύμφωνα με τους Αμερικάνους, οι παραδοχές αυτές εγείρουν αμφιβολίες για το εάν ο στόχος του Ισραήλ να εξαλείψει την Hamas είναι εφικτός και ρεαλιστικός, ενώ παράλληλα αναδεικνύει ερωτήματα σχετικά με την στρατιωτική στρατηγική του Ισραήλ.

Πυρά σε Rafah και βόρεια Γάζα

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός προωθείται ακόμα περισσότερο στη Rafah, με τα ισραηλινά τανκ και τις δυνάμεις πεζικού να καταλαμβάνουν σημεία – κλειδιά κοντά στην πόλη, τη στιγμή που ο IDF εξαπολύει μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στα βόρεια εδάφη σε μια προσπάθεια να ανακαταλάβει εδάφη από τους μαχητές της Hamas.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως οι Ισραηλινοί εισέβαλαν κατά του προσφυγικού καταυλισμού της Jabalia στη βόρεια Γάζα - κτίστηκε πριν από 75 χρόνια - προκειμένου να απωθήσουν – όπως υποστήριξαν – μαχητές της Hamas, τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν πως τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ύστερα από επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό της Nuseirat στην κεντρική Γάζα.
Μάχες πάντως αναφέρθηκαν και στην πόλη της Γάζας, με τον IDF να υποστηρίζει πως η Hamas προσπαθεί να ανασυντάξει τις στρατιωτικές της δυνάμεις.

Αργός θάνατος για ασθενείς, τραυματίες

Με τους τραυματίες να ανέρχονται σε 79.000, ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και οι υγειονομικές αρχές της Γάζας ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ προκειμένου να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα στα νότια σύνορα με την Αίγυπτο, έτσι ώστε να επιτραπεί και πάλι η παροχή βοήθειας, ιατρικών προμηθειών και καυσίμων σε γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας και ασθενοφόρα.
«Οι τραυματίες και οι ασθενείς υφίστανται αργό θάνατο, επειδή δεν υπάρχει θεραπεία και προμήθειες, και δεν μπορούν να ταξιδέψουν» αναφέρουν οι Παλαιστίνιοι.

Τρέπονται μαζικά σε φυγή

Αλλά και όσοι επιλέγουν να φύγουν από την πόλη λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων, σύντομα αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει κάποιο ασφαλές μέρος για να μείνουν.
Οι τελευταίοι υπολογισμοί αναφέρουν ότι τουλάχιστον 450.000 Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν αναγκαστεί τα τελευταία 24ωρα να εγκαταλείψουν τη Rafah, όπου εκτιμάται ότι είχαν συρρεύσει περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου ο μισός πληθυσμός της Γάζας.

Νεκρός ο πρώτος ξένος εργαζόμενος του ΟΗΕ

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό πως μέλος των Ηνωμένων Εθνών σκοτώθηκε χθες Δευτέρα 13/5 στη Γάζα, όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε, έγινε στόχος πυρών.
Είναι ο πρώτος ξένος, μέλος της υπηρεσίας του ΟΗΕ που σκοτώνεται στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά τα στοιχεία του, όπως το όνομα και η εθνικότητα του.
Το όχημα είχε τη σήμανση του ΟΗΕ και κινούνταν προς νοσοκομείο της Rafah.
Εκτιμάται ότι περίπου 200 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες του ΟΗΕ - όλοι Παλαιστίνιοι - έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Netanyahu: Από τους 30.000 νεκρούς, οι 14.000 είναι της Hamas

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό από την πλευρά των Παλαιστινίων, οι νεκροί στη Γάζα ανέρχονται σε 35.173.
Ωστόσο, σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyah υποστήριξε πως οι νεκροί είναι περίπου 30.000, εκ των οποίων οι 14.000 είναι μαχητές της Hamas και οι υπόλοιποι «πιθανόν περίπου 16.000» άμαχοι.

ΗΠΑ: Δεν είναι πιθανός ο στόχος της πλήρους νίκης κατά της Hamas

Και ενώ το Ισραήλ θεωρεί αναγκαία την χερσαία εισβολή στη Rafah προκειμένου να εξοντώσει και το τελευταίο «οχυρό» της Hamas, όπως υποστηρίζει, οι ΗΠΑ διατυπώνουν την αντίθεση τους στο σενάριο μιας εισβολής στη Rafah, αναφέροντας μάλιστα πως το Ισραήλ δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους του.
Συγκεκριμένα, ανώτερος αξιωματούχος του State Department υποστήριξε πως δεν θεωρεί πιθανό ή δυνατό τον στόχο μιας πλήρους νίκης για το Ισραήλ και κατά συνέπεια την εξόντωση της Hamas.
«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ προκειμένου να εξευρεθεί καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ήττα της Hamas παντού στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της Rafah, ώστε το Ισραήλ να μην εμπλακεί σε εκστρατεία καταστολής εξέγερσης που δεν θα έχει τέλος» υποστήριξε ο Jake Sullivan, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Πάντως, η κυβέρνηση Biden τονίζει πως δεν θεωρεί ότι το Ισραήλ διαπράττει «γενοκτονία» στη Γάζα, αν και το καλεί να «γίνουν περισσότερα για να εξασφαλιστεί η προστασία των αμάχων».

Καταγγελίες για βασανισμούς Παλαιστίνιων κρατουμένων

Να διενεργήσει έρευνα καλούν το Ισραήλ οι ΗΠΑ σχετικά με τις καταγγελίες περί βασανισμού Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Δημοσίευμα του CNN κάνει λόγο για ταπεινωτικές συνθήκες κράτησης που υφίστανται Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε στρατιωτική βάση, εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Το CNN μετέδωσε ρεπορτάζ την περασμένη εβδομάδα για τη βάση Σαντέ Τεϊμάν, στην έρημο Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ.
«Είμαστε ανήσυχοι για τις κατηγορίες και τις εξετάζουμε, όπως και άλλες καταγγελίες για καταχρήσεις σε βάρος κρατουμένων Παλαιστινίων», υποστήριξε εκπρόσωπος του State Department αναφέροντας πως το Ισραήλ έχει «υποχρέωση να διενεργήσει έρευνα σε βάθος» για τις καταγγελίες περί παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Σύμφωνα με το CNN, στο κέντρο κράτησης βρίσκονται περίπου 70 έγκλειστοι, που υπομένουν ακραίες συνθήκες, ενώ σε νοσοκομείο εκστρατείας ορισμένοι τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι νοσηλεύονται δεμένοι στα κρεβάτια τους, με το προσωπικό να τούς φορά πάνες και να τους δίνει τροφή με σωληνάρια, αναγκάζοντας τους να έχουν συνέχεια κλειστά τα μάτια, να μη μιλάνε και να κάθονται με τον κορμό σε όρθια θέση.
Οι φυλακισμένοι φέρονται να υφίστανται βασανιστήρια όχι για την απόσπαση πληροφοριών, αλλά μάλλον για «εκδίκηση» για την επίθεση της Hamas.
12_38.jpg
11_51.jpg
13_25.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης