Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσοφοβικό το προεκλογικό μήνυμα της Von der Leyen – Βλέπει «βαρβάρους» έξω από την ευρωπαϊκή Δημοκρατία

Ρωσοφοβικό το προεκλογικό μήνυμα της Von der Leyen – Βλέπει «βαρβάρους» έξω από την ευρωπαϊκή Δημοκρατία
Οι δηλώσεις της Von der Leyen έρχονται εν μέσω αυξημένου φόβου ότι η Ρωσία εντείνει τις επιχειρήσεις επιρροής της για να σπείρει αμφιβολίες για την ακεραιότητα των εκλογών στη Δύση
Ένα μήνα σχεδόν πριν από τις ευρωκάλπες, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen μετατρέπει την ξένη παρέμβαση σε βασικό ζήτημα προεκλογικής εκστρατείας.
Η Von der Leyen χρησιμοποίησε την ομιλία της στη Δανία την Τρίτη για να ζητήσει πιο δυναμική δράση για την αντιμετώπιση της ξένης ανάμειξης - συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής παραπληροφόρησης - και για την προστασία της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.
Η Γερμανίδα κεντροδεξιά πολιτικός αναμένεται να συζητήσει το θέμα με άλλους Επιτρόπους κατά την εβδομαδιαία συνάντησή τους στο κολέγιο την Τετάρτη.
Αξιωματούχοι στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ειδικοί και πολιτικοί προειδοποιούν για αύξηση των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο καθώς εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα κληθούν να εκλέξουν τους νέους τους εκπροσώπους στις 6-9 Ιουνίου.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα επιλέξουν στη συνέχεια τη νέα σύνθεση της Επιτροπής, η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί αφού εγκριθεί από το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι δηλώσεις της Von der Leyen έρχονται εν μέσω αυξημένου φόβου ότι η Ρωσία εντείνει τις επιχειρήσεις επιρροής της για να σπείρει αμφιβολίες για την ακεραιότητα των εκλογών στη Δύση και να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη υπέρ της.
Οι αρχές της Τσεχίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας έχουν καταγγείλει τη Μόσχα για τις προπαγανδιστικές της επιχειρήσεις, οι οποίες κυμαίνονται από ιστοσελίδες ψεύτικων ειδήσεων με αφηγήσεις κατά της ΕΕ και κατά της Ουκρανίας, έως υποτιθέμενες πληρωμές σε ορισμένους Ευρωπαίους πολιτικούς για προώθηση της γραμμής της Ρωσίας.
Ορισμένα ακροδεξιά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκονται επί του παρόντος υπό έρευνα για φερόμενη διαφθορά και κατασκοπεία για τη Ρωσία και την Κίνα.

Αντιμετώπιση της κρίσης

Σε ένα νέο βήμα που υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της απειλής, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη άρχισαν επίσης να πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις για την αντιμετώπιση της ξένης παρέμβασης με στόχο τις εκλογές.
Τέτοιες συναντήσεις ξεκίνησαν στα τέλη Απριλίου στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού αντίδρασης που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για συντονισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid και των φυσικών καταστροφών.
Η Ρωσία έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να επηρεάσει σημαντικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών το 2016 και του 2020 και στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019, σύμφωνα με αναλύσεις των υπηρεσιών πληροφοριών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.
Ωστόσο, δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η στρατιωτική επιθετικότητα της Μόσχας και οι πρόσφατες επιχειρήσεις δολιοφθοράς και κατασκοπείας ανησυχούν ακόμη περισσότερο την Ευρώπη για τον γείτονά της.
Με την ευρωεκλογική εκστρατεία να επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην άμυνα, η Von der Leyen έχει απεικονίσει τον εαυτό της ως μια έμπειρη και ασφαλή υποψήφια που είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την ευρωπαϊκή δημοκρατία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης