Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμερικανικό χτύπημα στη Raiffeisen – Στο επίκεντρο η παρουσία της αυστριακής τράπεζας στη Ρωσία

Αμερικανικό χτύπημα στη Raiffeisen – Στο επίκεντρο η παρουσία της αυστριακής τράπεζας στη Ρωσία
Στις 6 Μαΐου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Wally Adeyemo έστειλε επιστολή στην RBI, εκφράζοντας ανησυχία για την παρουσία της στη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
Μπορεί η Raiffeisen Bank International να είναι από τις λίγες δυτικές τράπεζες που αντλεί μεγάλο μέρος των εσόδων της από τη ρωσική οικονομία, αλλά μάλλον αυτό σύντομα θα αλλάξει.
Η τράπεζα έλαβε γραπτή προειδοποίηση από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ότι η πρόσβασή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ θα μπορούσε να περιοριστεί λόγω των συναλλαγών της με τη Ρωσία, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
Στις 6 Μαΐου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Wally Adeyemo έστειλε επιστολή στην RBI, εκφράζοντας ανησυχία για την παρουσία της RBI στη Ρωσία, καθώς και για μια συμφωνία 1,5 δισ. δολαρίων με έναν Ρώσο μεγιστάνα που είχε τιμωρηθεί, την οποία η τράπεζα έκτοτε έχει αναιρέσει.
Ενώ η συμφωνία που συνδέεται με τον Oleg Deripaska εγκαταλείφθηκε από τη Raiffeisen λίγες μέρες μετά την άφιξη της επιστολής, οι ανησυχίες του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με τις δραστηριότητες της αυστριακής τράπεζας στη Ρωσία παραμένουν.
Η προειδοποίηση είναι η ισχυρότερη μέχρι σήμερα για τη μεγαλύτερη δυτική τράπεζα στη Ρωσία και ακολουθεί πολύμηνη πίεση από την Ουάσιγκτον, η οποία εξετάζει τις δραστηριότητες της RBI στη χώρα για περισσότερο από ένα χρόνο.
Υπογραμμίζει τη βαθιά απογοήτευση στην Ουάσιγκτον για την τράπεζα, παρά την πρόσφατη απόφασή της να εγκαταλείψει μια συμφωνία που είχε επιδεινώσει αυτές τις εντάσεις.
Ενώ πολλές δυτικές κυβερνήσεις και εταιρείες έχουν μειώσει ριζικά τους δεσμούς με τη Μόσχα από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, η Αυστρία παραμένει συνδεδεμένη με τη Ρωσία μέσω κρίσιμων αγωγών φυσικού αερίου, με τη Βιέννη να εξακολουθεί να λειτουργεί ως κόμβος για μετρητά από τη Ρωσία και τους πρώην Σοβιετικούς γείτονές της.
Το Reuters ανέφερε τον Μάρτιο σχετικά με την έντονη αντίθεση των ΗΠΑ στη συναλλαγή Deripaska, την οποία η Raiffeisen είχε χρεώσει ως μέσο απελευθέρωσης ορισμένων από τα κεφάλαιά της που ήταν αποκλεισμένα στη Ρωσία.
Ο εκπρόσωπος είπε ότι η RBI μείωσε «σημαντικά» τις δραστηριότητες στη Ρωσία και έλαβε ευρεία μέτρα για να μετριάσει τους κινδύνους από τις κυρώσεις.
«Η RBI θα συνεχίσει να εργάζεται για την αποενοποίηση της ρωσικής θυγατρικής της», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης