Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λίβανος: Μεγαλειώδης διαδήλωση στη Βηρυτό για τα 76 χρόνια από τη Nakba - Οργή κατά Ισραήλ

Λίβανος: Μεγαλειώδης διαδήλωση στη Βηρυτό για τα 76 χρόνια από τη Nakba - Οργή κατά Ισραήλ
Η διαδήλωση ξεκίνησε έξω από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού για να καταλήξει έξω από τη βρετανική πρεσβεία στην πόλη
Μέγα πλήθος διαδήλωσε στη Βηρυτό ενάντια στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, καθώς οι κάτοικοι της λιβανέζικης πρωτεύουσας πραγματοποίησαν πορεία για να τιμήσουν την 76η επέτειο της Νάκμπα, αναφέρει το Reuters.
Η διαδήλωση ξεκίνησε έξω από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού για να καταλήξει στον τελικό της προορισμό, ήτοι έξω από τη βρετανική πρεσβεία στην πόλη.
Ο εορτασμός του φετινού εορτασμού προφανώς έχει στιγματιστεί από τα δεινά περίπου δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Γάζα, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν σε προσωρινά καταφύγια μετά τον βάρβαρο εκτοπισμό τους, λόγω του ισραηλινού πολέμου.
Ο επτάμηνος πόλεμος, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 35.000 Παλαιστίνιους και έχει ξεριζώσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γάζας, προκαλώντας φόβους για μια δεύτερη Νάκμπα στην οποία θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν διά παντός τον, υπό ισραηλινή πολιορκία, Παλαιστινιακό θύλακα.

Τι σηματοδοτεί η Νάκμπα για τους Παλαιστίνιους και τον Αραβικό κόσμο

Η Νάκμπα -όρος που στα αραβικά σημαίνει "καταστροφή" ή "κατακλυσμός"- γνωστή και ως Παλαιστινιακή Καταστροφή, περιγράφει την πρώτη μεγάλη καταστροφή της παλαιστινιακής κοινωνίας το 1948, αλλά και ευρύτερα τον μόνιμο εκτοπισμό της πλειοψηφίας των Παλαιστινίων Αράβων.

1_66.png

Ο όρος χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει τόσο τα γεγονότα του 1948 όσο και, πιο συμβολικά, τη συνεχιζόμενη κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη (στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας), καθώς και τη δίωξη και τον εκτοπισμό των ντόπιων από τα παλαιστινιακά εδάφη προς προσφυγικούς καταυλισμούς σε όλη την περιοχή.

2_482.JPG

Τα θεμελιώδη γεγονότα της Νάκμπα έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια και λίγο μετά τον Παλαιστινιακό πόλεμο του 1948
Φυσικά το κομβικό γεγονός τη Νάκμπα ήταν η ανακύρηξη του 78% των εδαφών που κατείχαν οι Παλαιστίνιοι ως de facto Ισραηλινής επικράτειας.

3_8.jpeg

Ακολούθως, η απέλαση και ο ξεριζωμός 700.000 Παλαιστινίων, η ερήμωσης και καταστροφής περισσότερων από 500 παλαιστινιακών χωριών από σιωνιστικές πολιτοφυλακές και η συνακόλουθη γεωγραφική διασπορά τους.
Μετέπειρα, η άρνηση στο δικαίωμα της επιστροφής, η δημιουργία μόνιμων Παλαιστινίων προσφύγων και η «συντριβή της παλαιστινιακής κοινωνίας».

5_8.webp

Η απέλαση των Παλαιστινίων έχει περιγραφεί έκτοτε από ορισμένους ιστορικούς ως εθνοκάθαρση.
Το 1998, ο Γιασέρ Αραφάτ πρότεινε ότι οι Παλαιστίνιοι θα έπρεπε να σηματοδοτήσουν την 50ή επέτειο από τη Νάκμπα, ανακηρύσσοντας την 15η Μαΐου, την επομένη της ανεξαρτησίας του Ισραήλ το 1948, ως Ημέρα Νάκμπα, επισημοποιώντας έτσι μια ημερομηνία που ανεπίσημα μνημονεύεται ως μαύρη επέτειος ήδη από το 1949.

7_78.jpg

Η Νάκμπα επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τον παλαιστινιακό πολιτισμό και συνιστά ένα θεμελιώδες σύμβολο της παλαιστινιακής ταυτότητας, μαζί με τον "Χαντάλα", την καφίγια και το συμβολικό κλειδί.
Αμέτρητα βιβλία, τραγούδια και ποιήματα έχουν γραφτεί για τη Νάκμπα.
Ο Παλαιστίνιος ποιητής Μαχμούντ Νταρουίς περιέγραψε τη Νάκμπα ως «ένα εκτεταμένο παρόν που υπόσχεται να συνεχιστεί στο μέλλον».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης