Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ στη Σλοβακία - Σε σοβαρή κατάσταση ο πρωθυπουργός Robert Fico μετά την επίθεση με 5 σφαίρες - Δεν ήθελα να τον... σκοτώσω

Σοκ στη Σλοβακία - Σε σοβαρή κατάσταση ο πρωθυπουργός Robert Fico μετά την επίθεση με 5 σφαίρες - Δεν ήθελα να τον... σκοτώσω
O 71χρονος δράστης φέρεται να υποστήριξε πως δεν συμφωνούσε με την πολιτική που ασκούσε η κυβέρνηση Fico
(upd26) Συγκρατημένα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την πορεία της υγείας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Roberto Fico, ο οποίος το απόγευμα της Τετάρτης 15 Μαΐου δέχθηκε πέντε σφαίρες στην κοιλιά, στα χέρια και στα πόδια από έναν 71χρονο, και ενώ χαιρετούσε πολίτες στην πόλη Ηandlova, περίπου 190 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες, ο Fico παραμένει σε σταθερή αλλά σοβαρή κατάσταση, ενώ φέρεται να έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του.
Η απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού, η πρώτη σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και 21 χρόνια, έχει προκαλέσει σοκ και αναταραχή όχι μόνο στη Σλοβακία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, με αναλυτές και ειδικούς να υποστηρίζουν πως η επίθεση αυτή είναι ενδεικτική του αυξανόμενα πολωμένου πολιτικού κλίματος που επικρατεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο ενόψει των Ευρωεκλογών. Δεν ήθελα να τον σκοτώσω

Δράστης είναι ο 71χρονος συγγραφέας Juraj Cintula, ο οποίος ώρες μετά τη σύλληψή του, απέδωσε την απόπειρα δολοφονίας κατά του Fico στη διαφωνία του με την κυβερνητική πολιτική που ασκείται στη χώρα.
Σε βάρος του δράστη ασκήθηκε η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας εκ προμελέτης, ποινή που μπορεί να του επιφέρει μέχρι και 25 χρόνια φυλάκιση.
Το τηλεοπτικό δίκτυο της Σλοβακίας, Markiza μετέδωσε ότι ο Cintula υποστήριξε ότι δεν ήθελε να σκοτώσει τον πρωθυπουργό, αλλά να τον... τραυματίσει. Σε σοβαρή κατάσταση

Η κατάσταση του πρωθυπουργού Robert Fico παραμένει σταθερή αλλά πολύ σοβαρή
υποστήριξε η επικεφαλής του νοσοκομείου της Banska Bystrica, Miriam Lapunikova, επισημαίνοντας πως ο 59χρονος Fico νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
«Ο πρωθυπουργός παραδόθηκε με ασθενοφόρο, εξετάστηκε και μεταφέρθηκε στο χειρουργείο.
Οι επεμβάσεις κράτησαν πέντε ώρες, εργάστηκαν δύο ομάδες γιατρών», είπε η Lapunikova μιλώντας μπροστά από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο πρωθυπουργός.
Όπως είπε, ο Robert Fico υπέστη πολλά τραύματα από πυροβολισμούς, και η κατάσταση του παραμένει σταθερή αλλά πολύ σοβαρή.
«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι γιατροί κατάφεραν να τον σταθεροποιήσουν.
Αυτή τη στιγμή γίνονται περαιτέρω ενέργειες για να βελτιώσουν την κατάσταση του, η οποία εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή λόγω της πολυπλοκότητας των τραυματισμών του» υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας, Robert Kalinak.

Νέο χειρουργείο

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Fico θα κάνει ένα ακόμα χειρουργείο.
Όπως αναφέρεται, η αιμορραγία στην κοιλιακή χώρα έχει σταματήσει αλλά πρέπει να γίνει μια ακόμα χειρουργική επέμβαση στην άρθρωση του ισχίου.

Θα επιζήσει


Νωρίτερα υπουργοί της κυβέρνησης της Σλοβακίας εμφανίζονταν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την κατάσταση της υγείας του 59χρονου Fico.
Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Περιβάλλοντος Tomas Taraba υποστήριξε ότι η ζωή του πρωθυπουργού δεν κινδυνεύει.
«Πιστεύω ότι θα επιβιώσει στο τέλος, αυτή τη στιγμή, η ζωή του δεν κινδυνεύει», ανέφερε ο Taraba ενώ και σλοβακικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο πρωθυπουργός έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος, Philip Kuffa ανέφερε σε σημερινή ανάρτηση του πως ο Fico είναι σε σταθερή κατάσταση μετά την επέμβαση, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.
Σημειώνεται πως ο σλοβακικός τηλεοπτικός σταθμός Markiza μετέδωσε ότι παραμένει ο κίνδυνος για τη ζωή του πρωθυπουργού.

9_70.JPG
fico.png
6_83.JPG
5 σφαίρες


Ο Fico δέχθηκε πέντε σφαίρες στα πόδια, στα χέρια και στην κοιλιακή χώρα.
Η μια από αυτές τον χτύπησε στο στομάχι και στην κοιλιά που τη διαπέρασε φτάνοντας μέχρι το ισχίο, προκαλώντας του ακατάσχετη αιμορραγία.
Μια άλλη σφαίρα τον έχει χτυπήσει στον ώμο.

Εκκλήσεις για αναστολή προεκλογικής εκστρατείας, υπό τον φόβο… εμφυλίου

Υπό τους φόβο ενός εμφυλίου πολέμου η απερχόμενη πρόεδρος της Σλοβακίας Zuzana Čaputová και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Peter Pellegrini αποφάσισαν να εκδώσουν μια κοινή απόφαση, με την οποία καλούν τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μια σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο.
Μάλιστα ο Pellegrini κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να αναστείλουν την προεκλογική τους εκστρατεία για τις Ευρωεκλογές έτσι ώστε να αποφορτιστεί το πολιτικό κλίμα και να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ήδη στην έκκληση αυτή ανταποκρίθηκε το φιλοδυτικό κόμμα της αντιπολίτευσης, η Προοδευτική Σλοβακία, η οποία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις προεκλογικές της εκστρατείες.
3_289.JPG
Κρίσιμες ώρες

Είχαν προηγηθεί εξαιρετικά δύσκολες ώρες για τον Fico, ο οποίος είχε υποστεί αιμορραγία στην κοιλιακή κοιλότητα, την οποία οι γιατροί δυσκολεύονταν να ανακόψουν. 
«Μετά την επέμβαση, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε τεχνητό κώμα.
Όλα θα εξαρτηθούν από τη φυσική του κατάσταση και από το κατά πόσο το σώμα του μπορεί να αντεπεξέλθει στους τραυματισμούς
που δέχθηκε», μετέδιδε το σλοβακικό κανάλι TA3 ενώ οι πληροφορίες ανέφεραν πως ο Σλοβάκος πρωθυπουργός διατηρούσε τις αισθήσεις του κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο της πόλης Handlova μετά την απόπειρα δολοφονίας του.

Το χρονικό της επίθεσης

Ο 59χρονος πρωθυπουργός δέχθηκε 5 πυροβολισμούς την ώρα που χαιρετούσε τον κόσμο που τον περίμενε έξω από το σημείο που είχε συνεδριάσει νωρίτερα η κυβέρνηση της Σλοβακίας.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός έπεσε στο έδαφος, από όπου τον παρέλαβαν οι σωματοφύλακές του και τον μετέφεραν με αυτοκίνητο στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Μετά τη σύλληψη του δράστη, η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή γύρω από την επίθεση και εκκένωσε το πολιτιστικό κέντρο.
Τα μέλη της πρωθυπουργικής φρουράς διασφάλισαν, επίσης, την ασφάλεια των υπόλοιπων μελών της κυβέρνησης του Fico.
Το πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Μπάνσκα Μπιστρίτσα και όχι σε νοσοκομείο της Μπρατισλάβα καθώς η μεταφορά του σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας θα διαρκούσε περισσότερο με δεδομένη την άμεση περίθαλψη που χρειαζόταν.
12_35.JPG
slovakia.webp
Δράστης ο 71χρονος συγγραφέας Juraj Cintula

Δράστης της επίθεσης είναι ο 71χρονος συγγραφέας Juraj Cintula
, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία αμέσως μετά την επίθεση και κρατείται.
Ο 71χρονος συγκαταλέγεται στους ιδρυτές της λογοτεχνικής λέσχης Duha ενώ αναφέρεται πως έχι κυκλοφορήσει τρεις ποιητικές συλλογές και είναι μέλος της Ένωσης των Σλοβάκων συγγραφέων.
1946214620_0_0_375_375_1440x900_80_0_1_44f19c1c0f186d1ea7abf740b10b16ef.jpg.webp
Ο δράστης κατάγεται από την πόλη Levice, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της χώρας ενώ το όπλο που χρησιμοποίησε στην απόπειρα, το κατείχε νόμιμα.
Πριν από τον πυροβολισμό, ο άνδρας φώναξε: «Robo, έλα εδώ!». Κίνημα κατά της βίας

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως ο 71χρνος δράστης είχε ιδρύσει πριν από χρόνια ένα «κίνημα εναντίον της βίας», ένα πολιτικό κόμμα «σκοπός του οποίου είναι να αποτρέψει την εξάπλωση της βίας στην κοινωνία».
«Ο κόσμος είναι γεμάτος βία και όπλα.

Ο κόσμος μοιάζει να έχει τρελαθεί» ανέφερε σε δηλώσεις του πριν 8 χρόνια ο Cintula.
Ο γιος του υπόπτου δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο aktuality.sk ότι ο πατέρας του κατείχε νόμιμα όπλο και διέθετε άδεια οπλοφορίας.
Ερωτηθείς για τα συναισθήματα του πατέρα του έναντι του Fico απάντησε «μπορώ να σας πω ένα πράγμα: Δεν τον ψήφισε. Μόνο αυτό μπορώ να πω».
6_9.png
Πολιτικά κίνητρα

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Matus Sutaj Estok υποστήριξε πως «οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν πως το κίνητρο» της απόπειρας δολοφονίας του Fico «ήταν πολιτικό».
Σε αναρτημένο βίντεο ο 71χρονος φέρεται να μιλά, ενώ βρίσκεται υπό κράτηση, και να αναφέρει ότι δεν συμφωνούσε με τις πολιτικές της κυβέρνησης και κυρίως με τη στάση της κατά των Μέσων Ενημέρωσης στη Σλοβακία.
Από την πλευρά τους, ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας, Robert Kalinak καθώς και ο υπουργός Εσωτερικών Matus Sutaj Estok μίλησαν για διασπορά ρητορικής μίσους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και κάλεσαν τους Σλοβάκους να μην απαντούν «στο μίσος με μίσος», αν και ο Estok κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι συνέβαλαν στο κλίμα μίσους κατά του Ρόμπερτ Φίτσο δηλώνοντας ότι «πολλοί από εσάς ήσασταν εκείνοι που σπείρατε αυτό το μίσος».
Σύμφωνα με το Euronews, o 71χρονος, ο οποίος είχε εργαστεί στο παρελθόν και ως φύλακας, φέρεται σε αναρτήσεις του στο Facebook να είναι υποστηρικτής της φιλορωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Slovački branci, η οποία είναι γνωστή για τους δεσμούς που έχει με το Κρεμλίνο.
9d9525a0-8f30-4782-9a95-f28ed0659c43.png
Peskov (Ρωσία): Κανένα αίτημα για βοήθεια στη διερεύνηση της επίθεσης του Fico

Η Ρωσία δεν έχει λάβει αίτημα από την πλευρά της Σλοβακίας για βοήθεια όσον αφορά στη διερεύνηση της επίθεσης στον Σλοβάκο πρωθυπουργό Robert Fico, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
«Δεν υπήρξαν αιτήματα για βοήθεια στην έρευνα της επίθεσης ή κάτι παρόμοιο», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με τον Peskov, το Κρεμλίνο πληροφορείται από τη σλοβακική πλευρά ότι η απόπειρα δολοφονίας είχε πολιτικές προεκτάσεις.

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Απολύτως απαράδεκτη η απόπειρα δολοφονίας του Robert Fico

Απολύτως απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού, Robert Fico ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος υποστήριξε πως η επίθεση αυτή παραβιάζει οποιαδήποτε ιδανικά της Δημοκρατίας.
«Επιτρέψτε μου να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στη Σλοβακία μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Robert Fico.
Δούλεψα μαζί του για σχεδόν 20 χρόνια, είμαστε συγκλονισμένοι και τρομοκρατημένοι από αυτή την απόπειρα δολοφονίας που παραβιάζει οποιαδήποτε ιδανικά της δημοκρατίας.
Μπορεί να μην συμφωνούμε, μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά τέτοιες πράξεις βίας είναι απολύτως απαράδεκτες», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο «Σλοβάκος Orban» αποκατέστησε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία


Άμα τη εκλογεί του ως πρωθυπουργού, ο Robert Fico ξεκαθάρισε ότι η Σλοβακία δεν θα εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα στον πόλεμο της Ουκρανίας, στηρίζοντας τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ απέναντι στη Μόσχα.
Έτσι, διαχωρίστηκε άμεσα από την πάγια δυτική και ευρωπαϊκή γραμμή των κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Μάλιστα, η υπουργός Πολιτισμού της Σλοβακίας Martina Simkovicova ακύρωσε το διάταγμα που ανέστειλε την πολιτιστική συνεργασία με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022 και την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, ανέφερε η σλοβακική εφημερίδα Pravda.
«Υπάρχουν δεκάδες στρατιωτικές συγκρούσεις στον κόσμο και, κατά τη γνώμη μας, οι καλλιτέχνες και ο πολιτισμός δεν πρέπει να υποφέρουν εξαιτίας τους», είπε η υπουργός, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Pavol Corba.
Τον Μάρτιο του 2022, το υπουργείο Πολιτισμού της Σλοβακίας απαγόρευσε τις επαφές και τη συνεργασία με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Η πρώην επικεφαλής του υπουργείου Natalia Milanova, εκπρόσωπος ενός από τα φιλελεύθερα κόμματα που έχασαν την εξουσία μετά τις πρόσφατες εκλογές και τη νίκη του πρωθυπουργού Robert Fico, το δικαιολόγησε με την καταδίκη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Η νυν υπουργός, που εκπροσωπεί το Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα, ακύρωσε το διάταγμα της προκατόχου της στις 12 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει χάσει την ισχύ του από τις 15 Ιανουαρίου. 

Η σθεναρή στάση του Σλοβάκου πρωθυπουργού στον ΟΗΕ - Aρνήθηκε να υπογράψει κείμενο καταδίκης της «μεταφοράς όπλων από τη Β. Κορέα στη Ρωσία

Την ίδια στιγμή, σημειώνεται ότι η Σλοβακία δεν έχει υπογράψει τη δήλωση που υποστηρίζεται από σχεδόν 50 δυτικές χώρες που καταδικάζουν την υποτιθέμενη μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Juraj Blanar, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Είμαστε σταθερά στο πλευρό της συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο και τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά δεν πρόκειται να υπογράψουμε τη δήλωση μόνο και μόνο επειδή κάποιος μας πλησιάζει και λέει ότι το πιστεύουν αλλά δεν δίνουν στοιχεία που να το αποδεικνύουν», σημείωσε ο Blanar.
«Αρνούμαστε να προσυπογράψουμε ένα κείμενο, όταν δεν έχουμε σχετικά στοιχεία», πρόσθεσε.
Η Σλοβακία και η Ουγγαρία ήταν τα μόνα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν υπέγραψαν δήλωση υπουργών Εξωτερικών πολλών δυτικών χωρών σχετικά με την υποτιθέμενη μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία.
Η φιλελεύθερη κοινοβουλευτική αντιπολίτευση της Σλοβακίας, αντιδρώντας στη δήλωση του Blanar, σκοπεύει να ζητήσει μια έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Εθνικού Συμβουλίου (Κοινοβουλίου) της δημοκρατίας, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο. 

Κατήγγειλε την Ουκρανία ως «χρυσή χήνα για τις βιομηχανίες όπλων»

Ωστόσο, το βασικό μέλημα του Fico κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου της πρωθυπουργίας του ήταν να αποδομήσει το δυτικό αφήγημα για την αναγκαιότητα παροχής βοήθειας στην Ουκρανία.
Όπως έχει επισημάνει, θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να μπορέσει η Ουκρανία να ενταχθεί ρεαλιστικά στην ΕΕ, καθώς η χώρα δεν είναι έτοιμη τόσο όσον αφορά στη δημοκρατική λειτουργία, όσο και την καταπολέμηση της διαφθοράς — βάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση σε απελπιστική κατάσταση.
«Όταν τα μεγάλα κράτη - μέλη της ΕΕ υπολογίσουν τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που θα κοστίσει η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, η απόφαση που ελήφθη στις Βρυξέλλες θα παραμείνει μία απλή πολιτική χειρονομία για πολλά χρόνια», πρόσθεσε ο Fico.
Πιστεύει ότι η Ουκρανία είναι απλώς μια «χρυσή χήνα» για τις δυτικές εταιρείες που ασχολούνται με το εμπόριο όπλων — ανεξάρτητα από το ανθρώπινο κόστος.
«Φοβάμαι ότι, στο όνομα αυτών των γεωπολιτικών στόχων, η Δύση θα συνεχίσει να πολεμά με τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό στρατιώτη και δεν είμαστε πολύ μακριά από αυτό», είπε ο Fico.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης