Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin και Xi στέλνουν ηχηρό μήνυμα στις ΗΠΑ, γκρεμίζουν την κυριαρχία της - «Δεν θα υποκύψουμε» - Η πυρηνική απειλή

Putin και Xi στέλνουν ηχηρό μήνυμα στις ΗΠΑ, γκρεμίζουν την κυριαρχία της - «Δεν θα υποκύψουμε» - Η πυρηνική απειλή
Σε κοινή δήλωση γίνεται λόγος για ανησυχίες σχετικά με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να παραβιάσουν τη στρατηγική πυρηνική ισορροπία
Ηχηρό μήνυμα στις ΗΠΑ έστειλαν ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, καθώς καταδίκασαν την Πέμπτη την ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά της και δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν τους ήδη στενούς αμυντικούς και στρατιωτικούς δεσμούς των χωρών τους.
Σε μια σαφή αιχμή προς την Ουάσινγκτον, ο Xi  σηματοδότησε ότι το Πεκίνο και η Μόσχα συμφωνούν σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων, μεταξύ άλλων για την Ουκρανία, και ότι θα αντισταθούν στις πιέσεις της Δύσης να υποβαθμίσουν τους δεσμούς τους.

Κοινή δήλωση - χαστούκι στις ΗΠΑ

Σε κοινή δήλωση γίνεται λόγος για ανησυχίες σχετικά με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να παραβιάσουν τη στρατηγική πυρηνική ισορροπία, για την παγκόσμια αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ που απειλεί τη Ρωσία και την Κίνα και για τα σχέδια των ΗΠΑ για μη πυρηνικά όπλα υψηλής ακρίβειας.
Δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο, διαμήνυσαν.
Ο Putin, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αυτόν τον μήνα για την πέμπτη του προεδρική θητεία, χαρακτήρισε τη συνεργασία της Μόσχας και του Πεκίνου στις παγκόσμιες υποθέσεις ως έναν από τους κύριους σταθεροποιητικούς παράγοντες στη διεθνή σκηνή.
«Μαζί υπερασπιζόμαστε τις αρχές της δικαιοσύνης και μιας δημοκρατικής παγκόσμιας τάξης που αντανακλά τις πολυπολικές πραγματικότητες και βασίζεται στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Putin στον Xi.
Η επίσκεψη του Putin πραγματοποιείται εβδομάδες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠ Anthony Blinken επισκέφθηκε την Κίνα για να εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με την υποστήριξη, όπως είπε, της Κίνας προς τον ρωσικό στρατό και μία ημέρα αφότου δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να επιβάλλει κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες που προμηθεύουν τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας.
Το ταξίδι του Blinken στην Κίνα φαίνεται ότι ήταν μια ανεπιτυχής προσπάθεια να υπονομεύσει μια εταιρική σχέση «χωρίς όρια» που διακηρύχθηκε όταν ο Putin επισκέφθηκε το Πεκίνο τον Φεβρουάριο του 2022, λίγες ημέρες πριν την εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνει το Reuters.
Επιλέγοντας την Κίνα για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ορκωμοσία του αυτόν τον μήνα για την εξαετή θητεία που θα τον κρατήσει στην εξουσία τουλάχιστον μέχρι το 2030, ο Putin στέλνει ένα μήνυμα στον πλανήτη, σχετικά με τις προτεραιότητές του και την ισχύ των προσωπικών του δεσμών με τον Xi.
Η κοινή δήλωση περιγράφεται ως εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης και αναφέρεται συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο η κοινή συνεργασία στους τομείς της άμυνας μεταξύ των δύο εθνών βελτιώνει την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια και στα σχέδια για την ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών.
Κίνα και Ρωσία
καταδίκασαν επίσης τις πρωτοβουλίες για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και περιουσιακών στοιχείων ξένων κρατών, μια σαφής αναφορά στις κινήσεις της Δύσης να ανακατευθύνει τα κέρδη από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει την Ουκρανία.
Ο Xi δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης είναι η «σωστή κατεύθυνση» και η κοινή δήλωση αναφέρει ότι και οι δύο χώρες είναι αντίθετες σε μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία και στην πιθανή μετάβασή της σε μια ανεξέλεγκτη φάση.
Ο Putin ο οποίος έφτασε την Πέμπτη για διήμερη επίσκεψη που θα περιλαμβάνει συνομιλίες για την Ουκρανία, την Ασία, την ενέργεια και το εμπόριο, δήλωσε ευγνώμων στην Κίνα για την προσπάθεια επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι θα ενημερώσει τον Xi για την κατάσταση, όπου οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν σε πολλά μέτωπα.
Περιγράφοντας τις πρώτες συνομιλίες του με τον Xi ως «θερμές και συντροφικές», περιέγραψε τους τομείς στους οποίους οι δύο χώρες ενισχύουν τους δεσμούς τους, από την πυρηνική και ενεργειακή συνεργασία έως τις προμήθειες τροφίμων και την κατασκευή κινεζικών αυτοκινήτων στη Ρωσία.
Οι ανεπίσημες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών και ανώτερων αξιωματούχων των δύο πλευρών που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια τσαγιού και δείπνου αργότερα την Πέμπτη, αναμένεται να αποτελέσουν το κλειδί του διήμερου ταξιδιού.

putin_xi1.jpg

Putin: Δεν είναι ευκαιριακές οι σχέσεις Ρωσίας - Κίνας

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας δεν είναι ευκαιριακές και δεν στρέφονται εναντίον κανενός, δήλωσε νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping, σε περιορισμένο κύκλο αντιπροσώπων στο Πεκίνο.
«Είναι θεμελιώδους σημασίας ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας δεν είναι ευκαιριακές και δεν στρέφονται εναντίον κανενός.
Η συνεργασία μας στις παγκόσμιες υποθέσεις σήμερα χρησιμεύει ως ένας από τους κύριους σταθεροποιητικούς παράγοντες στη διεθνή σκηνή", τόνισε ο Ρώσος ηγέτης, όπως μεταδίδει το TASS.
Σύμφωνα με τον Putin, η Ρωσία και η Κίνα υποστηρίζουν από κοινού τις αρχές της δικαιοσύνης και μιας δημοκρατικής παγκόσμιας τάξης που αντανακλά τις πολυπολικές πραγματικότητες και μια παγκόσμια τάξη βασισμένη στο διεθνές δίκαιο.
«Η Ρωσία και η Κίνα συνεργάζονται με επιτυχία στα Ηνωμένα Έθνη, στα BRICS, στον SCO και στην G20.
Είμαστε αποφασισμένοι να εναρμονίσουμε περαιτέρω τις διαδικασίες ολοκλήρωσης στον ευρασιατικό χώρο, να συνδυάσουμε το δυναμικό της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας και της δικής σας, αγαπητέ μου φίλε, πρωτοβουλίας Belt and Road", απαρίθμησε ο Ρώσος ηγέτης.
Ο Putin εξέφρασε την ελπίδα ότι η σημερινή του επίσκεψη θα δώσει πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη ολόκληρου του συμπλέγματος της διμερούς συνεργασίας.
«Θα ήθελα να τονίσω: Είμαι πολύ χαρούμενος που φτάνω στην Κίνα και που συναντιέμαι μαζί σας", είπε ο Putin απευθυνόμενος στον Xi.
Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε πως η «έγκαιρη» απόφαση των ρωσικών και των κινεζικών αρχών να πραγματοποιούν συναλλαγές στα εθνικά νομίσματά τους αύξησε το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.
«Σήμερα 90% όλων των πληρωμών γίνονται ήδη σε ρούβλια και γιουάν», υπογράμμισε ο Putin.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμα στην κοινή συνέντευξή του με τον κινέζο ομόλογό του στο Πεκίνο πως η Μόσχα είναι ευγνώμων προς την Κίνα για τις προσπάθειές της για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

Xi σε Putin: Ισχυροί δεσμοί Κίνας - Ρωσίας

Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν ισχυροί, διαμήνυσε ο Κινέζος Πρόεδρος.
Σύμφωνα με το Bloomberg, o Xi Jinping δήλωσε ότι η Κίνα είναι "έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία ως καλός γείτονας, φίλος και εταίρος με αμοιβαία εμπιστοσύνη", μετέδωσε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας China Central Television την Πέμπτη μετά τη συνάντηση τους στο Πεκίνο.
Ο Κινέζος ηγέτης πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος "να εδραιώσει τη φιλία μεταξύ των δύο λαών για τις επόμενες γενιές".

putin_xi_3.JPG


china_5.JPG

Αντίβαρο στην παγκόσμια επιρροή των ΗΠΑ

Ο Κινέζος ηγέτης Xi Jining υποδέχθηκε τον Ρώσο πρόεδρο στο Πεκίνο την Πέμπτη, καθώς οι δύο χώρες επιδιώκουν να ενισχύσουν τη στρατηγική τους σχέση.
Η διήμερη κρατική επίσκεψη του Putin στην Κίνα πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του Xi και είναι το πρώτο ξένο ταξίδι του Ρώσου ηγέτη από την έναρξη της πέμπτης θητείας του στην εξουσία την περασμένη εβδομάδα.
Και οι δύο χώρες έχουν διαφημίσει τη φιλία τους «χωρίς όρια» από τον Φεβρουάριο του 2022, ως αντίβαρο στην παγκόσμια επιρροή των ΗΠΑ.
Ο σφιχτός εναγκαλισμός της Κίνας με τη Ρωσία αποτελεί ακανθώδες ζήτημα για τις ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να προειδοποιεί το Πεκίνο να περιορίσει τη στρατιωτική του βοήθεια για τον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, σημειώνει το CNBC.
Στο μέτωπο του εμπορίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα νέους αυστηρούς δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία των αμερικανικών βιομηχανιών από αυτό που η Ουάσινγκτον αποκάλεσε «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» της Κίνας.
Η αυξανόμενη οικονομική και διπλωματική πίεση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους θα μπορούσε να αναγκάσει την Κίνα να έρθει πιο κοντά στη Ρωσία, λένε παρατηρητές.
Ο Putin  αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο πρωθυπουργό Li Qiang και να μεταβεί στη βορειοανατολική πόλη Harbin για μια εμπορική και επενδυτική έκθεση, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης