Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βέλγιο: Τέλος η μαντίλα στα σχολεία – Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Βέλγιο: Τέλος η μαντίλα στα σχολεία – Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
Την απαγόρευση είχαν προσβάλει τρεις νεαρές μουσουλμάνες
Σχετικά Άρθρα
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επικύρωσε σήμερα 16/5 την απαγόρευση της μαντίλας σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Φλάνδρα (βόρεια περιφέρεια του Βελγίου), οριστικοποιώντας έτσι τη σχετική απόφαση της βελγικής κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, οι μαθήτριες στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα επιτρέπεται να φορούν μαντίλες στο κεφάλι κατά τη διάρκεια του μαθήματος των θρησκευτικών, ωστόσο πρέπει να τις αφαιρούν κατά τη διάρκεια άλλων μαθημάτων.
Την απαγόρευση είχαν προσβάλει τρεις νεαρές μουσουλμάνες, αλλά το δικαστήριο δήλωσε ότι η φλαμανδική εκπαίδευση απαγορεύει τη χρήση οποιουδήποτε ορατού θρησκευτικού συμβόλου και επικύρωσε την απαγόρευση.
«Το Δικαστήριο σημείωσε στην παρούσα υπόθεση ότι η επίμαχη απαγόρευση δεν αφορά αποκλειστικά το ισλαμικό πέπλο, αλλά εφαρμόζεται χωρίς διάκριση σε όλα τα ορατά σύμβολα της πίστης», ανέφερε το ΕΔΔΑ σε ανακοίνωσή του και πρόσθεσε ότι η απόφαση είναι οριστική.
Ενώπιον του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, οι τρεις Βελγίδες, που σήμερα είναι 20 ετών, υποστήριξαν ότι η απαγόρευση αυτή παραβιάζει τα δικαιώματά τους όπως αυτά κατοχυρώνονται από τα άρθρα 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής), 9 (ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και θρησκευτική ελευθερία), 10 (περί ελευθερίας της έκφρασης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και από το άρθρο 2 του πρωτοκόλλου 1 (δικαίωμα στη εκπαίδευση) και το άρθρο 14 (απαγόρευση διακριτικής μεταχείρισης).
Το Δικαστήριο έκρινε ότι «η ιδέα της ουδετερότητας της εκπαίδευσης (…) νοούμενη ως απαγόρευση, κατά καθολικό τρόπο, της χρήσης ορατών θρησκευτικών συμβόλων από τους μαθητές δεν θίγει την θρησκευτική ελευθερία καθαυτή».
Το Δικαστήριο σημειώνει ότι η απαγόρευση κατά της οποίας προσέφυγαν οι τρεις μουσουλμάνες δεν αφορά αποκλειστικά την ισλαμική μαντίλα, αλλά κάθε θρησκευτικό σύμβολο και ότι οι προσφυγούσες είχαν εκ των προτέρων ενημερωθεί για τους εφαρμοζόμενους κανόνες στα συγκεκριμένα σχολεία και είχαν αποδεχθεί να συμμορφωθούν με αυτούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης