Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σοβαρή απειλή για τα παιδιά ο παρβοϊός: Η νόσος που στοίχισε τη ζωή σε 3χρονο κορίτσι - Τα συμπτώματα και οι τρόποι μετάδοσης

Σοβαρή απειλή για τα παιδιά ο παρβοϊός: Η νόσος που στοίχισε τη ζωή σε 3χρονο κορίτσι - Τα συμπτώματα και οι τρόποι μετάδοσης
Είναι γνωστός ως πέμπτη νόσος, μετά τις τέσσερις γνωστές παιδικές ασθένειες - ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, οστρακιά
Στον απόηχο του θανάτου ενός μικρού κοριτσιού 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συνιστά αυξημένη επαγρύπνιση για συσχέτιση περιστατικών μυοκαρδίτιδας στα παιδιά με τη λοίμωξη από τον παρβοϊό.
Πιο συγκεκριμένα, ο παρβοϊός Β19 (Parvovirus B19) είναι ιός του λοιμώδους ερυθήματος σε παιδιά, ενώ μπορεί να προκαλέσει απλαστικές κρίσεις σε ασθενείς με αναιμία.
Είναι γνωστός ως πέμπτη νόσος, μετά τις τέσσερις γνωστές παιδικές ασθένειες (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, οστρακιά).
Προσβάλλει κυρίως παιδιά 5-15 ετών και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

Τα συμπτώματα

Περίπου 2 στους 10 ανθρώπους που μολύνονται από αυτόν τον ιό δεν θα έχουν συμπτώματα, ωστόσο κάποιοι μπορεί να βιώσουν:

-Πυρετό
-Πονοκέφαλο
-Βήχα
-Πονόλαιμο
-Εξανθήματα
-Πόνο στις αρθρώσεις
-Εξανθήματα

Πιθανές επιπλοκές

O παρβοϊός περιγράφεται ως μια ήπια σχετικά νόσος ωστόσο μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, κυρίως στα νεύρα, τις αρθρώσεις ή το αίμα.
Μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αναιμία σε ορισμένους ασθενείς με ορισμένες αιματολογικές διαταραχές ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι έγκυες και όσοι πάσχουν από διαταραχές του αίματος όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η θαλασσαιμία και οι άνθρωποι που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πως μεταδίδεται

Οι άνθρωποι προσβάλλονται από το στέλεχος Β19 του παρβοϊού και είναι διαφορετικό στέλεχος από τον παρβοϊό που προσβάλλει σκύλους και γάτες, οπότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για κάποιον ναν κολλήσει την μόλυνση από ένα κατοικίδιο ζώο ή το αντίστροφο.
Η ασθένεια είναι μεταδοτική κατά την εβδομάδα πριν εμφανιστεί το εξάνθημα, γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολο να προληφθεί η μετάδοση από άτομο σε άτομο, αφού δεν υπάρχουν ακόμα εμφανή συμπτώματα. Μόλις εμφανιστεί το εξάνθημα, το άτομο με την ασθένεια δεν θεωρείται πλέον μεταδοτική και δεν χρειάζεται να απομονώνεται.
Τέλος, μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος.
Μια έγκυος γυναίκα που έχει μολυνθεί μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο έμβρυο που κυοφορεί.
Τουλάχιστον το 50 έως 70% των εγκύων γυναικών είναι πιθανό να έχουν ήδη ανοσία στον παρβοϊό Β19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης