Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις 10 Ιουνίου θα ξεκινήσουν εσωκομματικά ζητήματα για ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και αμφισβήτηση σε Ανδρουλάκη-Κασσελάκη

Στις 10 Ιουνίου θα ξεκινήσουν εσωκομματικά ζητήματα για ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και αμφισβήτηση σε Ανδρουλάκη-Κασσελάκη
Την επομένη των ευρωεκλογών και τα δύο κόμματα θα έχουν μεγάλα εσωκομματικά προβλήματα που θα δημιουργήσουν εξελίξεις.
Αν επιβεβαιωθούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρνουν το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ αθροιστικά να μην ξεπερνάνε το 30% και τη ΝΔ να είναι άνω του 33%, τότε ένα πολιτικό συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί:
Η παταγώδης αποτυχία των 2 κομμάτων και των ηγεσιών τους να κάνουν σοβαρή αντιπολίτευση και να προτάξουν μία νέα κυβερνητική πρόταση.

Έρχονται μπόρες σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Το δεύτερο πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι την επομένη των ευρωεκλογών και τα δύο κόμματα θα έχουν μεγάλα εσωκομματικά προβλήματα που θα δημιουργήσουν εξελίξεις.
Στο δε ΠΑΣΟΚ αναμένεται να έχουμε έκτακτο συνέδριο και στον ΣΥΡΙΖΑ θα βγουν να αμφισβητήσουν τον Στέφανο Κασσελάκη, την στροφή του στο Κέντρο και τον φιλελευθερισμό και φυσικά την επικοινωνιακή του στρατηγική.

Λογική εξέλιξη ένα έκτακτο συνέδριο

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει σιγή των μεγάλων στελεχών μέχρι τις εκλογές, όμως, είναι σίγουρο ότι την επομένη μέρα ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αντιμετωπίσει μία γενικευμένη αμφισβήτηση από στελέχη αλλά και υποψήφιους μνηστήρες όπως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης που ήδη έχουν βγει μπροστά και περιμένουν την σύγκλιση του Συνεδρίου φτιάχνοντας από τώρα τις συμμαχίες τους.
Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει και μία άλλη ομάδα στελεχών με κύριο εκφραστή τον Γ. Παπανδρέου που πλέον θέλουν την σύμπραξη των δύο κομμάτων.
Αν δύο κόμματα δεν μπορούν να ξεπεράσουν σε ποσοστό το πρώτο τότε δεν χρειάζεται πολλή ανάλυση, κανένα από τα κόμματα αυτά δεν θα μπορέσει να χτυπήσει τον Κ. Μητσοτάκη και την ΝΔ όση φθορά και να έχει. Πάντως, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να παρατήσει την υπόθεση αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ αμαχητί.

Αμφισβήτηση αλλά και έλλειψη εναλλακτικής πέραν του Κασσελάκη

Στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα. Κανείς δεν μπορεί άμεσα να κατηγορήσει για τα ποσοστά αυτά.
Πόσο μάλλον όταν μετά το Συνέδριο το κόμμα έφτασε σε μονοψήφια νούμερα.
Αν ο Κασσελάκης πάρει ένα ποσοστό κοντά από το 17,8% τότε θα έχει πάρει μία μεγάλη ανάσα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα αμφισβητηθεί.
Υπάρχουν στελέχη που συμμετέχουν στα όργανα – που δεν έχουν συνεδριάσει για πολύ καιρό- που θεωρούν ότι ο Κασσελάκης έχει φύγει από τις παραδοσιακές αρχές ενός αριστερού κόμματος και πάει να δημιουργήσει ένα «κόμμα Κασσελάκη», έναν προσωποπαγή οργανισμό που θα κινείται πάνω στο δόγμα one man show και οι απόψεις του θα είναι οι θέσεις του κόμματος.

Δύσκολα θα χάσει την αρχηγία ο Κασσελάκης, πιο εύκολη η διάσπαση ή οι διαγραφές

Ο Κασσελάκης μπορεί να αμφισβητηθεί από τα στελέχη αλλά πολύ δύσκολα θα χάσει την αρχηγία από κάποιο από αυτά για δύο λόγους:
Πρώτον διότι είναι πολύ λίγο καιρό στην αρχηγία, δεν μπορεί να φταίει για όλα τα δεινά.
Δεύτερον, διότι δεν υπάρχει άλλο πρόσωπο αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να τον κερδίσει μεσω εσωκομματικών εκλογών.
Πήγε να το κάνει στο Συνέδριο η Όλγα Γεροβασίλη και «έσπασε» τα μούτρα της.
Γι’ αυτό το μόνο που μένει στα στελέχη που θα βγουν να τον αμφισβητήσουν είναι είτε να προκαλέσουν διάσπαση στο κόμμα και κάποιοι να αποχωρήσουν ή να προκαλέσουν την διαγραφή τους από την ηγεσία Κασσελάκη. Εδώ θα παίξει ρόλο τι θα παίξει και ο Αλέξης Τσίπρας που περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών για να εκφραστεί ανάλογα.

Όλα δουλεύουν για τον Μητσοτάκη

Συμπερασματικά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι εάν ο Κ. Μητσοτάκης πιάσει ένα ποσοστό άνω του 33% και η εικόνα είναι αυτή που περιγράψαμε πιο πάνω για την αντιπολίτευση, τότε το επόμενο διάστημα όλοι θα ασχοληθούν με τα εσωκομματικά προβλήματα των δύο κομμάτων και όχι με τη ΝΔ. Και μέχρι να ξαναοργανωθεί η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχει 3 χρόνια πολιτικής σταθερότητας να στρώσει το αφήγημά της.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης