Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου
Μετά τις πρώτες καταγγελίες η μάρτυρας τόνισε πως ενημερώθηκε η Εισαγγελία Ανηλίκων και ο Συνήγορος του Πολίτη ξεκίνησε έρευνα για την τήρηση των δικαιωμάτων των παιδιών
Στις καταγγελίες που έλαβε ο Συνήγορος του Πολίτη και έκαναν λόγο για σκληρή ταπεινωτική μεταχείριση, κοινωνική απομόνωση, ξυλοδαρμούς ακόμη και γενετήσιες πράξεις σε βάρος των φιλοξενούμενων σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», αναφέρθηκε σήμερα η πρώτη μάρτυρας στη δίκη του πατέρα Αντώνιου και άλλων επτά πρώην εργαζομένων της Οργάνωσης.
«Ό,τι συνέβαινε ήταν εν γνώσει του πατρός Αντωνίου, μας μετέφεραν τα παιδιά», κατέθεσε η μάρτυρας, ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη και κοινωνική λειτουργός, Σαμάνθα Στρατιδάκη, καταθέτοντας ενώπιον του Θ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.
Όπως ανέφερε η μάρτυρας «μου ανατέθηκε η διερεύνηση μιας σειράς αναφορών από τον Απρίλιο του 2022. Ήταν έξι έγγραφες αναφορές, αλλά υπήρξαν και προφορικές αναφορές... Έγινε μια πρώτη συνάντηση με την κα Τ.Σ., η οποία μας μίλησε κυρίως για τη δομή του Πειραιά. Σκληρή ταπεινωτική μεταχείριση μας ανέφερε, ότι δηλαδή τα παιδιά ακινητοποιούνταν βίαια από τους υπαλλήλους εάν βρίσκονταν σε έξαρση… Μου ανέφερε μία κοινωνική απομόνωση, ότι σε ηλικία 16 ετών που μπήκε στη δομή τής αφαιρέθηκε το κινητό, ότι τα παιδιά υπόκειντο σε ένα σύστημα δημόσιας αξιολόγησης κάθε εβδομάδα για να μπορούν να βγουν π.χ βόλτα με φίλους. Υπήρχαν συνέπειες, όπως απομόνωση, ακύρωση συναντήσεων με φίλους ή οικογένεια ή αλλαγή δομής. Είχε ακούσει για ξυλοδαρμούς και μία φορά γενετήσιες πράξεις. Υπήρχε εξαναγκασμός σε σκληρή εργασία και διακοπή φοίτησης σε σχολείο».
Μετά τις πρώτες καταγγελίες η μάρτυρας τόνισε πως ενημερώθηκε η Εισαγγελία Ανηλίκων και ο Συνήγορος του Πολίτη ξεκίνησε έρευνα για την τήρηση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Πρόεδρος: Με τη σωματική βία ασχοληθήκατε;
Μάρτυρας: Αυτά διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Ανηλίκων.
Πρόεδρος: Με την απομόνωση ως «σωφρονιστικό μέτρο»;
Μάρτυρας: Το θέσαμε ως ερώτημα στην «Κιβωτό» και ενημερώσαμε την Εισαγγελία. Οι πιο σοβαρές καταγγελίες και εκθέσεις έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η μάρτυρας περιέγραψε ακόμη πως υπήρξαν και «ακραίες» καταγγελίες για πολύμηνο εγκλεισμό, ξυλοδαρμούς, ακόμα και γενετήσιες πράξεις.
«Στις 6 Σεπτεμβρίου 2022 ήρθε στα γραφεία μας πρώην εργαζόμενη της δομής, η οποία μας ανέφερε ότι πρώην φιλοξενούμενος της είπε πως ένας άλλος φιλοξενούμενος του είχε εκμυστηρευτεί ότι υπέστη γενετήσιες πράξεις στη Χίο. Και πως άλλα παιδιά ξυλοκοπήθηκαν και μετά υποχρεώνονταν να γονατίζουν για να ζητήσουν συγγνώμη», κατέθεσε η κα Στρατιδάκη.
Αναφερόμενη στις καταγγελίες για παρεμπόδιση επικοινωνίας των ανηλίκων φιλοξενούμενων με τους γονείς τους, η μάρτυρας είπε: «Διαπιστώσαμε ότι όντως συστηματικά παρεμποδιζόταν η επικοινωνία με τους γονείς και αυτή γινόταν μόνο στα κεντρικά γραφεία της δομής και μόνο σε εργάσιμες ώρες. Διαπιστώσαμε ότι συστηματικά εμποδιζόταν η επικοινωνία. Επιπλέον ήταν στην κρίση του πατρός Αντωνίου το ποια παιδιά μπορούσαν να πάνε σχολείο. Ο πατήρ Αντώνιος άλλαζε τα ονόματα των παιδιών, ακόμα κι αν ήταν χριστιανικά. Δεν το έχουμε ξανασυναντήσει, είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της οργάνωσης, σηματοδοτούσε μία «αποπομπή» της προηγούμενης ζωής τους, συμβολικά ότι ξαναβαφτίζεσαι, έτσι το ερμηνεύω».
Η μάρτυρας κατέθεσε ακόμη πως υπήρχαν πρώην φιλοξενούμενοι της δομής που ήταν κοντά στον πατέρα Αντώνιο και λειτουργούσαν ως το «δεξί χέρι» του.
Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες για τις οποίες δικάζεται ο πατέρας Αντώνιος και οι συνεργάτες του αφορούν στα πλημμελήματα της βαριάς σωματικής βλάβης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της απειλής και της ηθικής αυτουργίας στα παραπάνω αδικήματα.
Συνολικά πρόκειται για 11 περιπτώσεις κακοποιητικών συμπεριφορών οι οποίες εκτείνονται χρονικά από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2022.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης