Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ στο ΝΑΤΟ με τον «τρομακτικό πόλεμο φθοράς» στην Ουκρανία – Παράνοια Zelensky... ζητά 130 F16 για να χτυπήσει τη Ρωσία

Σοκ στο ΝΑΤΟ με τον «τρομακτικό πόλεμο φθοράς» στην Ουκρανία –   Παράνοια Zelensky... ζητά 130 F16 για να χτυπήσει τη Ρωσία
H Ουκρανία αντιμετωπίζει εκτός από στρατιωτική κατάρρευση και πολιτική κατάρρευση, καθώς η θητεία του προέδρου Volodymyr Zelensky λήγει την επόμενη εβδομάδα.
Σχετικά Άρθρα
(upd 30) Συνεχίζει ο ρωσικός στρατός την εντυπωσιακή του προέλαση στο Kharkiv, όπου όπως διακήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, θέλει να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας για την προστασία της ρωσικής επικράτειας από τρομοκρατικά χτυπήματα των Ουκρανών. 
Ο ρωσικός στρατός σε λίγες εβδομάδες έχει καταλάβει τόσα εδάφη, όσο οι Ουκρανοί ολόκληρο το 2023 κατά την αποτυχημένη τους αντεπίθεση.
Η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας σε βάθος εκατοντάδων χιλιομέτρων μέσα στο ουκρανικό έδαφος και εννοείται όχι τις προσαρτημένες περιοχές.
Δηλαδή σχειάζει μία αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που μπορεί τελικά να φτάσει μέχρι τα σύνορα Ουκρανίας - Πολωνίας. 
Την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ προκαλεί συγκεντρώνοντας 14.000 στρατιώτες στην Εσθονία για στρατιωτικές ασκήσεις.
Στην Εσθονία εκπαιδεύεται και μονάδα Γάλλων κομάντος, που θα αποσταλούν για μυστικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ωστόσο δεν μπορούν να αποσοβήσουν την κατάρρευση του ουκρανικού καθεστώτος που θα προσλάβει και πολιτική μορφή.
Στις 20/5 εκπνέει η θητεία του μοιραίου προέδρου για τη χώρα Volodymyr Zelensky, ο οποίος θα είναι και τυπικά δικτάτορας.  
Ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος φαίνεται πως βρίσκεται σε ντελίριο, καθώς μετά τους... αναρίθμητους Patriot ζητά και 130 F -16 για να χτυπήσει τη Ρωσία.
Εν τω μεταξύ στρατιωτικοί αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ καλούν τις χώρες τους να φύγουν άμεσα από τον τρομακτικό πόλεμο φθοράς, όπως τον χαρακτηρίζουν.

Η Ρωσία σχεδιάζει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη σε βάθος 300 χιλιομέτρων - Δεν αποκλείεται να φθάσει μέχρι... την Πολωνία

Η «υγειονομική ζώνη» ή αλλιώς ζώνη ασφαλείας στην Ουκρανία θα πρέπει να έχει βάθος περίπου 300 χιλιομέτρων δεδομένης της εμβέλειας των όπλων που διαθέτει το Κίεβο, δήλωσε στο TASS ο Igor Korotchenko ειδικός επί των στρατιωτικών θεμάτων και αρχισυντάκτης του περιοδικού National Defense της Ρωσίας.
Την Παρασκευή (17/5/2024), ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επεσήμανε ότι η Μόσχα επιδιώκει να δημιουργήσει «μια ζώνη ασφαλείας» προκειμένου να προστατεύσει τους αμάχους στις παραμεθόριες περιοχές από τις ουκρανικές επιθέσεις.
«Ιδανικά, θα έπρεπε να είναι μια περιοχή απαλλαγμένη από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Όσο για το βάθος της, θα πρέπει να είναι αρκετό για να διασφαλιστεί ότι τα αμερικανικά, γαλλικά και βρετανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς δεν θα φτάσουν στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των νέων περιοχών της χώρας.
Έτσι, αφού το βεληνεκές, ας πούμε, των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS είναι 300 χιλιόμετρα, τότε οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να ελέγχουν μια περιοχή βάθους 300 χιλιομέτρων», εξήγησε ο ειδικός.

Medvedev (Αντιπρόεδρος Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας): Μέχρι την Πολωνία η ζώνη ασφαλείας

Το απαιτούμενο πλάτος της «ζώνης ασφαλείας» στην Ουκρανία για την προστασία του εδάφους της Ρωσίας μπορεί να φτάσει μέχρι την Πολωνία, εάν η Δύση στείλει όπλα μεγάλης εμβέλειας στο Κίεβο, έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev.
Ο Ρώσος αξιωματούχος υπενθύμισε τα λόγια του προέδρου Vladimir Putin για την ανάγκη δημιουργίας μιας «ζώνης προστασίας μέσα στην οποία θα είναι αδύνατο για το νεοναζιστικό καθεστώς να χτυπήσει ρωσικό έδαφος».
«Φυσικά, συμπεριλαμβανομένων όλων των εδαφών που επέστρεψαν στη χώρα μας», εξήγησε ο Medvedev.
«Όταν το καθεστώς του Κιέβου χρησιμοποιεί πυραύλους Storm Shadow / SCALP-EG με βεληνεκές τουλάχιστον 550 χιλιομέτρων, όταν η απόσταση μεταξύ Belgorod και Κιέβου είναι 429 χιλιόμετρα, τότε σχεδόν ολόκληρο το κεντρικό και το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ουκρανίας εμπίπτουν σε αυτήν τη ζώνη ασφαλείας» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Πρέπει δηλαδή να υπάρχει παντού Ρωσία (550 χιλιόμετρα συν 70-100 παραπάνω για να είμαστε σίγουροι).
Διαφορετικά δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πόλεων και των χωριών μας», συνέχισε.
«Εάν συνεχιστεί έτσι, η ζώνη ασφαλείας θα είναι κάπου στα σύνορα με την Πολωνία. Ή ακόμα και εντός της Πολωνίας» τόνισε.
«Παρόλα αυτά, οι ανόητοι στρατηγοί του ΝΑΤΟ θέλουν ειλικρινά σχεδόν ολόκληρη η Ουκρανία να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας», κατέληξε.

Scott Ritter (πρώην CIA):   Επίκειται και πολιτική κατάρρευση στην Ουκρανία - O κόσμος νιώθει δέος για τον Putin

«Ο ρωσικός στρατός μετέβη αριστοτεχνικά από την «ενεργητική άμυνα» στην επίθεση, λέει ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών και της CIA, των ΗΠΑ Scott Ritter, με στόχο τη σταδιακή διάλυση και κατάρρευση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.
Και τώρα έφτασε τους Ουκρανούς σε ένα νέο σταυροδρόμι που πρέπει να αποφασίσουν ποιες δυνάμεις θα απογυμνώσουν από πού θα στείλουν βόρεια, αποδυναμώνοντας τις γραμμές τους [και] δίνοντας στους Ρώσους περισσότερες ευκαιρίες».
Το αποτέλεσμα, είπε ο Ritter, είναι η σταδιακή διάλυση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έως ότου ο στρατός της καταρρεύσει και αυτό το σημείο έφτασε.
Επιπλέον, η Ουκρανία αντιμετωπίζει πολιτική κατάρρευση, ισχυρίστηκε, καθώς η θητεία του προέδρου Volodymyr Zelensky λήγει την επόμενη εβδομάδα.
«Θα φτάσει στο απροχώρητο στις 20 Μαΐου, όταν η νομιμότητα του καθεστώτος Ζelensky – ή ό,τι σημαίνει νομιμότητα – θα καταρρεύσει εντελώς επειδή η θητεία του τελειώνει», είπε ο Ritter.
«Δεν έγιναν προεδρικές εκλογές.
Θα κυβερνήσει ως μη εκλεγμένος δικτάτορας».
Η Μόσχα έχει εμπλακεί σε έναν «πόλεμο φθοράς» εναντίον της χώρας, σημείωσε ο Ritter, με απώτερο δεδηλωμένο στόχο την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και τον τερματισμό της απειλής που αποτελεί αντιπρόσωπο του ΝΑΤΟ και των δυτικών συμφερόντων.
Η άρνηση του Κιέβου να παραδοθεί σημαίνει ότι η Ρωσία αναγκάζεται να «απολεμήσει» τον στρατό της, .
«Eίναι απλά στρατιωτικά μαθηματικά», είπε ο Ritter.
«Η Ουκρανία καταναλώνει πόρους, ανθρώπινο δυναμικό και υλικό με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι μπορεί να τους αναπληρώσει.
Και η Ρωσία συσσωρεύει πόρους με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι μπορεί να τους μειώσει η Ουκρανία.
Και έτσι η Ρωσία δυναμώνει καθημερινά – η Ουκρανία γίνεται όλο και πιο αδύναμη».
«Τώρα έχουν περάσει [η Ρωσία] στην επίθεση», συνέχισε.
«Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα δώσει τη μάχη στην Ουκρανία σε χρόνο και τόπο της επιλογής της και  επέλεξε να το κάνει αυτό κατά μήκος του συνόλου της γραμμής επαφής.
Οι μάχες, διεξάγονται από τη Zaporozhye μέχρι το Lugansk και τώρα οι Ρώσοι ανοίγουν το δεύτερο μέτωπο βόρεια του Kharkiv».
«Δεν φθείρουν απλώς τους Ουκρανούς, αλλά τους βάζουν στο κλασικό δίλημμα, να μην έχουν αρκετές δυνάμεις για να υπερασπιστούν την περιοχή που ήδη υπερασπίζονταν.
Και τώρα είναι στο στρατιωτικό δίλημμα να πρέπει να αποφασίσουν ποιες δυνάμεις θα απογυμνώσουν από πού θα στείλουν βόρεια, αποδυναμώνοντας τη γραμμή που απογυμνώνουν [και] δίνοντας στους Ρώσους περισσότερες ευκαιρίες».

Η επόμενη μέρα...

Στην αιφνιδιαστική του επίσκεψη στο Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken, «μίλησε για μακροπρόθεσμες κοινές προσπάθειες αμυντικής βιομηχανίας, που σημαίνει ότι η Αμερική πρέπει να συνεργαστεί με την Ουκρανία, έτσι ώστε κάποια στιγμή στο μέλλον, η Ουκρανία να είναι σε θέση να παράγει τις δικές της αμυντικές ανάγκες….
Και μιλά για τη δυνατότητα κατασκευής ενός εργοστασίου όπλων στην Ουκρανία δύο χρόνια αργότερα, προβλέποντας την «επικείμενη κατάρρευση της ικανότητας της Ουκρανίας να διατηρήσει τη συνοχή της μάχης στο πεδίο της μάχης».
Ο πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ συμφώνησε με την ανάλυση που πρόσφερε ο Stephen Byren στο ιστολόγιο Moon of Alabama που υποστηρίζει ότι η πρόσφατη επίθεση της Ρωσίας στο Kharkov έχει σκοπό να «διασπάσει τον ουκρανικό στρατό».

O Putin είναι ο πιο σεβαστός ηγέτης

«Όλος ο κόσμος νιώθει δέος μπροστά στον Putin, είναι ο πιο σεβαστός ηγέτης μέχρι σήμερα... έχει πραγματοποιήσει το όνειρο κάθε αμερικανού προέδρου» σημειώνει σε συνέντευξή του ο πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, Scott Ritter, στο κανάλι του YouTube Dialogue Works.
Εξάροντας την κατάσταση του προέδρου Vladimir Putin στην παγκόσμια σκηνή είπε πως «ο κόσμος τον σέβεται».
«Οδηγεί την χώρα του με γνώμονα το συμφέρον του λαού του και σημαντικό παίκτη στην παγκόσμια σκηνή».

Sineguboν (Επικεφαλής Kharkiv):  Σχεδόν 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή

Περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί από τις παραμεθόριες περιοχές της περιφέρειας Kharkiv της Ουκρανίας, δήλωσε ο Oleg Sinegubov, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης.
"Μέχρι σήμερα, 2.726 κάτοικοι έχουν εκκενωθεί από την περιοχή Chuguyevsky, 4.037 από την περιοχή Kharkovsky και 118 από την περιοχή Bogodukhovsky.
Οι εθελοντές έχουν απομακρύνει άλλους 3.026 ανθρώπους.
Ο συνολικός αριθμός των εκκενώσεων ανέρχεται σε 9.907", έγραψε στο Telegram.
Νωρίτερα, Ουκρανοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι η κατάσταση ήταν δύσκολη στην περιοχή του Kharkiv.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε στις 14 Μαΐου ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έπρεπε «να μετακινηθούν σε πιο πλεονεκτικές θέσεις» κοντά στην πόλη Volchansk και το χωριό Lukyantsy.
Οι στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης την ανάπτυξη πρόσθετων εφεδρειών στην περιοχή.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky είχε συνάντηση με ανώτερους διοικητές στο Kharkiv στις 16 Μαΐου, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη.

Εκτός τόπου και χρόνου ο Zelensky ζητά 130 F - 16 για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία

Η Ουκρανία χρειάζεται 120 έως 130 μαχητικά F-16 ή άλλα προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο χρειάζεται αυτόν τον αριθμό F-16 «για να έχει ισοτιμία» με τη Μόσχα.
Οι ρωσικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι το να «πλημμυρίσει» η Ουκρανία με όπλα δεν θα επηρεάσει την αποφασιστικότητα της Μόσχας ούτε θα αλλάξει την πορεία της ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης.- «Όχι» σε ολυμπιακή εκεχειρία

Μια πολύ μεγάλη ρωσική επίθεση την μεγαλύτερη ως τώρα, στη βορειοανατολική και στην ανατολική Ουκρανία, με στόχο κατ’ αυτόν να καταληφθεί το Kharkiv, περιφέρεια όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας που άρχισαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας τη 10η Μαΐου, αναμένει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, όπως είπε σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο και μεταδόθηκε Σάββατο 18/5 πρωί, .
«Άρχισαν την επιχείρησή τους, μπορεί να αποτελείται από πολλά κύματα.
Κι αυτό είναι το πρώτο κύμα τους.
Αλλά η κατάσταση είναι υπό έλεγχο έπειτα από αυτό το πρώτο κύμα», διαβεβαίωσε ο αρχηγός του κράτους, καθώς η Ρωσία έχει καταγράψει αυτόν τον μήνα τα μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη από τα τέλη του 2022.
Κατ’ αυτόν, η Ρωσία θα ήθελε να κυριεύσει την ομώνυμη πρωτεύουσα της περιφέρειας του Kharkiv, μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα.
Όμως οι επιχειρήσεις της Μόσχας για να καταληφθεί είχαν αποτύχει το 2022 κι ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είπε χθες Παρασκευή πως δεν είναι «προς το παρόν» στόχος η δεύτερη μεγαλύτερη ουκρανική πόλη.
 
Σύμφωνα με τον Putin, σκοπός είναι να ανταποδοθούν τα ουκρανικά πλήγματα των τελευταίων μηνών στη ρωσική επικράτεια και να δημιουργηθεί ουδέτερη ζώνη ώστε να αποτραπούν νέα — το να σταματήσουν οι ουκρανικές επιθέσεις στη Ρωσία πάντως δεν φαντάζει πολύ πιθανό.
Οι δυνάμεις της Μόσχας, σύμφωνα με αναλυτές, προσπαθούν να επωφεληθούν από τις ελλείψεις τόσο εμπειροπόλεμου προσωπικού, όσο και όπλων που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός έπειτα από δυο και πλέον χρόνια πολέμου.
Ο κ. Zelensky αναγνώρισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού.
«Μεγάλος αριθμός ταξιαρχιών έχει μεγάλα κενά», είπε.
Για να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια αυτή, ψηφίστηκε στο Κίεβο αμφιλεγόμενος νόμος για τη στρατολόγηση περισσότερων Ουκρανών, που προβλέπει τη μείωση του ορίου ηλικίας των στρατευσίμων από τα 27 στα 25 έτη και τίθεται σε ισχύ σήμερα.
Ο Ουκρανός ηγέτης, αναφερόμενος στη Δύση, επέκρινε πως του έχει στην πράξη απαγορευτεί να χρησιμοποιήσει όπλα, ιδίως μεγαλύτερου βεληνεκούς, που προμήθευσαν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του η Ευρώπη και οι ΗΠΑ για να πλήξει στόχους στη ρωσική επικράτεια.
Είπε ακόμη πως η χώρα του χρειάζεται να της σταλούν τα τριπλάσια συστήματα Patriot από όσα διαθέτει και 120 ως 130 μαχητικά αεροσκάφη F-16 ή ανάλογα για να «τερματιστεί», κατ’ αυτόν, «η κυριαρχία στους αιθέρες» της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Εν αναμονή, το Κίεβο εξαπέλυσε, σύμφωνα με τη Μόσχα, κάπου εκατό drones μιας κατεύθυνσης εναντίον ρωσικών περιφερειών και της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι και να αναφερθούν διακοπές ρεύματος και να πάρουν φωτιά υποδομές.

Νew Υork Τimes: Σε απόγνωση η Ουκρανία εκλιπαρεί τις ΗΠΑ για βοήθεια σε επιθέσεις στη Ρωσία

Το Κίεβο ζητά όλο και πιο έντονα περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων και τις πιο σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις του από τον Λευκό Οίκο εν μέσω συνεχιζόμενων δυσκολιών στο πεδίο της μάχης, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους.
Οι ουκρανικές αρχές έχουν εντείνει τις εκκλήσεις τους καθώς οι Ουκρανοί στρατιώτες προσπαθούν να διατηρήσουν θέσεις στο έδαφος εν μέσω της προέλασης της Ρωσίας προς την κατεύθυνση του Kharkiv, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα.
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden μέχρι τώρα απέρριπτε τα εν λόγω αιτήματα καθώς ανησυχούσε ότι αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους Ουκρανούς για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.
Ωστόσο, το τελευταίο αίτημα έγινε δεκτό από τον Λευκό Οίκο για εξέταση, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ουκρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και περισσότερα δεδομένα για τους πιο σημαντικούς στόχους θα βελτίωναν την αποτελεσματικότητα των διασυνοριακών χτυπημάτων του Κιέβου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Οι δυτικές χώρες παρέχουν τεράστια στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στο Κίεβο από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ενάντια στη συνέχιση των παραδόσεων όπλων στο Κίεβο, λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.

H Γαλλία αιφνιδιάζει και εξοργίζει τις ΗΠΑ: Κάλεσε την Ρωσία στην 80ή επέτειο απόβασης της Νορμανδίας

Η απόφαση της Γαλλίας να προσκαλέσει τη Ρωσία να παρευρεθεί στην 80ή επέτειο από την απόβαση στην Νορμανδία, γνωστή D-Day στις 6 Ιουνίου, εξόργισε τους συμμάχους της και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ.
Αξιωματούχοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και δύο άλλους συμμάχους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εξέφρασαν ανησυχίες και ενστάσεις για την κίνηση, εγείροντας ερωτήματα που κυμαίνονται από τη συμβολική φύση της περίστασης, ζητήματα πρωτοκόλλου και ερωτήματα σχετικά με τη διπλωματική δέσμευση Ρώσων εκπροσώπων.

Εξοργισμένες οι ΗΠΑ:
Ο Λευκός Οίκος δεν είναι ευχαριστημένος καθόλου με την πρόσκληση, μάλλον ιδιαίτερα εξοργισμένος, είπαν δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης στο POLITICO.
«Θα αποτανθούμε στην κυβέρνηση της Γαλλίας, η οποία διοργανώνει τον εορτασμό στη Νορμανδία», είπε ένας από τους αξιωματούχους.
«Αλλά ίσως αυτό θα υπενθυμίσει στους Ρώσους ότι στην πραγματικότητα πολέμησαν μια φορά με πραγματικούς Ναζί, όχι με φανταστικούς στην Ουκρανία».

Ενοχλημένο το Ηνωμένο Βασίλειο:
Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι οι ενέργειες της Γαλλίας -όχι μόνο η πρόσκληση της D-Day αλλά και η φιλοξενία του Κινέζου προέδρου Xi Jinping αυτόν τον μήνα και η αποστολή εκπροσώπου στην ορκωμοσία του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin- είναι «πολύ ενοχλητικές».
Είπαν ότι ο Πρόεδρος Emmanuel Macron έδωσε την εντύπωση ότι «βλέπει τον εαυτό του πάνω από τη διαμάχη και ότι στο τέλος θα είναι κάποια μορφή μεσολαβητής ειρήνης» για την Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισαν «εντελώς άστοχη».
Ένας διπλωμάτης από άλλο ευρωπαϊκό έθνος είπε ότι το Παρίσι «αιφνιδίασε τους πάντες» με την πρόσκληση στη Ρωσία.
Ο ίδιος διπλωμάτης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη επικοινωνίας μετά την ανακοίνωση, υπό το φως του υψηλού επιπέδου εκπροσώπησης από πολλές χώρες.
Αναμένεται να παρευρεθούν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας και ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz.

Mission Libération: «H Γαλλία δεν κάνει πολιτικό ρεβιζιονισμό της ιστορίας»

«Οι Γάλλοι κράτησαν τις συζητήσεις για την πρόσκληση αρκετά εμπιστευτικές»,
είπε ο διπλωμάτης στον οποίο, όπως και άλλοι που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, δόθηκε η ανωνυμία για να συζητήσει το ευαίσθητο θέμα.
Ο διοργανωτής των εορτασμών της D-Day, Mission Libération, της οποίας ηγείται ο πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον Philippe Etienne, είπε τον περασμένο μήνα ότι Ρώσοι εκπρόσωποι θα προσκληθούν αν και ο Putin ήταν persona non grata στην τελετή.
«Σε αντίθεση με το Κρεμλίνο, η Γαλλία δεν κάνει πολιτικό ρεβιζιονισμό της ιστορίας», ανέφερε η Mission Libération σε δήλωση.
«Ιστορικά, η Γαλλία πάντα προσκαλούσε χώρες των οποίων τα στρατεύματα είχαν αποβιβαστεί στη Νορμανδία.
Στο παρελθόν έχει δοθεί πρόσκληση στη Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Mission Libération δεν επιβεβαίωσε ποιοι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν συμπεριληφθεί ως προσκεκλημένοι, ούτε εάν η Ρωσία είχε αποδεχτεί την πρόσκληση.
Davis (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Ανόητος και ανεπαρκής ο Blinken – Δεν κάνει για υπουργός Εξωτερικών, εκθέτει την Αμερική

Σκληρή επίθεση στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken εξαπέλυσε ο απόστρατος συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Daniel Davis.
Επέκρινε τη δήλωση Antony Blinken για την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης ισχυρίστηκε ότι μαζί με τις δυτικές χώρες, το καθεστώς του Κιέβου φέρεται να είναι σε θέση να κερδίσει τη Ρωσία.
«Κοιτάξτε, ένα από τα δύο πράγματα συμβαίνει: είτε είναι ψεύτης, είτε είναι ανεπαρκής και ανίκανος να κάνει τη δουλειά του υπουργού Εξωτερικών», είπε χαρακτηριστικά.
Ο συνταγματάρχης χαρακτήρισε τα λόγια του Blinken ανοησίες.
Σημείωσε ότι η Ρωσία γίνεται ισχυρότερη και η υποστήριξη των δυτικών χωρών εξασθενεί εν μέσω κόπωσης.
«Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε τις καθημερινές τακτικές επιχειρήσεις, και στη συνέχεια μπορείτε επίσης να δείτε τις θεμελιώδεις αρχές της μαχητικής ισχύος και τα πάντα συνηγορούν υπέρ της Ρωσίας» υπογράμμισε ο Davis.

Kather (Γερμανός στρατηγός): Τρομακτικός πόλεμος φθοράς στην Ουκρανία - Το ΝΑΤΟ να φύγει άμεσα

Ο απόστρατος Γερμανός στρατηγός Roland Kather, μιλώντας στη Die Welt, ζήτησε να εξεταστούν πιθανά σενάρια για έξοδο από την ουκρανική σύγκρουση.

Την ίδια μέρα με τα σχόλια του Kather ο απόστρατος συνταγματάρχης και πρώην αξιωματικός των πληροφοριών της Ελβετίας Jacques Baud αποκάλυψε ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin δεν μπορούσε να προσδιορίσει τι θα θεωρούνταν νίκη στην Ουκρανία.
«Η Ουκρανία σταδιακά ξεμένει από αίμα.
Δεν έχει αρκετό προσωπικό για να δημιουργήσει μια κατάλληλη εφεδρεία», σημείωσε o Kather, προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι «κουρασμένοι, αδύναμοι» και το ηθικό τους έχει πέσει.
«Επί μήνες, μπορούμε να πούμε, από την αρχή αυτού του τρομερού πολέμου φθοράς, πάντα υποστήριζα ότι στα παρασκήνια –τουλάχιστον όχι δημόσια, όχι στα μέσα ενημέρωσης– σκεφτείτε, όπως είπατε, ποια σενάρια εξόδου είναι δυνατά », είπε ο στρατηγός απαντώντας σε ερώτηση εάν η Γερμανία θα πρέπει να απαγκιστρωθεί από τη σύγκρουση.
Ωστόσο, ο Kather αναγνώρισε ότι αυτό θα είναι «πολύ δύσκολο» εάν η μία ή η άλλη πλευρά έβλεπε στρατιωτικές ευκαιρίες για πρόοδο.

Γαλλική μονάδα καταδρομέων - «stealth» ετοιμάζονται στην Εσθονία

Μια Γαλλική «πειραματική μονάδα σούπερ μυστικών ανιχνευτών» - καταδρομέων που έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει εχθρικά οχυρά, να εντοπίζει εισόδους σε χαρακώματα και να συντονίζει ομάδες επίθεσης για να τα καταλάβουν, ετοιμάζεται στην Εσθονία για να αναλάβει δράση στην Ουκρανία, ανέφερε το RTL, επικαλούμενος τον ανταποκριτή του που παρακολούθησε τις ασκήσεις αυτής της μονάδας στην Εσθονία.
"Θα διεισδύσουμε, θα προσπαθήσουμε να πλησιάσουμε σε εχθρικές θέσεις και ακόμη να τις παρακάμψουμε.
Τότε έχουμε δύο λύσεις για αναγνώριση: με drone ή τον παλιό καλό τρόπο, τα μάτια μας.
Μπορούμε να δούμε ένα λίγο από το περιβάλλον είναι πολύ παρόμοιο με αυτό που βλέπουμε στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, επομένως είναι πολύ ενδιαφέρον για εμάς», είπε στο ραδιόφωνο ένα από τα μέλη της ομάδας, ο λοχίας.

Τα μέλη αυτής της μονάδας λέγεται ότι μπορούν να «κρύβονται στους θάμνους επί ώρες» χάρη στο καμουφλάζ και χρησιμοποιούν drones για να παρατηρούν τον εχθρό από 200-300 μέτρα.
Αυτή η «πειραματική μονάδα σούπερ μυστικών ανιχνευτών» έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει εχθρικά οχυρά, να εντοπίζει εισόδους σε χαρακώματα και να συντονίζει ομάδες επίθεσης για να τα καταλάβουν.
«Ο λοχίας του επιτελείου Quentin και οι συνάδελφοί του στρατιώτες εκπαιδεύονται σε πραγματικές συνθήκες και λένε ότι είναι ήδη έτοιμοι να υπερασπιστούν τον Εσθονό σύμμαχό τους», πρόσθεσε ο ανταποκριτής του ραδιοφωνικού σταθμού.
Το RTL πρόσθεσε ότι η Γαλλία συμμετέχει σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Εσθονίας στις οποίες συμμετέχουν 14.000 άτομα με σκοπό «να δείξουν στη Ρωσία ότι μια εισβολή [στην Εσθονία] θα ήταν κακή ιδέα» και σε αυτά τα πεδία εκπαίδευσης ο γαλλικός στρατός «δοκιμάζει τις ικανότητες μιας νέας μονάδας που θα ήταν χρήσιμο στην Ουκρανία».

Οι εξελίξεις στο μέτωπο:
Οι Ρώσοι χτύπησαν στην Οδησσό

Τα κέντρα επιμελητείας του ουκρανικού στρατού χτυπήθηκαν στην περιοχή της Οδησσού αργά το βράδυ της Παρασκευής 17/5, δήλωσε στο TASS πηγή ασφαλείας.
«Ολονύκτια χτυπήματα έπληξαν τα κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξης του εχθρού στην περιοχή της Οδησσού», είπε.
Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έπληξαν το αεροδρόμιο στην περιοχή Poltava και τη βιομηχανική ζώνη στο ουκρανικό Mirgorod.
«Την νύχτα της 18ης Μαΐου, η βιομηχανική ζώνη στην πόλη Mirgorod της περιοχής Poltava δέχθηκε μια σειρά από χτυπήματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις...
Μία από τις εκρήξεις ήταν πιο κοντά στην πόλη, η άφιξη ήταν στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού στη Βιομηχανική συνοικία, η έκρηξη ήταν πολύ δυνατή, ακούστηκε ακόμα και στην απέναντι άκρη της πόλης», δήλωσε στο RIA Novosti ο συντονιστής του μετρό Νικολάεφσκι Sergey Lebedev, αναφερόμενος στους συναδέλφους του.

Η Ρωσία προελαύνει στο Kharkiv και κατέλαβε τον οικισμό Staritsa – Ήττες για την Ουκρανία και στο Sumy

Μονάδες της βόρειας ομάδας μάχης της Ρωσίας κατέλαβε τον οικισμό Staritsa στο Kharkiv, όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις 18/5/2024.
«Ως αποτέλεσμα ενεργών επιχειρήσεων, μονάδες της ομάδας στρατευμάτων του Βορρά κατέλαβαν το χωριό Staritsa στο Kharkiv και συνέχισαν να προελαύνουν στα βάθη της άμυνας του εχθρού», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σημαντικές νίκες έναντι των Ουκρανών πέτυχαν τα ρωσικά στρατεύματα στον οικισμό Veterinary, στο Kharkiv, καθώς και στα χωριά Miropolye και Loknya, στην περιοχή Sumy.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ημέρας, τέσσερις αντεπιθέσεις ομάδων εφόδου του ουκρανικού στρατού αποκρούστηκαν στις περιοχές Liptsy, Tikhoy και Volchansk στο Kharkiv.

Απεγνωσμένες προσπάθειες των Ουκρανών να απωθήσουν τους Ρώσους στο Hlyboke, 40 χιλιόμετρα από το Kharkiv

Ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί απεγνωσμένα να απωθήσει τους Ρώσους στην κατεύθυνση του Hlyboke 40 χιλιόμετρα από το Kharkiv.
Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας αναφέρει ότι από την αρχή της ημέρας (18/5) οι Ρώσοι επιτέθηκαν δύο φορές κατά των ουκρανικών θέσεων στις περιοχές Liptsy και Vovchansk αλλά απέτυχαν.
Την περασμένη ημέρα, τα ρωσικά στρατεύματα έχασαν έως και 200 στρατιώτες και 42 οχήματα στον τομέα του Kharkiv, σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο.

Κατέρρευσε η ενεργειακή υποδομή στην ουκρανική περιοχή Poltava από τα ρωσικά χτυπήματα

Η ενεργειακή υποδομή στην ουκρανική περιοχή Poltava έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών, όπως δήλωσε ο Filipp Pronin επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης.
«Η ενεργειακή υποδομή έχει υποστεί μεγάλες ζημιές στην Poltava», έγραψε στο Telegram χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν πολλές φορές στην περιοχή το βράδυ της Παρασκευής (17/5).
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν εκρήξεις στην πόλη Mirgorod.

Στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων βρετανικό θωρακισμένο ασθενοφόρο FV104 Samaritan από την Ουκρανία

Οι στρατιώτες της ρωσικής ομάδας μάχης «Ανατολή» κατέλαβαν ένα βρετανικό θωρακισμένο ασθενοφόρο FV104 Samaritan, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Οι στρατιώτες της ταξιαρχίας μηχανοκίνητων τυφεκίων του Σώματος Στρατού της Ρωσικής ομάδας μάχης «Ανατολή» κατάφεραν να καταλάβουν το κατεστραμμένο βρετανικό θωρακισμένο ασθενοφόρο FV104 Samaritan στην πίσω περιοχή.
Το όχημα έχει ήδη επισκευαστεί και ετοιμάζεται να προστεθεί στη συλλογή ξένα τρόπαια όπλα», ανέφερε το υπουργείο.
Το θωρακισμένο ασθενοφόρο FV104 Samaritan υιοθετήθηκε από τον βρετανικό στρατό το 1976.
Μπορεί να μεταφέρει έως και έξι άτομα.
"Το Ηνωμένο Βασίλειο προμήθευσε αυτόν τον εξοπλισμό στην Ουκρανία.
Έχουν παραχθεί συνολικά 100 από αυτά τα οχήματα.
Κατασκευάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του '70, έχει προστασία από νάρκες, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο για το πλήρωμα», δήλωσε ένας Ρώσος στρατιωτικός.

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε δύο αμερικανικούς πυραύλους Harm πάνω από το Belgorod

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε τέσσερις «έξυπνες» βόμβες Hammer και δύο πυραύλους HARM πάνω από την περιοχή του Belgorod, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Η προσπάθεια του καθεστώτος του Κιέβου να χρησιμοποιήσει γαλλικές βόμβες Hammer και πυραύλους HARM αμερικανικής κατασκευής για να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση σε στόχους στη Ρωσία μεταξύ 12:20 και 12:30 μ.μ. ώρα στις 18 Μαΐου απέτυχε .
Η αεράμυνα κατέστρεψε τέσσερις αεροπορικές βόμβες και δύο πυραύλους πάνω από την περιοχή του Belgorod», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
01_42.JPG
02_35.JPG
03_17.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης