Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λιποτακτούν και οι τελευταίοι Ουκρανοί εξοργισμένοι με τον νέο νόμο επιστράτευσης Zelensky - Ντύνονται γυναίκες για να σωθούν

Λιποτακτούν και οι τελευταίοι Ουκρανοί εξοργισμένοι με τον νέο νόμο επιστράτευσης Zelensky - Ντύνονται γυναίκες για να σωθούν
Ο νόμος για τους νέους κανόνες στρατολόγησης τέθηκε σε ισχύ στην Ουκρανία - Οι νέοι κανόνες στρατολόγησης προκάλεσαν θύελλα αγανάκτησης στους Ουκρανούς πολίτες στρατιωτικής ηλικίας
Σε ισχύ τέθηκε ο νέος, σκανδαλώδης νόμος επιστράτευσης στον ουκρανικό στρατό, με τον οποίο οι αρχές στοχεύουν στη σημαντική αναπλήρωση των στρατευμάτων του στρατού, που έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες, εισάγοντας μια σειρά νέων αυστηρών κανόνων στράτευσης.
Οι νέοι κανόνες προκάλεσαν θύελλα αγανάκτησης μεταξύ Ουκρανών πολιτών στρατιωτικής ηλικίας στο στάδιο της εισαγωγής του νομοσχεδίου στο Verkhovna Rada (ουκρανικό κοινοβούλιο) στα τέλη του περασμένου έτους. Το πρόβλημα της λιποταξίας, το οποίο είναι οξύ στην Ουκρανία για περισσότερα από δύο χρόνια, έχει λάβει νέα ώθηση.
Πολλοί Ουκρανοί άντρες που δεν θέλουν να πάνε στο μέτωπο αποφασίζουν να περάσουν παράνομα τα κρατικά σύνορα με οποιονδήποτε τρόπο: από πλαστογραφίες εγγράφων, ντύσιμο με γυναικεία ρούχα, μέχρι θανατηφόρες βουτιές στον ταραγμένο, ορεινό ποταμό Τίσα στα σύνορα με τη Ρουμανία.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ουκρανικής Υπηρεσίας Συνοριακής Φύλαξης, περίπου 30 πτώματα έχουν ανασυρθεί πρόσφατα μόνο από αυτό το ποτάμι.
Υπάρχουν επίσης εκείνοι που προσπαθούν να διασχίσουν τον ποταμό Bug στα σύνορα με την Πολωνία, να διασχίσουν ορεινά μονοπάτια στη Σλοβακία ή την Ουγγαρία και να διασχίσουν τα σύνορα με τη Μολδαβία.
Οι συνοριοφύλακες τους πιάνουν κατά εκατοντάδες και τους παραδίδουν στον στρατό, αλλά η ροή δεν σταματά.
Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους λιποτάκτες προσπαθούν να κρυφτούν, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, να αλλάξουν τόπο διαμονής ή, αντίθετα, να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από φόβο μήπως επιστρατευθούν βίαια στους δρόμους από στρατιωτικούς.

Νέες απαιτήσεις

Ο νόμος μειώνει σημαντικά τα δικαιώματα των Ουκρανών, αφού στο εξής, όλοι οι υπόχρεοι για στρατιωτική θητεία που είναι εγγεγραμμένοι στον στρατό στην Ουκρανία, καθώς και όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό,
- πρέπει να ενημερώνουν τα στοιχεία τους σε στρατιωτικές επιτροπές εντός 60 ημερών.
- Οι παραβάτες θα υπόκεινται σε βαριά πρόστιμα και ενδέχεται να στερηθούν το δικαίωμα οδήγησης.
- Επιπλέον, όλοι οι άνδρες μεταξύ 18 και 60 ετών πρέπει να φέρουν ανά πάσα στιγμή στρατιωτικό δελτίο ταυτότητας.
- Χωρίς αυτό το έγγραφο, οι Ουκρανοί που ζουν στο εξωτερικό δεν μπορούν να λάβουν προξενικές υπηρεσίες ή να παρατείνουν την ισχύ των διαβατηρίων τους.
- Οι άνδρες ηλικίας μεταξύ 25 και 55 ετών που έλαβαν δεύτερη ή τρίτη ανανέωση αναπηρίας μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022, θα πρέπει να υποβληθούν σε δεύτερη ιατρική εξέταση.
- Μια άλλη διάταξη του νόμου αφορά το δικαίωμα των στρατιωτικών επιτροπών, με ορισμένους περιορισμούς, να κατάσχουν οχήματα από πολίτες για τις ανάγκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο νόμος προβλέπει και κατηγορίες πολιτών που δεν υπόκεινται σε κινητοποίηση.
Πρόκειται για υπαλλήλους υπηρεσιών επιβολής του νόμου, δικαστές, υπουργούς και αναπληρωτές τους, νομοθέτες και βοηθούς τους, υπαλλήλους αμυντικών επιχειρήσεων, πολύτεκνους και μονοπατέρες, καθώς και άτομα με βεβαιωμένη αναπηρία.
Στις αρχές Απριλίου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Vladimir Zelensky υπέγραψε ήδη μια σειρά νόμων με στόχο την ενίσχυση της κινητοποίησης.
Η πρώτη μείωσε την ηλικία επιστράτευσης από τα 27 στα 25, η δεύτερη κατάργησε την κατηγορία της «περιορισμένης ικανότητας» να υπηρετήσει στο στρατό και η τρίτη προέβλεπε τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου υπευθύνων για στρατιωτική θητεία.
Αργότερα, το Verkhovna Rada ψήφισε νομοσχέδια για την κινητοποίηση καταδίκων και την ποινική ευθύνη για άρνηση να υποβληθούν σε ιατρική εξέταση.
Στις 17 Μαΐου ο πρόεδρος υπέγραψε το νόμο για την επιστράτευση καταδίκων.

Έγκριση νομοσχεδίου

Πέρυσι, στο πλαίσιο των πολυάριθμων απωλειών του ουκρανικού στρατού και των δυσκολιών με την κινητοποίηση, ο Zelensky είπε ότι 500.000 ακόμη άτομα θα πρέπει να κληθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Το Verkhovna Rada θεώρησε μια τέτοια πρωτοβουλία ουτοπική, καθώς δεν υπάρχουν κονδύλια στον κρατικό προϋπολογισμό για την εκπλήρωση του σχεδίου που ανακοίνωσε ο αρχηγός του κράτους.
Παρόλα αυτά, στις 25 Δεκεμβρίου κατατέθηκε στη βουλή νομοσχέδιο για νέους κανόνες κινητοποίησης.
Ο Ουκρανός επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Dmitry Lubinec χαρακτήρισε αντισυνταγματικές ορισμένες από τις διατάξεις του εγγράφου.
Μετά από έντονες συζητήσεις, οι βουλευτές έστειλαν το νομοσχέδιο πίσω στην κυβέρνηση για αναθεώρηση στις 11 Ιανουαρίου.
Στις 30 Ιανουαρίου, το Υπουργικό Συμβούλιο κατέγραψε μια νέα έκδοση του σχεδίου νόμου για την κινητοποίηση στο Verkhovna Rada και στις 7 Φεβρουαρίου το έγγραφο εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση.
Πάνω από 4.000 τροπολογίες κατατέθηκαν για δεύτερη ανάγνωση και η εξέτασή τους καθυστέρησε μέχρι τις 11 Απριλίου, όταν τελικά το νομοσχέδιο ψηφίστηκε σε δεύτερη και τελική ανάγνωση. Στις 16 Απριλίου υπογράφηκε από τον Zelensky, την επόμενη μέρα δημοσιεύτηκε το έγγραφο και σύμφωνα με τη νομοθεσία τίθεται σε ισχύ στις 18 Μαΐου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης