Τελευταία Νέα
Διεθνή

Jeffrey Sachs: Η αύξηση των κινεζικών δασμών αποσταθεροποιεί την παγκόσμια οικονομία - Ο προστατευτισμός των ΗΠΑ καταστρέφει το διεθνές εμπόριο

Jeffrey Sachs: Η αύξηση των κινεζικών δασμών αποσταθεροποιεί την παγκόσμια οικονομία - Ο προστατευτισμός των ΗΠΑ καταστρέφει το διεθνές εμπόριο
Ο σημαντικός οικονομολόγος Jeffrey Sachs προειδοποιεί για τον εντεινόμενο οικονομικό προστατευτισμό των ΗΠΑ, ο οποίος αποτελεί απόκλιση από τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες
Ο διάσημος οικονομολόγος Jeffrey Sachs, Πρόεδρος του Δικτύου Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, προειδοποίησε την Τρίτη 14/5 ότι η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αυξήσει σημαντικά τους δασμούς σε κινεζικά αγαθά στο ύψος των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενδέχεται να έχει εκτεταμένες συνέπειες, δυνητικά αποσταθεροποιητικές για την παγκόσμια οικονομία και θα οδηγήσειτην Κίνα πιο κοντά στο διεθνείς εμπορικές συμμαχίες όπως οι BRICS προκαλώντας σημαντικές διακινδυνεύσεις για τα συμφέροντα της Δύσης.
Με τους νέους κανονισμούς που επιβλήθηκαν, οι δασμοί στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου από την Κίνα πρόκειται να αυξηθούν από 0-7,5% σε 25% φέτος και ο δασμός στους ημιαγωγούς κινεζικής κατασκευής θα διπλασιαστεί μέχρι το 2025
Την ίδια ώρα σε πρόσφατο άρθρο του ο Economist, συμφωνόντας με τις αντιρρήσεις του Sachs, επισημαίνει ότι ο  κατακερματισμός του διεθνούς εμπορίου και η αναδιάταξη των αλυσίδων εφοδιασμού που προκαλούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις μετά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στη Ρωσία που ξεκίνησε το Φεβρουάριου του 2022.
Οι ΗΠΑ επιστρέφουν σε πολιτικές προστατευτισμού προκειμένου να ανατάξουν την οικονομία τους, πλήττοντας την ίδια την έννοια της ελευθερίας του εμπορίου που υπήρξε η σημαία της φιλελεύθερης τάξης στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την απόφασή του να αυξήσει τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές που περιλαμβάνουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλιακούς συλλέκτες και χάλυβα, για να προστατεύσει τις εγχώριες επιχειρήσεις από τις υποτιθέμενες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας.
Οι ίδιοι οι Αμερικανοί επιστήμονες επισημαίνουν, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, ότι με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση Biden ναρκοθετεί και ακυρώνει τις πράσινες πολιτικές τις οποίες η ίδια εξήγγειλε.
Σε απάντηση, το Πεκίνο δεσμεύτηκε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων του σηκώνοντας το «γάντι» σε έναν επικείμενο εμπορικό πόλεμο.
«Αυτά τα βήματα είναι πιθανό να υπονομεύσουν την παγκόσμια οικονομία, να χωρίσουν τον κόσμο όλο και περισσότερο σε οικονομικά μπλοκ και να αυξήσουν τις γεωπολιτικές εντάσεις», δήλωσε ο Jeffrey Sachs σε συνέντευξή του στο Sputnik.
«Η απάντηση της Κίνας θα είναι να εντείνει την προσέγγισή της στους BRICS, το G77 και το Κίνημα των Αδεσμεύτων».
Ο Sachs επισήμανε ότι η Κίνα πιθανότατα θα επιταχύνει τις επενδύσεις σε πρωτοβουλίες όπως η Belt and Road Initiative και η New Development Bank ως απάντηση στην κίνηση της κυβέρνησης Biden.
Με τους νέους κανονισμούς που επιβλήθηκαν, οι δασμοί στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου από την Κίνα πρόκειται να αυξηθούν από 0-7,5% σε 25% φέτος και ο δασμός στους ημιαγωγούς κινεζικής κατασκευής θα διπλασιαστεί έως το 2025.
Επιπλέον, ο δασμός στα ηλεκτροκίνητα οχήματα από την Κίνα προβλέπεται να ανέλθει από 25% σε 100% εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου.
«Συνολικά, αυτό είναι περαιτέρω ολίσθηση σε αυξημένες παγκόσμιες εντάσεις και αβεβαιότητα», είπε ο Sachs.
«Οι πολιτικές δεν θα δώσουν καμία σημαντική ώθηση στην οικονομία των ΗΠΑ», εξηγεί ο κορυφαίος οικονομολόγος. 

Προστατευτισμός και η παγκοσμιοποίηση

Ο
Sachs προειδοποίησε για τον αυξανόμενο οικονομικό προστατευτισμό των ΗΠΑ, ο οποίος αποτελεί μια απόκλιση από τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες.
Απέδωσε την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα σε τρεις κύριους παράγοντες: τους πολιτικούς προβληματισμούς στις ταλαντευόμενες (swing) πολιτείες εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου που έχουν αφήσει εκτός εργασιακού δυναμικού εκατομμύρια πρώην εργατών, τις προσπάθειες εκβιομηχάνισης μετά από δεκαετίες της πρακτικής του offshoring (της μεταφοράς της παραγωγικής βάσης σε τρίτες χώρες) και προσπάθειες ανάσχεσης της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας.
Ο Sachs προέβλεψε επίσης ότι η Κίνα θα αγωνιζόταν να διατηρήσει κάποιο βαθμό εμπορικού ανοίγματος με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αν και παρατήρησε μια τάση προς αυξημένο προστατευτισμό και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενδυνάμωση των σχέσεων με τη Ρωσία

Ε
ν τω μεταξύ, η ΕΕ παρακολουθεί στενά τον αντίκτυπο των αμερικανικών δασμών στα εμπορικά συμφέροντα του μπλοκ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΕ για το εμπόριο.
Νωρίτερα σήμερα, οι Financial Times δημοσίευσαν ένα άρθρο που υποδηλώνει ότι η επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin στο Πεκίνο σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην αντίληψη για τις οικονομικές απειλές των ΗΠΑ.
Από τον Φεβρουάριο του 2022, το Πεκίνο έχει γίνει η μεγαλύτερη αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας, καθώς και σημαντική πηγή εισαγωγών.
Θορυβημένος από αυτή τη συνεργασία, ο Λευκός Οίκος απείλησε τον Δεκέμβριο του 2023 με κυρώσεις σε οποιαδήποτε τράπεζα διευκολύνει τις πληρωμές για ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen και ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken πραγματοποίησαν ξεχωριστές επισκέψεις στην Κίνα νωρίτερα αυτό το έτος, εκδίδοντας προειδοποιήσεις σε κινέζους ηγέτες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Παρά αυτές τις απειλές, τόσο η ρωσική όσο και η κινεζική κυβέρνηση έχουν δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα.
Η επίσκεψη του Putin εκπροσωπεί μια νέα ευκαιρία να συζητηθεί η δημιουργία μιας εναλλακτικής παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς και μια νέα μορφή παγκοσμιοποίησης χωρίς τη ηγεμονία της Δύσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης