Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις στη Γεωργία – Veto από τη φιλοδυτική πρόεδρο στο νομοσχέδιο για τους ξένους πράκτορες

Ραγδαίες εξελίξεις στη Γεωργία – Veto από τη φιλοδυτική πρόεδρο στο νομοσχέδιο για τους ξένους πράκτορες
«Σήμερα θέτω veto (...) στον νόμο που είναι ρωσικός στην ουσία του και που αντιβαίνει στο Σύνταγμά μας», είπε η πρόεδρος  Zurabishvili σε τηλεοπτικό διάγγελμα.
Σχετικά Άρθρα
Η φιλοδυτική πρόεδρος της Γεωργίας Salome Zurabishvili ανακοίνωσε το Σάββατο (18/5/2024) ότι έθεσε veto στον ο νόμο περί «ξένης επιρροής», που οδήγησε σε μαζικές - υποκινούμενες από το εξωτερικό κατά την κυβέρνηση - διαδηλώσεις σε αυτή τη χώρα του Καυκάσου.
«Σήμερα θέτω veto (...) στον νόμο που είναι ρωσικός στην ουσία του και που αντιβαίνει στο Σύνταγμά μας», είπε η Zurabishvili σε τηλεοπτικό διάγγελμα.
Πρόκειται ωστόσο για ένα συμβολικό veto εκ μέρους της φιλοδυτικής προέδρου, που είναι σε ανοικτή σύγκρουση με την κυβέρνηση, καθώς το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό όνειρο», το οποίο είχε καταθέσει το νομοσχέδιο, λέει πως έχει αρκετές ψήφους στο κοινοβούλιο ώστε να το ανατρέψει.

Τι προβλέπει ο νόμος

Το κείμενο, που εγκρίθηκε την Τρίτη (14/4) από τη Βουλή, καταγγέλθηκε από τους επικριτές του ότι έχει σκοπό να απομακρύνει τη Γεωργία από την Ευρώπη και να τη σύρει προς τη Ρωσία.
Οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις εδώ και πάνω από έναν μήνα στη Γεωργία, με χιλιάδες ανθρώπους --κυρίως νέους-- να κατεβαίνουν στον δρόμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΗΕ καταδίκασαν την πρωτοβουλία αυτή της γεωργιανής κυβέρνησης.
Ο νόμος υποχρεώνει τις ΜΚΟ ή ΜΜΕ που λαμβάνουν άνω του 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να καταγραφούν ως «οργάνωση που επιδιώκει τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης» και να υποβάλλονται σε διοικητικό έλεγχο.
Οι επικριτές του τον αποκαλούν «ρωσικό νόμο» λόγω της ομοιότητάς του με έναν νόμο που ψηφίστηκε στη Ρωσία προκειμένου να καταστείλει κάθε αντίπαλη φωνή.
Η Zurabishvili πρότεινε τροπολογίες στο σχέδιο νόμου προειδοποίησε όμως κατά ενδεχόμενων «τεχνητών διαπραγματεύσεων».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Irakli Kobakhidze είπε πως είναι έτοιμος για πιθανές αλλαγές.
Πρώην σοβιετική δημοκρατία, η Γεωργία είναι επίσημη υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Δεκέμβριο του 2023 και φιλοδοξεί επίσης να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Ωμή παρέμβαση ΕΕ: Το veto δίνει χρόνο για βαθύτερο αναστοχασμό

Το veto της Zurabishvili στον νόμο περί ξένης επιρροής δίνει στην κυβέρνηση «χρόνο για βαθύτερο αναστοχασμό», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.
«Καλώ όλους τους Γεωργιανούς πολιτικούς και ηγέτες να αξιοποιήσουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας και να διασφαλίσουν ότι η Γεωργία θα παραμείνει στον ευρωπαϊκό δρόμο που υποστηρίζεται από τον λαό», έγραψε ο Michel στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.
«Στην παρούσα μορφή του, ο νόμος δεν συνάδει με τις αξίες και την πορεία της ΕΕ», επανέλαβε.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε ήδη προτρέψει τη Γεωργία να αποσύρει αυτόν τον νόμο, ο οποίος θεωρείται ότι αντίκειται στις «αξίες» και τους βασικούς κανόνες της ΕΕ.
Συνεχίζω να παρακολουθώ από κοντά την εξέλιξη της κατάστασης στη Γεωργία, πρόσθεσε ο Michel.
Η Zurabishvili η οποία είναι σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι άσκησε veto στον νόμο περί ξένης επιρροής, ο οποίος προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις σε αυτή τη χώρα του Καυκάσου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης