Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yπόγειος πόλεμος: Οι ΗΠΑ προσφέρουν στον Netanyahu το κεφάλι ηγέτη της Hamas για να κηρύξει νίκη στη Γάζα

Yπόγειος πόλεμος: Οι ΗΠΑ προσφέρουν στον Netanyahu το κεφάλι ηγέτη της Hamas για να κηρύξει νίκη στη Γάζα
Η παρακολούθηση του Yahya Sinwar έχει αποκτήσει μια νέα επείγουσα ανάγκη για τις υπηρεσίες των πληροφοριών των ΗΠΑ, επειδή η κυβέρνηση Biden πιστεύει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει να πιέσει το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο κηρύσσοντας τη νίκη, δήλωσαν οι αξιωματούχοι
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώνονται στον εντοπισμό του αρχηγού της Hamas στη Γάζα, Yahya Sinwar, εν μέσω μιας νέας προσπάθειας από τον Λευκό Οίκο να βοηθήσει το Ισραήλ να κηρύξει «απόλυτη νίκη» ώστε να μπορέσει να βάλει τέλος στον πόλεμο στη Γάζα, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Middle East Eye (ΜΜΕ).
Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαίσθητης φύσης της αποστολής, δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ επεκτείνουν τις προσπάθειες έρευνας σε όλη την περιοχή, αφού πίστευαν ότι ο 61χρονος κρυβόταν σε σήραγγες βαθιά κάτω από τη Γάζα.
Ένας αμερικανός αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η κυβέρνηση Biden διερευνά τώρα τις πιθανότητες ο Sinwar να διέφυγε στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου και από εκεί μπορεί να είχε διαφύγει είτε στον Λίβανο είτε στη Συρία.
Ο Λευκός Οίκος παρέπεμψε το MEE σε σχόλια του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι δεν θα σχολίαζε πληροφορίες σχετικά με τον Sinwar.
Οι νυν και οι πρώην αξιωματούχοι δεν ανέφεραν συγκεκριμένες πληροφορίες, αλλά είπαν ότι ένας παράγοντας που οδήγησε τη συζήτηση ήταν ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υστερούσαν ως προς τις πληροφορίες για την τελευταία θέση του Sinwar.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η κυβέρνηση Biden είναι περίπου ένα μήνα πίσω στην παρακολούθηση της τελευταίας γνωστής τοποθεσίας του Sinwar, η οποία βρισκόταν στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Bruce Riedel, πρώην αξιωματούχος της CIA που συμβούλευε επίσης τέσσερις προέδρους των ΗΠΑ για την εθνική ασφάλεια, δήλωσε ότι η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την τελευταία θέση του Sinwar ήταν «αρκετά κακή».
Όταν ρωτήθηκε για το χρονοδιάγραμμα, είπε: «Ένας μήνας σημαίνει ότι δεν είστε καν κοντά σε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο».
Τον περασμένο μήνα, ένας αξιωματούχος της Hamas είπε ότι ο Sinwar είχε επισκεφθεί ζώνες μάχης πάνω από το έδαφος και είχε συζητήσει με την ηγεσία της ομάδας στο εξωτερικό.

Κρυμμένος στις σήραγγες

Μιλώντας στο παναραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Arabi Al-Jadeed (ή The New Arab), ο αξιωματούχος της Hamas υπογράμμισε ότι ο Sinwar δεν έμενε πάντα σε σήραγγες, όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ, αλλά εκτελούσε και τα καθήκοντά του στο πεδίο. 
Η παρακολούθηση του Sinwar έχει αποκτήσει μια νέα επείγουσα ανάγκη για τις υπηρεσίες των πληροφοριών των ΗΠΑ, επειδή η κυβέρνηση Biden πιστεύει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει να πιέσει το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο κηρύσσοντας τη νίκη, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden αναφέρθηκε σε αυτή τη στρατηγική την περασμένη εβδομάδα όταν είπε στο CNN: "Είπα στον Bibi (Ισραηλινό Πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu)), "Μην κάνετε το ίδιο λάθος που κάναμε στην Αμερική με τον Bin Laden,
Θα σε βοηθήσω να σκοτώσεις τον Sinwar».

Ο παραλληλισμός υπογραμμίζει την εξαιρετική δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στην προσπάθεια να βρουν τον Sinwar.
Το κυνήγι του Bin Laden  διήρκεσε δέκα χρόνια και όταν εντοπίστηκε, βρισκόταν στο Πακιστάν, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από μια στρατιωτική ακαδημία της συμμάχου των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η Ουάσιγκτον θέλει να επικεντρώσει την ενέργεια του Ισραήλ στην εύρεση βασικών ηγετών της Hamas, όπως ο Sinwar και ο Mohammad Deif, ο επικεφαλής των Ταξιαρχιών του al-Qassam, ως ένας τρόπος για να αποφευχθεί μια ευρύτερη, πλήρους κλίμακας επίθεση στη Rafah.

Οδός διαφυγής 

Η κυβέρνηση Biden, η οποία συνεχίζει να παρέχει στο Ισραήλ στρατιωτική υποστήριξη και υπηρεσίες πληροφοριών, έχει δηλώσει ότι θα απαγόρευε την παροχή στρατιωτικών όπλων στο Ισραήλ εάν επιτεθεί σε μείζονα «πληθυσμιακά κέντρα», αναφερόμενη στη Rafah, τη νότια συνοριακή πόλη της Γάζας που φιλοξενεί σήμερα περίπου 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.
Οι New York Times ανέφεραν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι πίστευαν ότι ο Sinwar δεν βρισκόταν στη Rafah, αλλά πιθανότατα παραμένει στο Khan Younis, μια πόλη που οι ισραηλινές δυνάμεις πολιόρκησαν μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου.
Ο ίδιος ο Sinwar καυχιόταν στο παρελθόν το 2021 ότι υπήρχαν 310 μίλια τούνελ στη Λωρίδα της Γάζας.
Πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ που γνωρίζει τη Hamas είπε ότι ένας από τους αδελφούς του Sinwar, ο Mohammad, επέβλεπε την κατασκευή σήραγγας μεταξύ Σινά και Γάζας και έχει βαθείς δεσμούς με δίκτυα λαθρεμπορίου στο Σινά, παράγοντας που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαφυγή του Sinwar.

Ο William Usher, πρώην ανώτερος αναλυτής στη Μέση Ανατολή στη CIA επισήμανε: «Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, η Hamas είχε αρκετά ανεμπόδιστη πρόσβαση στο δίκτυο της σήραγγας. Είχαν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να βγάλουν τους βασικούς ηγέτες εκτός κινδύνου», είπε.
«Στο παρελθόν, η Hamas βρέθηκε στον Λίβανο, τη Συρία, ακόμη και το Ιράν», είπε ο Usher. «Δεν θα με σόκαρε αν ο Sinwar κρυβόταν εκεί».
Eνισχύουν την ανταλλαγή πληροφοριών με το Ισραήλ
Τη Δευτέρα, η Washington Post ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πρόσφεραν στο Ισραήλ νέες πληροφορίες για να βοηθήσουν στην παρακολούθηση των ηγετών της Hamas με αντάλλαγμα το Ισραήλ να μην εξαπολύσει την επίθεση στη Ραφαη.
Αυτή η αναφορά μεταδόθηκε από ορισμένα ισραηλινά ειδησεογραφικά μέσα με τίτλο: Οι ΗΠΑ αποκρύπτουν «ευαίσθητες πληροφορίες» για τη Hamas από το Ισραήλ.
Ωστόσο, αρκετοί νυν και πρώην διπλωμάτες των ΗΠΑ και των Άραβων, καθώς και της άμυνας και των πληροφοριών αξιωματούχοι, είπαν στο MEE ότι ήταν πολύ απίθανο οι ΗΠΑ να αποκρύψουν πληροφορίες για τη Χαμάς από το Ισραήλ.
Τον Ιανουάριο, οι New York Times ανέφεραν ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ jake Sullivan διέταξε τη δημιουργία μιας νέας ειδικής ομάδας για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με ανώτερους ηγέτες της Hamas και την τοποθεσία των ομήρων στη Γάζα και να μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με το Ισραήλ.
Μία από τις κύριες προκλήσεις για τις ΗΠΑ είναι ότι έδωσαν λίγη προσοχή στη Hamas πριν από τις 7 Οκτωβρίου, δήλωσαν αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ.
Το παλαιστινιακό κίνημα είναι μια χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, αλλά ενώ ήταν εγκλωβισμένη να κυβερνά τη φτωχή Λωρίδα της Γάζας, ποτέ δεν θεωρήθηκε σημαντική απειλή για τις ΗΠΑ.
Η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν μεγάλη απειλή για την ασφάλεια στη Γάζα ήταν το 2003, όταν βομβαρδίστηκε εκεί μια αμερικανική διπλωματική αυτοκινητοπομπή, σκοτώνοντας τρεις Αμερικανούς.
«Οι ΗΠΑ εξαρτώνται από το Ισραήλ σε μεγάλο βαθμό για να μοιραστούν πληροφορίες μαζί μας για το τι συμβαίνει στη Γάζα, επειδή ιστορικά ήταν η προτεραιότητά τους», είπε ο Usher.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Biden είχε επιταχύνει τον συντονισμό του μηχανισμού πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) με το Ισραήλ.
Εν τω μεταξύ, ένας πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ότι το Ισραήλ θα ενδιαφερόταν ιδιαίτερα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες γεωχωρικών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Μόχλευση επί των συνομιλιών

Μία από τις διαδρομές που διερευνούν οι ΗΠΑ για να παρακολουθήσουν τον Sinwar είναι οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, ανέφεραν οι πηγές.
Ενώ οι πρόσωπο με πρόσωπο διαπραγματευτές για λογαριασμό της Hamas είναι οι πολιτικοί ηγέτες που εδρεύουν στο Κατάρ, ο Sinwar πιστεύεται ευρέως ότι έχει τον τελευταίο λόγο για οποιαδήποτε συμφωνία, καθώς η ομάδα κρατά αιχμαλώτους στη Γάζα και ασκεί έλεγχο σε στρατιωτικές μονάδες.
Οι σημερινοί και πρώην Άραβες και Αμερικανοί αξιωματούχοι επισήμαναν ότι η Sinwar πιθανότατα βασίζεται σε ένα δίκτυο μεταφοράς μηνυμάτων και πιθανώς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων για να επικοινωνεί με αξιωματούχους της Hamas στο εξωτερικό.
«Αν χρησιμοποιούσε κινητό τηλέφωνο, θα ήταν ήδη νεκρός», είπε ο Riedel στο MEE.

Ένας Άραβας αξιωματούχος εξοικειωμένος με επισήμανε ότι η ομάδα είχε χρόνια εμπειρία στο να μάθει να κρύβει την επικοινωνία της κατά τη διάρκεια προηγούμενων πολέμων με το Ισραήλ.
«Πρόκειται για έναν τύπο από διαφορετική γενιά που έχει συνηθίσει να επικοινωνεί εκτός δικτύου», είπε ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, ενώ η Αλγερία και η Τουρκία διατηρούν επίσης διάλογο με τη Hamas, η Ουάσιγκτον στηρίζεται στην Αίγυπτο για να μάθει εάν ο Sinwar κατέφυγε στο Σινά.
Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Αιγύπτου συνομιλεί απευθείας με την ένοπλη πτέρυγα της Hamas, γεγονός που της δίνει την καλύτερη πρόσβαση στη Hamas από οποιονδήποτε από τους άλλους Άραβες εταίρους της Ουάσιγκτον.
Οι σημερινοί και πρώην Αμερικανοί και Άραβες αξιωματούχοι είπαν στο MEE ότι εάν ο Sinwar εγκατέλειπε τη Λωρίδα της Γάζας, θα μπορούσε να είναι ένα πλήγμα στο ηθικό της hamas.
Αν και έχει περιγραφεί ως «έτοιμος να πεθάνει στη Γάζα», ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η αντοχή της οργάνωσης στο πεδίο της μάχης μετά από επτά μήνες μπορεί να επηρεάσει τη λήψη των αποφάσεών του.
«Μπορεί να θέλει να ανασυνθέσει τη Hamas 3.0», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Παρά την προσπάθεια των ΗΠΑ, ορισμένοι αμφιβάλλουν ότι η δολοφονία του Sinwar θα ήταν αρκετή για να πιέσουν το Ισραήλ σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Ο Jonathan Panikoff, διευθυντής της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια στη Μέση Ανατολή του Scowcroft στο Atlantic Council, είπε στο MEE, «η δολοφονία του Sinwar μπορεί να είναι αρκετή για να πιέσουν οι ΗΠΑ την ώρα τους το Ισραήλ να κηρύξει τη νίκη και να προχωρήσει, αλλά δεν είναι σαφές ότι θα ήταν επαρκής για την πολιτική επιβίωση του Netanyahu».
«Οι υπερεθνικιστές όπως ο Ben Gvir και ο Smotrich θα απαιτήσουν ακόμα μια στρατιωτική επιχείρηση στη Rafah».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης