Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει το ηθικό των Ουκρανών - Το ΝΑΤΟ φέρνει νέα κλιμάκωση στην Κριμαία, οι Ρώσοι ετοιμάζουν 2η φάση προέλασης στο Kharkiv

Καταρρέει το ηθικό των Ουκρανών - Το ΝΑΤΟ φέρνει νέα κλιμάκωση στην Κριμαία, οι Ρώσοι ετοιμάζουν 2η φάση προέλασης στο Kharkiv
Douglas McGregor (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Αν καταρρεύσει ο ουκρανικός στρατός, το ΝΑΤΟ δεν θα κάνει τίποτα - Daniel Davis (Αντισυνταγματάρχης ΗΠΑ): Ο Blinken είναι ανεπαρκής ή ανόητος – Η Ρωσία δεν μπορεί να νικηθεί
(upd 30) Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι στο ενεργό μέτωπο 1.100 χιλιομέτρων στην Ουκρανία οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν πλήρη πρωτοβουλία, προελαύνουν σε 5 κατευθύνσεις και ετοιμάζουν την 2η φάση της προέλασης τους στο Kharkiv.
Το εντυπωσιακό είναι ότι οι ρώσοι κέρδισαν 10 χιλιόμετρα σε βάθος με μόλις 2.000 στρατιώτες...

Με βάση τους New York Times ο Ουκρανικός στρατός αιφνιδιάστηκε δεν περίμενε την εισβολή των Ρωσικών δυνάμεων στο Kharkiv ενώ οι αμυντικές δομές ήταν τραγικά ελλιπείς…
H απάντηση των Ουκρανών με όρους χερσαίων δυνάμεων είναι υποτυπώδης, οι 11 μάχιμες Ταξιαρχίες των Ουκρανών έχουν διαλυθεί και η νέα επιστράτευση 100.000 νέων Ουκρανών αποδεικνύεται αδιέξοδη αφού το ηθικό τους έχει καταρρεύσει και οι περισσότεροι δεν θέλουν να πολεμήσουν.
Βλέποντας όλα αυτά το ΝΑΤΟ προσπαθεί με εναέρια μέσα να πετύχει κάποια πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας και η Κριμαία έχει μετατραπεί σε καθημερινό στόχο… αλλά χωρίς ουσιώδη αποτελέσματα.
Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Blinken δήλωσε ότι η Ουκρανία με την βοήθεια του ΝΑΤΟ μπορεί να κερδίσει την Ρωσία… και η αντίδραση στρατιωτικών αμερικανών ήταν η εξής: ο Blinken είναι ανεπαρκής ή ανόητος.

Το ΝΑΤΟ κλιμακώνει την ένταση στην Κριμαία… ενώ στο μέτωπο στην αντιπαράθεση χερσαίων δυνάμεων οι Ουκρανοί καταρρέουν

Εν μέσω των συνεχιζόμενων βαριών μαχών στην πρώτη γραμμή που ελέγχει ο Ρωσικός στρατός, η Ρωσία και η Ουκρανία συνεχίζουν να ανταλλάσσουν μαζικά χτυπήματα στις πίσω περιοχές.
Το βράδυ της 17ης Μαΐου, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια σειρά από χτυπήματα ακριβείας σε διάφορες ουκρανικές περιοχές.
Ενώ τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν το Kharkiv, οι ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη και την περιοχή σφυροκοπούνται από drones, πυραύλους και βόμβες ολίσθησης που δεν μπορούν να αναχαιτιστούν.
Οι αρχές του Kharkiv επιβεβαίωσαν ζημιές ως αποτέλεσμα των ρωσικών νυχτερινών χτυπημάτων στις διάφορες περιοχές της, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανικής ζώνης.
Οι κατεστραμμένοι στόχοι περιελάμβαναν τα σημεία ανάπτυξης του ουκρανικού στρατού, που χρησιμοποιούνται για τη στέγαση εφεδρειών που προετοιμάζονται για περαιτέρω ανάπτυξη στο μέτωπο του Kharkiv.
Περισσότερες εκρήξεις σημειώθηκαν στην Poltava, όπου σύμφωνα με πληροφορίες καταστράφηκε ένα σύστημα αεράμυνας. Εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου ενός σταθμού διοίκησης, χτυπήθηκαν στην περιοχή Vinnytsya.
Μετά από μια παύση, τα ρωσικά UAV Geran επέστρεψαν στη νότια περιοχή της Οδησσού.

Με τη σειρά του, ο ΝΑΤΟ - Ουκρανικός στρατός αυξάνει την ένταση των επιθέσεων στα ρωσικά μετόπισθεν.
Το πρωί της 17ης Μαΐου, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας συνόψισε ότι 102 ουκρανικά UAV καταστράφηκαν σε πέντε ρωσικές περιοχές ως αποτέλεσμα των νυχτερινών αεροπορικών μαχών.
Η Κριμαία έγινε στόχος συνδυασμένης επίθεσης.
Μαζί με 51 ουκρανικά UAV που αναχαιτίστηκαν πάνω από τη χερσόνησο, τουλάχιστον 6 μη επανδρωμένα σκάφη καταστράφηκαν στη Μαύρη Θάλασσα.
Η επίθεση συντονίστηκε ως συνήθως από αναγνωριστικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που επιχειρούσαν στην περιοχή.
Ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων με drone, συντρίμμια που έπεσαν προκάλεσαν φωτιά σε μια αποθήκη πετρελαίου στην πόλη Tuapse.
Ένα από τα αναχαιτισμένα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξερράγη κοντά στον ενεργειακό υποσταθμό στη Σεβαστούπολη προκαλώντας μικρές ζημιές.
Η κλίμακα της νέας Ουκρανικής επίθεσης δεν συγκρίνεται με τα τραγικά περιορισμένα αποτελέσματα.
Η χερσόνησος της Κριμαίας, κυρίως το δυτικό τμήμα της, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Σεβαστούπολης, έγιναν στόχος μαζικών συνδυασμένων επιθέσεων για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.
Στις 16 Μαΐου, τουλάχιστον 13 ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη καταστράφηκαν στα δυτικά ύδατα της Μαύρης Θάλασσας.
Ο ουκρανικός στρατός αναβάθμισε τα θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη του και τα εξόπλισε με αντιαεροπορικούς πυραύλους. αλλά εξακολουθούν να καταστρέφονται εύκολα από ελικόπτερα του ρωσικού ναυτικού.

Νέο κύμα κλιμάκωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία

Ο ρωσικός στρατός καταστρέφει την ουκρανική άμυνα και προχωρά στο Kharkiv, την Avdiivka, το Zaporizhia και άλλες κατευθύνσεις.
Η Ουκρανία οπλισμένη από το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει σφοδρά περιοχές αμάχων, αυξάνοντας τις προσπάθειες για επίτευξη οποιουδήποτε στρατηγικού στόχου βαθιά στα ρωσικά μετόπισθεν.
Το Κίεβο εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολεμοκάπηλων του ΝΑΤΟ.
Μόλις ο ουκρανικός στρατός χάσει τον συνεχιζόμενο πόλεμο, δεν τερματίζει την αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Δύσης.
Έτσι, οποιαδήποτε αποφασιστική ζημία στον ρωσικό στρατό, ιδιαίτερα στην Κριμαία, θα ωφελήσει τελικά το ΝΑΤΟ.

Ασύλληπτο - Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε 104 ουκρανικά drones, 12 ATACMS και 4 Hammer σε 24 ώρες

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε 104 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και 12 πυραύλους ATACMS και τέσσερις βόμβες Hammer τις τελευταίες 24 ώρες, ανέφερε η Μόσχα στις 19/5/2024.
«Η αεράμυνα κατέρριψε 103 drones, συμπεριλαμβανομένων 62 σταθερής πτέρυγας που καταστράφηκαν πάνω από το έδαφος της Ρωσίας τη νύχτα, έναν τακτικό πύραυλο Tochka-U, 12 επιχειρησιακούς-τακτικούς πυραύλους ATACMS που κατασκευάζονται από τις ΗΠΑ, τέσσερις κατευθυνόμενες βόμβες Hammer γαλλικής κατασκευής, δύο αμερικανικούς πύραυλους αντι-ραντάρ HARM, καθώς και εννέα ρουκέτες HIMARS », αναφέρεται στη ρωσική ανακοίνωση.
Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν επίσης συγκεντρώσεις ουκρανικού ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού σε 112 περιοχές τις τελευταίες 24 ώρες.

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε 4 ουκρανικά drones στο Belgorod

Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν τέσσερα ουκρανικά drones πάνω από την περιοχή Belgorod που συνορεύει με την Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στις 16:00 περίπου ώρα Μόσχας στις 19 Μαΐου, η απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης του καθεστώτος του Κιέβου σε εγκαταστάσεις στο έδαφος της Ρωσίας με τη χρήση ενός μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος σταθερής πτέρυγας αποτράπηκε.
Τέσσερα ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καταστράφηκαν πάνω από την περιοχή του Belgorod», ανέφερε.

Douglas McGregor (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Αν καταρρεύσει ο ουκρανικός στρατός, το ΝΑΤΟ δεν θα κάνει τίποτα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμοι για πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά η Ρωσία, αντίθετα, είναι ήδη έτοιμη για αυτήν την αντιπαράθεση, δήλωσε ο απόστρατος συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Douglas McGregor.
Επομένως, κατά τη γνώμη του Douglas McGregor, σε περίπτωση κατάρρευσης του ουκρανικού στρατού, το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί.

Daniel Davis (Αντισυνταγματάρχης ΗΠΑ): Ο Blinken είναι ανεπαρκής ή ανόητος – Η Ρωσία δεν μπορεί να νικηθεί

Ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Daniel Davis επέκρινε τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken για την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης Antony Blinken υποστήριξε ότι μαζί με τις δυτικές χώρες, το καθεστώς του Κιέβου θα μπορούσε να κερδίσει.
«Κοιτάξτε, ένα από τα δύο πράγματα ισχύει: είτε είναι ψεύτης, είτε είναι ανεπαρκής και ανίκανος να κάνει τη δουλειά του υπουργού Εξωτερικών», είπε ο Daniel Davis.
Ο αντισυνταγματάρχης χαρακτήρισε τα λόγια του Antony Blinken ανοησίες.
Σημείωσε ότι η Ρωσία γίνεται ισχυρότερη και η υποστήριξη των δυτικών χωρών εξασθενεί εν μέσω κόπωσης.
«Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε τις καθημερινές τακτικές επιχειρήσεις, και στη συνέχεια μπορείτε επίσης να αξιολογήσετε, τις θεμελιώδεις αρχές της μαχητικής ισχύος και τα πάντα είναι υπέρ της Ρωσίας» κατέληξε ο Daniel Davis.

The American Conservative: Σταματήστε την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, έχει «αποθρασυνθεί» και κλείνει κάθε διπλωματική οδό

Η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να καταστήσει σαφές στο Κίεβο ότι δεν θα της παρέχει στρατιωτική βοήθεια επ' αόριστον, γιατί ήδη η Ουκρανία αποφέγει κάθε διπλωματική οδό και τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The American Conservative.
Σύμφωνα με το περιοδικό, μια συμφωνία ασφαλείας μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου θα παρατείνει τις μάχες στην Ουκρανία και θα μπορούσε να καταστεί «υποχρέωση για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
"Παρά τους περιορισμούς της Ουάσιγκτον στη βοήθεια που μπορεί να παρέχει στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί νομοθέτες επιμένουν να αγνοούν αυτούς και την πραγματικότητα, υποσχόμενοι αιώνια υποστήριξη στην Ουκρανία μέχρι την τελική της νίκη επί της Ρωσίας.
Το να δίνει υποσχέσεις που δεν μπορούν να εκπληρωθούν βλάπτει το μέλλον της Ουκρανίας και την αποθαρρύνει από το να επιδιώξει την απαραίτητη διπλωματία», αναφέρεται στο άρθρο.

«Ενώ ορισμένα μέλη του Κογκρέσου έχουν τροφοδοτήσει παραληρητικές φιλοδοξίες στην Ουκρανία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσουν ότι οι στρατιωτικοί πόροι της Ουάσιγκτον είναι πεπερασμένοι», επισημαίνεται στο άρθρο.
Σύμφωνα με την εκτίμησή του, οι ΗΠΑ ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα για να στηρίξουν το Κίεβο.
Θα ήταν καταλληλότερο να παρασχεθεί στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊβάν.
«Για να μετριάσει αυτό το ζήτημα, η Ουάσιγκτον πρέπει να εκφράσει στο Κίεβο την αδυναμία της να προμηθεύει διαρκώς την Ουκρανία με τα όπλα που χρειάζεται για μακροπρόθεσμη άμυνα», τόνισε το περιοδικό.
Το άρθρο υπογράμμιζε επίσης ότι το τελευταίο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία «είναι απίθανο να κουνήσει το εκκρεμές υπέρ του Κιέβου».
Σύμφωνα με τον συγγραφέα του άρθρου, Alex Little, «η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία πιθανότατα θα είναι σε θέση μόνο να ενισχύσει την ουκρανική άμυνα και να αποτρέψει τα ρωσικά κέρδη βραχυπρόθεσμα».
«Όμως, τα υλικοτεχνικά εμπόδια σημαίνουν ότι ο αντίκτυπος της βοήθειας δεν θα είναι καθόλου άμεσος.
Ως εκ τούτου, οποιεσδήποτε φιλοδοξίες για τη χρήση της βοήθειας στην ανάκτηση εδαφών που κατέλαβαν οι Ρώσοι δεν είναι ρεαλιστικές», είπε ο Little.

Sergei Krivonos (Ουκρανός στρατηγός): Ο Zelensky ντροπιάστηκε στο Kharkiv αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχαν γραμμές άμυνας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky βρέθηκε σε άβολη θέση μιλώντας για καλές οχυρώσεις στο Kharkiv, που στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν, δήλωσε ο απόστρατος Ουκρανός στρατηγός Sergei Krivonos.
«Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι του κράτους ήρθαν στο Kharkiv αλλά ξεκάθαρα δεν υπήρχε τίποτα ισχυρό εκεί.
Ο Πρόεδρος απλώς εκτέθηκε και γελοιοποιήθηκε, αλλά γι' αυτό είναι ο Πρόεδρος, για να διορίσει τους σωστούς αξιωματούχους και αν αποδειχθούν ανεπαρκείς, τότε πρέπει να βγάλει συμπεράσματα.
Σύμφωνα με τον στρατηγό Sergei Krivonos, η κατάσταση στην κατεύθυνση του Kharkiv είναι αρκετά περίπλοκη.
Πρόσθεσε ότι βαριές μάχες γίνονται ακριβώς εκεί που δεν οργανώθηκε τελικά η οχύρωση του εδάφους.
«Είδαμε έναν τεράστιο αριθμό φωτογραφιών όπου είχαν συσσωρευτεί γραμμές άμυνας τύπου δόντια δράκου σε αυτές τις περιοχές.
Η υποτίμηση ή η απροθυμία να αξιολογήσουμε σωστά την κατάσταση και η απειλή επίθεσης οδήγησε στο γεγονός ότι χάνουμε αυτά τα εδάφη.
Πρόσφατα το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός είχε προχωρήσει βαθύτερα στην άμυνα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Kharkiv.

Ο νέος νόμος για την επιστράτευση μπορεί να οδηγήσει σε εξέγερση κατά του Zelensky

Αντιμετωπίζοντας μια σοβαρή κρίση στον αριθμό των Ουκρανών που είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν, το καθεστώς στο Κίεβο έχει καταφύγει σε άτομα που κανονικά θα θεωρούνταν ακατάλληλα για στρατιωτική θητεία.
Υπό την αιγίδα του νέου νομοσχεδίου επιστράτευσης της Ουκρανίας, οι καταδικασθέντες εγκληματίες που διέπραξαν εγκλήματα που θεωρούνται μη σοβαρά από το Κίεβο έχουν πλέον δικαίωμα να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή.
Αν και το νέο νομοσχέδιο είναι απίθανο να αλλάξει δραστικά τα πράγματα για τους Ουκρανούς στρατολόγους - που έχουν λάβει λευκή κάρτα από το Κίεβο για να πληρούν τις ποσοστώσεις στρατολόγησης - μπορεί τελικά να οδηγήσει τους κατοίκους να ξεσηκωθούν ενάντια στον Zelensky και το καθεστώς του, εκτιμά ο Ρώσος στρατιωτικός ειδικός και πολιτικός αναλυτής Ivan Konovalov.
Ο Konovalov επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας του Κιέβου έχουν αποδειχθεί αρκετά ικανές στην καταστολή της αντιπολίτευσης και των αντιφρονούντων στη χώρα, αν και ακόμη και οι προσπάθειές τους μπορεί να μην είναι αρκετές για να σταματήσουν τον κόσμο που υποφέρει από τις πράξεις του αδίστακτου ουκρανικού καθεστώτος.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Η Δύση δεν θα παρέμβει εάν σημειωθεί στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ουκρανία

Η Δύση δεν θα παρέμβει εάν σημειωθεί στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ουκρανία, τόνισε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Αν δούμε την κατάρρευση της κυβέρνησης, όπως, για παράδειγμα, στη Σαϊγκόν, η οποία, στην πραγματικότητα, άρχισε να συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες του πολέμου, τότε νομίζω ότι η Δύση και ολόκληρος ο κόσμος θα καταλάβει ότι η Ουκρανία καταρρέει και τότε θα ληφθεί η ακόλουθη απόφαση «μένουμε μακριά, δεν θέλουμε να παρασυρθούμε σε αυτό και να πνιγούμε μαζί με την Ουκρανία», τόνισε ο Αλέξανδρος Μερκούρης.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μερκούρη, μια κατάρρευση αυτού του είδους είναι αρκετά πιθανή.
Παραδέχτηκε ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν διαδηλώσεις στην Ουκρανία και οι στρατιωτικές μονάδες να εμπλακούν στις ταραχές.
«Σε ορισμένες μονάδες υπήρχε σοβαρή δυσαρέσκεια με τον νέο αρχηγό, τον στρατηγό, επομένως δεν είναι δημοφιλής, είναι πιθανό να συμβεί στάση και πραξικόπημα», κατέληξε ο Αλέξανδρος Μερκούρης.
Οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία έπρεπε να διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου 2024, αλλά δεν διενεργήθηκαν εκλογές λόγω στρατιωτικού νόμου και γενικής κινητοποίησης.
Ο Zelensky δήλωσε ότι οι εκλογές τώρα «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή».
Στις 21 Μαΐου 2024 και τυπικά παύουν οι εξουσίες του Zelensky.

Bild: Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ζήτησε 3,8 δισ. ευρώ για να βοηθήσει την Ουκρανία το 2024 και 15 δισεκ. το 2025

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ζητά από την κυβέρνηση επιπλέον 3,8 δισ. ευρώ για να βοηθήσει την Ουκρανία, αναφέρει η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη πηγές.
«Το Υπουργείο Άμυνας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση…. σύμφωνα με την Bild, ζήτησε επιπλέον 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια στην Ουκρανία εντός του τρέχοντος οικονομικού έτους».
Σύμφωνα με την Bild, ο υπουργός άμυνας της Γερμανίας είχε κρίσιμες συναντήσεις με τον Καγκελάριο και τον Υπουργό Οικονομικών.
Το αίτημα για πρόσθετα κονδύλια αναμένεται να υποβληθεί στο κοινοβούλιο για έγκριση τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με την Bild, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει το αίτημα.
«Η Γερμανία δεν πρέπει να αποτύχει στην ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας.
Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να προμηθεύσουμε επιπλέον όπλα το 2024.
Εάν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συναίνεση στην κυβέρνηση, θα βρούμε τρόπους μέσα στο 2024», δήλωσε στην Bild ανώνυμος αξιωματούχος του υπουργείου.
Η Bild αναφέρει ότι τον επόμενο χρόνο η Bundeswehr ενδέχεται να ζητήσει ένα ποσό ρεκόρ 15 δισ. ευρώ για να βοηθήσει την Ουκρανία.
Η Ρωσία πιστεύει ότι οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία παρεμβαίνουν στη διευθέτηση, εμπλέκουν άμεσα τις χώρες του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση και αυτό «παίζει με τη φωτιά».

Το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών έθεσε στη λίστα καταζητούμενων τον Roman Mashovets, αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του Vladimir Zelensky

Το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών έθεσε τον Roman Mashovets, αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του Vladimir Zelensky, στη λίστα καταζητούμενων, όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων του τμήματος.
«Roman Vasilyevich Mashovets, 6 Αυγούστου 1976.
Καταζητείται βάσει άρθρου του Ποινικού Κώδικα».
Τον Μάιο του 2023, το FSB COS ανέφερε ότι ο ουκρανός αξιωματικός στρατιωτικών πληροφοριών Roman Mashovets ήταν ο οργανωτής τρομοκρατικών επιθέσεων και ο συντονιστής των προετοιμασιών για τις δολοφονίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην Κριμαία.
Σύμφωνα με την FSB, οι δραστηριότητες του ουκρανικού στρατιωτικού δικτύου πρακτόρων πληροφοριών, το οποίο σχεδίαζε να πραγματοποιήσει μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις υψηλού προφίλ στην Κριμαία, κατεστάλησαν.
Όλα τα μέλη της ομάδας συνελήφθησαν.

Οι Ρώσοι σκότωσαν τον καλύτερο πιλότο που είχε η Ουκρανία – Πύραυλος R37M διέλυσε το αεροσκάφος του

Ένας επιφανής πιλότος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας (UAF) – πιθανότατα ο καλύτερος - σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά την κατάρριψη του μαχητικού του από τον ρωσικό στρατό πάνω από τη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν στις 18/5/2024 το θάνατο του αντισυνταγματάρχη Denis Vasilyuk.
Ο πιλότος ήταν ο αρχηγός του επιτελείου - πρώτος υποδιοικητής μοίρας της 831ης Ταξιαρχίας Τακτικής Αεροπορίας, η οποία χρησιμοποιεί κυρίως μαχητικά αεροσκάφη Su-27.
Ο Vasilyuk σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας αποστολής μάχης, ανέφερε η ταξιαρχία του σε δήλωση που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα της στο Facebook, σημειώνοντας ότι ο πιλότος πέταξε δεκάδες αποστολές μάχης και ήταν κάτοχος του μεταλλίου του Τάγματος του Θάρρους.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Su-27 του Vasiluk χτυπήθηκε από πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς R-37M που εκτοξεύτηκε από μαχητικό αεροσκάφος των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων.

Τελικά η Φινλανδία μπορεί να ανοίξει τα σύνορα με τη Ρωσία - Η Μόσχα είχε αντιδράσει έντονα στο κλείσιμο

Η Φινλανδία ενδέχεται να ανοίξει σημείο ελέγχου στα σύνορά της με τη Ρωσία μετά την ψήφιση νέου νόμου απέλασης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Petteri Orpo.
«Όταν ψηφιστεί ο νόμος, θα προσπαθήσουμε να ανοίξουμε προσεκτικά τα σύνορα.
Θα προσπαθήσουμε να ανοίξουμε την κυκλοφορία μέσω των συνόρων.
Μπορεί να προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε με ένα σημείο ελέγχου.
Και αν δημιουργηθεί συνεργασία και στις δύο πλευρές των συνόρων, θα καταστήσει δυνατό το άνοιγμα άλλων σημείων ελέγχου», είπε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Yle Radio Suomi.
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε στοιχεία πληροφοριών που δείχνουν ότι η κατάσταση στα σύνορα παραμένει αμετάβλητη.
Παρόλο που ο αριθμός των περιστατικών παράνομης διέλευσης των συνόρων δεν έχει αυξηθεί την άνοιξη, χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν τη δυνατότητα να περάσουν στη Φινλανδία από τη Ρωσία.
Ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την απέλαση αιτούντων άσυλο στη Ρωσία θα εξεταστεί από το κοινοβούλιο της Φινλανδίας την επόμενη εβδομάδα.
Στις 4 Απριλίου, η φινλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να κρατήσει επ' αόριστον κλειστά όλα τα σημεία ελέγχου στα σύνορα με τη Ρωσία λόγω της ανεξέλεγκτης ροής προσφύγων από τρίτες χώρες.

Προελαύνουν οι ρωσικές δυνάμεις στο Chasiv Yar – Ορατή η κατάληψη της σημαντικής επιχειρησιακά πόλης

Οι ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν πρόσφατα την προσπάθειά τους να καταλάβουν την επιχειρησιακά σημαντική πόλη Chasiv Yar δυτικά του Bakhmut, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτούν τον τρόπο με τον οποίο οι ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις στη βόρεια περιοχή Kharkiv και οι συνεχιζόμενες επιθετικές επιχειρήσεις σε όλη την ανατολική Ουκρανία έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη πίεση στις ουκρανικές δυνάμεις.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν μια κατά προσέγγιση ενισχυμένη μηχανοκίνητη επίθεση μεγέθους διμοιρίας στην ίδια περιοχή στις 18 Μαΐου.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 17 Μαΐου δείχνει τις ρωσικές δυνάμεις να επιτίθενται με τουλάχιστον επτά τεθωρακισμένα οχήματα κοντά στο Ivanivske (ανατολικά του Chasiv Yar).
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ευρέως τεθωρακισμένα οχήματα στην περιοχή Chasiv Yar και ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenksy ευχαρίστησε τις ουκρανικές δυνάμεις κοντά στο Chasiv Yar για την καταστροφή τουλάχιστον 20 ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων (πιθανώς την περασμένη ημέρα).
Η μηχανοκίνητη επίθεση της 4ης Απριλίου ακολουθήθηκε από εντατικοποιημένες ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Chasiv Yar, και οι πρόσφατες ρωσικές μηχανοκίνητες επιθέσεις στην περιοχή πιθανότατα προμηνύουν μια συνολική εντατικοποίηση της ρωσικής προσπάθειας να καταλάβει την πόλη.
Η κατάληψη του Chasiv Yar από την Ρωσία θα ήταν επιχειρησιακά σημαντική, καθώς θα παρείχε στις ρωσικές δυνάμεις ευνοϊκές θέσεις για να ξεκινήσουν επακόλουθες επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον Kostyantynivka και Druzhkivka, πόλεις που αποτελούν το νότιο τμήμα μιας ουκρανικής αμυντικής ζώνης που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της άμυνας της Ουκρανίας στην Περιφέρεια Donetsk

Οι Ουκρανοί μεταφέρουν στρατό από το Chasiv Yar στο Kharkiv – Ανησυχεί ο αρχηγός του στρατού Oleksandr Syrskyi

Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια επιθετική επιχείρηση στη βόρεια Περιφέρεια του Kharkiv στις 10 Μαΐου, η οποία στοχεύει να υποχρεώσει τον Ουκρανικό στρατό να μεταφέρει εφεδρείες από άλλα σημεία του μετώπου.
Οι ρωσικές δυνάμεις διατήρησαν τον ρυθμό των επιθετικών τους επιχειρήσεων σε όλη την ανατολική Ουκρανία την προηγούμενη εβδομάδα και πιθανότατα θα συνεχίσουν να το κάνουν προκειμένου να εκμεταλλευτούν τυχόν τρωτά σημεία από τη μεταφορά ουκρανικού υλικού και ανθρώπινου δυναμικού σε αμυντικές επιχειρήσεις στη βόρεια Περιφέρεια Kharkiv.
Οι ουκρανικές δυνάμεις μετέφεραν πρόσφατα στοιχεία μιας ουκρανικής ταξιαρχίας που αμύνεται στην περιοχή Chasiv Yar στην περιοχή Vovchansk και οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα έχουν εντείνει τις επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Chasiv Yar για να επωφεληθούν γρήγορα από την εξασθενημένη ουκρανική άμυνα.
Ο Ουκρανός Γενικός Διοικητής, Στρατηγός Oleksandr Syrskyi ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν να αναγκάσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να δεσμεύσουν τις διαθέσιμες εφεδρείες στην αμυντική επιχείρηση στη βόρεια περιοχή του Kharkiv και οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να ελπίζουν ότι οι εντατικές επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Chasiv Yar θα είναι πιο επιτυχημένες εάν η Ουκρανία δεν μπορεί να δεσμεύσει πρόσθετα αποθεματικά στην περιοχή στο μέλλον.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα συνεχίσουν μια επιθετική επιχείρηση στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες που στοχεύει να επεκτείνει τις ουκρανικές δυνάμεις σε μια ευρεία γραμμή του μετώπου και να διατηρήσει τακτική επιθετική πίεση για να προσπαθήσει να αποδυναμώσει την ουκρανική αμυντική γραμμή συνολικά.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα ελπίζουν να πραγματοποιήσουν επιχειρησιακά σημαντική διείσδυση οπουδήποτε κατά μήκος της πρώτης γραμμής, αλλά πιθανότατα θα δώσουν προτεραιότητα στην περιοχή Chasiv Yar, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τις πιο άμεσες προοπτικές για μια σημαντική επιχειρησιακή προέλαση, και στο μέτωπο δυτικά της Avdiivka, όπου οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να επιτύχει σημαντικά τακτικά κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες

Οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται για την δεύτερη φάση της επιθετικής τους επιχείρησης στο Kharkiv – Πήραν 10 χλμ με 2.000 στρατιώτες

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα προετοιμάζονται για τη δεύτερη φάση της επιθετικής τους επιχείρησης στη βόρεια περιφέρεια Kharkiv, την οποία πιθανότατα σκοπεύουν να ξεκινήσουν οι ρωσικές δυνάμεις μετά την αναμενόμενη κατάληψη του Vovchansk.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε στις 18 Μαΐου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν μεταξύ έως 10 χιλιόμετρα στη βόρεια περιφέρεια Kharkiv πριν οι ουκρανικές δυνάμεις σταματήσουν τις ρωσικές προελεύσεις και ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν το πρώτο από τα πολλά κύματα επιθετικών επιχειρήσεων στην περιοχή.
Ένα δεύτερο κύμα τακτικών επιθέσεων δεν είναι το ίδιο με τη δεύτερη φάση της επιχείρησης και οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να χρειαστεί να εξαπολύσουν πολλά «κύματα» τακτικών επιθέσεων για να επιτύχουν τον στόχο οποιασδήποτε συγκεκριμένης φάσης της επιθετικής τους επιχείρησης στη βόρεια Περιφέρεια Kharkiv.
Ο Zelensky δήλωσε ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση επιδιώκει να επιτεθεί στην πόλη του Kharkiv, αλλά ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν διαθέτουν το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται για να καταλάβουν μια τόσο μεγάλη πόλη, έτσι οι ρωσικές δυνάμεις θα πιέσουν αργά προς την πόλη του Kharkiv ως μέρος των προσπαθειών να αναγκάσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να αποσυρθούν από την περιοχή.
Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μέχρι στιγμής δεσμεύσει μόνο ένα περιορισμένο αριθμό των προετοιμασμένων δυνάμεων που διατηρεί η Ρωσία στις περιφέρειες Belgorod, Kursk και Bryansk για επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Ουκρανικές πηγές ανέφεραν προηγουμένως ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν δεσμεύσει 2.000 στρατιώτες στην πρώτη γραμμή κατά μήκος των συνόρων και έχουν 1.500 έως 2.000 άτομα σε άμεση εφεδρεία από τις 11 Μαΐου.
Ο Αναπληρωτής Αρχηγός της Ουκρανικής Κύριας Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών (GUR) Υποστράτηγος Vadym Skibitskyi ανέφερε πρόσφατα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει περίπου 35.000 στρατιώτες στη συνοριακή περιοχή στις περιφέρειες Kursk, Bryansk και Belgorod και ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια ομάδα στην περιοχή μεταξύ 50.000 έως 75.000 στρατιωτών.
Ουκρανικές πηγές ανέφεραν επίσης πρόσφατα ότι επιπλέον 3.750 Ρώσοι μπορούν να φτάσουν στη βόρεια περιοχή της Περιφέρειας Kharkiv στο εγγύς μέλλον.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένα επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος διαφορετικών τομέων του μετώπου σε «παλμούς» με έναν τομέα να μειώνεται σε ένταση καθώς ένας άλλος αυξάνεται, και οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να επιβραδύνουν προσωρινά τις επιθετικές επιχειρήσεις στη βόρεια περιοχή του Kharkiv μέχρι να ενισχύσουν την επιχείρηση.

Kharkiv: 11 νεκροί από βομβαρδισμό

Τουλάχιστον 11 νεκροί είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός των βομβαρδισμών που έπληξαν την Κυριακή (19/5/2024) την περιφέρεια του Kharkiv στη βορειοανατολική Ουκρανία, η οποία είναι στο στόχαστρο της νέας ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης από τις 10 Μαΐου, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Η χερσαία επίθεση που εξαπέλυσε ο ρωσικός στρατός σε αυτή τη συνοριακή περιοχή, μετά την κλιμάκωση των αεροπορικών επιθέσεων, του επέτρεψε να καταγράψει τα σημαντικότερα εδαφικά κέρδη του από τα τέλη του 2022.
Η ρωσική προέλαση έχει πλέον σταματήσει, δηλώνει το Κίεβο και διαψεύδει η Μόσχα.
Στις 19/5 έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους μια έγκυος, έχασαν τη ζωή τους, ένας φέρεται ως αγνοούμενος και άλλοι 27 τραυματίστηκαν όταν ένα κέντρο ψυχαγωγίας στην περιφέρεια του Kharkiv της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, επλήγη από πυραύλους που προήλθαν από τη γειτονική ρωσική περιοχή Belgorod δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
«Ανάμεσα στους τραυματίες είναι ένας αστυνομικός και ένας οδηγός ασθενοφόρου που έσπευσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους μετά την πρώτη επίθεση» εξήγησε η εισαγγελία στο Kharkiv, κατηγορώντας τους Ρώσους ότι για άλλη μια φορά» κατέφυγαν στη φονική τακτική των διαδοχικών πληγμάτων.
Η ίδια τοποθεσία έγινε στην πραγματικότητα στόχος 20 λεπτά μετά την άφιξη των δυνάμεων της τάξης και των διασωστών, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι ρώσοι θα καταλάβουν την πόλη Vovchansk

Οι ρωσικές δυνάμεις δίνουν επί του παρόντος προτεραιότητα στην κατάληψη στην πόλη Vovchansk που βρίσκεται βόρεια του Kharkiv επειδή είναι πιθανόν ένας από τους εναπομείναντες τακτικούς στόχους της πρώτης φάσης των επιθετικών επιχειρήσεων στη βόρεια περιφέρεια Kharkiv.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χτυπήματα σε γέφυρες κατά μήκος του ποταμού Siverskyi Donets για να απομονώσουν γρήγορα το πεδίο μάχης ανατολικά του ποταμού προκειμένου να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους να υποβαθμίσουν τις ουκρανικές επίγειες γραμμές επικοινωνίας και να καταλάβουν γρήγορα το Vovchansk.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν μεγαλύτερο αριθμό επιδρομών με βόμβες ολίσθησης στον οικισμό από ότι αλλού κατά μήκος των συνόρων.
Η ρωσική στρατιωτική διοίκηση πιθανότατα επέλεξε την κατάληψη του Vovchansk ως έναν από τους βασικούς τακτικούς στόχους της πρώτης φάσης της επιθετικής επιχείρησης στη βόρεια περιφέρεια Kharkiv, καθώς το Vovchansk είναι ο μεγαλύτερος οικισμός αμέσως στα σύνορα που θα παρείχε στις ρωσικές δυνάμεις ένα πεδίο δράσης κοντά στο τα ρωσικά μετόπισθεν να προετοιμαστούν και να ξεκινήσουν τη δεύτερη φάση της ρωσικής επιθετικής επιχείρησης.
Δεν είναι σαφές εάν η δεύτερη φάση της ρωσικής επιθετικής επιχείρησης στο βόρειο Kharkiv θα δώσει προτεραιότητα στον επιχειρησιακό στόχο της Ρωσίας να επεκτείνει περαιτέρω την επιθυμητή «ζώνη ανάσχεσης» σε πλάτος κατά μήκος των διεθνών συνόρων ή στον επιχειρησιακό στόχο της Ρωσίας να προχωρήσει εντός της εμβέλειας αποτελεσματικού πυροβολικού εναντίον του Kharkiv.

Προέλαση Ρώσων δυτικά της Avdiivka

Νέα προέλαση πραγματοποίησαν οι ρώσοι δυτικά της Avdiivka εν μέσω συνεχιζόμενων επιθετικών επιχειρήσεων στην περιοχή στις 18 Μαΐου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 17 και 18 Μαΐου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα οριακά ανατολικά της Yasnobrodivka (δυτικά της Avdiivka) και νοτιοδυτικά της Solovyove (βορειοδυτικά της Avdiivka).
Μια ουκρανική μονάδα που δρούσε κοντά στην Avdiivka δημοσίευσε πλάνα στις 18 Μαΐου μιας ρωσικής επίθεσης τεθωρακισμένων σε μέγεθος διμοιρίας μέσα στο Solovyove και οι ουκρανικές δυνάμεις φέρεται να απέκρουσαν την επίθεση.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν σε μια περιοχή πλάτους 1,25 χιλιομέτρων και βάθους 500 μέτρων κοντά στη Yasnobrodivka.
Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν κοντά στη Novooleksandrivka (βορειοδυτικά της Avdiivka), ενώ επιτέθηκαν βορειοδυτικά της Avdiivka κοντά στο Kalynove, Arkhanhelske, Yevhenivka, Sokil, Solovyove και Novoselivka Persha δυτικά της Avdiivka κοντά στο Umanske και νοτιοδυτικά της Avdiivka κοντά στο Nevelske.

Ρωσικά drones χτύπησαν και κατέστρεψαν ουκρανικό όχημα μάχης Bradley

Ρώσοι χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών FPV έπληξαν ένα αμερικανικής κατασκευής μαχητικό όχημα πεζικού Bradley κοντά στο χωριό Solovyevo στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DPR),
δήλωσαν οι περιφερειακές δυνάμεις ασφαλείας στο TASS.
«Ένα άλλο όχημα μάχης πεζικού Bradley χτυπήθηκε από τους χειριστές drones μας FPV κοντά στην Avdiivka, κοντά στο Solovyevo», είπε η πηγή.
Σύμφωνα με το Tass, τα μέλη του πληρώματος του τεθωρακισμένου οχήματος τραυματίστηκαν.

Η ρωσική ομάδα μάχης Ανατολή εξόντωσε 105 Ουκρανούς στρατιώτες στο Donetsk

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν έως και 105 στρατιώτες (νεκροί, τραυματίες) και όχημα πεζικού Marder σε συγκρούσεις με τη ρωσική ομάδα μάχης «Ανατολή», όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Η ομάδα μάχης Ανατολή απέκρουσε δύο αντεπιθέσεις από ομάδες της 123ης ταξιαρχίας εδαφικής άμυνας της Ουκρανίας και της 21ης Εθνικής Φρουράς κοντά στο Urozhaynoye και το Staromayorskoye στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν έως και 105 στρατιώτες, δύο οχήματα μάχης πεζικού, τρία οχήματα, Βρετανικής κατασκευής οβιδοβόλα FH-70 155 χλστ., καθώς και ένα Gvozdika των 122 χιλιοστών» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Προσθέτει δε πως η ρωσική ομάδα μάχης κατέλαβε πιο ευνοϊκές θέσεις ενώ προκάλεσε μεγάλες απώλειες στο ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό της 128ης ταξιαρχίας εδαφικής άμυνας κοντά στις περιοχές Velikaya Novoselka και Makarovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.

Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν νοτιοανατολικά της Hulyaipole στην Zaporizhia

Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν πρόσφατα νοτιοανατολικά της Hulyaipole.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 17 Μαΐου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν βόρεια του Marfopil (νοτιοανατολικά της Hulyaipole) και οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στην περιοχή.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα μέσα στο Robotyne εν μέσω συνεχιζόμενων θέσεων μάχης στην περιοχή στις 18 Μαΐου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις 17 Μαΐου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα στο βόρειο Robotyne.
Οι μάχες θέσης συνεχίστηκαν επίσης βορειοδυτικά του Verbove (ανατολικά του Robotyne) και κοντά στη Mala Tokmachka (βορειοανατολικά του Robotyne).

Βαριές απώλειες για την 37η ουκρανική ταξιαρχία στις μάχες με τη ρωσική δύναμη Dnepr σε Kherson, Zaporizhia

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν έως και 60 στρατιώτες σε μάχες με τη ρωσική ομάδα μάχης Dnepr, όπως μετέδωσε το Tass επικαλούμενο υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές.
«Η ομάδα μάχης Dnepr χτύπησε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό της 37ης ουκρανικής ταξιαρχίας πεζοναυτών και της 65ης μηχανοκίνητης κοντά στο Veseloye στην περιοχή Kherson και στο Robotyne στην περιοχή Zaporizhia.
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν έως και 60 στρατιώτες, πέντε οχήματα, ένα αμερικανικό M777 155 χιλιοστών, ένα οβιδοβόλο D-20 των 152, καθώς και ένα D-30 των 122 χιλιοστών», ανέφερε το Tass.

Kharkiv_Battle_Map_Draft_May_18_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_May_18_2024.png

Kupyansk_Battle_Map_Draft_May_18_2024.png
West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_May_18_2024.png
Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_May_18_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης