Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ για Γάζα: HΠΑ και Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά δεν αρκεί - Νέο ισραηλινό πλήγμα σε καταυλισμό

ΟΗΕ για Γάζα: HΠΑ και Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά δεν αρκεί - Νέο ισραηλινό πλήγμα σε καταυλισμό
Για τη Γάζα και για υπό διαπραγμάτευση ευρεία διμερή συμφωνία συζήτησαν ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ - Όλες οι εξελίξεις
Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή 19/5 πριν από την αυγή σε αεροπορικό πλήγμα του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό προσφύγων της Nuseirat, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου Αλ Άκσα και δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων.
"Μας έφεραν 20 νεκρούς και πολλούς τραυματίες έπειτα από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα που είχε στόχο σπίτι που ανήκε στην οικογένεια Χάσαν στον καταυλισμό της Νουσεϊράτ", αναφέρει στην ανακοίνωσή του το νοσοκομείο Al Aqsa.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το πλήγμα έγινε μέσα στη νύχτα, γύρω στις 03:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαδικασία επαλήθευσης των πληροφοριών αυτών.

HΠΑ και Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά δεν αρκεί

Τα Ηνωμένα Έθνη καλωσόρισαν κάθε προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στη Γάζα κι εξέφρασαν ευγνωμοσύνη στις ΗΠΑ, στην Κύπρο και σε άλλες χώρες για τη διατήρηση του θαλάσσιου διαδρόμου ανοικτού, ως πρόσθετης οδού για τις παραδόσεις βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
«Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη Γάζα χρειάζονται απεγνωσμένα τρόφιμα, νερό και άλλα απαραίτητα», τόνισε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Linda Thomas - Greenfield με ανάρτησή της σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κύπρος, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι αύξησαν τη βοήθεια, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα, το Ισραήλ πρέπει να κάνει περισσότερα», ιδίως «να κρατήσει ανοιχτές τις ζωτικής σημασίας χερσαίες διελεύσεις».
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Farhan Haq, ο διεθνής οργανισμός συμφώνησε να υποστηρίξει τη λήψη και τη διευθέτηση της αποστολής βοήθειας στη Γάζα από την πλωτή αποβάθρα που εγκαταστάθηκε από τον αμερικανικό στρατό, εφόσον σέβεται την ουδετερότητα και την ανεξαρτησία των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.

«Δεδομένων των τεράστιων αναγκών στη Γάζα, η πλωτή αποβάθρα προορίζεται να συμπληρώσει τις υπάρχουσες χερσαίες διελεύσεις βοήθειας στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων της Ράφας, του Kerem Shalom και του Eretz. Δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει καμία διέλευση», συμπλήρωσε ο κ. Haq.
Στην λειτουργία του θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας αναφέρθηκε επίσης η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Anrian Watson.
«Παραδώσαμε τα πρώτα φορτία βοήθειας στη Γάζα μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου.
Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη των ΗΑΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ, της Κύπρου, των Ηνωμένων Εθνών και άλλων εταίρων.
Μαζί, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις παραδόσεις βοήθειας στους ανθρώπους στη Γάζα μέσω όλων των οδών», ανέφερε η κυρία Γουότσον.
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (ΠΕΠ) επιβεβαίωσε ότι η βοήθεια που έφθασε μέσω της πλωτής αποβάθρας μεταφέρθηκε στις αποθήκες του στη Ντέιρ Αλ Μπάλα, που είναι προσβάσιμες.
Το ΠΕΠ ενημέρωσε φορείς με τους οποίους συνεργάζεται ότι το φορτίο είναι έτοιμο για παραλαβή και διανομή και η βοήθεια υποβάλλεται σε επεξεργασία μέσω της τακτικής διαδικασίας υλικοτεχνικής υποστήριξης και διανομής.
Σε αυτό το στάδιο το μεγαλύτερο μέρος των αγαθών που θα παραδίδονται μέσω της αποβάθρας θα είναι τρόφιμα, νερό, σκηνές, ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό.

Για τη Γάζα και για υπό διαπραγμάτευση ευρεία διμερή συμφωνία συζήτησαν ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Bin Salman και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Jake Sullivan συναντήθηκαν χθες Σάββατο στο βασίλειο για να συζητήσουν υπό διαπραγμάτευση ευρεία στρατηγική συμφωνία και για τον πόλεμο ανάμεσα του Ισραήλ και τη Hamas στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA σήμερα, επικαλούμενο ανακοίνωση του Ριάντ.
Κατά τη συνάντησή τους, στην πόλη Νταχράν, οι δυο άνδρες συζήτησαν την «σχεδόν οριστική εκδοχή σχεδίου στρατηγικών συμφωνιών μεταξύ των δυο χωρών».
Η Ουάσιγκτον και το Ριάντ διαπραγματεύονται για κάποιο καιρό ευρεία συμφωνία, που θα συμπεριλάβει αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας και βοήθεια στο σαουδαραβικό πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα· οι ΗΠΑ ελπίζουν πως η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει στην αναγνώριση του Ισραήλ από το βασίλειο και την εξομάλυνση των σχέσεων των δυο συμμάχων τους.
Ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας και ο κορυφαίος σύμβουλος του αμερικανού προέδρου συζήτησαν επίσης την ανάγκη να εξευρεθεί «αξιόπιστος» τρόπος για να προωθηθεί «η λύση των δυο κρατών» στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, να σταματήσει ο πόλεμος του ισραηλινού στρατού με τη Hamas στη Λωρίδα της Γάζας και να διευκολυνθεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον μικρο πυκνοκατοικημένο θύλακο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της σαουδαραβικής πλευράς.

Η Ουάσιγκτον και το Ριάντ συνεχίζουν την προσπάθεια να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία για τη συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια, μετέδωσε στην αρχή αυτού του μήνα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, παρότι η εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, μέρος του «μεγάλου παζαριού» στη Μέση Ανατολή, μοιάζει να παραμένει μακρινή.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο κ. Sullivan επρόκειτο να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ προκειμένου να συζητήσει διμερή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και των προσπαθειών να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη στην περιοχή.
Η Σαουδική Αραβία, η χώρα που κατατάσσεται πρώτη στον κόσμο ως προς τις εξαγωγές πετρελαίου, δεν μοιάζει προφανής υποψήφια για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας για την πυρηνική ενέργεια —συνήθως οι συμφωνίες του είδους προβλέπουν την κατασκευή πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων— με τις ΗΠΑ.
Ωστόσο το βασίλειο επιδιώκει να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, εφαρμόζοντας φιλόδοξο πολυετές πλάνο.
Επικριτές του βασιλείου επισημαίνουν ότι το Ριάντ επίσης επιδιώκει να αποκτήσει την απαιτούμενη τεχνογνωσία ώστε αν θελήσει κάποια μέρα να είναι σε θέση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, παρά τις ρήτρες που περιλαμβάνονται κατά κανόνα σε τέτοιες διμερείς συμφωνίες με την Ουάσιγκτον, για την αποτροπή της διάδοσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης