Τελευταία Νέα
Διεθνή

To ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου Raisi συνετρίβη, νεκροί όλοι οι επιβαίνοντες - Κίνδυνος αποσταθεροποίησης στο Ιράν

To ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου Raisi συνετρίβη, νεκροί όλοι οι επιβαίνοντες - Κίνδυνος αποσταθεροποίησης στο Ιράν
Το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου Raisi κάηκε ολοσχερώς στη συντριβή
(Διαρκές upd) Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Ebrahim Raisi κατέπεσε το μεσημέρι της Κυριακής (19/5/2024) στα βορειοδυτικά του Ιράν.
Το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raisi κάηκε ολοσχερώς στη συντριβή, όλοι οι επιβάτες θεωρούνται νεκροί, τόνισαν οι Ιρανικές αρχές.
«Το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου Raisi κάηκε ολοσχερώς στη συντριβή».
Νωρίτερα, το Press TV μετέδωσε ότι είχε ανακαλυφθεί η τοποθεσία του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raisi που συνετρίβη και σε αυτό στάλθηκαν ομάδες έρευνας και διάσωσης.

«Σύμφωνα με αναφορές, ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο Raisi είχε ένα ατύχημα στο βορειοδυτικό Ιράν», αναφέρει δημοσίευμα στο κανάλι Telegram.
Το ελικόπτερο κατέπεσε στην πόλη Julfa στην ιρανική επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πηγές από ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας η κατάρριψη του ελικοπτέρου του προέδρου από τα τρία ελικόπτερα, δύο εκ των οποίων έφτασαν με ασφάλεια, μας παρουσιάζει ένα σημαντικό και επικίνδυνο συμβάν ασφαλείας.
Αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο μιας απόπειρας δολοφονίας ή μιας πραγματικής δολοφονίας.
Νωρίτερα Ιρανικός αξωματούχος δήλωσε ότι υπάρχουν βάσιμοι φόβοι για τη ζωή του Raisi.
Συμφωνα με πληροφορίες η κρατική τηλεόραση ενημέρωσε (9.20 ώρα Ελλάδος) ότι τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο ιρανός Πρόεδρος ενώ η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος διέψευσε δημοσιεύματα σχετικά με την ανακάλυψη ελικοπτέρου.
Έχει αποκατασταθεί επαφή με δύο επιβάτες που επέβαιναν στο ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raisi που συνετρίβη στο βορειοδυτικό Ιράν
, δήλωσε ο Ιρανός αντιπρόεδρος Mohsen Mansouri .
«Ήρθαμε πολλές φορές σε επαφή με δύο άτομα που επέβαιναν στο ελικόπτερο.
Φαίνεται ότι το ατύχημα δεν είναι σοβαρό», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Σύμφωνα με τον Mansouri, υπήρχαν τρία ελικόπτερα και χάθηκε η επικοινωνία με αυτό που μετέφερε τον πρόεδρο.

Τα σήματα από τα κινητά δείνουν το δρόμο 

Δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκε επαφή με «έναν από τους επιβάτες και ένα μέλος του πληρώματος».
«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι το ατύχημα δεν ήταν πολύ σοβαρό», σημείωσε.
Η ακριβής τοποθεσία της συντριβής του ελικοπτέρου του Raisi έχει εξακριβωθεί και από εκεί έχει ληφθεί σήμα (σ.σ. από τα κινητά τηλεφώνα κατά πάσα πιθανότητα), δήλωσε ο διοικητής του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) της ιρανικής επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν Asghar Abbas Qolizadeh σε ιρανικά ΜΜΕ.
Πριν από λίγα λεπτά λήφθηκε σήμα από το ελικόπτερο και το κινητό τηλέφωνο ενός από τα μέλη του πληρώματος στον τόπο του ατυχήματο
ς», δήλωσε ο διοικητής του IRGC.
«Αυτή τη στιγμή, όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις κατευθύνονται προς την καθορισμένη περιοχή και ελπίζουμε να φέρουμε καλά νέας».
Πρόσθεσε ότι το 30% των στρατιωτικών δυνάμεων βρίσκεται ήδη στην περιοχή.
Την ίδια ώρα ο Mahdi Safari o αναπληρωτής ΥΠΕΞ του Ιράν δήλωσε ότι «μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε δύο φορές με τον Ιμάμη της Tabriz και μας είπε ότι η κατάστασή του ήταν κακή, αλλά άκουγε ασθενοφόρα.
Οι τουρκικές αρχές παρείχαν στο Ιράν ένα ελικόπτερο με σύστημα νυχτερινής όρασης και ένα UAV για να συμμετάσχει στις έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που συνετρίβη του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raisi, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ενώ αναμένεται να προσεγγίσουν το σημείο τις πρώτες πρωινές ώρες.


«Ο αξιότιμος πρόεδρος και η συνοδεία του επέστρεφαν με 3 ελικόπτερα και ένα από τα ελικόπτερα αναγκάστηκε να κάνει σκληρή προσγείωση λόγω της κακοκαιρίας και της ομίχλης», είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Ahmad Vahidi σε σχόλια που μεταδόθηκαν στην κρατική τηλεόραση.
«Διάφορες ομάδες διάσωσης βρίσκονται καθ' οδόν προς την περιοχή, αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και της ομίχλης μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να φτάσουν στο ελικόπτερο».
Και πρόσθεσε: «Η περιοχή είναι λίγο απομακρυσμένη και είναι δύσκολο να βρούμε πρόσβαση.
Περιμένουμε ομάδες διάσωσης να φτάσουν στο σημείο της προσγείωσης και να μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες».

Το περισταστικό

Όπως μετέδωσε το Tasnim, η πομπή του προέδρου περιελάμβανε τρία ελικόπτερα.
Στο ίδιο ελικόπτερο επέβαινε και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir Abdollahian.
Η τοποθεσία του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Ebrahim Raisi έχει προσδιοριστεί, ανέφερε το πρακτορείο Tasnim ενώ υπολογίζεται οι ομάδες διάσωσης να φτάσουν στο σημείο περίπου στις 8 μ.μ. (ώρα Ελλάδας).
Το ελικόπτερο έκτακτης ανάγκης δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στον τόπο της πτώσης του ελικοπτέρου λόγω πυκνής ομίχλης, είχε δηλώσει πριν εκπρόσωπος της υπηρεσίας στο IRNA .
«Η ακριβής τοποθεσία του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο έχει προσδιοριστεί», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.
Σημειώνεται ότι η περιοχή όπου σημειώθηκε η απότομη προσγείωση είναι δυσπρόσιτη και κατεβλήθησαν προσπάθειες από τα σωστικά συνεργεία για να εντοπιστεί τα οποία φτάνουν το σημείο. 
Η ιρανική τηλεόραση προτρέπει τους πολίτες της χώρας να προσευχηθούν για τον πρόεδρο Raisi και το υπουργείο εσωτερικών αναφέρει ότι οι επικοινωνίες είναι δύσκολες με τις δυνάμεις που αναζητούν το ελικόπτερο στην επαρχία Tabriz λόγω υψομέτρου και ομίχλης που δεν επιτρέπει έρευνα.
Περισσότερες από είκοσι πλήρως εξοπλισμένες ομάδες έρευνας και διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων drones και σκύλων ανιχνευτών, έχουν σταλεί στην περιοχή.
Οι ιρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν επίσης αναπτύξει μονάδες καταδρομέων και ειδικές δυνάμεις για να βοηθήσουν στην επιχείρηση έρευνας.
Λόγω του κακοτράχαλου εδάφους της περιοχής και των δύσκολων καιρικών συνθηκών, ιδιαίτερα της πυκνής ομίχλης στην περιοχή, η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μπορεί να διαρκέσει λίγο, ανέφερε δημοσιογράφος του IRNA.
Ο εκπρόσωπος των Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης του Ιράν είπε στο IRNA ότι οκτώ ασθενοφόρα έχουν αποσταλεί στην περιοχή, προσθέτοντας ότι η πυκνή ομίχλη έχει καταστήσει αδύνατες τις προσπάθειες αεροπορικής διάσωσης.
Ο Babak Yektaparast είπε ότι ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης αποτελούμενες από τεχνικούς και γιατρούς αναπτύχθηκαν στο σημείο αμέσως μετά την αναφορά του συμβάντος.
Πρόσθεσε ότι στάλθηκε και ελικόπτερο έκτακτης ανάγκης για να παράσχει βοήθεια, αλλά αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω λόγω της πυκνής ομίχλης, καθώς δεν μπόρεσε να προσγειωθεί.

Εκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου 

Ο  Bahadori Jahromi, εκπρόσωπος της κυβέρνησης,  ανάρτησε στον λογαριασμό του Χ την Κυριακή (19/5) ότι  πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του κυβερνητικού υπουργικού συμβουλίου.
Κατά τη συνάντηση συζήτησαν διάφορα θέματα της ημέρας και εξέτασαν τις τελευταίες αναφορές για την πρόσφατη συντριβή ελικοπτέρου.
Επιπλέον, ανέφερε ότι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν αναχωρήσει για την Ταμπρίζ.Νωρίτερα, ένα ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi και ανώτερους αξιωματούχους στο βορειοδυτικό Ιράν υπέστη συντριβή χωρίς να υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για πιθανούς τραυματισμούς ή ζημιές.

Image

Ισραήλ: Καμία εμπλοκή με την πτώση το ελικοπτέρου - Ο Raisi είναι νεκρός 


Οι ισραηλινές αρχές απέχουν επισήμως από το να σχολιάσουν τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi, αλλά αρκετοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ δεν εμπλέκεται σε αυτό το περιστατικό, ανέφερε την Κυριακή (19/5/2024) η πύλη Ynet , επικαλούμενη Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με την πύλη, ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ανεπίσημα ότι «στο Ισραήλ, όπως και στη Δύση, πιστεύουν» ότι ο Ιρανός πρόεδρος «δεν επέζησε» από τη συντριβή του ελικοπτέρου.
Ανώνυμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι δεν περίμεναν «συνέπειες για το Ισραήλ» ή αλλαγές στην πολιτική της Τεχεράνης έναντι του εβραϊκού κράτους σε σχέση με το περιστατικό.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι πιθανές συνέπειες εξαρτώνται από το ποιος θα αντικαταστήσει τον Raisi ως πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε περίπτωση θανάτου του.

Hamas: Μεγάλη ανησυχία για την πτώση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Raisi – Αλληλεγγύη στο ιρακινό λαό

Το παλαιστινιακό κίνημα της Hamas δηλώνει την «πλήρη αλληλεγγύη» του στην ηγεσία του Ιράν και τον λαό του για την πτώση του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raisi και επισημαίνει ότι παρακολουθεί τα νέα για το περιστατικό «με μεγάλη ανησυχία», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν την Κυριακή 19 Μαΐου 2024.
«Εμείς στο κίνημα ισλαμικής αντίστασης της Hamas παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία και ανησυχία την είδηση της έκτακτης προσγείωσης του ελικοπτέρου στο οποίο ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος της Ιρανικής Δημοκρατίας Ebrahim Raisi, ο Υπουργός Εξωτερικών (του Ιράν) κ. Hossein Amir Ο Abdollahian και η συνοδευτική αντιπροσωπεία επέβαιναν...
Σε σχέση με αυτό το οδυνηρό περιστατικό, εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν - την ηγεσία, την κυβέρνηση και τον λαό της», ανέφερε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Telegram της Hamas.
Το κίνημα δήλωσε επίσης ότι «προσεύχεται στον Παντοδύναμο να κρατήσει υγιή τον Πρόεδρο του Ιράν και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει και να προστατεύσει τον αδελφό ιρανικό λαό από κάθε κακό».

ΗΠΑ - ΕΕ: Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις - Ο Βiden επεστρεψε στο Λευκό Οίκο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν αναφορές ότι ένα ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi συνετρίβη σε ένα «πολύ ανησυχητικό» ατύχημα.
«Παρακολουθούμε στενά τις αναφορές για πιθανή πτώση συντριβή στο Ιράν που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών. .
Δεν έχουμε κανένα άλλο σχόλιο αυτή τη στιγμή», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στον The Independent.
Την ίδια ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι ενημερωθεί ο πρόεδρος Biden για της εξελίξεις και διέκοψε το πρόγραμμα προεκλογικών εμφανίσεων. 
H EE και τα κράτη-μέλη της παρακολουθούν στενά την κατάσταση με το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel με δήλωσή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης "Χ".
«Παρακολουθούμε στενά τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών αναγκάστηκε να προσγειωθεί απροσδόκητα και η κατάστασή τους δεν είναι ακόμα σαφής.
Μαζί με τα κράτη-μέλη και τους εταίρους της ΕΕ παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», αναφέρει ο Michel.

 Τα ανταλλακτικά και η ομίχλη

Στο σημείο εστάλησαν στρατός, αστυνομία και διασώστες της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ιρανικών μέσων ενημέρωσης, άτομα από το περιβάλλον του προέδρου επικοινώνησαν με το κέντρο διοίκησης, γεγονός που δίνει ελπίδες ότι κανείς δεν σκοτώθηκε στο ατύχημα.
Με τη σειρά τους, οι υπουργοί Ενέργειας και Υποδομών Ali Akbar Mehrabian και Mehrdad Bazrpash, που επέβαιναν σε άλλο ελικόπτερο, έφτασαν στον προορισμό τους με ασφάλεια.
Στις 16:53 ώρα Ελλάδας το πρακτορείο Tasnim ανέφερε ότι διασώστες έφτασαν στην περιοχή του συμβάντος και ξεκίνησαν έρευνα.
Ο κυβερνητικός ειδησεογραφικός ιστότοπος IRNA ανέφερε νωρίτερα ότι το ελικόπτερο του προέδρου πιστεύεται ότι συνετρίβη στην προστατευόμενη περιοχή Dizmar, μια δασική και ορεινή ζώνη.
Δεν υπάρχει επιβεβαίωση για τον τύπο του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο και την ομάδα του.
Το Ιράν χρησιμοποιεί μια ποικιλία ελικοπτέρων, αλλά οι δεκαετίες κυρώσεων έχουν καταστήσει δύσκολη την αγορά νέων αεροσκαφών ή την απόκτηση ανταλλακτικών.
Πολλά από τα στρατιωτικά αεροσκάφη που βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία στο Ιράν χρονολογούνται πριν από την επανάσταση της χώρας του 1979.
Σε ρεπορτάζ από την ιρανική πρωτεύουσα, Τεχεράνη, την Κυριακή, ο Resul Serdar του Al Jazeera είπε ότι «τα ελικόπτερα, τα αεροπλάνα που χρησιμοποιούνται στο Ιράν είναι αρκετά ξεπερασμένα».
«Γι' αυτό τέτοια ατυχήματα είναι αρκετά συχνά στο Ιράν», εξήγησε.

Iran president's helicopter suffers a 'hard landing': State TV | CTV News
raisi_helicopter.jpg
 

Η επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν και η ... ένταση με το Ισραήλ

Νωρίτερα την Κυριακή (19/5/2024), ο Raisi επισκέφθηκε το Αζερμπαϊτζάν.
Εκεί, μαζί με τον πρόεδρο της χώρας Ilham Aliev συμμετείχε στην τελετή έναρξης λειτουργίας του υδροηλεκτρικού συγκροτήματος Khudaferin και στα εγκαίνια του ενεργειακού σταθμού Gyz Galasy, που χτίστηκε στον ποταμό Araz.
Η χρονική στιγμή του ατυχήματος έβαλε πολλούς σε σκέψεις, καθώς από την έναρξη της εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα οι σχέσεις της Τεχεράνης με το Τελ Αβίβ είναι τεταμένες με αποκορύφωμα την ανταλλαγή επιθέσεων με πυραύλους και drones.
Ο Ιρανός πρόεδρος σχεδίαζε να επισκεφθεί την Αρμενία την Κυριακή (19/5), αλλά η επίσκεψη αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή,
δήλωσε πηγή στο TASS.
Αναμενόταν να συμμετάσχει στο άνοιγμα των διαδρόμων για την εμπορική εφοδιαστική αλυσίδα στην Αρμενία.

iran_ajaerb.jpg
Ποιος είναι ο Raisi

Ο 64χρονος Raisi είναι ο ενεργεία Πρόεδρος του Ιράν από τις 3 Αυγούστου 2021, ο οποίος εξελέγη στις εκλογές του Ιουνίου 2021
Θεωρείται σκληροπυρηνικός στις θέσεις του έναντι των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα.
Διετέλεσε μέρος της πολιτικής καριέρας του στη δικαστική εξουσία του Ιράν και είναι εξαιρετικά συντηρητικός όσον αφορά τον ισλαμικό νόμο.
Το 2016, διορίστηκε στην ηγεσία του ιδρύματος Astan Quds Razavi, μιας φιλανθρωπικής εταιρείας και εταιρείας χαρτοφυλακίων που διαχειρίζεται ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων στο Ιράν και διαδραματίζει σημαντικό οικονομικό και πολιτικό ρόλο στη χώρα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης