Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο χαλκός είναι το... νέο πετρέλαιο - Ρεκόρ πάνω από 11.000 δολ. - Έρχεται έλλειψη

tags :
Ο χαλκός είναι το... νέο πετρέλαιο - Ρεκόρ πάνω από 11.000 δολ. - Έρχεται έλλειψη
Οι τιμές έχουν κερδίσει περισσότερο από 25% από την αρχή του 2024
Στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών εκτινάχθηκε ο χαλκός, διευρύνοντας το ισχυρό, πολύμηνο ράλι που καθοδηγείται από χρηματοοικονομικούς επενδυτές οι οποίοι έχουν συσσωρευτεί στην αγορά εν αναμονή της εμβάθυνσης των ελλείψεων στην προσφορά.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου σημείωσαν άλμα άνω του 4% στις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας, οδηγώντας τον χαλκό για πρώτη φορά πάνω από τα 11.000 δολάρια ανά τόνο.
Η αγορά έχει πολλές αισιόδοξες προβλέψεις και η BHP Group  θέλει να αγοράσει την ανταγωνίστρια Anglo American κυρίως για τα ορυχεία χαλκού της.
Αρκετές εξελίξεις το 2024 έχουν ενθαρρύνει τους ταύρους του χαλκού και έχουν προσελκύσει μια αυξανόμενη ροή κερδοσκοπικού χρήματος.

Έρχεται έλλειψη

Η περιορισμένη προσφορά μεταλλεύματος χαλκού τροφοδότησε τις συζητήσεις για περικοπές παραγωγής από τα χυτήρια, ενώ μια βραχυπρόθεσμη συμπίεση στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων της Νέας Υόρκης αυτό το μήνα προκάλεσε μια παγκόσμια «σπουδή» για την εξασφάλιση του μετάλλου.
«Αυτό έχει οδηγήσει τις τιμές σε άλλο επίπεδο και είναι πολύ δύσκολο να πούμε κορυφή σε αυτό το περιβάλλον», δήλωσε τηλεφωνικά από τη Σιγκαπούρη ο Craig Lang, κύριος αναλυτής της ερευνητικής εταιρείας CRU Group.
«Οι αγορές εμπορευμάτων τείνουν να υπερβαίνουν τις τιμές».
Επενδυτές, έμποροι και στελέχη ορυχείων έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει κρίσιμη έλλειψη χαλκού εν μέσω της διογκούμενης ζήτησης στις πράσινες βιομηχανίες – από τα ηλεκτρικά οχήματα έως τις υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο βετεράνος των εμπορευμάτων Τζεγ Κέρι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο χαλκός ήταν το καλύτερο long trade που έχει δει ποτέ.
Ο χαλκός στο Λονδίνο σημείωνε άνοδο 3% στα 10.992,50 δολάρια ανά τόνο στις 12:04 μ.μ. ώρα Σαγκάης.
Οι τιμές έχουν κερδίσει περισσότερο από 25% από την αρχή του 2024, πρωτοστατώντας σε όλα τα κέρδη για τα κύρια βιομηχανικά μέταλλα. Ο χρυσός σημείωσε επίσης ράλι ρεκόρ μαζί με τον χαλκό, με τα δύο μέταλλα να λαμβάνουν στήριξη από την αισιοδοξία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος.
Πολλοί συμμετέχοντες στο φυσικό εμπόριο έχουν προειδοποιήσει ότι οι τιμές του χαλκού υπερβαίνουν την πραγματικότητα.
Η ζήτηση παραμένει σχετικά χλιαρή – ειδικά στην κορυφαία αγορά της Κίνας, όπου τα επίπεδα αποθεμάτων παραμένουν υψηλά.
Μια σειρά από αντιξοότητες σε μεγάλα ορυχεία τροφοδοτούν τους φόβους ότι η πολυαναμενόμενη έλλειψη παραγωγής θα φτάσει νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Τα τέλη επεξεργασίας σε χυτήρια – ένας δείκτης της στενότητας στην αγορά μεταλλεύματος – έπεσαν κάτω από το μηδέν τον Απρίλιο.
Η συμπίεση των short στο χρηματιστήριο Comex της Νέας Υόρκης οδήγησε τις τιμές εκεί σε πρωτοφανή πριμοδότηση έναντι της LME.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης