Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τον Ιούνιο έρχονται πιο ακριβά τιμολόγια ρεύματος - Το παιχνίδι κρίνεται στην τιμή που δίνει η ΔΕΗ - «Τρέχει» με 300% η τιμή ανά MWh

Τον Ιούνιο έρχονται πιο ακριβά τιμολόγια ρεύματος - Το παιχνίδι κρίνεται στην τιμή που δίνει η ΔΕΗ - «Τρέχει» με 300% η τιμή ανά MWh
Τα αίτια της ανόδου της MWh και τα «σταθερά» ως σανίδα σωτηρίας
Σχετικά Άρθρα
Άνοδο κατά 23% σημειώνει τον Μάιο 2024 η Τιμή Εκκαθάρισης της Επόμενης Ημέρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας σε σχέση με τον Απριλίου του τρέχοντος έτου, από τα 60,11 ευρώ ανά MWh ανέρχεται στα 74 ευρώ ανά MWh.
Απομένουν ακόμη εννέα συνεδριάσεις για να έχουμε την πλήρη εικόνα της Τ.Ε.Α. του Μαΐου η οποία να σημειωθεί προσδιορίζει τα τιμολόγια ρεύματος του Ιουνίου.
Οι ειδικοί της ενέργειας λένε ότι αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας  τα νοικοκυριά να περιμένουν αυξήσεις των τιμολογίων σε διψήφιο ποσοστό από τον επόμενο μήνα.
Το στοιχείο που ανησυχεί του ειδικούς είναι ότι η τιμή του TTF ότι παραμένει πάνω από τα 30 ευρώ ανά MWh από τις 15 Απριλίου.
Την Δευτέρα (21/5/2024) η τιμή του ξεπέρασε τα 32 ευρώ ανά MWh σημειώνοντας υψηλό 2 εβδομάδων καθώς η αγορά αναμένει πιθανή κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, καθώς η βασική πενταετής συμφωνία που διέπει τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω γειτονικών χωρών λήγει στα τέλη του 2024.
Συγκεκριμένα, η τιμή του TTF στις 17:00 ώρα Ελλάδος είχε άνοδο κατά 4,10% στα 32,02 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου φτάνουν στο 66,8% που θεωρούνται αρκετά υψηλά.

«Τρέχει» ενδοσυνεδριακά με 300% η τιμή ανά MWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

Στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η τιμή της MWh σημείωσε πτώση κατά 4,44% και υποχώρησε στα 88,51 ευρώ.
Η κατώτερη τιμή για την προσφορά ενέργειας από τους παραγωγούς ήταν τα 35,74 ευρώ και η ανώτατη τα 174,08 ευρώ ανά MWh.  

Οι αποκλίσεις 

Οι αποκλίσεις από την κατώτερη έως την ανώτερη τιμή σε καθημερινή φθάνουν το 300% που σημαίνει ότι οι παραγωγοί με την πρώτη ευκαιρία  ρίχνουν… λάδι στη φωτιά της ανόδου της MWh.
Στη συνεδρίαση του Σαββάτου η κατώτερη τιμή ήταν τα 7,66 ευρώ και η ανώτατη τιμή τα 192, 20 ευρώ ανά MWh.  

Τα «μπλε» τιμολόγια θα γίνουν σανίδα σωτηρίας για τα νοικοκυριά

Τα  νοικοκυριά να προετοιμάζονται για πιο ακριβά τιμολόγια ρεύματος τον Ιούνιο.
Ειδικότερα  όσοι έχουν επιλέξει το ειδικό – πράσινο τιμολόγιο να αναμένουν ότι οι νέες τιμές ανά KWh θα κινηθούν πιο ψηλά.
Το πιο χαμηλό το διαθέτει η ΕΛΙΝΟΙΛ με τη τιμή 0,95 ευρώ ανά KWh.
Πάντως, το «παιχνίδι» θα κριθεί από τη στάση που θα τηρήσει  η ΔΕΗ όταν τον η τιμή που έδωσε τον Μάιο ήταν τα 0,106,56 ευρώ.
Τα νοικοκυριά που ανά μήνα αναζητούν ευκαιρίες θα πρέπει να αναζητήσουν τα μπλε τιμολόγια τα οποία τον Ιούνιο θα εμφανιστούν ως σανίδα σωτηρίας διότι αναμένεται να κλείσει η ψαλίδα με τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Η επιλογή να γίνει με βάση το μηνιαίο πάγιο
 
Τα νοικοκυριά να δώσουν μεγαλύτερη αξία στο μηνιαίο πάγιο του προμηθευτή και μετά στην ονομαστική τιμή.
Η πλειονότητα των προγραμμάτων προσφέρονται με πάγιο τα 9,90 ευρώ το οποίο επιβαρύνει την τελική τιμή ανά KWh.
Παράδειγμα όταν η τιμή του είναι στα 0,10 λεπτά του ευρώ και το πάγιο στα 9,9 ευρώ για καταναλώσεις έως 500 KWh το μήνα η τελική του τιμή ανέρχεται στα 0,1198 ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης