Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με τα funds που μαίνονται τις κυβερνήσεις τα βάζουν οι ΗΠΑ – Μια ρύθμιση που… άργησε για πολλές χώρες

Με τα funds που μαίνονται τις κυβερνήσεις τα βάζουν οι ΗΠΑ – Μια ρύθμιση που… άργησε για πολλές χώρες
Η Νέα Υόρκη μπορεί να αλλάξει τους κανόνες με τους οποίους παίζουν αυτά τα hedge funds
Μια νέα ρύθμιση προωθούν οι νομοθέτες της Νέας Υόρκης για να περιορίσουν τις δικαστικές διαμάχες των funds που δρουν κατά των κυβερνήσεων που αθετούν τα χρέη τους, ώστε να περιορίσουν το ποσό που μπορούν να ανακτήσουν αυτά μέσω των δικαστηρίων για χρεοκοπημένα ομόλογα αναδυόμενων αγορών.
Ένα νομοσχέδιο που εισήχθη στο Albany θα επιδιώκει να εμποδίσει ορισμένους επενδυτές να αγοράσουν φτηνά κρατικά ομόλογα που δεν πληρώθηκαν και στη συνέχεια να κερδίσουν υψηλές πληρωμές μέσω δικαστηρίων.
«Αυτά τα hedge funds έχουν αποκομίσει δισεκατομμύρια κέρδη, πιέζοντας τα έθνη με ανυπέρβλητα χρέη και μια αποσταθεροποιημένη οικονομία».
«Αλλάζοντας το νόμο, η Νέα Υόρκη μπορεί να αλλάξει τους κανόνες με τους οποίους παίζουν αυτά τα hedge funds», ανέφεραν σε δήλωση η γερουσιαστής της πολιτείας της Νέας Υόρκης Liz Krueger και το μέλος της Συνέλευσης Jessica González-Rojas.
Περίπου τα μισά από όλα τα ομόλογα που εκδίδονται από κυβερνήσεις αναδυόμενων αγορών εκδίδονται σύμφωνα με τη νομοθεσία της πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Σε αυτούς τους δανειολήπτες περιλαμβάνονται οι κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, όπως η Αργεντινή, μια κατά σειρά κακοπληρωτής, καθώς και η Μογγολία και η Σρι Λάνκα.

Ξαναγράφονται οι νόμοι για το χρέος

Το νομοσχέδιο είναι το τελευταίο σε μια σειρά προσπαθειών για να ξαναγραφεί ο νόμος της Νέας Υόρκης που διέπει το δημόσιο χρέος.
Τρία νομοσχέδια που προτάθηκαν πέρυσι τελικά δεν ψηφίστηκαν και μια προσπάθεια αναβίωσης δύο από αυτά τον Μάρτιο αντιμετωπίστηκε από έντονες αντιρρήσεις από επενδυτές της Wall Street, οι οποίοι είπαν ότι η προτεινόμενη νομοθεσία θα είχε ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στις αγορές.
Οι επενδυτές χαιρέτησαν το τελευταίο νομοσχέδιο ως μια πιο εύγευστη και στοχευμένη προσέγγιση για τον περιορισμό των επενδυτών που απορρίπτουν τις συνομιλίες αναδιάρθρωσης, σε αντίθεση με το νομοσχέδιο του Μαρτίου, το οποίο πρότεινε σαρωτικές αλλαγές στη ρύθμιση του χρέους.
Το νέο νομοσχέδιο εμπνεύστηκε εν μέρει από τη μακροχρόνια μάχη της Αργεντινής στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης κατά της Elliott Management του Paul Singer, η οποία είχε ως αποτέλεσμα μια μεγάλη πληρωμή για το hedge fund πολλά χρόνια μετά την χρεοκοπία της χώρας το 2001.
Το νέο νομοσχέδιο θα επιτρέψει ρητά στα δικαστήρια να εξετάσουν το ιστορικό και τη συμπεριφορά των πιστωτών που αγόρασαν απαιτήσεις για να υποβάλουν μήνυση, αποκαθιστώντας πλήρως ένα νομικό δόγμα γνωστό ως «champerty» που παραδοσιακά κρατά επιπόλαιες αγωγές.
Το νομοσχέδιο θα μειώσει επίσης τα επιτόκια ποινής που εφαρμόζονται στις πληρωμές κρατικών ομολόγων μετά την αθέτηση πληρωμών από 9%, που έχουν οδηγήσει τεράστιες πληρωμές στο παρελθόν, στο τρέχον επιτόκιο των ομολόγων του αμερικανικού ομολόγου ενός έτους.
Αυτή τη στιγμή αυτό είναι περίπου 5%.
Τον Απρίλιο, ο Jay Shambaugh, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για διεθνείς υποθέσεις, υποστήριξε μια τέτοια αλλαγή ως μέρος αυτού που αποκάλεσε «στενές, στοχευμένες ενημερώσεις που αποφεύγουν τις διαταραχές της αγοράς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης