Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βουβό πένθος αλλά και κρυφοί πανηγυρισμοί στο διαιρεμένο Ιράν

tags :
Βουβό πένθος αλλά και κρυφοί πανηγυρισμοί στο διαιρεμένο Ιράν
Η Laila, μια 21χρονη φοιτήτρια στην Τεχεράνη, δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ότι δεν λυπήθηκε από τον θάνατο του Ραΐσι, «επειδή διέταξε την βίαιη καταστολή των γυναικών για το χιτζάμπ»
Το Ιράν κήρυξε πενθήμερο πένθος για τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι τη Δευτέρα (20 Μαΐου).
Όμως, το βαρύ κλίμα δεν μοιάζει σε τίποτα με την μεγαλοπρεπή δημόσια θλίψη που έχει συνοδεύσει τους θανάτους άλλων υψηλόβαθμων προσωπικοτήτων στην 45χρονη ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ενώ οι πιστοί της κυβέρνησης συνωστίζονταν σε τζαμιά και πλατείες για να προσευχηθούν για τον Ραΐσι και τον υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν που σκοτώθηκαν στη συντριβή ελικοπτέρου, τα περισσότερα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά και οι αρχές κατέβαλαν ελάχιστες προσπάθειες να διακόψουν την καθημερινή ζωή των Ιρανών πολιτών.
Ένα χρόνο μετά τη βίαιη καταστολή της σκληροπυρηνικής κυβέρνησης του Ραΐσι που είχε στόχο να τερματίσει τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά του κατεστημένου από την επανάσταση του 1979, οι αντίπαλοί του δημοσίευσαν στο διαδίκτυο ακόμη και κρυφά βίντεο με ανθρώπους να μοιράζουν γλυκά για να γιορτάσουν τον θάνατό του.
Η Laila, μια 21χρονη φοιτήτρια στην Τεχεράνη, δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ότι δεν λυπήθηκε από τον θάνατο του Ραΐσι, «επειδή διέταξε την βίαιη καταστολή των γυναικών για το χιτζάμπ».
«Αλλά στεναχωριέμαι επειδή ακόμη και με τον θάνατο του Ραΐσι αυτό το καθεστώς δεν θα αλλάξει», είπε.
Ομάδες δικαιωμάτων λένε ότι εκατοντάδες Ιρανοί έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις του 2022-2023 οι οποίες έλαβαν χώρα εξαιτίας του θανάτου της υπό κράτησης νεαρής Ιρανής Κούρδισσας, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία των ηθών για παραβίαση των αυστηρών ενδυματολογικών κωδικών της χώρας.
Οι χειρισμοί των αρχών σε μια σειρά από πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις έχουν βαθύνει το χάσμα μεταξύ των κληρικών ηγετών και της κοινωνίας.
Οι υποστηρικτές του κληρικού κατεστημένου μίλησαν με θαυμασμό για τον Ραΐσι, τον 63χρονο πρώην σκληροπυρηνικό νομικό που εξελέγη σε μια αυστηρά ελεγχόμενη ψηφοφορία το 2021.
«Ήταν ένας σκληρά εργαζόμενος πρόεδρος. Η κληρονομιά του θα διαρκέσει όσο ζούμε», δήλωσε ο Mohammad Hossein Zarrabi, 28 ετών, μέλος της εθελοντικής πολιτοφυλακής Basij στην ιερή σιιτική πόλη Qom.
Όμως δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα από τη συναισθηματική ρητορική που συνόδευσε τους θανάτους δημοσίως σεβαστών προσωπικοτήτων, όπως ο Κασέμ Σουλεϊμανί, ανώτερος διοικητής των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν που σκοτώθηκε από αμερικανικό πύραυλο το 2020 στο Ιράκ και στην κηδεία του συγκεντρώθηκαν τεράστια πλήθη.
Για τους αντιπάλους των κληρικών ηγετών του Ιράν στην πατρίδα και στην εξορία, ο Ραΐσι είναι μια φιγούρα που καλλιεργεί το μίσος από τη δεκαετία του 1980, όταν κατηγορήθηκε ότι έπαιξε ηγετικό ρόλο ως νομικός στην εκτέλεση αντιφρονούντων. Το Ιράν δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ ότι πραγματοποιήθηκαν μαζικές εκτελέσεις- η Διεθνής Αμνηστία λέει ότι 5.000 Ιρανοί, ενδεχομένως και περισσότεροι, εκτελέστηκαν την πρώτη δεκαετία μετά την επανάσταση.
«Συγχαίρω τις οικογένειες των θυμάτων από τις εκτελέσεις», έγραψε ο χρήστης του διαδικτύου Soran Mansournia σε ένα διαδικτυακό φόρουμ που συζητούσε για την κληρονομιά του θανάτου του Ραΐσι.
Ωστόσο, ο Narges, ένας άλλος χρήστης, έγραψε ότι ο Ραΐσι πέθανε «με μαρτυρικό θάνατο».
Πολλοί Ιρανοί δήλωσαν ότι ανέμεναν ότι ο θάνατος του Ραΐσι θα είχε ελάχιστες επιπτώσεις στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, καθώς το κατεστημένο είναι πιθανό να τον αντικαταστήσει με άλλο πρόσωπο με παρόμοια σκληροπυρηνικές απόψεις.
«Ποιος νοιάζεται. Ένας σκληροπυρηνικός πεθαίνει, ένας άλλος αναλαμβάνει και η δυστυχία μας συνεχίζεται», δήλωσε ο Reza, 47 ετών, καταστηματάρχης στην κεντρική πόλη Yazd της ερήμου, ο οποίος δεν έδωσε το πλήρες όνομά του φοβούμενος αντίποινα.
«Είμαστε πολύ απασχολημένοι με οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα για να ανησυχούμε για τέτοιες ειδήσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης