Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης για Συμφωνία Πρεσπών: Ζήτησα παρέμβαση από ΕΕ - Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι

Μητσοτάκης για Συμφωνία Πρεσπών: Ζήτησα παρέμβαση από ΕΕ - Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως υπάρχει κίνδυνος η μείωση του ΦΠΑ να μην περάσει στον τελικό καταναλωτή
Σχετικά Άρθρα
Νέο μήνυμα προς τα Σκόπια για τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιώντας τη γειτονική χώρα, πως η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη.
Σε νέα τηλεοπτική του εμφάνιση, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τα Σκόπια να σταματήσουν «τα μικροκομματικά παιχνιδάκια» και να τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Αλλιώς θα μας βρουν απέναντι» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Open. «Όσοι επιμένουν να χρησιμοποιούν την ονομασία "Μακεδονία" θα μας βρουν απέναντί τους» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα ζητήματα που αφορούν στην ονομασία, δεν αλλάζουν».
«Αφελείς δεν είμαστε, ξέρουμε πώς να διαχειριζόμαστε παιχνιδάκια μικροκομματικά», υπογράμμισε και επανέλαβε πως «δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια».
«Θα δώσουμε πάτημα στα Σκόπια, αν το κάνουμε… Πρέπει να σκληρύνουμε τη στάση μας και όχι να κυρώσουμε τα μνημόνια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η προεκλογική περίοδος τελείωσε και ήρθε η ώρα να σοβαρευτούν και να σεβαστούν την συνθήκη, εφόσον θέλουν να μείνουν στον ευρωπαϊκό δρόμο. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Βεβαίως και ζήτησα παρέμβαση από την Ευρώπη και η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη. Τα Σκόπια είναι. Και πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Υπάρχει δυνατότητα να συζητήσουμε το μέλλον της συμφωνίας και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ασκήσουμε πίεση για να αντιληφθούν ότι οδηγούνται σε διεθνή απομόνωση.
«Είναι και ανιστόρητοι. Βλέπαμε ότι το VMRO έρχεται στην εξουσία και είπαμε ότι σε αυτή την συγκυρία δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στην κύρωση των μνημονίων. Αν κυρώσουμε τα μνημόνια θα τους δώσουμε πάτημα να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται όπως θέλουν. Σε αυτή την συγκυρία δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια», επανέλαβε.

Ακρίβεια

Όσον αφορά την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι είναι πρωταρχικό πρόβλημα και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αρνείται τη μείωση του ΦΠΑ.
«Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στον τελικό καταναλωτή αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά. Το κάνουμε και για τα έσοδα, βεβαίως. Όποιος το εισηγείται να μας πει πού θα βρει τα 2,5 δισ. που φέρνει ο ΦΠΑ. Έχω ζητήσει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο για να δούμε αν βγαίνει ο λογαριασμός» είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε -σχετικά με τον πληθωρισμό- ότι τα χειρότερα έχουν περάσει αλλά και ότι θα έχουμε στοχευμένη μείωση τιμών. «Θα εξακολουθούμε να παλεύουμε με ελέγχους στην αγορά και με αυξήσεις στο εισόδημα να στηρίζουμε τους πολίτες» διεμήνυσε.

Αιχμές κατά Κασσελάκη

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης εκτόξευσε αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη.
«Ο κ. Κασσελάκης ορισμένες φορές εκφράζεται με τρόπο που είναι ασυνάρτητος. Ίσως θα πρέπει να ενημερωθεί για τις ιστορικές ιδιαιτερότητες ώστε να μην είναι τόσο απλοϊκός για να κρατήσει εσωκομματικές ισορροπίες» είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι στην αντιπολίτευση βλέπει έναν «απολιτίκ lifestyle λαϊκισμό που έρχεται και τέμνεται με τις χειρότερες μέρες του ΣΥΡΙΖΑ που έταζε τα πάντα στους πάντες και έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

«Δεν είμαι αλαζόνας»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απέρριψε και τα περί αλαζονείας που του καταλογίζει η αντιπολίτευση λόγω του 41% που πέτυχε στις τελευταίες εθνικές εκλογές. «Προσβολή προς τον ελληνικό λαό και όσους μας ψήφισαν να λένε για αλαζονεία του 41%. Εμένα αυτό με υποχρεώνει να είμαι σεμνός. Έχω δείξει ότι δεν είμαι αλαζόνας, αναγνωρίζω τα λάθη μου και κάνω αυτοκριτική μου» είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης