Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία διαψεύδει αναθεώρηση των συνόρων στη Βαλτική

Η Ρωσία διαψεύδει αναθεώρηση των συνόρων στη Βαλτική
Το Interfax έκανε λόγο για αναθεώρηση των συνόρων των ρωσικών χωρικών υδάτων στη Θάλασσα της Βαλτικής
«Δεν υπάρχει πρόθεση για αναθεώρηση του πλάτους των χωρικών υδάτων, της οικονομικής ζώνης και της υφαλοκρηπίδας ανοικτά της ηπειρωτικής ακτής και της γραμμής των θαλασσίων συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βαλτική», ανέφερε η Ρωσία, διαψεύδοντας τα σχετικά δημοσιεύματα.
«H πρόταση του υπουργείου Άμυνας για επικαιροποίηση των συντεταγμένων των συνόρων της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα δεν έχει πολιτικό υπόβαθρο, «αν και η πολιτική κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά από τότε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.

Το επίμαχο δημοσίευμα

Νωρίτερα, το Interfax έκανε λόγο για αναθεώρηση των συνόρων των ρωσικών χωρικών υδάτων στη Θάλασσα της Βαλτικής, σύμφωνα με σχέδιο κυβερνητικού διατάγματος, προκαλώντας την αντίδραση της Φινλανδίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο του διατάγματος, που φέρει ημερομηνία 21 Μαΐου, το υπουργείο προτείνει να διευθετηθούν τα σύνορα γύρω από ρωσικά νησιά στο ανατολικό τμήμα του Κόλπου της Φινλανδίας και γύρω από το Καλίνινγκραντ.
«Η χάραξη του κρατικού συνόρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη θάλασσα θα αλλάξει», αναφέρεται σε σύνοψη του σχεδίου διατάγματος. Αν εγκριθεί, το διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2025.
Το υπουργείο Άμυνας επιχειρηματολόγησε για να δικαιολογήσει την αλλαγή ότι μια προηγούμενη σοβιετική μέτρηση του συνόρου το 1985 χρησιμοποίησε ναυτικούς χάρτες των μέσων του 20ου αιώνα και έτσι δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε πιο σύγχρονες χαρτογραφικές συντεταγμένες.
Δεν καθίσταται αμέσως σαφές από το σχέδιο διατάγματος πώς ακριβώς θα διευθετηθούν τα σύνορα και ποιες διαβουλεύσεις έγιναν -αν έγιναν- με άλλα κράτη γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Αντιδράσεις από τη Φινλανδία

«Οι φινλανδικές αρχές ερευνούν πληροφορίες στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στον Κόλπο της Φινλανδίας», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Alexander Stubb.
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση.
Η Ρωσία δεν ήρθε σε επαφή με τη Φινλανδία για το θέμα.
Η Φινλανδία ενεργεί όπως πάντα: ήρεμα και με βάση τα γεγονότα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Elina Valtonen υπογράμμισε πως η Ρωσία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και πρόσθεσε ότι η Ρωσία σπέρνει «σύγχυση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης