Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι κερδίζει η Motor Oil με την απόκτηση της Ηλέκτωρ - Κυρίαρχη στην κυκλική οικονομία

Τι κερδίζει η Motor Oil με την απόκτηση της Ηλέκτωρ - Κυρίαρχη στην κυκλική οικονομία
Tα περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια είναι σημαντικά
Περίπου οκτώ φορές τα λειτουργικά κέρδη 2023 (14,2 εκατ. ευρώ) αντιστοιχεί το τίμημα ύψους, 114,7 εκατ. ευρώ, που προσέφερε η Motor Oil στην Eλλάκτωρ για την εξαγορά του 94,4% των μετοχών της Hλέκτωρ, ενώ η προσφορά αντιστοιχεί σε εταιρική αξία 121,5 εκατ. ευρώ για το 100% των μετοχών.
Η τελευταία αποτελούσε μακροχρόνιο στόχο της Motor Oil, καθώς δραστηριοποιείται καθετοποιημένα σε Ελλάδα και εξωτερικό (Γερμανία) στη διαχείριση απορριμμάτων, στην παραγωγή πράσινης ενέργειας από βιοαέριο, καθώς και στην κυκλική οικονομία.
Παρά τη λειτουργία παράνομων χωματερών, στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ.
Τα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια είναι σημαντικά, καθώς μόνο 75% των αστικών αποβλήτων καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ μόλις το 20,1% των αστικών αποβλήτων ανακυκλώνεται έναντι στόχου 55% μέχρι το 2025.
Επιπρόσθετα, η Hλέκτωρ λειτουργεί συμπληρωματικά με τις υπόλοιπες εταιρείες της Motor Oil στην ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία (Thalis-verd).
Η Ηλέκτωρ ετησίως επεξεργάζεται πάνω από 700 τόνους χιλ. τόνων απορριμμάτων, ενώ διαθέτει τέσσερις μονάδες αξιοποίησης βιοαερίου για την παραγωγή ενέργειας ισχύος 33 MW και τρία αιολικά πάρκα ισχύος 7,8 MW.
Ο κύκλος εργασιών της για το 2023 ανήλθε σε 100 εκατ. ευρώ έναντι 122,4 εκατ. ευρώ του 2022 και τα μικτά κέρδη σε 24,8 εκατ. ευρώ από 29 εκατ. ευρώ το 2022.
Τα κέρδη EBIDTA ανήλθαν σε 14,2 εκατ. ευρώ από 15,3 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων σχεδόν διπλασιάστηκαν σε ανήλθαν σε 8,6 εκατ. ευρώ από 4,9 εκατ. ευρώ.
Η Hλέκτωρ διαθέτει σημαντικό ανεκτέλεστο έργων δημόσιων συμβάσεων σε Ελλάδα και Γερμανία (έργα κομποστοποίησης), ενώ σε αρκετές συμβάσεις η εταιρεία λειτουργεί σε κοινοπραξία με την Thalis.
Για την εξαγορά της Hλέκτωρ, η Ελλάκτωρ ανέθεσε στην Axia ventures την αποτίμησή της για το εύλογο και δίκαιο της συναλλαγής, ενώ απομένουν οι εταιρικές εγκρίσεις της πώλησης από τις δύο συμβαλλόμενες εταιρείες.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης