Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε σοκ το Λονδίνο – Τελευταία φορά που προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές ήταν επί Churchill το 1945… όταν ήρθε η καταστροφή

Σε σοκ το Λονδίνο – Τελευταία φορά που προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές ήταν επί Churchill το 1945… όταν ήρθε η καταστροφή
Το θέαμα του Sunak που βγήκε για να διαβάσει την επίσημη ομιλία του στη βροχή, χωρίς καν να μπει στον κόπο να πάρει ομπρέλα ή να φορέσει αδιάβροχο, προκάλεσε θύελλα χλεύης
«Gamble» είναι η λέξη στο πρωτοσέλιδο της συντριπτικής πλειοψηφίας των βρετανικών εφημερίδων σήμερα, 23 Μαΐου 2024.
Αυτός είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο ο Τύπος αξιολόγησε την απροσδόκητη ανακοίνωση του πρωθυπουργού Rishi Sunak για τις βουλευτικές εκλογές στις 4 Ιουλίου.
Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται περίεργο ότι αυτό προκάλεσε έκπληξη.
Όλοι γνώριζαν ότι οι εκλογές θα γίνονταν φέτος, όλοι είχαν ζητήσει από καιρό από τον Sunak να αποφασίσει μια ημερομηνία και πολλοί περίμεναν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις αρχές Μαΐου ταυτόχρονα με εκείνες των τοπικών αρχών.
Όταν έγινε σαφές ότι δεν θα γίνονταν εκλογές την άνοιξη, σχεδόν όλοι συμφώνησαν ότι ο Sunak θα τις ανακοινώσει το φθινόπωρο.
Αλλά ο Βρετανός Πρωθυπουργός κατέπληξε τους πάντες και πρώτα απ' όλους τους υποστηρικτές του, ανακοινώνοντας την ημερομηνία εκλογών στη μέση του καλοκαιριού, όταν δηλαδή ήδη ξεκινήσει η περίοδος των διακοπών στη χώρα και σε ορισμένες περιοχές, οι σχολικές διακοπές.
Πολλοί ανατρίχιασαν…, η τελευταία φορά που προκηρύχθηκαν πρόωρες γενικές εκλογές στη Βρετανία τον Ιούλιο ήταν το 1945.
Έπειτα ήρθε η πλήρης καταστροφή για τον θριαμβευτή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Winston Churchill, ο οποίος ηττήθηκε απροσδόκητα από τους Εργατικούς - πολύ συμβολικό για τον Sunak και το κόμμα του, που βρίσκεται πίσω πάνω από 20% σε σχέση με τους Εργατικούς στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις.

Αντιδρούν οι Συντηρητικοί

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί από τους Συντηρητικούς αντέδρασαν με εχθρότητα στην απόφαση του αρχηγού τους.
Το Sky News, επικαλούμενο κορυφαίους Συντηρητικούς, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων υπουργών, είπε ότι ήταν απλώς σοκαρισμένοι, πιστεύοντας ότι ο Sunak αποφάσισε να τα παρατήσει και να «περάσει το καλοκαίρι στο Μαλιμπού».
«Πρόκειται για τρέλα, αυτοκτονία, επίθεση ελαφρού ιππικού», ανέφερε ανώνυμα πρώην υπουργός και «βετεράνος πολλών εκστρατειών».
Θύμησε ότι η «ελαφριά επίθεση ιππικού» είναι η απερίσκεπτη καταστροφή μιας επίλεκτης βρετανικής ταξιαρχίας που ρίχτηκε εναντίον κανονιών στην Κριμαία το 1854.
Ο διάσημος Βρετανός πολιτικός Nigel Farage, που θεωρείται ο πατέρας του Brexit, χαρακτήρισε την ομιλία του Sunak «την πιο γελοία ανακοίνωση των γενικών εκλογών στην ιστορία».
«Κοιτάξτε τον, η έλλειψη επαγγελματισμού είναι απίστευτη. Στέκεστε εκεί, μουσκεμένος στη βροχή, διαβάζοντας σημειώσεις σαν ρομπότ, χωρίς πάθος, χωρίς πίστη, χωρίς ενέργεια...
Αλλά συνοψίζει δεκατέσσερα χρόνια συντηρητισμού», ανέφερε.

Χλεύη…

Πράγματι, το θέαμα του Sunak που βγήκε για να διαβάσει την επίσημη ομιλία του στη βροχή, χωρίς καν να μπει στον κόπο να πάρει ομπρέλα ή να φορέσει αδιάβροχο, προκάλεσε θύελλα χλεύης και έγινε σύμβολο της επερχόμενης ήττας των Συντηρητικών μετά από σχεδόν μιάμιση δεκαετία της αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας τους.
Είναι επίσης πολύ συμβολικό ότι η ομιλία του Sunak συνοδεύτηκε από το τραγούδι «Η κατάσταση μπορεί μόνο να βελτιωθεί», με το οποίο διαδηλωτές τρόλαραν τον πρωθυπουργό.
Το περιεχόμενο της ομιλίας του σημερινού πρωθυπουργού προκάλεσε εξίσου χλεύη, καθώς περιόρισε όλα τα προβλήματα της χώρας σε δύο μόνο λόγους - την επιδημία του Covid και τον πόλεμο στην Ουκρανία , που φέρεται να «οδήγησε σε ταχεία αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας του Βρετανού λαού».
Αν και μόλις τις προάλλες, ο Sunak είχε ήδη πιαστεί να λέει ψέματα για τους λόγους αυτής της αύξησης της τιμής, η οποία στην πραγματικότητα προκλήθηκε από την άρνηση της Δύσης να αγοράσει ρωσικό αέριο και την υπονόμευση του Nord Stream.
Από την ομιλία φαίνεται ξεκάθαρα σε τι θα βασίσει το Συντηρητικό Κόμμα την εκστρατεία του στις έξι εβδομάδες που απομένουν πριν από τις εκλογές.
Και αυτή θα είναι η Εκστρατεία Φόβου.
Ο Sunak είπε ότι η Βρετανία βρίσκεται τώρα "στην πιο δύσκολη περίοδο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο".
Και άρχισε να εκφοβίζει τη Ρωσία , η οποία σίγουρα θα επιτεθεί αν δεν σταματήσει στην Ουκρανία, με τους ισλαμιστές εξτρεμιστές να υπονομεύουν τη βρετανική κοινωνία εκ των έσω (σαφή αναφορά στους φιλοπαλαιστίνιους υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος), την Κίνα και άλλα «εχθρικά κράτη που χρησιμοποιούν τη μετανάστευση ως όπλο».
Αλλά το πιο σημαντικό είναι ο φόβος για το άγνωστο και η αβεβαιότητα για τις πολιτικές των ίδιων των Εργατικών, το πρόγραμμα των οποίων σε μια σειρά βασικών ζητημάτων παραμένει μυστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης