Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα εθνικιστικά κόμματα σαρώνουν την Ευρώπη, έπεσε το...τείχος προστασίας - Politico: Απόλυτη κυριαρχία στις ευρωεκλογές 9/6

Τα εθνικιστικά κόμματα σαρώνουν την Ευρώπη, έπεσε το...τείχος προστασίας - Politico: Απόλυτη κυριαρχία στις ευρωεκλογές 9/6
Πέντε χώρες της ΕΕ - Ιταλία, Φινλανδία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Τσεχική Δημοκρατία - έχουν σκληρά δεξιά κόμματα στην κυβέρνηση
Η μακροχρόνια προσπάθεια να κρατηθούν οι εθνικιστικές δυνάμεις εκτός κυβέρνησης στην Ευρώπη έχει επισήμως τελειώσει, σημειώνει σε ανάλυσή του το Politico.
Επί δεκαετίες, τα πολιτικά κόμματα όλων των ειδών ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κρατήσουν τη σκληρή δεξιά μακριά από τους μοχλούς της εξουσίας.
Σήμερα, αυτή η στρατηγική - γνωστή στη Γαλλία ως cordon sanitaire (ή τείχος προστασίας) - καταρρέει, καθώς τα λαϊκιστικά και εθνικιστικά κόμματα ενισχύονται σε όλη την ήπειρο.
Πέντε χώρες της ΕΕ - Ιταλία, Φινλανδία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Τσεχική Δημοκρατία - έχουν σκληρά δεξιά κόμματα στην κυβέρνηση.
Στη Σουηδία, η επιβίωση της εκτελεστικής εξουσίας βασίζεται σε μια συμφωνία εμπιστοσύνης και παροχής με τους εθνικιστές Σουηδούς Δημοκράτες, τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο.
Στην Ολλανδία, ο αντι-ισλαμιστής Geert Wilders βρίσκεται στα πρόθυρα της εξουσίας, έχοντας κλείσει μια ιστορική συμφωνία για τον σχηματισμό της πιο δεξιάς κυβέρνησης στην πρόσφατη ολλανδική ιστορία.
Εν τω μεταξύ, τα σκληρά δεξιά κόμματα κυριαρχούν στις δημοσκοπήσεις σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Κυριαρχία στις δημοσκοπήσεις

Στη Γαλλία, ο Εθνικός Συναγερμός της ηγέτιδας Marine Le Pen κινείται πάνω από το 30%, πολύ μπροστά από το κόμμα Αναγέννηση του προέδρου Emmanuel Macron σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του POLITICO.
Στην άλλη πλευρά του Ρήνου, η Εναλλακτική για τη Γερμανία, ένα κόμμα που βρίσκεται υπό αστυνομική επιτήρηση, βρίσκεται στη δεύτερη θέση, στήθος με στήθος με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, τα κόμματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δυναμική τους για να σχηματίσουν ένα ισχυρό πολιτικό μπλοκ - αν μπορέσουν να διατηρήσουν την ενότητά τους.
Ως σκληρό δεξιό κόμμα ορίζεται για τους σκοπούς αυτού του άρθρου ένα μέλος των δύο πανευρωπαϊκών κομμάτων-ομπρέλας που βρίσκονται στο πιο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος ή των ομώνυμων ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σε αυτά περιλαμβάνονται το εθνικιστικό κόμμα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, στο οποίο κυριαρχούν το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας και το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας, και το ακροδεξιό κόμμα Ταυτότητα και Δημοκρατία, στα μέλη του οποίου περιλαμβάνεται ο Εθνικός Συναγερμός της Γαλλίας (και περιείχε την Εναλλακτική για τη Γερμανία, προτού διαγραφεί την Πέμπτη μετά από σειρά σκανδάλων).
Το κόμμα Fidesz της Ουγγαρίας, το οποίο εγκατέλειψε το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το 2021 εν μέσω ανησυχιών για δημοκρατική οπισθοδρόμηση, περιλαμβάνεται επίσης.


politico_3.JPG



politico1_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης