Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα προκληθεί χάος στην Ουκρανία... – Το ΝΑΤΟ απειλεί με άρθρο 5 και όπλα κατά Ρωσίας - Νόμιμοι στόχοι τα αναγνωριστικά των ΗΠΑ

Θα προκληθεί χάος στην Ουκρανία...  – Το ΝΑΤΟ απειλεί με άρθρο 5 και όπλα κατά Ρωσίας - Νόμιμοι στόχοι τα αναγνωριστικά των ΗΠΑ
Jens Stoltenberg στον Economist: Το ΝΑΤΟ μπορεί να επικαλεστεί το Άρθρο 5 – Να αρθούν οι περιορισμοί, η Ουκρανία να χτυπάει και ρωσικό έδαφος - Οι ΗΠΑ παρατείνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία και σχεδιάζουν κλιμάκωση – Με όπλα ΝΑΤΟ θα επιτίθενται σε ρωσικό έδαφος
(upd 33) Πριν φθάσουμε στην φάση της ειρήνης στην Ουκρανία - δεν είμαστε ακόμη κοντά -… θα προηγηθεί το απόλυτο χάος, όπου όλα τα σενάρια θα είναι πιθανά, οι Ουκρανοί θα χτυπάνε με αμερικανικά και νατοϊκά όπλα την Ρωσία και οι Ρώσοι θα καταρρίπτουν τα αναγνωριστικά των Αμερικανών που είναι υπεύθυνα για τα Ουκρανικά χτυπήματα στην Κριμαία.
Ήδη ο Jens Stoltenberg του ΝΑΤΟ αναζητάει τρόπους να ενεργοποιήσει το άρθρο 5 περί συλλογικής άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ…
Η κατάσταση στην Ουκρανία… γίνεται όλο και χειρότερη αφού ο Ουκρανικός στρατός υποχωρεί παντού, τα όπλα της Δύσης δεν επαρκούν και ο στρατός έχει μισοδιαλυθεί.
Η Ρωσία μιλάει για ειρήνη αλλά με τους Ρωσικούς όρους δηλαδή τα Ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει οι Ρωσικές δυνάμεις δεν θα επιστραφούν…
Η Ουκρανία δεν έχει άλλες επιλογές, εάν συνεχίσει να μάχεται ο στρατός θα καταρρεύσει, αλλά εάν δεν συνεχίσει να μάχεται θα χάσει περισσότερα εδάφη…
Η Ουκρανία ως κράτος είναι τελειωμένη ιστορία…
Στα του μετώπου, οι Ρώσοι προελαύνουν παντού και είναι ενδεικτικό ότι οι Ουκρανοί προχώρησαν σε εκκένωση 11.000 πολιτών από την περιοχή Kharkiv.
Εξάλλου ο ρωσικός κατέλαβε το Arkhangelskoye και επεκτείνει το προγεφύρωμα στο Donetsk. 
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα FAZ, που επικαλείται μυστική υπηρεσία δυτικής χώρας, η Ουκρανία θα έλθει αντιμέτωπη με μεγάλες απώλειες εδαφών το 2024.
Εν τω μεταξύ ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το Kharkiv με τον Ουκρανό πρόεδρο να λέει ότι χτυπήθηκε υπεραγορά οικοδομικών υλικών με νεκρούς και τραυματίες.

FAZ (Γερμανικό ΜΜΕ): Μεγάλες απώλειες εδαφών για Ουκρανία το 2024

Η Ουκρανία θα έλθει αντιμέτωπη με τεράστιες εδαφικές απώλειες και μια «ζοφερή συνολική εικόνα» για το υπόλοιπο του 2024, σύμφωνα με μια νέα έκθεση των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, όπως ανέφεραν γερμανικά μέσα ενημέρωσης στις 25 Μαΐου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS)) του ομίλου FAZ, μια έκθεση μυστικών υπηρεσιών, που ήλθε σε γνώση Γερμανών βουλευτών αποκαλύπτει ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ανακτήσει την πρωτοβουλία φέτος και είναι πιθανό να χάσει περισσότερη γη από αυτή που έχει ήδη απολέσει από τον Ιανουάριο.
Η έκθεση υπογραμμίζει την ανωτερότητα της Ρωσίας στο πυροβολικό ως σημαντικό παράγοντα, καθώς και την ικανότητα της Μόσχας να αντικαθιστά πιο εύκολα απώλειες σε έμψυχο δυναμικό και εξοπλισμό.
Η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών αναφέρει ότι οι προσπάθειες επιστράτευσης του Κιέβου «θα έχουν αντίκτυπο μόνο στο τέλος του καλοκαιριού», επειδή οι νεοσύλλεκτοι πρέπει να υποβληθούν σε εκπαίδευση, πράγμα που σημαίνει ότι η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να «αντισταθμίσει τις απώλειες και να δημιουργήσει αποθέματα».

Οι ΗΠΑ παρατείνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία και σχεδιάζουν κλιμάκωση – Με όπλα ΝΑΤΟ θα επιτίθενται σε ρωσικό έδαφος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρατείνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία και να υποστηρίζουν τον ισραηλινό πόλεμο στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, με πρόσφατες αναφορές να υποδηλώνουν ότι η Ουάσιγκτον πρόκειται να παίξει έναν πιο επικίνδυνο ρόλο και στις δύο περιοχές.
Στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θέλουν να προκαλέσουν περαιτέρω τη Ρωσία επιτρέποντας στο καθεστώς του Κιέβου να χρησιμοποιεί όπλα αμερικανικής κατασκευής, όπως οι τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι ATACMS, σε χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος.
Στις 22 Μαΐου, οι New York Times ανέφεραν ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ήταν υπέρ του επικίνδυνου σχεδίου.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκίνησε μια «έντονη συζήτηση» εντός της κυβέρνησης του προέδρου Biden σχετικά με αυτό το σχέδιο μετά τη διήμερη επίσκεψη του Antony Blinken στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο ημέρες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε τη νέα επίθεση στην περιοχή του Kharkiv.
Το σχέδιο θέλει οι ΗΠΑ να δίνουν το πράσινο φως για χτυπήματα κατά των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, αλλά ίσως όχι σε διυλιστήρια πετρελαίου και άλλες υποδομές στις οποίες η Ουκρανία επιτίθεται χρησιμοποιώντας πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin άφησε να εννοηθεί στις 20 Μαΐου ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις δυνάμεις του Κιέβου να χρησιμοποιήσουν αμερικανικά συστήματα αεράμυνας εναντίον εναέριων στόχων πάνω από τη Ρωσία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη δηλώσει ότι δεν αντιτίθεται στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί όπλα που προμηθεύονται από τη Βρετανία, τα οποία περιλαμβάνουν πυραύλους Storm Shadow, για να χτυπήσει το ρωσικό έδαφος.
Σε απάντηση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι ως απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα, θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν τυχόν βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός στο έδαφος της Ουκρανίας αλλά και στο εξωτερικό.
Συνολικά, οι ΗΠΑ φαίνεται να ετοιμάζονται να διπλασιάσουν την υποστήριξη προς τους συμμάχους τους στην Ουκρανία και το Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι και οι δύο δεν έχουν καταφέρει σημαντικά επιτεύγματα.
Τα σχέδια κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και βοήθειας του Ισραήλ να σταθεροποιήσει την κατοχή του στη Γάζα θα οδηγήσει σε επικίνδυνες εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Jens Stoltenberg στον Economist: Το ΝΑΤΟ μπορεί να επικαλεστεί το Άρθρο 5 – Να αρθούν οι περιορισμοί, η Ουκρανία να χτυπάει και ρωσικό έδαφος με όπλα της Δύσης 

Το ΝΑΤΟ μπορεί να επικαλεστεί το Άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συνθήκης -για τη συλλογική άμυνα- σε περίπτωση «σοβαρής» κυβερνοεπίθεσης σε μία από τις χώρες, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg σε συνέντευξή του στον Economist.
Σύμφωνα με το Άρθρο 5 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού, εάν μια χώρα του ΝΑΤΟ πέσει θύμα ένοπλης επίθεσης, άλλες θα το θεωρήσουν επίθεση σε ολόκληρη τη συμμαχία και, ως μέρος της βοήθειας ενός συμμάχου, μπορούν να λάβουν «ενέργειες που κρίνονται αναγκαίες», συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών δράσεων.
Σύμφωνα με τον Economist, ο Jens Stoltenberg «προειδοποίησε τη Ρωσία» για το ενδεχόμενο να επικαλεστεί το Άρθρο 5 εάν οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ήταν «σοβαρές».
«Αν αυτές οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι σοβαρές... τότε μπορούμε να επικαλεστούμε το Άρθρο 5 και να απαντήσουμε στον κυβερνοχώρο, καθώς και σε άλλους τομείς, για να προστατεύσουμε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ», αναφέρει ο Economist.
Νωρίτερα, οι χώρες του ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή τους κατηγόρησαν τη Ρωσία για ορισμένες «κακόβουλες και υβριδικές» ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων «εκστρατειών παραπληροφόρησης, επιθέσεων στον κυβερνοχώρο» και άλλων «υβριδικών επιχειρήσεων» στο έδαφος των κρατών της συμμαχίας, αλλά δεν προσκομίστηκαν στοιχεία.
Η συμμαχία υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει τέτοιες «απειλές» συλλογικά και ατομικά.
Το ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε επίσης ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα αναγκάσουν τους συμμάχους να αρνηθούν να συνεχίσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία.
Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει επανειλημμένα απορρίψει πολλές δυτικές κατηγορίες για υποτιθέμενη παρέμβαση στις υποθέσεις άλλων κρατών, χαρακτηρίζοντάς τις αβάσιμες….

Bondarev (Επιτροπή Άμυνας Ρωσίας): Θα απαντήσουμε με τρόπο αναλογικό σε πλήγματα με δυτικά όπλα σε ρωσικό έδαφος

Η Ρωσία θα ανταποκριθεί με τρόπο αναλογικό στις εκκλήσεις δυτικών πολιτικών να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει ρωσικά εδάφη με δυτικό οπλισμό, δήλωσε ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Viktor Bondarev.
«Το Πεντάγωνο και οι Βρυξέλλες έχουν προχωρήσει σε ανοιχτά προκλητικές ενέργειες που οδηγούν τον κόσμο σε μια παγκόσμια σύγκρουση.
Συζητώντας δημόσια θέματα που σχετίζονται με το να επιτραπεί στην Ουκρανία να βομβαρδίσει το ρωσικό έδαφος, στην πραγματικότητα δίνουν... την άδεια στους εαυτούς τους, αφού όλος ο εξοπλισμός (των ουκρανικών στρατευμάτων) και η διοίκηση και ο έλεγχος των στρατευμάτων πραγματοποιούνται εδώ και καιρό με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ.
Ως απάντηση σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες, η Ρωσία σίγουρα θα απαντήσει με ανάλογες ενέργειες και μέτρα», σημείωσε ο Bondarev.

Zakharova (Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών): Η έκκληση Zelensky είναι μήνυμα για όσους λάβουν μέρος στη δήθεν διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία

Η έκκληση του Stoltenberg να άρει τους περιορισμούς στα χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος από δυτικά όπλα θα πρέπει να είναι ένα μήνυμα για όσους σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova στο κανάλι του Telegram.
Είναι χρήσιμο να το γνωρίζουν όλοι όσοι καλούνται στη δήθεν «διάσκεψη ειρήνης» στην Ελβετία, σημείωσε η Zakharova.

Η Ουκρανία μπορεί να επιτίθεται στην Ρωσία με δυτικά όπλα

Ο Πρόεδρος της Διεθνοτικής Αποστολής της Κριμαίας, Zaur Smirnov, χαρακτήρισε την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg για άρση των περιορισμών στα χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος ως προσπάθεια εκφοβισμού της Μόσχας και άσκησης πίεσης στο πλαίσιο της επιτυχημένης προέλασης του ρωσικού στρατού στην πρώτη γραμμή.
Νωρίτερα, ο Jens Stoltenberg, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Economist, κάλεσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να άρουν τους περιορισμούς στα χτυπήματα του Κιέβου με δυτικά όπλα σε στόχους στη Ρωσία.
«Το κάλεσμα του Jens Stoltenberg δεν είναι παρά μια προσπάθεια της συλλογικής Δύσης να εκφοβίσει τη Ρωσία και να μας ασκήσει πίεση, αυτό συμβαίνει με φόντο την επιτυχή προέλαση του ρωσικού στρατού και την ενίσχυση της θέσης της Ρωσίας σε περίπτωση πιθανών διαπραγματεύσεων».
Σύμφωνα με τον Zaur Smirnov, ο ουκρανικός στρατός πραγματοποιεί ήδη χτυπήματα με δυτικά όπλα στο ρωσικό έδαφος, μεταξύ άλλων με τη βοήθεια τρομοκρατών.
«Η ακεραιότητα και η κυριαρχία της Ρωσίας διασφαλίζουν την ασφάλεια και την προστασία για όλες τις περιοχές της, επομένως η προσπάθεια του Jens Stoltenberg να καθορίσει το καθεστώς τους είναι καθαρή φαντασία, σε περίπτωση στρατηγικού κινδύνου, η Ρωσία θα λάβει μέτρα που προβλέπονται από το στρατιωτικό της δόγμα».
Η Ρωσία πιστεύει ότι οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία παρεμβαίνουν στη διευθέτηση, εμπλέκουν άμεσα τις χώρες του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση και «παίζουν με τη φωτιά».

Maloof (Πρώην Πεντάγωνο ΗΠΑ): O Stoltenberg είναι απελπισμένος και το ΝΑΤΟ απέτυχε στην Ουκρανία

Ως σημάδι απελπισίας εκ μέρους του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει ο πρώην αξιωματούχος και αναλυτής του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Michael Maloof, την προτροπή του γενικού γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Jens Stoltenberg για έγκριση ουκρανικών χτυπημάτων σε ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα.
«Ο Stoltenberg παραδέχεται τώρα –χωρίς να το λέει, ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ απέτυχε.
Το ΝΑΤΟ δεν έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει ένα σταθερό επίπεδο εξοπλισμών για την Ουκρανία.
Ως αποτέλεσμα, αυτή η προσπάθεια τώρα να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο χρησιμοποιώντας τα πιο επιθετικά όπλα…θα επεκτείνει μόνο τον πόλεμο», προειδοποίησε ο Maloof μιλώντας στο Sputnik.
Η αυξανόμενη απόγνωση του ΝΑΤΟ προφανώς απηχεί τα απελπιστικά όρια στα οποία έχει βρεθεί ο ουκρανικός στρατός, σημείωσε ο αναλυτής.
«Έχουν πολύ περιορισμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Έχουν πολύ περιορισμένα χέρια.
Και το γεγονός ότι οι Ρώσοι κινούνται σε πολλαπλά μέτωπα την ίδια στιγμή επηρεάζει την ικανότητα της Ουκρανίας», σημείωσε ο Maloof.

Sergei Yukhin (Κριμαία): Τα αμερικανικά αναγνωριστικά να γίνουν νόμιμοι στόχοι για την Ρωσία

Ο πολιτικός εμπειρογνώμονας της Κριμαίας Sergei Yukhin πρότεινε να κηρυχθούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που πραγματοποιούν αναγνωρίσεις σε ουδέτερα ύδατα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα ως νόμιμοι στόχοι των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
«Μπορούμε και πρέπει να καταρρίψουμε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνώρισης του ΝΑΤΟ που περιπολούν σε ουδέτερα ύδατα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, επομένως, για αρχή, αξίζει να τα ανακηρύξουμε ως νόμιμους στόχους.
Σημείωσε ότι τα ανιχνευτικά ραντάρ μεγάλου βεληνεκούς και τα drones του ΝΑΤΟ συλλέγουν πληροφορίες, οι οποίες στη συνέχεια μεταδίδονται στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις για να εξαπολύσουν πυραυλικές επιθέσεις στην Κριμαία, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων που παρέχονται στα ουκρανικά στρατεύματα από τις δυτικές χώρες.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ειδικό, χρησιμοποιούνται και για καθοδήγηση κατά τις επιθέσεις στον στόχο.

Kuleba (Υπ. Εξωτερικών Ουκρανίας): Χωρίς όπλα από τη Δύση δεν μπορούμε να αποκρούσουμε τις βάρβαρες ρωσικές επιθέσεις

Πρόσθετα μέσα αεράμυνας και υποστήριξη για ουκρανικά χτυπήματα στη Ρωσία ζήτησε από τη Δύση ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba μετά από ρωσική επίθεση στο Kharkiv, στην οποία σύμφωνα με το Κίεβο σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 38.
«Η πρόσθετη αεροπορική άμυνα και η ικανότητα να καταρρίπτουμε τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη προτού ρίξουν βόμβες είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπούν τέτοια βάρβαρα εγκλήματα πολέμου εναντίον αμάχων», έγραψε ο Kuleba στο X.

Sikorski (Υπουργός Εξωτερικών Πολωνίας): Δεν διαφωνούμε με τη χρήση δυτικών όπλων σε ουκρανικές επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Radoslaw Sikorski δεν αντιτίθεται στις επιθέσεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα.
Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Guardian (25/5/2024) .
«Εκτός του γεγονότος ότι δεν χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα, η Ρωσία δεν περιορίζεται ιδιαίτερα», υποστήριξε ο Sikorsky, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το επιτρεπτό πλήγμα σε στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Το να χαράξετε τις κόκκινες γραμμές σας σημαίνει απλώς να καλέσετε τη Μόσχα να προσαρμόζεται συνεχώς στους διαρκώς μεταβαλλόμενους αυτοπεριορισμούς μας».
Ο Sikorski είπε επίσης ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται καλύτερα τη διαδικασία κλιμάκωσης της έντασης.

Scholz (Καγκελάριος Γερμανίας): Η Γερμανία έχει μεταφέρει στην Ουκρανία όπλα αξίας 28 δισεκ. φθάσαμε στα όρια 

 Το Βερολίνο παρείχε στο Κίεβο όση βοήθεια μπορούσε, αναφέρει ο γερμανός καγκελάριος Scholz σύμφωνα με το n-tv.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Γερμανία έχει ήδη μεταφέρει όπλα αξίας 28 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, καθώς και δύο συστήματα αεράμυνας Patriot.
«Το έχουμε φτάσει πραγματικά στο όριο του δυνατού...
Ευθύνη μας είναι να βοηθήσουμε την Ουκρανία στον αμυντικό της αγώνα, αποφεύγοντας να μετατρέψουμε τη σύγκρουση σε πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ», είπε ο καγκελάριος, επισημαίνοντας ξανά την απροθυμία να μεταφέρει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Πρόσφατα, η γερμανική κυβέρνηση παρέδωσε ένα άλλο σύστημα IRIS-T στην Ουκρανία.
Ο Scholz έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αποκλείει την προμήθεια οπλικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία, η χρήση των οποίων απαιτεί τη συμμετοχή του γερμανικού στρατού, ακόμη και αν βρίσκονται εκτός της Ουκρανίας.
Έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στην προμήθεια πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία, παρά τις πιέσεις της αντιπολίτευσης και ακόμη και ορισμένων μελών του κυβερνώντος συνασπισμού.

Reuters: Η Ρωσία είναι έτοιμη για ειρήνη αλλά με απαράβατο όρο η Ουκρανία να αναγνωρίσει τα δεδομένα στο έδαφος

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Putin ενδιαφέρεται για μια κατάπαυση του πυρός μέσω διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία.
Το Reuters ανέφερε στις 24 Μαΐου ότι τέσσερις ρωσικές πηγές που επί του παρόντος εργάζονται ή έχουν συνεργαστεί με τον Putin δήλωσαν ότι ο Putin είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός που αναγνωρίζει τις τρέχουσες γραμμές του μετώπου και ότι ο Putin είναι έτοιμος να παρουσιάσει τα Ουκρανικά εδάφη που έχουν κατακτηθεί… ως ρωσική στρατιωτική νίκη στο ρωσικό κοινό.
Δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν παρόμοιο ενδιαφέρον από τον Putin για κατάπαυση του πυρός ή διευθέτηση βάσει διαπραγματεύσεων με βάση δηλώσεις από απροσδιόριστες ρωσικές πηγές με κάποιο επίπεδο υποτιθέμενης σύνδεσης με τον Putin ή το Κρεμλίνο τον Δεκέμβριο του 2023 και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2024.
Δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι και Αμερικανοί και διεθνείς αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι ο Putin έχει εκφράσει ενδιαφέρον για κατάπαυση του πυρός, αν και άλλα δυτικά μέσα ανέφεραν ότι αμερικανικές πηγές έχουν αρνηθεί ότι υπήρξε οποιαδήποτε επίσημη ρωσική προσέγγιση στις ΗΠΑ για το θέμα.
Το Reuters ανέφερε ότι μια ρωσική πηγή δήλωσε ότι ο Putin σκοπεύει να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερο έδαφος προκειμένου να υποχρεώσει τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky να διαπραγματευτεί, αλλά μια άλλη ρωσική πηγή εκτίμησε ότι ο Putin δεν είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί με τον Zelensky.
Ρωσικές πηγές είπαν επίσης στο Reuters ότι ο Putin πιστεύει ότι η Δύση δεν θα δώσει στην Ουκρανία αρκετά όπλα, αλλά καταλαβαίνει ότι η πραγματοποίηση οποιασδήποτε «δραματικής» ρωσικής προόδου θα απαιτούσε άλλη μια ρωσική εθνική κινητοποίηση.
Οι καθυστερήσεις στη δυτική βοήθεια για την ασφάλεια έχουν περιορίσει σοβαρά τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες, και εάν ο Putin πιστεύει ότι υπάρχουν όρια στη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, τότε λογικά θα συμπέρανε ότι τέτοιοι περιορισμοί θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν μεσοπρόθεσμα και να επιτρέψουν στις ρωσικές δυνάμεις με την τρέχουσα ικανότητες για «δραματικά» κέρδη χωρίς τη διεξαγωγή ευρύτερης κινητοποίησης ανθρώπινου δυναμικού ή της ρωσικής οικονομίας.

Dmitry Polyansky (Ρωσία - ΟΗΕ): Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να συζητήσει τη «φόρμουλα ειρήνης» του Zelensky

Η λεγόμενη «φόρμουλα ειρήνης» του Zelensky είναι ένα μη ρεαλιστικό τελεσίγραφο προς τη Ρωσία και η Ρωσική κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να τη συζητήσει, δήλωσε ο Πρώτος Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Dmitry Polyansky σε συνέντευξή του στο RIA Novosti.
«Η μόνη πλατφόρμα που το καθεστώς του Κιέβου είναι έτοιμο να συζητήσει με τα άλλα μέρη είναι η λεγόμενη φόρμουλα Zelensky, η οποία είναι εντελώς μη ρεαλιστική και βασίζεται σε ευσεβείς πόθους, την ιδέα ότι η Ουκρανία είναι ικανή να νικήσει τη Ρωσία», είπε ο Polyansky.
Όπως σημείωσε ο διπλωμάτης, μια τέτοια διατύπωση του θέματος αντιπροσωπεύει «ένα συγκεκριμένο είδος τελεσίγραφου και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να το συζητήσει κανείς».
«Ειδικά εμείς», πρόσθεσε ο Polyansky.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, αλλά ο Zelensky με προεδρικό διάταγμα έχει απαγορεύσει τις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία.

Thomas Massie (Αμερικανός Βουλευτής): Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ξαναρχίσουν τις επαφές με τη Ρωσία

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επαναλάβουν τις επαφές με τη Ρωσία στα υψηλότερα επίπεδα, δήλωσε ο Αμερικανός βουλευτής Thomas Massie.
«Νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο, αν και οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις σε χαμηλότερα επίπεδα θα ήταν χρήσιμες», είπε ο Ρεπουμπλικανός από το Κεντάκι όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη σκοπιμότητα της επανέναρξης της επικοινωνίας των ηγετών και των δύο χωρών.
Δυσκολεύτηκε να εξηγήσει γιατί ένας τέτοιος διάλογος, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, διεκόπη.
"Δεν ξέρω, αλλά νομίζω ότι είναι λάθος. Νομίζω ότι πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις", είπε ο Massie.

Strana (Ουκρανικό ΜΜΕ): Μαζική εμπλοκή μεταξύ πολιτών και στρατιωτών στην Οδησσό - Έπεσε πολύ ξύλο 

Μαζική συμπλοκή μεταξύ στρατιωτών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και αμάχων σημειώθηκε στο θέρετρο Arkadia της Οδησσού, ανέφερε το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Strana.
Δημοσιεύθηκαν και βίντεο από τον καυγά.
Αν κρίνουμε από τα πλάνα, αρκετές δεκάδες άτομα συμμετείχαν στον καυγά.
Οι πολίτες έχουν ένα αριθμητικό πλεονέκτημα, έπεσε πολύ ξύλο.

Γεωργιανοί μισθοφόροι πολεμούν με τους Ουκρανούς - Έφτασαν υπό άκρα μυστικότητα στο Donetsk

Πρώην μέλη του υπουργείου Εσωτερικών της Γεωργίας, που πολεμούν με την ουκρανική πλευρά ως μισθοφόροι, φρουρούν τον οικισμό Konstantinovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DPR), αποκαλύπτει το Tass επικαλούμενο υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές.
«Οι στρατιώτες στις μεγάλες πόλεις βρίσκονταν κυρίως εν κινήσει, σε σημεία ελέγχου ή σε νοσοκομεία, κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί για μισθοφόρους από την Ευρώπη.
Δεν κρύβουν την παρουσία τους όπως, για παράδειγμα, όσοι κατάγονται από τη Γεωργία, πρώην μέλη του υπουργείου Εσωτερικών που είναι φρουροί σε κατοικημένες περιοχές του οικισμού Konstantinovka», ανέφερε το Tass.

Ihor Prokhorenko (Συνταγματάρχης Ουκρανίας): Οι Ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζουν επιθέσεις σε Sumy και Chernihiv

Ουκρανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να παρακολουθούν τη ρωσική ομάδα δυνάμεων που έχει αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με τις περιφέρειες Sumy και Chernihiv.
Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Ουκρανικού Γενικού Επιτελείου, ο συνταγματάρχης Ihor Prokhorenko δήλωσε ότι η κατάσταση είναι σταθερή στην περιφέρεια Sumy και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διαθέτουν εφεδρεία και εξοπλισμό στην περιοχή ως απάντηση σε απροσδιόριστα ρωσικά σχέδια.
Ο Ihor Prokhorenko δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αυξάνουν το μέγεθος της ομάδας τους κατά μήκος των συνόρων με τις περιφέρειες Sumy και Chernihiv.
Ο Επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης της Περιφέρειας Sumy Volodymyr Artyukh δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει επί του παρόντος επαρκείς δυνάμεις κοντά στα σύνορα για να διεξάγει επιθετικές ενέργειες στην Περιφέρεια Sumy.

Oleksandr Lytvynenko (Συμβούλιο Ασφαλείας Ουκρανίας): Οι ρώσοι έχουν 50.000 στρατιώτες στα βόρεια σύνορα

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Oleksandr Lytvynenko είπε στους Financial Times σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 24 Μαΐου ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει 50.000 Ρώσους στρατιώτες «πέρα από τα σύνορα» (πιθανότατα αναφέρεται στην Περιφέρεια Belgorod) και ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να αποκλείσει πλήρως ότι ο Puti μπορεί να επιχειρήσει να καταλάβει την πόλη του Kharkiv στο μέλλον, παρόλο που η Ρωσία επιδιώκει επί του παρόντος πιο περιορισμένους στόχους στη βόρεια Περιφέρεια του Kharkiv.
Ο Αναπληρωτής Αρχηγός της Ουκρανικής Κύριας Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών (GUR) Υποστράτηγος Vadym Skibitskyi ανέφερε στις 2 Μαΐου ότι η Ρωσία είχε αναπτύξει περίπου 35.000 στρατιώτες στη συνοριακή περιοχή στις περιφέρειες Kursk, Bryansk και Belgorod και ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια ομάδα μεταξύ 50.000 με 70.000 στρατιώτες στην περιοχή.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets δήλωσε στις 5 Μαΐου ότι ο ρωσικός στρατός έχει συγκεντρώσει περίπου 50.000 στρατιώτες στη Βόρεια Ομάδα Δυνάμεων στις περιφέρειες Kursk, Belgorod και Bryansk, με 31.000 στρατιώτες στην Belgorod.
Στοιχεία της Ρωσικής 2ης Ταξιαρχίας Spetsnaz (Ρωσική Κύρια Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών) φέρονται να επιχειρούν στην Περιφέρεια Kharkiv.

Η Ρωσία ρίχνει καθημερινά 100 βόμβες ολίσθησης στην Ουκρανία – Δεν υπάρχει άμυνα

Ένας κρίσιμος παράγοντας για τις πρόσφατες επιτυχίες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία είναι η εκτεταμένη χρήση βομβών ολίσθησης.
Κάθε εβδομάδα, εκατοντάδες από αυτά τα μεγάλα, θανατηφόρα όπλα πέφτουν βροχή στην Ουκρανία, δημιουργώντας κρατήρες πλάτους 20 μέτρων και εξαλείφοντας στρατιωτικές θέσεις και ολόκληρους οικισμούς.
Η Ρωσία έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό σε βόμβες ολίσθησης στη νέα της επίθεση στην Περιφέρεια Kharkiv, ανοίγοντας το δρόμο για τις χερσαίες δυνάμεις.
Από τις 10 Μαΐου, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν πολλά χωριά κοντά στα σύνορα και εισήλθαν στην πόλη Vovchansk.
Εκτοξεύουν καθημερινά περίπου 100 βόμβες εναντίον στρατιωτικών στόχων.
Παρά την απλότητα και το χαμηλό κόστος τους, οι βόμβες ολίσθησης έχουν γίνει ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου πλήρους κλίμακας, συμβάλλοντας στο παρελθόν στην πτώση της στρατηγικής πόλης Avdiivka τον Φεβρουάριο - το πρώτο σημαντικό κέρδος της Ρωσίας σε εννέα μήνες.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτές οι βόμβες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμη μεγαλύτερη απειλή για την Ουκρανία, η οποία επί του παρόντος έχει δεν έχει καμία άμυνα εναντίον τους.
Εξάλλου η Ρωσία αναμένεται να συνεχίσει τη μαζική ανάπτυξη βομβών ολίσθησης για να υποστηρίξει περαιτέρω επιθετικές επιχειρήσεις.

fab.png
Ισχυρές εκρήξεις στο Kharkiv - Zelensky: Νεκροί και τραυματίες

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το Σάββατο (25/5/2024) το Kharkiv, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Igor Terekhov στο κανάλι του στο Telegram.
«Εκρήξεις στην πόλη!» έγραψε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον διαδικτυακό χάρτη του Υπουργείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας επί οκτώ ώρες ηχούσαν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στην περιοχή του Kharkiv.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν το μεσημέρι υπεραγορά οικοδομικών υλικών.
Όπως σημειώνει, περίπου 200 άτομα βρίσκονταν στην υπεραγορά την ώρα του πλήγματος.
Η φωτιά από τον βομβαρδισμό τύλιξε το κτίριο έκτασης 10.000 τετραγωνικών μέτρων.
«Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.
Εάν η Ουκρανία διέθετε επαρκή συστήματα αεράμυνας και σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, τα ρωσικά χτυπήματα όπως αυτό θα ήταν αδύνατα», δήλωσε ο Zelensky ο οποίος επανέλαβε το αίτημα του στη Δύση για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού με όπλα.
Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές από το ρωσικό χτύπημα υπάρχουν 4 νεκροί και 38 τραυματίες.

Δύο νεκροί από ουκρανικό βομβαρδισμό στη ρωσική περιοχή Belgorod

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο (25/5/2024) σε ουκρανικό βομβαρδισμό στη ρωσική περιφέρεια Belgorod στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Vyacheslav Gladkov.
«Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν το χωριό Oktyabrsky με ρουκέτες», τόνισε ο Gladkov, λέγοντας ότι ένας «άνδρας και μια γυναίκα» τραυματίστηκαν θανάσιμα από «θραύσματα οβίδας».
Ο κυβερνήτης ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, άλλα 10 άτομα τραυματίστηκαν από θραύσματα, μεταξύ των οποίων ένα οκτάχρονο αγόρι.
Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν 15 ρουκέτες, που εκτοξεύτηκαν από το σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης Vampire (MLRS), πάνω από το Belgorod ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;


Προέλαση Ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Vovchansk στην περιοχή Kharkiv και σε γύρω οικισμούς

Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν πρόσφατα βορειοανατολικά της πόλης του Kharkiv, αν και η κατάσταση στο Vovchansk φέρεται να έχει σταθεροποιηθεί στις 24 Μαΐου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 24 Μαΐου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα σε μια κατεστραμμένη γέφυρα που διασχίζει τον ποταμό Vovcha νοτιοανατολικά του Tykhe (ακριβώς ανατολικά του Vovchansk).
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ομάδας Δυνάμεων Khortytsia, Αντισυνταγματάρχης Nazar Voloshyn δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι «δεμένες» σε οδομαχίες εντός του Vovchansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν μεταξύ 200 και 350 μέτρων προς την κατεύθυνση του Vovchansk.
Οι ρώσοι δίνουν μάχες στο εργοστάσιο αδρανών υλικών Vovchansk στο κέντρο του Vovchansk και ότι επί του παρόντος δεν είναι σαφές ποιος ελέγχει το εργοστάσιο.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις κοντά στο Starytsya (νοτιοδυτικά του Vovchansk) και στο Tykhe.

Welt: Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αποδυναμώνουν άλλους τομείς του μετώπου λόγω της κατάστασης κοντά στο Kharkiv

 Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να αποδυναμώσουν άλλα τμήματα του μετώπου λόγω της κατάστασης κοντά στο Kharkiv δήλωσε ο δημοσιογράφος Christoph Wanner σε ρεπορτάζ για το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι Welt .
«Για να αμυνθούν κοντά στο Kharkiv, οι Ουκρανοί πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από άλλα μέρη και τώρα υπάρχει έλλειψη εκεί, και καταρχήν, αυτό αφορά το Donbass.
Μνημείο για την Ανεξαρτησία της Ουκρανίας στο Κίεβο - RIA Novosti, 1920, 23/05/2024
Κατά τη γνώμη του, η επιτυχία του ρωσικού στρατού συνδέεται με έλλειψη προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, καθώς πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες αναπτύχθηκαν κοντά στο Kharkiv.
Ο ρωσικός στρατός προχωρά ενεργά στην περιοχή του Kharkiv.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της τοπικής διοίκησης, Vitaly Ganchev , δήλωσε ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 40% της πόλης Volchansk.
Το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τη σειρά του, παραδέχτηκε ότι οι ουκρανικές μονάδες αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε «πιο πλεονεκτικές θέσεις» στην περιοχή, δηλαδή να υποχωρήσουν.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν το Arkhangelskoye - Επεκτείνουν το προγεφύρωμα στο Donetsk

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε το Arkhangelskoye στο Donetsk, όπως έκανε γνωστό το Σάββατο (25/5/2024) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Μονάδες της ομάδας μάχης «Κέντρο», ως αποτέλεσμα επιτυχημένων στρατιωτικών ενεργειών, κατέλαβαν τον οικισμό Arkhangelskoye της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Το Arkhangelskoye βρίσκεται τρία χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ocheretino.
Η κατάληψη αυτού του χωριού επεκτείνει το προγεφύρωμα μετά την προώθηση στο Ocheretinsky.
Αποκτώντας βάση στα ύψη αυτής της περιοχής, ο ρωσικός στρατός έχει επιχειρησιακό πλεονέκτημα και την ευκαιρία να χτυπήσει στο νότιο πλευρό και το πίσω μέρος της ουκρανικής δύναμης στο Dzerzhinsk (Ουκρανική ονομασία - Toretsk).
Αυτό δημιουργεί επίσης ευνοϊκές συνθήκες για να κινηθεί πιο δυτικά - προς την κατεύθυνση του Krasnoarmeysk (ουκρανική ονομασία - Pokrovsk).
 

Προέλαση στις κατευθύνσεις Kupyansk-Svatove

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα βορειοδυτικά του Svatove και συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove στις 24 Μαΐου.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 24 Μαΐου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα στο ανατολικό Berestove (βορειοδυτικά του Svatove) και βόρεια του οικισμού.
Πρόσθετες γεωγραφικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν στις 24 Μαΐου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν πρόσφατα οριακά κέρδη κατά μήκος ενός ανεμοφράκτη ανατολικά του Stelmakhivka (βορειοδυτικά του Svatove).
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο αναγνώρισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν μερική τακτική επιτυχία κοντά στην Ivanivka (βορειοδυτικά του Svatove) και ότι η κατεύθυνση Kupyansk ήταν ο πιο ενεργός τομέας του μετώπου...
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν νοτιοανατολικά της Ivanivka (βορειοδυτικά του Svatove) και απέκτησαν βάση στα ανατολικά περίχωρα του οικισμού.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets δήλωσε ότι στοιχεία του Ρωσικού 15ου Συντάγματος Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (2η Μεραρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων, 1η Στρατιά Αρμάτων Φρουράς [GTA], Στρατιωτική Περιοχή της Μόσχας [MMD]) κέρδισαν πρόσφατα μια βάση στο βόρειο Berestove και ότι στοιχεία της 423ης Μηχανοκίνητης Το Σύνταγμα Τυφεκίων (4th Division Tank, 1st GTA, MMD) έχει επιτεθεί ανεπιτυχώς προς το Stelmakhivka από την Kolomychikha (βορειοδυτικά του Svatove και αμέσως νοτιοανατολικά του Stelmakhivka).

Οι Ρώσοι περικυκλώνουν το Chasiv Yar

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν περαιτέρω στο Kanal Microraion (το ανατολικότερο Chasiv Yar).
Ο οργανισμός ανοιχτού κώδικα Frontelligence Insight με έδρα την Ουκρανία ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εντόπισαν αδύναμα σημεία στο Kanal Microraion και απέτυχαν να εδραιώσουν μια βάση, αλλά ότι πρόσθετες διαθέσιμες ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να πετύχουν νίκη στην περιοχή στο μέλλον.
Ο Ουκρανός δημοσιογράφος Yuriy Butusov δημοσίευσε πλάνα στις 24 Μαΐου με τις ουκρανικές δυνάμεις να αποκρούουν μια τουλάχιστον ενισχυμένη ρωσική μηχανοκίνητη επίθεση μεγέθους διμοιρίας κοντά στο Chasiv Yar και ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν πρόσφατα 10 ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα στην περιοχή.
Ωστόσο η Ρωσική πλευρά ισχυρίζεται ότι οι ουκρανικές πηγές κυκλοφορούν παλιά πλάνα ρωσικών μηχανοκίνητων επιθέσεων, ωστόσο, και καμία άλλη ρωσική πηγή δεν ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη επίθεση κοντά στο Chasiv Yar.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν επίσης τις επιθέσεις νοτιοανατολικά του Chasiv Yar κοντά στο Klishchiivka και στο Andriivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Andriivka, αλλά παραπονέθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν είναι σε θέση να εδραιώσουν θέσεις εντός του οικισμού χωρίς επίσης να καταλάβουν την Klishchiivka.

Ασταμάτητη η ρωσική προέλαση δυτικά της Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν 550 μέτρα βάθος κατά μήκος ενός μετώπου πλάτους 800 μέτρων βόρεια της Ocheretyne (βορειοδυτικά της Avdiivka) και απώθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις από τις λίμνες αμέσως βόρεια του οικισμού.
Επίσης προχώρησαν βορειοανατολικά του Sokil (βορειοδυτικά της Avdiivka και νοτιοδυτικά της Ochertyne) και νοτιοδυτικά του Umanske (δυτικά της Avdiivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν επίσης τις επιθέσεις βορειοδυτικά της Avdiivka κοντά στη Novoselivka Persha, Kalynove, Novooleksandrivka, Prohres και Novopokrovske και δυτικά της Avdiivka κοντά στο Netaylove.
Η οργάνωση ανοιχτού κώδικα Frontelligence Insight με έδρα την Ουκρανία προειδοποίησε ότι η Ocheretyne παραμένει μια επικίνδυνη περιοχή για τις ουκρανικές δυνάμεις καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί για να προχωρήσουν είτε βόρεια του οικισμού είτε βορειοδυτικά προς τη Vozdyzhenka.

Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν ρωσικό Su -25 στο Donetsk

Η 110η μηχανοκίνητη ουκρανική ταξιαρχία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su – 25 στο Donetsk.
«Ένα άλλο εχθρικό επιθετικό αεροσκάφος Su-25 καίγεται στις στέπες του ουκρανικού Donbass», ανέφερε η επιχειρησιακή και στρατηγική ομάδα Khortytsia σε ανάρτησή της στο Telegram.
Αυτό είναι το έκτο ρωσικό αεροσκάφος Su-25 που η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι καταρρίφθηκε αυτόν τον μήνα.
Το σοβιετικής σχεδίασης Su-25, με το παρατσούκλι «Frogfoot» από το ΝΑΤΟ, είναι ένα βαριά θωρακισμένο αεροσκάφος που παρέχει στενή αεροπορική υποστήριξη στα ρωσικά στρατεύματα εδάφους.
Το αεροσκάφος βοηθά τη Ρωσία να πραγματοποιήσει ισχυρές επιθέσεις σε πολλαπλά τμήματα του ανατολικού μετώπου, που καλύπτει μεγάλο μέρος της περιφέρειας του Donetsk.

Kharkiv_Battle_Map_Draft_May_242024.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_May_24_2024.png

Kupyansk_Battle_Map_Draft_May_242024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_May_24_2024.png

West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_May_24_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης