Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι τους ισοπεδώνουν, σε απόγνωση οι Ουκρανοί – Zelensky: Η Ρωσία ανοίγει 2ο μέτωπο στον Βορρά - Macron: Έτοιμοι για όλα

Οι Ρώσοι τους ισοπεδώνουν, σε απόγνωση οι Ουκρανοί – Zelensky: Η Ρωσία ανοίγει 2ο μέτωπο στον Βορρά - Macron: Έτοιμοι για όλα
Radoslaw Sikorski (Πολωνός ΥΠΕΞ): Εάν οι Ρώσοι χρησιμοποιήσουν πυρηνικά οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στους Ρώσους στην Ουκρανία  - Οι μάχες για το Slavyansk και το Kramatorsk θα είναι οι μεγαλύτερες στον Ουκρανικό πόλεμο... έρχονται το Φθινόπωρο 
(upd 34) Στο μέτωπο η κατάσταση παραμένει τραγική για τους Ουκρανούς, αφού με έξυπνο τρόπο οι Ρώσοι υποχρέωσαν τις μάχιμες Ταξιαρχίες να μεταφερθούν από το Donbass στο Kharkiv και… προφανώς οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν σε όλη την καυτή γραμμή του μετώπου του Donbass…
Ταυτόχρονα βομβαρδίζουν ανελέητα το Kharkiv χτυπώντας όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ουκρανών που αδυνατούν να αντιδράσουν.
Ο Ουκρανικός στρατός είναι καταδικασμένος, το ομολογούν οι πάντες… ωστόσο το παιχνίδι των εντυπώσεων επιχείρησε να κερδίσει η Πολωνία δια μέσου του Υπουργού Εξωτερικών… ο οποίος δήλωσε ότι εάν η Ρωσία επιτεθεί με πυρηνικά οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν τις Ρωσικές θέσεις στην Ουκρανία…
Ταυτόχρονα, ο Biden, ο αμερικανός Πρόεδρος, επιτέθηκε στον Ρώσο ομόλογό του πρόεδρο Putin, κατηγορώντας τον ως τύραννο, αλλά την απάντηση δεν την έδωσε ο Putin αλλά ο Trump κατηγορώντας τον Biden ως τον χειρότερο πρόεδρο των ΗΠΑ…
Στο μεταξύ, έκκληση στον Αμερικανό πρόεδρο J. Biden και στον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping για να συμμετάσχουν σε διάσκεψη για την ειρήνη που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία στις 15-16 Ιουνίου, έκανε ο  Ουκρανός πρόεδρος V. Zelensky, ο οποίος δήλωσε ότι οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να ανοίξουν δεύτερο μέτωπο στη βόρεια Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron επέμεινε στα πολεμικά σχέδια και ζήτησε από την Ευρώπη να είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια.

Macron (Πρόεδρος Γαλλίας): Η Ευρώπη να ετοιμάζεται για όλα τα σενάρια - Οπλίζουμε μέχρι τέλους την Ουκρανία

Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει πλήρως το Κίεβο και να είναι έτοιμη «για οποιοδήποτε σενάριο» προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία, δήλωσε ο Macron κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία, την πρώτη Γάλλου προέδρου μετά από 24 χρόνια.
Ο Macron είπε ότι οι σημερινές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, απαιτούν ένα «άλμα» στη συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για «προετοιμασία για το μέλλον».
Κάναμε αυτό το άλμα από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά πρέπει να πάμε ακόμη παραπέρα.
Το καταλαβαίνουμε και έχουμε πάρει σκληρή θέση.
Θα θίξουμε επίσης αυτό το θέμα στο κοινό (γαλλο-γερμανικό) υπουργικό και αμυντικό συμβούλιο την Τρίτη (28/5).
Πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αντισταθεί μέχρι το τέλος, να την οπλίσουμε, να την εκπαιδεύσουμε, να την υποστηρίξουμε και επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε σενάριο προκειμένου να οικοδομήσουμε μια μακροπρόθεσμη ειρήνη στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Macron.
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος συνασπισμός για βαθιά χτυπήματα στη Ρωσία προμηθεύοντας την Ουκρανία με πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.
Είπε επίσης ότι η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τη Ρωσία «να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Η Ρωσία σχεδιάζει να ανοίξει και δεύτερο μέτωπο στον Βορρά

Η Ρωσία σχηματίζει άλλη μία στρατιωτική δύναμη κοντά στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας εν μέσω της συνεχιζόμενης επίθεσης στο Kharkiv, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky.
«Αυτή τη στιγμή, αυτές τις μέρες, αμυνόμαστε 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από αυτό το μέρος από μια ακόμη απόπειρα ρωσικής επίθεσης», είπε ο Zelensky μιλώντας μπροστά στο τυπογραφείο του Kharkiv, που καταστράφηκε σε ρωσικό χτύπημα στις 23 Μαΐου.
«Η Ρωσία προετοιμάζεται για επιθετικές ενέργειες επίσης 90 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από εδώ – συγκεντρώνουν μια άλλη ομάδα στρατευμάτων κοντά στα σύνορά μας...

Αυτός που τα κάνει όλα αυτά δεν θέλει ειρήνη», σημείωσε ο Zelensky.
Ο Zelensky έδωσε έμφαση στις καθημερινές αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας στο Kharkiv.
«Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε αυτήν την πόλη.
Και κάθε βράδυ και κάθε μέρα, ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει την πόλη, κυρίως με πυραύλους S-300.
Αυτοί είναι πύραυλοι αεράμυνας που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να μας τρομοκρατήσει.
Δεν υπάρχει ούτε μία περιοχή ή δρόμος στο Kharkiv που δεν έχει υποφέρει από αυτή την σκληρότητα», σημείωσε ο Zelensky.
O Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να συμμετάσχουν στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη της Ουκρανίας που θα διεξαχθεί στις 15-16 Ιουνίου στην Ελβετία.
Έκανε ιδιαίτερη έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden , ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα δώσει το «παρών» στη διάσκεψη και τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping η συμμετοχή της χώρας του οποίου εξακολουθεί να αμφισβητείται.
«Παρακαλώ, δείξτε την ηγεσία σας στην προώθηση της ειρήνης – την πραγματική ειρήνη και όχι απλώς μια προσωρινή κατάπαυση πυρός.
Οι προσπάθειες της παγκόσμιας πλειοψηφίας είναι η καλύτερη εγγύηση ότι όλες οι δεσμεύσεις θα εκπληρωθούν», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Volodin (Πρόεδρος Ρωσικής Δούμας): Παράνομος ο Zelensky – Άκυρες οι συμφωνίες μαζί του

Ο Zelensky έπαψε να είναι νόμιμος πρόεδρος της χώρας καθώς έληξε η θητεία του και όλες οι προηγουμένως συναφθείσες συμφωνίες μαζί του θα πρέπει να θεωρηθούν άκυρες, δήλωσε την Κυριακή  ο επικεφαλής της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας (κάτω Βουλή) Vyacheslav Volodin.
«Με την ακύρωση των προεδρικών εκλογών, ο Zelensky σφετερίστηκε την εξουσία», δήλωσε ο Volodin στον λογαριασμό του στο Telegram.
«Από τις 21 Μαΐου, έχει χάσει εντελώς τα απομεινάρια της ψευδο-νομιμότητάς του», σημείωσε.
«Οποιεσδήποτε συμφωνίες με έναν παράνομο πρόεδρο είναι άκυρες και ενδέχεται να αμφισβητηθούν στο μέλλον», συνέχισε.
«Καθώς έληξε η προεδρική του θητεία, ο Zelensky δεν έχει πλέον το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματος του ουκρανικού λαού», τόνισε.

Trump (Υποψήφιος Πρόεδρος ΗΠΑ): Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει, θα αναλάβω πρωτοβουλίες - O Biden είναι ο χειρότερος Πρόεδρος

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και νυν υποψήφιος πρόεδρος Trump υποσχέθηκε, μιλώντας στο Libertarian National Convention στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, ότι εάν επανεκλεγεί, μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του, θα επιτύχει τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και θα αποτρέψει τον εκκολαπτόμενο «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Ακόμα και πριν επιστρέψω στο Οβάλ Γραφείο μετά την κατάκτηση της προεδρίας, θα βάλω ένα τέλος στον τρομερό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ώστε να σταματήσουμε να σπαταλάμε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε συγκρούσεις άλλων ανθρώπων και να σώσουμε χιλιάδες ζωές», είπε ο Trump.
Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς σκοπεύει να πετύχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Επιπλέον, υποσχέθηκε να «αποκαταστήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα», καθώς και «να σταματήσει την πορεία του (σημερινού προέδρου των ΗΠΑ) Biden προς έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».
«Ξέρεις ότι οδεύουμε προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, σωστά;» τόνισε ο Trump.
Αμέσως μετά, πρόσθεσε ότι ένας τέτοιος πόλεμος, αν εξαπολυόταν, θα ήταν άνευ προηγουμένου ως προς την κλίμακα και τη φύση του.
Ο Trump έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι εάν επανεκλεγεί, σκοπεύει να επιτύχει την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σε μόλις 24 ώρες.
Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου 2024.

Trump: O Biden είναι ο χειρότερος Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, αποτελεί απειλή για την Δημοκρατία

Ο Πρόεδρος Biden είναι «ο χειρότερος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι άλλα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής του θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των ΗΠΑ.
«Πρέπει να με ψηφίσετε γιατί πρέπει να απαλλαγούμε από τον χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία της χώρας μας.
Μαζί μπορούμε να το κάνουμε αυτό.
Διαφορετικά, με άλλα τέσσερα χρόνια κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς χώρα» τόνισε ο Trump στο Libertarian.
Ο Trump εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Biden αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία.
«Βλέπω το καθήκον μου να απελευθερώσω τη χώρα μας από αυτούς τους φασίστες, ώστε η Αμερική να γίνει ξανά ελεύθερη χώρα, επαναλαμβάνω, είναι η χειρότερη στην ιστορία», τόνισε ο Trump μιλώντας για τον σημερινό Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Biden (Πρόεδρος ΗΠΑ): Σκληρός τύραννος ο Putin, οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν πίσω θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden έκανε ξανά μια προσβλητική δήλωση κατά του Ρώσου ηγέτη Putin κατά τη διάρκεια ομιλίας στους αποφοίτους της Στρατιωτικής Ακαδημίας στο Γουέστ Πόιντ, που μεταδόθηκε από το επίσημο κανάλι του Λευκού Οίκου.
«Υποστηρίζουμε με σιγουριά την Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε έναν άνθρωπο που γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια, έναν σκληρό τύραννο, δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε πίσω», είπε ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Biden, αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό δεν θα σταλεί να πολεμήσει στην Ουκρανία.
Ο Biden δεν είναι η πρώτη φορά που κατηγορεί τον Πρόεδρο της Ρωσίας.
Έτσι, τον Μάρτιο του 2021, τον αποκάλεσε «δολοφόνο», γεγονός που προκάλεσε διπλωματικό σκάνδαλο.
Ο Putin ευχήθηκε καλή υγεία στον συνάδελφό του, σημειώνοντας ότι «η αξιολόγηση των άλλων ανθρώπων είναι σαν να κοιτάζεις στον καθρέφτη».
Μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε δημοσίως τον Ρώσο ηγέτη «δικτάτορα», «χασάπη» και «εγκληματία πολέμου» και υποστήριξε επίσης ότι «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία».
Ο Putin απάντησε στις απόπειρες του επικεφαλής του Λευκού Οίκου να τον προσβάλει με το ρητό «όποιος σε φωνάζει έτσι λέγεται».

Anatoly Antonov (Πρέσβης Ρωσίας στις ΗΠΑ): Η προσβολή του Biden στον Putin στρέφεται κατά του ρωσικού λαού

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Anatoly Antonov χαρακτήρισε απαράδεκτη την τελευταία προσβολή του προέδρου των ΗΠΑ Biden στον Ρώσο ηγέτη Putin, προσθέτοντας ότι στρέφεται εναντίον ολόκληρου του ενωμένου λαού της Ρωσίας.
Μιλώντας στις 25 Μαίου 2024 σε αποφοίτους της Στρατιωτικής Ακαδημίας του Γουέστ Πόιντ στη Νέα Υόρκη, ο Biden αποκάλεσε τον Putin «σκληρό τύραννο».
«Ο Biden προσβάλλει ολόκληρο τον ρωσικό λαό, ο οποίος επιδεικνύει ακλόνητη ενότητα στον ηγέτη του κράτους μας», απάντησε ο Anatoly Antonov.
Ο διπλωμάτης τόνισε ότι θεωρεί απαράδεκτη μια τέτοια συμπεριφορά για κάθε υπεύθυνο πολιτικό και ιδιαίτερα για τον ηγέτη μιας χώρας.
«Η λεκτική αγένεια και οι προσπάθειες να επιβληθεί εις βάρος της εικόνας του προέδρου μας αντικατοπτρίζουν την οργή της Ουάσιγκτον λόγω του γεγονότος ότι η Ρωσία, αμφισβητεί την «παγκόσμια τάξη που σχεδίασαν οι ΗΠΑ».

Maria Zakharova (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Οι ΗΠΑ δεν είναι αναντικατάστατο έθνος, ούτε η μόνη υπερδύναμη αλλά ένα χρεωμένο κράτος

Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, σχολιάζοντας τα λόγια του προέδρου των ΗΠΑ Biden για το «απαραίτητο έθνος» και τη «μοναδική υπερδύναμη», υπενθύμισε ότι τις αμερικανικές εκλογές το 1912 κέρδισε ένας υποψήφιος που δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν αναντικατάστατοι άνθρωποι».
Η Maria Zakharova ανέφερε ότι ο Biden είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «ένα αναντικατάστατο έθνος, η μόνη υπερδύναμη του κόσμου και η κορυφαία δημοκρατία στον κόσμο».
«Το αστείο είναι ότι το 1912, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία Γούντροου Γουίλσον είπε σε μια προεκλογική του ομιλία ότι «κανείς δεν είναι αναντικατάστατος στις εκλογές».
Η Maria Zakharova χαρακτήρισε επίσης τις δηλώσεις του Biden «ανατροπή της χρονιάς», τονίζοντας ότι «για κάποιο λόγο, δεν έγινε καμία αναφορά στο εθνικό χρέος» αφού οι ΗΠΑ είναι το πιο χρεωμένο κράτος στον κόσμο.

Radoslaw Sikorski (Πολωνός ΥΠΕΞ): Εάν οι Ρώσοι χρησιμοποιήσουν πυρηνικά οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στους Ρώσους στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτεθούν στις θέσεις της Ρωσίας στη Βόρεια Στρατιωτική Περιφέρεια εάν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Radoslaw Sikorski σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian.
«Οι Αμερικανοί είπαν στους Ρώσους ότι αν πυροδοτήσετε ένα πυρηνικό όπλο, ακόμα κι αν δεν σκοτώσει κανέναν, θα χτυπήσουμε όλες τις θέσεις σας στην Ουκρανία με συμβατικά όπλα», αναφέρει η εφημερίδα Guardian.
Σύμφωνα με τον Sikorsky, το θεωρεί πραγματική απειλή
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Ο Putin έχει τονίσει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο.

Maria Zakharova (Ρωσικό ΥΠΕΞ): Αντί ο Radoslaw Sikorski να κάνει δηλώσεις να απαντήσει για τους Nord Streams

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Radoslaw Sikorski θα πρέπει να αποκαλύψει πληροφορίες που γνωρίζει για το σαμποτάζ των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream αντί να σχολιάζει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova σε συνέντευξή της στην Izvestia.
Ο Πολωνός υπουργός δήλωσε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χτυπούσαν θέσεις του ρωσικού στρατού στη Βόρεια Στρατιωτική Περιοχή εάν η Ρωσία χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα.
«Θα ήταν καλύτερα αν ο Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Radoslaw Sikorski έλεγε τι γνωρίζει για το χτύπημα στους αγωγούς Nord Stream και του Nord Stream 2 και τον ρόλο της Ουάσιγκτον σε αυτό το έγκλημα», τόνισε η Maria Zakharova.

Washington Post και New York Times: Εκπληκτικές οι δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου των Ρώσων, αχρήστευσαν τα δυτικά όπλα

Οι δυνατότητες του ρωσικού ηλεκτρονικού πολέμου (EW) επηρέασαν την αποτελεσματικότητα επιλεγμένων δυτικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία το 2023, καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία συνεχίζουν να ανταγωνίζονται σε έναν αγώνα τεχνικής επίθεσης-άμυνας.
Η Washington Post και οι New York Times ανέφεραν στις 24 και 25 Μαΐου, αντίστοιχα, ότι ανώτερες ουκρανικές στρατιωτικές πηγές και εμπιστευτικές ουκρανικές στρατιωτικές εκτιμήσεις περιέγραψαν πώς τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου μείωσαν την αποτελεσματικότητα των δυτικών όπλων στην Ουκρανία.
Οι New York Times ανέφεραν ότι το ποσοστό επιτυχίας των κατευθυνόμενων βλημάτων πυροβολικού M982 Excalibur μειώθηκε από 55% σε 7% μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2023 και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τις οβίδες M982 Excalibur.
Οι ουκρανικές δυνάμεις φέρεται επίσης να αντιμετώπισαν προβλήματα με τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά με εκτεταμένη εμβέλεια Κοινής Άμεσης Επίθεσης (JDAM-ER) στις αρχές του 2023.
Οι κατασκευαστές JDAM-ER των ΗΠΑ φέρεται να παρέδωσαν περισσότερα συστήματα ανθεκτικά στον ηλεκτρονικό πόλεμο στην Ουκρανία τον Μάιο του 2023, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις προσάρμοσαν τα αντίμετρά τους, με αποτέλεσμα το ποσοστό επιτυχίας του JDAM-ER να πέσει στο χαμηλότερο σημείο του τον Ιούλιο του 2023.
Η Washington Post σημείωσε, ωστόσο, ότι το ποσοστό επιτυχίας του JDAM-ER ήταν πάνω από 60% για μεγάλο μέρος του 2023.
Η Washington Post ανέφερε ότι η αποτελεσματικότητα των πυραύλων M30/M31 της Ουκρανίας για συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης (MLRS) επίσης μειώθηκε, αλλά ότι η ουκρανική αξιολόγηση δεν περιείχε πρόσθετα στοιχεία.
Οι New York Times ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσουν συχνά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κοντά σε κεντρικά γραφεία και κέντρα διοίκησης και το Royal United Services Institute (RUSI) τόνισε στους New York Times ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί σε χτυπήματα σταθερών ρωσικών ραντάρ και άλλου εξοπλισμού ηλεκτρονικού πολέμου, ειδικά στην Κριμαία.
Η Washington Post σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν τα μέσα για να καταπολεμήσουν το ρωσικό ηλεκτρονικό πόλεμο, δηλώνοντας ότι ο αμερικανικός στρατός διαθέτει προηγμένη αεροπορία και «ισχυρά» αντίμετρα.
Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα επιτυχημένες πυραυλικές επιθέσεις ATACMS σε ρωσικούς στόχους στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, υποδηλώνοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν τουλάχιστον εν μέρει να ξεπεράσουν τα ρωσικά αντίμετρα.
Τόσο οι New York Times όσο και η Washington Post σημείωσαν ότι η Ρωσία και η Ουκρανία εμπλέκονται σε μια κούρσα επίθεσης-άμυνας καθώς και οι δύο πλευρές στοχεύουν να προσαρμοστούν στις καινοτομίες της άλλης πλευράς.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Εάν η Δύση επιτρέψει στους Ουκρανούς να χτυπήσουν ρωσικό έδαφος, η Ρωσία θα δώσει απάντηση παγκόσμιας κλίμακας

Η Ρωσία θα απαντήσει στη Δύση με όλους τους δυνατούς τρόπους σε όλο τον κόσμο εάν οι ΗΠΑ επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα, προειδοποίησε ο Βρετανός αναλυτής Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Είναι μια εντελώς απερίσκεπτη ιδέα να εξαπολύσουμε πυραυλικές επιθέσεις στη Ρωσία, ακόμη κι αν είναι Αμερικανοί, έχουν την δυνατότητα.
Σύμφωνα με τον Μερκούρη, η Ρωσία θα μπορέσει να χτυπήσει αμερικανικές βάσεις σε όλο τον κόσμο.
Είναι βέβαιος ότι οι ΗΠΑ δεν θα έχουν αρκετή δύναμη για να αντιμετωπίσουν την απάντηση της Ρωσίας.
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Αλέξανδρος Μερκούρης, οι αμερικανικές ελίτ δεν ανησυχούν καθόλου για την πιθανή αντίδραση της Ρωσίας στο απελπισμένο βήμα των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden αργά ή γρήγορα θα συμφωνήσει στη χρήση αμερικανικών όπλων εναντίον του ρωσικού εδάφους, πρόσθεσε.
Πρόσφατα ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ, Michael McCaul, κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken να άρει την απαγόρευση στην Ουκρανία να χτυπάει ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα.
Μάλιστα ο Michael McCaul έδειξε ένα χάρτη του ρωσικού εδάφους και ποιες περιοχές θα μπορούσαν να καλύψουν οι πύραυλοι ATACMS που προμήθευσαν οι ΗΠΑ,
Για τους ρώσους μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

Οι μάχες για το Slavyansk και το Kramatorsk θα είναι οι μεγαλύτερες στον Ουκρανικό πόλεμο... έρχονται το Φθινόπωρο 

Οι μάχες για το Slavyansk και το Kramatorsk θα είναι οι μεγαλύτερες στη σύγκρουση, τόνισε ο Βρετανός αναλυτής Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Μπορείτε να δείτε το σκηνικό να ετοιμάζεται για μια ρωσική επίθεση, ίσως το φθινόπωρο προς το Slavyansk και το Kramatorsk, που θα διεξαχθούν και οι μεγαλύτερες μάχες».
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μερκούρη, εάν απελευθερωθούν αυτές οι πόλεις, ο ρωσικός στρατός θα ελέγξει πλήρως ολόκληρο το Βόρειο και Κεντρικό Donbass.
Ο Αλέξανδρος Μερκούρης ότι ακολούθως θα άνοιγε τον δρόμο προς τον ποταμό Δνείπερο και τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Κίεβο.
«Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες μάχες που, όπως υποψιάζομαι, διαφαίνεται στον ορίζοντα», κατέληξε ο Αλέξανδρος Μερκούρης

Larry Johnson (πρώην CIA): Ο Ουκρανικός στρατός είναι σε απόγνωση, μπορεί να χτυπήσουν τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia

Το καθεστώς του Κιέβου, από απόγνωση, μπορεί να αποφασίσει να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhia, προειδοποίησε ο Larry Johnson πρώην πράκτορας της CIA.
«Η Ουκρανία θα προσπαθήσει να κάνει κάτι απελπισμένο, δεν θα απέκλεια ότι θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia».
Σύμφωνα με τον Larry Johnson, η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις στη ζώνη ειδικής επιχείρησης.
Ο Larry Johnson χαρακτήρισε τους πυρηνικούς σταθμούς κόκκινη γραμμή που είναι έτοιμες να περάσουν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις .
«Είναι απελπισμένοι, τώρα ξέρετε, όταν πανικοβάλλονται και αισθάνονται ότι η ζωή τους απειλείται, κάνουν απελπισμένα πράγματα, αυτό βλέπουμε τώρα στην Ουκρανία», κατέληξε ο Larry Johnson.
Ο Πυρηνικός Σταθμός της Zaporizhia ενημέρωσε τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) για επίθεση με UAV κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, αλλά δεν υπήρξαν θύματα, ανέφερε η υπηρεσία .
Το ZNPP βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Δνείπερου κοντά στην πόλη Energodar.
Αυτός είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό των μονάδων και την εγκατεστημένη ισχύ - ο σταθμός διαθέτει έξι μονάδες ισχύος με χωρητικότητα ενός γιγαβάτ η καθεμία.
Τον Οκτώβριο του 2022 πέρασε στον Ρωσικό έλεγχο.

Sergei Krivonos (Ουκρανός στρατηγός): Η άμυνα στο Κίεβο είναι υποτυπώδης… σαν παιδική χαρά

Η άμυνα στην περιοχή του Κιέβου δεν είναι η πρέπουσα, δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Sergei Krivonos.
«Ίσως, ακόμη και η μεταφορά της παλιάς γραμμής της οχυρωμένης περιοχής του Κιέβου θα ήταν καλύτερη.
Ο εξοπλισμός της περιοχής του Κιέβου όταν έρχεσαι από το Zhitomir προς το Κίεβο είναι υποτυπώδης αναρωτιέστε ποιος το έφτιαξε και γιατί.
Σύμφωνα με τον στρατηγό, ο στρατός δεν συμμετέχει στον οχυρωματικό εξοπλισμό του εδάφους της Ουκρανίας, και αυτό είναι πολύ κακό.
Δεν απέκλεισε ότι, δεδομένων των προηγούμενων σκανδάλων, μπορεί να υπάρχει στοιχείο διαφθοράς σε αυτή την υπόθεση.
«Δεν υπάρχουν υπεύθυνοι, κανείς να ρωτήσει, ή έχουν απλά εξαφανιστεί», κατέληξε ο Sergei Krivonos.
Στα μέσα Μαρτίου 2024, ο Zelensky ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής τριών γραμμών οχυρώσεων μήκους 2.000 χιλιομέτρων.
Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Denis Shmygal , το 2024 οι αρχές του Κιέβου διέθεσαν περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος (525,6 εκατομμύρια δολάρια) για αυτούς τους σκοπούς.


Yuriy Fedorenko (Ουκρανός διοικητής Τάγματος): Οι Ρώσοι ισοπεδώνουν τις γραμμές άμυνας της Ουκρανίας – Θα καταλάβουν το Chasiv Yar

Η κατάσταση για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις γίνεται κρίσιμη, αφού οι Ουκρανοί δεν μπορούν να αποκρούσουν τις επιθέσεις του ρωσικού στρατού, δήλωσε ο Yuriy Fedorenko, διοικητής του τάγματος των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε συνέντευξή του στους New York Times.
«Προχωρούσαν βήμα-βήμα, καταλαμβάνοντας τη μια θέση μετά την άλλη...
Εκεί που οι γραμμές μας ήταν πολύ ισχυρά οχυρωμένες, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν κατευθυνόμενες βόμβες, απλώς ισοπεδώνοντάς το έδαφος», τόνισε ο Yuriy Fedorenko.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός πρόσθεσε ότι οι βομβαρδισμοί από τη Ρωσία είναι τόσο έντονοι που οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να υποχωρήσουν.
Ο Yuriy Fedorenko πιστεύει ότι με αυτόν τον ρυθμό ο ρωσικός στρατός θα καταλάβει την περιοχή γύρω από το Chasiv Yar σε μερικές εβδομάδες.
Τον Απρίλιο, ο γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky, προειδοποίησε για την δύσκολη κατάσταση για τους ουκρανικούς σχηματισμούς στο μέτωπο. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πιο καυτά σημεία παραμένουν ο Ivanovskoye και το Chasiv Yar στην κατεύθυνση Kramatorsk.

Οι Ουκρανοί σταθεροποιούν το μέτωπο στο Kharkiv αποδυναμώνοντας άλλες περιοχές

Ουκρανικές και ρωσικές πηγές δήλωσαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αμφισβητούν ολοένα και περισσότερο την τακτική πρωτοβουλία στη βόρεια περιφέρεια του Kharkiv και χαρακτήρισαν τις ρωσικές επιχειρήσεις στην περιοχή αμυντικές, αν και οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα επιχειρούν να φέρουν τη Βόρεια Ομάδα Δυνάμεων πιο κοντά στην αναφερόμενη προγραμματισμένη τελική της δύναμη πριν εντείνοντας ενδεχομένως τις επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απωθούν τις ρωσικές δυνάμεις από την κρίσιμη ζώνη της ουκρανικής άμυνας στη βόρεια περιφέρεια του Kharkiv.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εγκατέστησαν «μάχιμο έλεγχο» σε ένα απροσδιόριστο τμήμα των συνόρων όπου οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αρχικά περάσει στη βόρεια περιφέρεια Kharkiv μετά την έναρξη των ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων στις 10 Μαΐο.
Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν την επιθετική τους επιχείρηση στη βόρεια περιφέρεια του Kharkiv με περιορισμένο ανθρώπινο δυναμικό περίπου 2.200 στρατιώτες και δεν έχουν ακόμη δεσμεύσει σημαντικές εφεδρείες στην περιοχή, οδηγώντας σε μειωμένο ρυθμό ρωσικών προελάσεων και επιθετικών επιχειρήσεων

Οι Ουκρανοί διερευνούν γιατί οι Ρώσοι τους αιφνιδίασαν στο Kharkiv

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στις 10 Μαΐου και σημείωσαν τακτικά σημαντικά κέρδη σε περιοχές που οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι αμύνονταν.
Το Ουκρανικό Κρατικό Γραφείο Ερευνών (SBI) ανακοίνωσε στις 25 Μαίου 20024 ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για ακατάλληλα προετοιμασμένες ουκρανικές άμυνες στην περιοχή και εγκατάλειψη ουκρανικών θέσεων στις κατευθύνσεις Lyptsi και Vovchansk.
Το SBI σημείωσε ότι αυτό επέτρεψε στις ρωσικές δυνάμεις να προχωρήσουν στην δεύτερη γραμμή ουκρανικής άμυνας στην περιοχή, αν και φαίνεται ότι το περιορισμένο ανθρώπινο δυναμικό εμπόδισε τις ρωσικές δυνάμεις να επιτύχουν μια βαθύτερη διείσδυση.
Ενώ είναι πιθανό η ρωσική στρατιωτική διοίκηση να πίστευε ότι η συσσώρευση μεγαλύτερης δύναμης θα είχε ειδοποιήσει τις ουκρανικές δυνάμεις και θα απέτρεπε την ευκαιρία για επιχειρησιακό αιφνιδιασμό, η ρωσική απόφαση να μην εισαγάγει άμεσα σημαντικές εφεδρείες πιθανότατα εμπόδισε τις ρωσικές δυνάμεις να επιτύχουν γρήγορα κέρδη και μια βαθύτερη διείσδυση.

Ουκρανοί Αξιωματικοί: Τα αμερικανικά όπλα είναι άχρηστα... δεν προσεγγίζουν τον στόχο τους, ούτε στο 10%!


Οργισμένοι
φέρονται να είναι Ουκρανοί αξιωματικοί με τις ΗΠΑ που έκαναν την Ουκρανία πεδίο «κλινικών δοκιμών» άστοχων όπλων, καθώς πολλά αμερικανικά οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας απεδείχθησαν... άχρηστα, λόγω των σημάτων εμπλοκής που προκαλούν τα προηγμένα τεχνολογικά συστήματα της Ρωσίας.
Η ακρίβεια των αμερικανικών όπλων έχει μειωθεί στο 10% λόγω εμπλοκής που παρουσιάζουν από τα προηγμένα συστήματα άμυνας της Ρωσίας
Η εμπλοκή από τη Ρωσία στα συστήματα καθοδήγησης των σύγχρονων δυτικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των βλημάτων πυροβολικού καθοδηγούμενων από GPS Excalibur και του συστήματος πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας, ή HIMARS, που μπορεί να εκτοξεύσει ορισμένους πυραύλους κατασκευής ΗΠΑ με βεληνεκές έως και 50 μίλια, έχει διαβρώσει την ικανότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί το έδαφός της και έχει αφήσει αξιωματούχους στο Κίεβο να ζητούν επειγόντως βοήθεια από το Πεντάγωνο για να λάβουν αναβαθμίσεις από κατασκευαστές όπλων.
Το ποσοστό επιτυχίας των οβίδων Excalibur που σχεδιάστηκαν από τις ΗΠΑ μειώθηκε απότομα σε διάστημα μηνών - σε λιγότερο από 10% στο χτύπημα των στόχων τους - προτού ο στρατός της Ουκρανίας τα εγκαταλείψει πέρυσι, σύμφωνα με τις εμπιστευτικές ουκρανικές εκτιμήσεις.
Πριν από έξι μήνες, αφού οι Ουκρανοί ανέφεραν το πρόβλημα, η Ουάσιγκτον απλώς σταμάτησε να παρέχει βλήματα Excalibur λόγω του υψηλού ποσοστού αποτυχίας, δήλωσαν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ένα ευαίσθητο θέμα ασφάλειας.
Σε άλλες περιπτώσεις, όπως οι βόμβες που έριξαν αεροσκάφη που ονομάζονται JDAM, ο κατασκευαστής παρείχε ένα επιπρόσθετο εξάρτημα ώστε η Ουκρανία να συνεχίζει να τις χρησιμοποιεί.

Πεδίο κλινικών... δοκιμών όπλων που η ρωσική ευφυΐα παραπλανά και αχρηστεύει

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε ένα σύγχρονο πεδίο δοκιμών για δυτικά όπλα που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ εναντίον ενός εχθρού με την ικανότητα της Μόσχας να παρεμποδίζει τη πλοήγηση GPS.
Ωστόσο, ακόμη και πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες σταματήσουν τις παραδόσεις, οι Ουκρανοί στρατιώτες είχαν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό να χρησιμοποιούν το Excalibur, ανέφεραν οι εκτιμήσεις, επειδή οι οβίδες είναι πιο δύσκολες στη χρήση σε σύγκριση με τα τυπικά φυσίγγια, απαιτώντας χρονοβόρους ειδικούς υπολογισμούς και προγραμματισμό.
Τώρα τους αποφεύγουν εντελώς, είπε το στρατιωτικό προσωπικό στο πεδίο.
Ένας ιστός ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και αεράμυνας απειλεί τους Ουκρανούς πιλότους, αναφέρουν τα έγγραφα, προσθέτοντας ότι ορισμένοι Ρώσοι παρεμβολείς ανακατεύουν επίσης το σύστημα πλοήγησης των αεροπλάνων.
Η ρωσική άμυνα είναι τόσο πυκνή, όπως διαπίστωσε η αξιολόγηση, που «δεν υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα για τους Ουκρανούς πιλότους όπου να αισθάνονται ότι δεν βρίσκονται υπό την απειλή όπλου».
Οι εκτοξευτές HIMARS γιορτάστηκαν κατά τον πρώτο χρόνο της εισβολής της Ρωσίας για την επιτυχία τους να χτυπήσουν αποθήκες πυρομαχικών και σημεία διοίκησης πίσω από τις εχθρικές γραμμές.
Αλλά...
... μέχρι το δεύτερο έτος, «όλα τελείωσαν: οι Ρώσοι ανέπτυξαν ηλεκτρονικό πόλεμο, απενεργοποίησαν τα δορυφορικά σήματα και το HIMARS έγινε εντελώς αναποτελεσματικό», δήλωσε ένας δεύτερος ανώτερος ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος.
«Αυτή η αναποτελεσματικότητα οδήγησε στο σημείο όπου ένα πολύ ακριβό κέλυφος χρησιμοποιήθηκε» όλο και περισσότερο για να χτυπήσει στόχους χαμηλότερης προτεραιότητας.
01_44.JPG
Ένα άλλο αμερικανικό όπλο η βόμβα GLSDB με καθοδήγηση «ακριβείας» αποδεικνύεται απόλυτα... ανακριβής να πετύχει τον στόχο της

Η Defense One αναφέρει ένα άλλο αμερικανικό όπλο ακριβείας πέφτει λεία του ρωσικού ηλεκτρονικού πολέμου
Μια νέα εκτοξευόμενη έκδοση ενός όπλου αέρος-εδάφους που αναπτύχθηκε για την Ουκρανία σε ταχύ χρονοδιάγραμμα, απέτυχε να πλήξει στόχους εν μέρει λόγω του ρωσικού ηλεκτρομαγνητικού πολέμου, δήλωσε ο Bill LaPlante, επικεφαλής εξαγορών του Πενταγώνου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την think δεξαμενή CSIS.
Ο LaPlante πρότεινε ότι η Ουκρανία μπορεί να μην ενδιαφέρεται πλέον για το όπλο.
«Όταν στέλνεις κάτι σε ανθρώπους στον αγώνα της ζωής τους που απλά δεν λειτουργεί, θα το δοκιμάσουν τρεις φορές και απλώς θα το πετάξουν στην άκρη», είπε ο LaPlante.

Το όπλο στο οποίο αναφέρεται ο LaPlante είναι πολύ πιθανό η Βόμβα Μικρής Διαμέτρου που εκτοξεύεται από το έδαφος (GLSDB) με βάση την περιγραφή του, σύμφωνα με τον Bryan Clark, ανώτερο συνεργάτη στο Ινστιτούτο Hudson.
Ένας εκπρόσωπος της Boeing δεν επιβεβαίωσε ότι ο LaPlante αναφερόταν στο GLSDB, αλλά είπε ότι η εταιρεία «συνεργάζεται στενά με το [Υπουργείο Άμυνας] για βελτιώσεις της σπειροειδούς ικανότητας στο σύστημα SDB εκτόξευσης εδάφους».
Οι βελτιώσεις ικανότητας των σπειρών αναφέρονται σε μια συνεχόμενη διαδικασία ανάπτυξης και εξέλιξης του λογισμικού.
Το GLDSB μπορεί να υπερηφανεύεται για βεληνεκές 90 μιλίων—διπλάσια εμβέλεια από τους πυραύλους Guided Multiple Launch Rocket System (GMRLS) που η Ουκρανία χρησιμοποιούσε στο παρελθόν για να προκαλέσει όλεθρο στα υλικοτεχνικά κέντρα της Ρωσίας.


Sky News (Βρετανικό ΜΜΕ): Τρεις φορές μεγαλύτερη η ρωσική παραγωγή βλημάτων πυροβολικού από εκείνη ΗΠΑ - ΕΕ

Η ρωσική παραγωγή βλημάτων πυροβολικού είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Δύσης, αναφέρει το Sky News με βάση ανάλυση της εταιρείας Bain & Company.
Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα η υποστηρίζει ότι τα ρωσικά εργοστάσια μπορούν να παράγουν ή να εκσυγχρονίσουν 4,5 εκατομμύρια οβίδες των 152 mm το 2024 με κόστος 1.000 δολάρια ανά βλήμα.
Στον αντίποδα η παραγωγή ΗΠΑ και ΕΕ θα ανέλθει μόνο σε 1,3 εκατομμύρια βλήματα των 155 mm μαζί, με μέσο κόστος 4.000 δολάρια ανά οβίδα.
Η αργή παραγωγή πυροβολικού έχει εμποδίσει την πρόοδο της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες ισχυρίζονται ότι για κάθε βλήμα που εκτοξεύουν, η Ρωσία απαντά με περίπου πέντε.

Μεγάλες μάχες εντός της πόλης Vovchansk στο Kharkiv, προελαύνουν οι ρώσοι

Οι μάχες συνεχίστηκαν κοντά και εντός του Vovchansk στις 25 Μαΐου.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν 150 μέτρα κοντά στο Ιατρικό Κολλέγιο Vovchansk στο κέντρο του Vovchansk και 300 μέτρα βάθος κοντά στο Tykhe (ανατολικά του Vochansk).
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις κοντά στο Starytsya (δυτικά του Vovchansk), στο Vovchansk και στο Tykhe.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ουκρανικές αντεπιθέσεις κοντά στο Vovchansk.
Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής έπεσαν στις περιοχές Dnepropetrovsk, Poltava, Sumy και Kharkov την Κυριακή 26/5 το πρωί.
Οι Ρώσοι κατέστρεψαν μια άλλη γέφυρα στον ποταμό Vovcha κοντά στο Tykhe και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δημιουργούν πλωτές γέφυρες στον ποταμό Vovcha στην κατεύθυνση Vovchansk.
Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε 10 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) πάνω από την περιοχή Kursk και 3 πάνω από την περιοχή Oryol, την νύχτα όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ ένα ακόμη μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε στην περιοχή του Bryansk, δήλωσε ο κυβερνήτης Alexander Bogomaz.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν το Berestovoye 

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τον οικισμό Berestovoye στο Kharkiv όπου προελαύνουν, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την Κυριακή (26/5/2024).
«Η ρωσική ομάδα μάχης Δύση απελευθέρωσε τον οικισμό Berestovoye στην περιοχή Kharkiv ως αποτέλεσμα επιθετικών επιχειρήσεων», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.
Η Ουκρανία έχασε περισσότερους από 1.500 στρατιώτες (νεκροί, τραυματίες) και ξένους μισθοφόρους στη μάχη κοντά στο Berestovoye στην περιοχή του Kharkiv δήλωσε στο TASS Ρώσος βουλευτής.
«Η Ομάδα Μάχης της Δύσης εξολόθρευσε περισσότερους από 1.500 εθνικιστές και μισθοφόρους, καθώς και έναν τεράστιο αριθμό οχημάτων μάχης.
Η 77η ταξιαρχία στρατού της Ουκρανίας υπέστη σοβαρές απώλειες», αποκάλυψε ο Viktor Volodatsky, μέλος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας.

Συνεχίζουν τα εδαφικά κέρδη δυτικά της Avdiivka οι Ρώσοι

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις δυτικά της Avdiivka στις 25 Μαΐου.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Arkhanhelske.
Μια ρωσική πηγή ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν 350 μέτρα προς τις λίμνες βόρεια της Ocheretyne (βορειοδυτικά της Avdiivka).
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 24 Μαΐου ότι οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν απροσδιόριστη επιτυχία ανατολικά της Yevhenivka (βορειοδυτικά της Avdiivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις βορειοδυτικά της Avdiivka κοντά στα Kalynove, Novooleksandrivka, Ocheretyne, Solovyove, Sokil, Novopokrovske και Novoselivka Persha, δυτικά της Avdiivka κοντά σε Umanske και Yasnobrodivka και νοτιοδυτικά της Avdiivka κοντά στο Nevelske και το Netaylove.


Kharkiv_Battle_Map_Draft_May_25_2024.png

Kupyansk_Battle_Map_Draft_May_25_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_May_25_2024.png

West_Of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_May_25_2024.png
Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_May_25_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης